Рішення
від 26.02.2009 по справі 18/7-143
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18/7-143

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"26" лютого 2009 р.Справа № 18/7-143

Господарський суд Тернопільської області

у складі   судді Охотницької Н.В.             

Розглянув матеріали справи:

за позовом  Управління праці та соціального захисту населення Підволочиської районної державної адміністрації, смт. Підволочиськ, вул. Лисенка,2 Тернопільської області

до відповідача Приватного сільськогосподарського підприємства «Галичанка», с. Хмелиська, Підволочиський район Тернопільська область

про повернення надміру виплаченої субсидії на житлово-комунальні послуги у сумі 928,78 грн.

За участю представників сторін:

Позивача: Феньо О.В. –головного державного соціального інспектора, довіреність № 129 від 20.01.2009 р.

Відповідача: не з'явився.

В судовому засіданні учаснику судового процесу роз'яснено його процесуальні права та обов'язки, передбачені статтями 20, 22, 81-1 Господарського процесуального кодексу України.

За відсутністю відповідного клопотання сторін технічна фіксація судового процесу не здійснюється.

Суть справи: Управління праці та соціального захисту населення Підволочиської районної державної адміністрації, смт. Підволочиськ Тернопільської області звернулося до господарського суду Тернопільської області з позовом до приватного сільськогосподарського підприємства «Галичанка», с. Хмелиська Підволочиський район Тернопільська область про повернення надміру виплаченої субсидії на житлово –комунальні послуги у сумі 928,78 грн.

Позовні вимоги позивач обґрунтовує поданням недостовірної інформації сукупного доходу Савіновою О.А., зокрема про доходи її чоловіка –Савінова С.І., який працював у ПСП «Галичанка». Проведеною перевіркою достовірності інформації про доходи Савінова С.І. у приватному сільськогосподарському підприємстві «Галичанка», за наслідками якої складено акт № 56, шляхом звірки розрахунково – платіжних відомостей нарахування заробітної плати за період з 01 травня 2006 року по 31 жовтня 2006 року із довідкою про доходи від 10 листопада 2006 року № 1191 (виданої відповідачем у справі) встановлено розбіжність, що призвело звернення позивача до суду за стягненням надміру виплачених коштів, субсидії в сумі 928,78 грн.

Представник позивача позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить суд позов задоволити.

Відповідач явки уповноваженого представника в судове засідання не забезпечив, відзиву на позовну заяву не подав, хоча про час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином, що підтверджується повідомленням про вручення відповідачу поштового відправлення за № 208429 із зазначенням дати вручення 05.02.2009 р., а тому справа розглядається згідно ст. 75 Господарського процесуального кодексу України, за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача та дослідивши норми чинного законодавства, судом встановлено наступне.

Згідно ст. 1 Господарського процесуального кодексу України право на звернення до господарського суду  за захистом своїх порушених, оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів мають підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності.

Савінова Олена Анатоліївна 21.11.2006 року звернулася до органу праці та соціального захисту населення Підволочиського району з заявою про призначення усіх видів соціальної допомоги, а саме –субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово –комунальних послуг. При цьому, заявник до заяви, крім іншого, додала: довідку про склад сім'ї або зареєстрованих у житловому будинку осіб, відповідно до якої до складу сім'ї /зареєстрованих/ входять четверо осіб: Савінова Олена Анатоліївна –власник житлового будинку; Савінов Сергій Іванович –чоловік; Сисак Євген Петрович –син; Савінова Світлана Сергіївна –дочка; довідку № 1191 від 10.11. 2006 року про доходи Савінова Сергія Івановича  видану ПСП «Галичанка», про те, що він дійсно працює трактористом – робочим у ПСП «Галичанка»і загальна сума доходу за травень-жовтень 2006 року становить 1 240 грн.

Рішеннями про призначення субсидій Савіновій Олені Анатоліївні, с.Богданівка призначено субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг на опалювальний період: з листопада 2006 року по квітень 2007 року у розмірі 207 грн. 45 коп. щомісячно, з січня 2007 року по лютий 2007 року у розмірі 256 грн. 96 коп. щомісячно.

Відповідно до пп.1 п. 5 Положення про порядок призначення та наданню населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 року № 848 ( в редакції Постанови КМУ від 22.09.1997р.), субсидія не призначається, якщо у житлових приміщеннях (будинках) зареєстровані працездатні громадяни працездатного віку, які не працювали і не навчалися за денною формою у вищих навчальних закладах I-IV рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладах протягом трьох місяців, що передують місяцю звернення за призначенням субсидії (крім громадян, які доглядають за дітьми до досягнення ними трирічного віку; громадян, які доглядають за дітьми, що потребують догляду протягом часу, визначеного у медичному висновку лікувально-консультаційної комісії, але не більш як до досягнення ними шестирічного віку; громадян, які мають трьох і більше дітей віком до 16 років і зайняті доглядом за ними; громадян, що доглядають за інвалідами І групи або дітьми-інвалідами віком до 16 років, а також за особами, які досягли 80-річного віку), та не були зареєстровані у службі зайнятості населення як такі, що шукають роботу.

Відповідно до акту № 56 від 18.04.2007 року проведення перевірки достовірності інформації про доходи Савінова С.І. у ПСП «Галичанка», щляхом звірки розрахунково-платіжних відомостей нарахування заробітної плати за період з 01 травня 2006 року по 31 жовтня 2006 року із довідкою про доходи від 10 листопада 2006 року №1191 встановлено розбіжності.

Так, відповідно до довідки №1191 від 10.11.2006 року, виданої відповідачем у справі, Савінов С.І. протягом травня –жовтня 2006 року отримав 1240 грн., тоді як згідно бухгалтерської документації відповідача Савінов С.І. отримав протягом зазначеного періоду 573,37 грн., що підтверджується довідкою ПСП «Галичанка»від 21.03.2007 року.

Відтак, розмір завищення доходів Савінова С.І. становив 666,63 грн.

Судом у судовому засіданні достовірно встановлено, що при оформленні субсидії Савіновою О.А. було подано недостовірну інформацію до органу праці та соціального захисту населення Підволочиського району про доходи Савінова С.І. (довідка про доходи від 10 листопада 2006 року №1191).

В результаті чого, за період з 01.11.2006 року по 28.02.2007 року Савіновій О.А було надмірно виплачено субсидії в сумі 928 грн. 78 коп., що підтверджується доказами наявними в матеріалах справи, зокрема актом №56 від 18.04.2007 року проведення перевірки достовірності інформації про доходи Савінова С.І. у ПСП «Галичанка».

Позивачем на адресу відповідача 20.04.2007 року було направлено повідомлення № 33 про повернення переплаченої суми субсидії, та зобов'язано повернути переплачену суму субсидій у одинарному розмірі і перерахувати 928 грн. 78 коп. до 21.05.2007 року). Вказане повідомлення відповідачем отримано, про що свідчить підпис бухгалтера підприємства на звороті повідомлення.

Відповідно до п. 4 наказу Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства фінансів України, Міністерства юстиції України  № 39/283/90/5 від 29.12.1997 року «Про затвердження Порядку повернення коштів, надміру виплачених за призначеними субсидіями»в разі виявлення при перевірках неправильних відомостей в довідках про доходи, виданих юридичними особами, в результаті чого були надміру виплачені кошти за призначеними субсидіями, відділи (управління) субсидій стягують надміру виплачені кошти із зазначених юридичних осіб у претензійно-позовному порядку відповідно до цивільного законодавства України.

Згідно вимог ст. ст. 32, 33 Господарського процесуального кодексу України, доказами у справі є  будь –які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог та заперечень.

Зважаючи, що на розгляд справи відповідач не з'явився, заперечень на позов не надав, суд визнає позовні вимоги Управління праці та соціального захисту населення Підволочиської районної державної адміністрації щодо стягнення з приватного сільськогосподарського підприємства «Галичанка», с. Хмелиська, Підволочиський район Тернопільська область надміру виплаченої субсидії на житлово –комунальні послуги у сумі 928,78 грн. обґрунтованими та такими, що підлягають до задоволення.

У відповідності до вимог ст. ст. 44 –49 Господарського процесуального кодексу України, витрати по сплаті державного мита в сумі 102 грн. та витрати на інформаційно –технічне забезпечення судового процесу в сумі 118 грн., покладаються на відповідача.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 1, 2, 32-34, 43, 49, 75, 82-85, Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

1.          Позов задовольнити.

2.          Стягнути з приватного сільськогосподарського підприємства «Галичанка», с. Хмелиська, Підволочиський район Тернопільська область, код ЄДРПОУ 31973803:

-          928 (дев'ятсот двадцять вісім) грн. 78 коп. на користь Управління праці та соціального захисту населення Підволочиської районної державної адміністрації, смт. Підволочиськ, вул. Лисенка, 2 Тернопільської області, код ЄДРПОУ 03195530 надміру виплачену субсидію на житлово –комунальні послуги.

-          102 (сто дві) грн. державного мита в дохід державного бюджету України на р/р 31111095700002 у ГУДК України у Тернопільській області, МФО 838012, ЄДРПОУ 23588119, одержувач УДК у м. Тернополі;

-          118 (сто вісімнадцять) грн. витрат на інформаційно –технічне забезпечення судового процесу на р/р 31214259700002 у ГУДК України у Тернопільській області, МФО 838012, ЄДРПОУ 23588119, одержувач УДК у м. Тернополі.

3.          Накази видати стягувачеві після набрання судовим рішенням законної сили.

Сторони вправі подати апеляційну скаргу, а прокурор внести апеляційне подання на рішення місцевого господарського суду, яке не набрало законної сили протягом десяти днів з дня його прийняття через місцевий господарський суд.

 

Суддя                                                                                          Н.В. Охотницька

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення26.02.2009
Оприлюднено03.03.2009
Номер документу3044152
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/7-143

Рішення від 26.02.2009

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Охотницька Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні