Постанова
від 04.04.2013 по справі 821/832/13-а
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 квітня 2013 р. Справа № 821/832/13-а Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Бездрабка О.І., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у м.Херсоні Херсонської області Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю "Старгейт" про стягнення коштів з рахунків платника податків у банках та за рахунок готівки в рахунок погашення податкового боргу,

встановив:

Державна податкова інспекція у м.Херсоні Херсонської області Державної податкової служби (далі - позивач, ДПІ у м.Херсоні) звернулася з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Старгейт" (далі - відповідач) про стягнення податкового боргу по орендній платі за землю державної та комунальної власності у розмірі 22994,86 грн.

Свої вимоги мотивує тим, що у відповідача існує податковий борг по орендній платі за землю державної та комунальної власності у сумі 22994,86 грн., який в добровільному порядку відповідачем не сплачено.

Від представника позивача надійшла заява про розгляд справи в порядку письмового провадження. Просить позовні вимоги задовольнити.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, заперечень на позов не надав.

Згідно ч.4 ст.128 КАС України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Відповідно до ч.6 ст.128 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомленні про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Дослідивши наявні у справі докази, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог виходячи з наступного.

Судом встановлено, що Товариства з обмеженою відповідальністю "Старгейт" зареєстровано 06.08.1999 р. Херсонським міськвиконкомом та перебуває на обліку як платник податків в ДПІ у м.Херсоні.

Положеннями ч.1 ст.2 Закону України "Про плату за землю" (був чинний на час виникнення спірних правовідносин) визначено, що використання землі в Україні є платним. Плата за землю справляється у вигляді земельного податку або орендної плати, що визначається залежно від грошової оцінки земель. Розміри податку за земельні ділянки, грошову оцінку яких не встановлено, визначаються до її встановлення в порядку, визначеному цим Законом.

Відповідно до п.1.11 ч.1 ст.1 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" (був чинний на час виникнення спірних правовідносин) податкова декларація, розрахунок (далі - податкова декларація) - документ, що подається платником податків до контролюючого органу у строки, встановлені законодавством, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податку, збору (обов'язкового платежу).

Згідно із статтями 13, 14 Закону України "Про плату за землю" (був чинний на час виникнення спірних правовідносин) підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру, а орендної плати за земельну ділянку, яка перебуває у державній або комунальній власності, - договір оренди такої земельної ділянки.

Платники земельного податку, а також орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності (крім громадян) самостійно обчислюють суму земельного податку та орендної плати щороку за станом на 1 січня і до 1 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою центральним податковим органом, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій.

Відповідно до ч.1 ст.15 Закону України "Про плату за землю" (був чинний на час виникнення спірних правовідносин) власники землі та землекористувачі сплачують земельний податок, а також орендну плату за земельні ділянки державної та комунальної власності з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.

Частиною 1 статті 17 Закону України "Про плату за землю" (був чинний на час виникнення спірних правовідносин) визначено, що податкове зобов'язання по земельному податку, а також по орендній платі за землі державної та комунальної власності, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за базовий податковий (звітний) період, який дорівнює календарному місяцю, щомісячно протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Судом встановлено, що Товариством з обмеженою відповідальністю "Старгейт" з Херсонською міською радою 22.08.2008 р. укладено договір оренди земельної ділянки площею 0,1648 га під складськими та адміністративними приміщеннями про пров.Янтарному,4. Договір оренди земельної ділянки укладено на 5 років, нормативна грошова оцінка становить 313478,40 грн.

20 вересня 2010 року позивачем проведено перевірку ТОВ "Старгейт" з питань своєчасності сплати орендної плати за земельні ділянки за 2009 рік. За результатами перевірки складено акт від 20.09.2010 р. № 4074/15-3/30527392, в якому зафіксовано несвоєчасність сплати орендної плати за земельні ділянки за липень-жовтень 2009 року.

На підставі акту перевірки податковим органом сформовано податкове повідомлення-рішення від 20.09.2010 р. № 0021761503/0 про застосування штрафних санкцій у розмірі 50 % від узгодженої суми податкового зобов'язання сплаченої з затримкою у сумі 2096,30 грн. Дане податкове повідомлення-рішення отримано відповідачем 30.09.2010 р.

Крім того, 27.01.2010 р. Товариство з обмеженою відповідальністю "Старгейт" до ДПІ у м.Херсоні подано податкову декларацію орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності на 2010 рік № 9000057327 з річною сплатою у сумі 15673,92 грн. та щомісячною - 1306,16 грн.

Однак, всупереч вимогам податкового законодавства товариство за період вересень-грудень 2010 року не сплачувало узгодженої суми грошового зобов'язання, у зв'язку з чим утворився борг у розмірі 5224,64 грн.

31 січня 2011 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Старгейт" до ДПІ у м.Херсоні подано податкову декларацію орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності на 2011 рік № 4971 з річною сплатою у сумі 15673,92 грн. та щомісячною - 1306,16 грн.

Відповідно до п.287.3 ст.287 Податкового кодексу України податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Судом встановлено, що відповідач за 2011 рік жодного разу не сплатив самостійно задекларованої орендної плати на загальну суму 15673,92 грн.

Згідно із п.54.1 ст.54 Податкового кодексу України крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов'язання та/або пені вважається узгодженою.

Таким чином, ТОВ "Старгейт" має узгоджене грошове зобов'язання з орендної плати з юридичних осіб у розмірі 22994,86 грн.

Згідно з пп.14.1.175 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Згідно абз.1 п.95.3 ст.95 Податкового кодексу України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини

Нормами ст.67 Конституції України визначено, що кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законодавством.

Незважаючи на вжиті ДПІ у м. Херсоні заходи, податковий борг у сумі 22994,86 грн. не погашено, у зв'язку з чим позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Керуючись ст.ст.8, 9, 12, 19, 71, 128, 158-163, 167 КАС України, суд -

постановив :

Позов задовольнити.

Стягнути кошти з рахунків Товариства з обмеженою відповідальністю "Старгейт" (код ЄДРПОУ 30527392) у банках, що його обслуговують, та кошти за рахунок готівки до місцевого бюджету (код платежу 13050200, отримувач: УДК, код 24104230, Банк ГУДК, МФО 852010) в рахунок погашення податкового боргу по орендній платі з юридичних осіб в сумі 22994 грн. (двадцять дві тисячі дев'ятсот дев'яносто чотири) грн. 86 коп.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Бездрабко О.І.

кат. 8.1.5

Дата ухвалення рішення04.04.2013
Оприлюднено05.04.2013
Номер документу30448133
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —821/832/13-а

Постанова від 04.04.2013

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Бездрабко О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні