Рішення
від 28.03.2013 по справі 910/3568/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 910/3568/13 28.03.13 За позовом Комунального підприємства «Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду» Солом'янської районної у місті Києві державної адміністрації;

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фірма Грант»;

про стягнення 17 884,93 грн.

Суддя Мандриченко О.В.

Представники:

Від позивача: Дмитренко В. А., представник, довіреність №30 від 10.01.2013 р.;

Від відповідача: не з'явилися.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 26.02.2013 р. порушено провадження у справі №910/3568/13, розгляд справи призначено на 14.03.2013 р.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 14.03.2013 року відкладено розгляд справи до 28.03.2013 року.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач у поданій до господарського суду позовній заяві просить стягнути з відповідача 17 011,90 грн. орендної плати, 873,03 грн. компенсації плати за землю, а також 1 721,50 грн. витрат по сплаті судового збору з мотивів, вказаних у позовній заяві.

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав, просив позов задовольнити у повному обсязі.

Відповідач був належним чином повідомлений про час, день та місце розгляду справи, що підтверджується поштовими відправленнями, які повернулися на адресу суду у зв'язку з незнаходженням за вказаною адресою відповідача і у зв'язку із закінченням терміну зберігання поштового відправлення суду у поштовому відділенні, хоча ухвали суду направлялися за адресами, вказаними у позовній заяві.

Відповідач не направив в судове засідання повноважних представників, не надав письмовий відзив на позовну заяву та не заперечив позовні вимоги по суті.

Розглянувши документи і матеріали, додані до позовної заяви, заслухавши пояснення представника позивача, всебічно і повно з'ясувавши всі обставини справи, оцінивши докази, які мають значення для вирішення спору, господарський суд

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Київської міської ради від 23.06.2011 року №291/5678 «Про деякі питання діяльності комунальних підприємств та установ, що належать до комунальної власності територіальної громади міста Києва та передаються до сфери управління Солом'янської районної в місті Києві державної адміністрації» (із змінами, внесеними рішенням Київської міської ради №607/6843 від 10.11.2011 року) назву Комунального підприємства «Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду» Солом'янської районної у м. Києві ради змінено на Комунальне підприємство «Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду» Солом'янської районної в місті Києві державної адміністрації.

Розпорядженням Солом'янської районної в місті Києві державної адміністрації №20 від 24.01.2011 року «Про закріплення на праві господарського відання за Комунальним підприємством «Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду» Солом'янської районної у місті Києві ради майна, яке передано до сфери управління Солом'янської районної в місті Києві державної адміністрації» передано Комунальному підприємству «Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду» Солом'янської районної у місті Києві ради майно, яке передано до сфери управління Солом'янської районної в місті Києві державної адміністрації та закріплено його за даним підприємством на праві господарського відання згідно з додатком.

У додатку до розпорядження зазначено, що серед об'єктів, які закріплюються на праві господарського відання за Комунальним підприємством «Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду» Солом'янської районної у місті Києві ради знаходиться і жилий будинок за адресою: м. Київ, вул. Героїв Севастополя, 23.

Між Комунальним підприємством «Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду» Солом'янської районної у м. Києві ради (орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Фірма Грант» (орендар) 26.06.2008 року було укладено договір №612/В оренди нерухомого майна (нежилих будівель, споруд, приміщень) комунальної власності територіальної громади Солом'янського району міста Києва, відповідно до умов якого орендодавець та орендар на підставі розпоряджень Солом'янської районної у м. Києві державної адміністрації №2492 від 29 грудня 2007 року, №1091 від 26.06.2008 року передає, а орендар приймає в оренду нежиле приміщення для розміщення магазину непродовольчих товарів, надання побутових послуг за адресою: м. Київ, вул. Г. Севастополя, 23.

Відповідно до п. 2.1. договору, об'єктом оренди є нежиле приміщення загальною площею 58,9 кв. м., у тому числі підвал - 58,9 кв. м., згідно викопіювання з поповерхового плану, що складає невід'ємну частину цього договору.

Згідно з п. 3.1. договору, за користування об'єктом оренди орендар сплачує орендодавцю орендну плату, розрахунок якої здійснюється на підставі Методики розрахунку та порядку використання орендної плати, затвердженої рішенням Солом'янської районної в м. Києві ради від 20.12.2006 року №101, або за результатами конкурсу на право оренди об'єкту комунальної власності.

Орендна плата на момент укладення договору встановлюється у розмірі 18% 6% від вартості майна і становить 1 619,68 грн. на місяць.

Пунктом 3.2. договору передбачено, що розмір орендної плати за кожний наступний місяць визначається з урахуванням індексу інфляції за поточний місяць.

У п. 3.3. договору зазначено, що додатково до орендної плати нараховується податок на додану вартість у розмірах та порядку, визначених законодавством України, який сплачується орендарем разом з орендною платою.

Крім орендної плати орендар компенсує орендодавцеві його видатки по платі за землю (п. 3.5. договору).

Відповідно до п. 3.8. договору, орендар повинен сплачувати орендну плату та інші платежі незалежно від результатів господарської діяльності щомісячно, до 1-го числа місяця наступного за звітним, з урахуванням щомісячного індексу інфляції.

Згідно з п. 3.9. договору, орендна плата та інші передбачені договором платежі сплачуються орендарем починаючи з дати підписання акту прийому-передачі. Орендна плата нараховується до дати підписання сторонами акту прийому-передачі при поверненні об'єкта оренди орендодавцеві, дати складання акту державним виконавцем про виселення, на підставі рішення суду.

Пунктом 4.2. договору передбачено, що орендар зобов'язаний вносити орендні платежі та інші передбачені договором платежі своєчасно і в повному обсязі.

Строк дії договору встановлено з 26.06.2008 року до 26.05.2011 року (п. 9.1. договору).

Додатковою угодою №612/В від 28.10.2011 року сторони домовилися продовжити термін дії договору до 31 березня 2012 року включно.

Згідно зі статтею 626 Цивільного кодексу України, договором є домовленість двох сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Як визначено абзацом 1 частини 1 статті 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідно до абзацу 2 частини 1 статті 193 Господарського кодексу України до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Як визначено частиною 2 статті 193 Господарського кодексу України, кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим кодексом, іншими законами або договором.

Згідно зі статтями 525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до частини 1 статті 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Частина 2 статті 218 Господарського кодексу України зазначає, що учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов'язання чи порушення правил здійснення господарської діяльності, якщо не доведе, що ним вжито усіх залежних від нього заходів для недопущення господарського правопорушення.

Відповідно до ст. 610 ЦК України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням визначених змістом зобов'язання умов (неналежне виконання).

Згідно з ст. 611 ЦК України, у разі порушення зобов'язання настають встановлені договором або законом правові наслідки.

Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у встановлений договором або законом строк (ч. 1ст. 612 ЦК України).

На підтвердження виконання свого зобов'язання за договором позивач надав суду акт прийому-передачі від 01.04.2008 року, який підтверджує факт передачі орендодавцем орендареві орендованого майна.

Згідно з п. 3.9. договору, орендна плата та інші передбачені договором платежі сплачуються орендарем починаючи з дати підписання акту прийому-передачі. Орендна плата нараховується до дати підписання сторонами акту прийому-передачі при поверненні об'єкта оренди орендодавцеві, дати складання акту державним виконавцем про виселення, на підставі рішення суду.

Зворотнього акту прийому-передачі орендованого майна, який би підтверджував повернення об'єкта оренди відповідачем позивачеві. В матеріалах справи не міститься.

Відповідно до частини 1 статті 759 Цивільного кодексу України, за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Згідно з частиною 1 статті 762 Цивільного кодексу України, за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Пунктом 3 статті 18 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» встановлено обов'язок орендаря вносити орендну плату своєчасно і у повному обсязі.

Відповідно до пунктів 1, 3 статті 19 Закону України «Про оренду державного та комунального майна», орендар за користування об'єктом оренди вносить орендну плату незалежно від наслідків господарської діяльності. Строки внесення орендної плати визначаються в договорі.

Пунктом 4.2. договору передбачено, що орендар зобов'язаний вносити орендні платежі та інші передбачені договором платежі своєчасно і в повному обсязі.

Згідно з п. 3.1. договору, за користування об'єктом оренди орендар сплачує орендодавцю орендну плату, розрахунок якої здійснюється на підставі Методики розрахунку та порядку використання орендної плати, затвердженої рішенням Солом'янської районної в м. Києві ради від 20.12.2006 року №101, або за результатами конкурсу на право оренди об'єкту комунальної власності.

Орендна плата на момент укладення договору встановлюється у розмірі 18% 6% від вартості майна і становить 1 619,68 грн. на місяць.

Пунктом 3.2. договору передбачено, що розмір орендної плати за кожний наступний місяць визначається з урахуванням індексу інфляції за поточний місяць.

У п. 3.3. договору зазначено, що додатково до орендної плати нараховується податок на додану вартість у розмірах та порядку, визначених законодавством України, який сплачується орендарем разом з орендною платою.

Відповідач не виконав взяті на себе за договором зобов'язання у повному обсязі, внаслідок чого у нього виникла заборгованість перед позивачем у розмірі 17 011,90 грн. за період з травня 2012 року по листопад 2012 року включно.

Крім орендної плати орендар компенсує орендодавцеві його видатки по платі за землю (п. 3.5. договору).

Розмір заборгованості відповідача перед позивачем по сплаті компенсації земельного податку становить 873,03 грн.

Відповідач не надав суду доказів, які б спростовували твердження позивача.

Статтею 33 ГПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до статті 34 ГПК України господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи.

Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Враховуючи вищевикладене, господарський суд вважає за можливе задовольнити позовні вимоги Комунального підприємства «Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду» Солом'янської районної в місті Києві державної адміністрації повністю.

Відповідно до статті 49 ГПК України судові витрати покладаються на відповідача.

Враховуючи викладене та керуючись статтями 43, 49, 82-85 ГПК України, господарський суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Фірма Грант» (адреси: інд. 03186, м. Київ, вул. Героїв Севастополя, 23; інд. 02094, м. Київ, вул. Магнітогорська, 1-Б, оф. 308; інд. 02097, м. Київ, вул. Радунська, 14-А, код ЄДРПОУ 31953298) на користь Комунального підприємства «Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду» Солом'янської районної в місті Києві державної адміністрації (інд. 03186, м. Київ, вул. Соціалістична, 6, код ЄДРПОУ 35756919) 17 011 (сімнадцять тисяч одинадцять) грн. 90 коп. заборгованості по сплаті орендних платежів, 873 (вісімсот сімдесят три) грн. 03 коп. компенсації плати за землю, 1 720 (одна тисяча сімсот двадцять) грн. 50 коп. витрат по сплаті судового збору. Видати наказ.

3. Повернути з Державного бюджету України на користь Комунального підприємства «Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду» Солом'янської районної в місті Києві державної адміністрації (інд. 03186, м. Київ, вул. Соціалістична, 6, код ЄДРПОУ 35756919) 1 (одна) грн. 00 коп. надмірно сплаченого судового збору. Видати наказ.

4. Накази видати після набрання рішенням законної сили.

5. Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Суддя О. В. Мандриченко Дата складання рішення 04.04.2013 р.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення28.03.2013
Оприлюднено05.04.2013
Номер документу30459334
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/3568/13

Рішення від 28.03.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні