Постанова
від 04.04.2013 по справі 808/2976/13-а
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 квітня 2013 року /11 год. 10 хв./ Справа № 808/2976/13-а м.Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Нестеренко Л.О., при секретарі Чорній В.С., розглянувши у місті Запоріжжі у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за заявою Управління Пенсійного фонду України в м. Бердянськ та Бердянському районі Запорізької області

до Громадської організації «Бердянська міська рада Товариства рятування на воді»

про стягнення фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся із адміністративним позовом до Громадської організації «Бердянська міська рада Товариства рятування на воді» про стягнення 1006 грн. 98 коп. фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

В адміністративному позові позивач вказав, що підприємство відповідача в порушення вимог Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо внесення підприємствами коштів, призначених на оплату праці, що покривають фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, яким призначена пільгова пенсія відповідно до п. «а» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», не здійснює оплату нарахованої та виплаченої пенсії, призначеної на пільгових умовах належним чином у передбаченому розмірі пенсіонеру ОСОБА_1 за лютий 2013 року, у зв'язку з чим за підприємством утворилася заборгованість, яку позивач просить стягнути у судовому порядку.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, подав заяву про розгляд справи без його участі, на задоволенні позову наполягає.

Відповідач у судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

В зв'язку з неявкою у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу відповідно до ч. 1 ст. 41 КАС України не здійснюється.

З'ясувавши обставини справи та перевіривши їх доказами, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Судом встановлено, що Громадська організація «Бердянська міська рада Товариства рятування на воді» знаходиться на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в м. Бердянськ та Бердянському районі Запорізької області.

Як встановлено матеріалами справи, колишньому працівнику Громадської організації «Бердянська міська рада Товариства рятування на воді» ОСОБА_1 призначена пенсія за віком на пільгових умовах відповідно до п. «а» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Відповідно до п. 2. Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди ... зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Порядок та процедуру відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, визначено Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, яка затверджена постановою Правління Пенсійного фонду від 19.12.2003 № 21-1.

Підпунктом 1 п. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України…за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100 - відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Таким чином, відповідно до п.6.1. «Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України» в 2012 року підлягають відшкодуванню (за рахунок підприємств і організацій) - 100% від фактичних витрат на виплату і доставку пенсій.

Пункт 6.4 Інструкції, встановлює, що розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону (Додатком 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Управлінням Пенсійного фонду України в м. Бердянськ та Бердянському районі Запорізької області Розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2. Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» за лютий 2013 року направлявся на підприємство відповідача.

Пункт 6.5 Інструкції визначає, що розрахунки (Додатком 7) складаються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного фонду України, які подаються згідно з додатком 8 до 1 січня поточного року та протягом 10 днів з дня прийняття рішення про призначення нової пенсії.

В розрахунках фактичних витрат містяться відомості про, зокрема, розмір призначеної пенсії, з неї суму фактичних витрат на виплату та доставку пільгової пенсії, що підлягає відшкодуванню, стаж пенсіонера на підприємстві відповідача, частку плати підприємства відповідача суми фактичних витрат, дата з якої призначено пенсію та дата досягнення особою, по якій заявляється відшкодування, пенсійного віку, та ін.

Тобто, саме на органи Пенсійного фонду України покладено обов'язок визначати розмір відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

Частиною 2 ст.19 Конституції України передбачено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

П.6.8. Інструкції, зазначено, що підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні суму фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання та інше), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин.

Відповідно до Розрахунку (Додаток 7) розмір відшкодування за лютий 2013 року по пенсіонеру ОСОБА_1 склав 1006,98 грн., але відповідачем плата на покриття фактичних витрат на виплату і доставку пенсій зазначеним пенсіонерам на користь Управління Пенсійного фонду України в Заводському районі м. Запоріжжя не перерахована.

За таких обставин суд дійшов висновку, що заявлені Управлінням Пенсійного фонду України в м. Бердянськ та Бердянському районі Запорізької області вимоги про стягнення з Громадської організації «Бердянська міська рада Товариства рятування на воді» 1006,98 грн. заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій обґрунтовані і підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 94, 158-163 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Громадської організації «Бердянська міська рада Товариства рятування на воді» (вул. Горького, 18, м. Бердянськ, Запорізька область, 71100, код ЄДРПОУ 25919796) на користь Управління Пенсійного фонду України в м. Бердянськ та Бердянському районі Запорізької області (р/р 25607301001073, МФО 313957, ЗОУ ВАТ «Державний ощадний банк України», ЄДРПОУ 37963785) витрати на виплату та доставку пільгових пенсій по Списку № 1 в сумі 1006 грн. 98 коп. (одна тисяча шість грн. 98 коп.) за лютий 2013 року по пенсіонеру ОСОБА_1

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Запорізький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України - з дня складення її в повному обсязі, апеляційної скарги, з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя Л.О.Нестеренко

Дата ухвалення рішення04.04.2013
Оприлюднено08.04.2013
Номер документу30459013
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —808/2976/13-а

Постанова від 04.04.2013

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

Ухвала від 18.03.2013

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні