Постанова
від 02.04.2013 по справі 812/2769/13-а
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

8.1.5

ПОСТАНОВА

Іменем України

02 квітня 2013 року Справа № 812/2769/13-а

Луганський окружний адміністративний суд у складі:

судді - Ковальової Т.І.

при секретарі судового засідання - Шибаєвій Т.В.

за участю:

від позивача - не прибув

від відповідача - не прибув

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за адміністративним позовом Рубіжанської об'єднаної Державної податкової інспекції Луганської області Державної податкової служби до 3 Державного пожежно - рятувального загону по охороні Товариства з обмеженою відповідальністю «Рубіжанський Краситель», Рубіжнянського казенного хімічного заводу «Зоря», Державного концерну «Укроборонпром» Головного територіального управління Міністерства надзвичайних ситуацій України у Луганській області про стягнення коштів за податковим боргом з податку на додану вартість у сумі 40666,50 грн., -

ВСТАНОВИВ:

21 березня 2013 року до Луганського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Рубіжанської об'єднаної Державної податкової інспекції Луганської області Державної податкової служби до 3 Державного пожежно - рятувального загону по охороні Товариства з обмеженою відповідальністю «Рубіжанський Краситель», Рубіжнянського казенного хімічного заводу «Зоря», Державного концерну «Укроборонпром» Головного територіального управління Міністерства надзвичайних ситуацій України у Луганській області про стягнення коштів за податковим боргом з податку на додану вартість у сумі 40666,50 грн.

Позивач в обґрунтування своїх позовних вимог зазначив, що 3 Державний пожежно - рятувального загін по охороні Товариства з обмеженою відповідальністю «Рубіжанський Краситель», Рубіжнянського казенного хімічного заводу «Зоря», Державного концерну «Укроборонпром» Головного територіального управління Міністерства надзвичайних ситуацій України у Луганській області засноване на державній власності, здійснює фінансово - господарську діяльність на підставі Статуту і є самостійним суб'єктом, який має права юридичної особи. Зареєстроване за адресою : Луганська область, м. Рубіжне, вул. Заводська, 8 та внесене до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Відповідачем не сплачено до бюджету податок на додану вартість у розмірі 40666,50 грн. (38542,00 грн. - основного платежу та 2124,50 грн. - пені).

Податковий борг виник у зв'язку з несплатою відповідачем самостійно визначених у податкових деклараціях податкових зобов'язань.

Позивач просить суд стягнути з відповідача податковий борг з податку на додану вартість у сумі 40666,50 грн. (38542,00 грн. - основного платежу та 2124,50 грн. - пені), з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих цього платника податків.

Позивач, належним чином повідомлений про дату, час та місце проведення судового засідання, не прибув до суду, розгляд справи просив провести без участі представника позивача.

Відповідач, належним чином повідомлений про дату, час та місце проведення судового засідання не прибув до суду, причини неявки суду не повідомив.

Відповідно до частини 4 статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

За таких обставин, відповідно до приписів статті 128 КАС України, суд здійснює розгляд справи на підставі наявних у ній доказів.

Дослідивши матеріали справи, розглянувши справу в межах заявлених позовних вимог і наданих сторонами доказів, оцінивши докази відповідно до вимог ст.ст.69-72 КАС України, суд дійшов висновку про задоволення позову з огляду на наступне.

Статтею 19 Конституції України встановлено, що правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України.

Відповідно до вимог Кодексу адміністративного судочинства України, суд при вирішенні справи керується принципом законності, відповідно до якого органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їхні посадові і службові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України, та принципом рівності усіх учасників адміністративного процесу перед законом і судом.

Згідно із частиною 1 статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Судом встановлено, що 3 Державний пожежно - рятувального загін по охороні Товариства з обмеженою відповідальністю «Рубіжанський Краситель», Рубіжнянського казенного хімічного заводу «Зоря», Державного концерну «Укроборонпром» Головного територіального управління Міністерства надзвичайних ситуацій України у Луганській області засноване на державній власності, здійснює фінансово - господарську діяльність на підставі Статуту і є самостійним суб'єктом, який має права юридичної особи. Зареєстроване за адресою : Луганська область, м. Рубіжне, вул. Заводська, 8 та внесене до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (а.с.5,6).

Відповідачем не сплачено до бюджету податок на додану вартість у розмірі 40666,50 грн. (38542,00 грн. - основного платежу та 2124,50 грн. - пені).

Податковий борг виник у зв'язку з несплатою відповідачем самостійно визначених у податкових деклараціях податкових зобов'язань, а саме :

- податкова декларація № 9084804682 від 16.01.2013 року на суму 27884,00 грн. (строк сплати 30.01.2013 року) (а.с.10,11);

- податкова декларація № 9006512116 від 14.02.2013 року на суму 28158,00 грн. (строк сплати 28.02.2013 року) (а.с.12,13).

В порушення вимог п. 203.20 ст. 203 Податкового кодексу України відповідачем пропущено термін сплати узгоджених податкових зобов'язань та не сплачено до бюджету суму податку визначену у зазначених деклараціях.

У зв'язку з несвоєчасною сплатою податкового боргу відповідачем, на підставі ст. 129 Податкового кодексу України було нараховано пеню у сумі 2124,50 грн.

Таким чином, несплачена сума податкового боргу з податку на додану вартість складає 40666,50 грн. (а.с.14).

Рубіжанською ОДПІ було здійснено заходи щодо стягнення податкового боргу, а саме у відповідності до п.59.1 ст. 59 Податкового кодексу України відповідачу 07.09.2012 року було особисто вручено податкову вимогу форми «Ю» № 37 від 07.09.2012 року (а.с.9).

На підставі ст. 89 Податкового кодексу України активи платника податків зареєстровано у Державному реєстрі обтяжень рухомого майна (а.с.7).

Наявність податкової заборгованості підтверджується також довідкою про стан податкового боргу станом на 13.03.2013 року (а.с.15).

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначення вичерпного переліку податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства регулює Податковий кодекс України.

Згідно п.п. 14.1.156 п.14.1. ст.14 Податкового кодексу України податкове зобов'язання - сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк).

Відповідно до п.57.1 ст.57 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до п.57.2 ст. 57 Податкового кодексу України у разі, коли відповідно до цього Кодексу або інших законів України контролюючий орган самостійно визначає податкове зобов'язання платника податків з причин, не пов'язаних з порушенням

податкового законодавства, такий платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму податкового зобов'язання у строки, визначені в цьому Кодексі, а якщо такі строки не визначено, - протягом 30 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення про таке нарахування.

У разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1 - 54.3.6 пункту 54.3 статті 54 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

Згідно пп. 14.1.175 п. 14.1. ст.14 Податкового кодексу України податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Податкова декларація з податку на додану вартість подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця. ( п. 203.1 ст.203 Податкового кодексу України).

Платник податку зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого пунктом 203.1 цієї статті для подання податкової декларації, (п. 203.2 ст. 203 Податкового кодексу України).

Відповідно до п. 95.1. ст. 95 Податкового кодексу України орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Згідно п. 95.2. ст. 95 Податкового кодексу України стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня

надіслання такому платнику податкової вимоги.

Боржнику 07.09.2012 року було особисто вручено (надіслано) податкову вимогу форми «Ю» № 37 від 07.09.2012 року (а.с.9). Тобто 60 днів з моменту надіслання (вручення) минуло. Відповідачем вищезазначена вимога не оскаржена, не скасована та є такою, що підлягає виконанню.

Відповідно до п.п. 20.1.18 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України, органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини (п. 95.3 ст. 95 Податкового кодексу України).

Сума податкового боргу відповідачем добровільно не сплачена.

Згідно ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки та збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Таким чином, виходячи з заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства України та матеріалів справи, суд дійшов висновку, що викладені в позовній заяві доводи позивача є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Питання по судових витратах не вирішується, оскільки позивач звільнений від їх сплати у встановленому порядку, а ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України не передбачено їх стягнення у даних випадках.

Керуючись статтями 2, 9, 10, 11, 17, 18, 23, 69-72, 87, 94, 99, 105, 128, 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги Рубіжанської об'єднаної Державної податкової інспекції Луганської області Державної податкової служби до 3 Державного пожежно - рятувального загону по охороні Товариства з обмеженою відповідальністю «Рубіжанський Краситель», Рубіжнянського казенного хімічного заводу «Зоря», Державного концерну «Укроборонпром» Головного територіального управління Міністерства надзвичайних ситуацій України у Луганській області про стягнення коштів за податковим боргом з податку на додану вартість у сумі 40666,50 грн., - задовольнити.

Стягнути з 3 Державного пожежно - рятувального загону по охороні Товариства з обмеженою відповідальністю «Рубіжанський Краситель», Рубіжнянського казенного хімічного заводу «Зоря», Державного концерну «Укроборонпром» Головного територіального управління Міністерства надзвичайних ситуацій України у Луганській області (код 08806990) кошти з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих цього платника податків за податковим боргом з податку на додану вартість у сумі 40666,50 грн. (сорок тисяч шістсот шістдесят шість гривень 50 коп.), у тому числі 38542,00 грн. (тридцять вісім тисяч п'ятсот сорок дві гривні) - основного платежу та 2124,50 грн. (дві тисячі сто двадцять чотири гривні 50 коп.) - пені.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга подається до Донецького апеляційного адміністративного суду через Луганський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого статтею 186 КАС України, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Повний текст постанови складено 05 квітня 2013 року.

Суддя Т.І. Ковальова

СудЛуганський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення02.04.2013
Оприлюднено08.04.2013
Номер документу30447177
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —812/2769/13-а

Постанова від 02.04.2013

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.І. Ковальова

Ухвала від 22.03.2013

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.І. Ковальова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні