Постанова
від 25.03.2013 по справі 821/217/13-а
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"25" березня 2013 р. 11 год.10 хв.Справа № 821/217/13-а

Херсонський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Кисильової О.Й.,

при секретарі: Козловій Н.О.,

за участю: представника позивача - ОСОБА_2.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом ліквідатора приватного підприємства "Юрінтербізнес" ОСОБА_1 до державного реєстратора Голопристанської районної державної адміністрації про визнання бездіяльності неправомірною, зобов'язання вчинити певні дії та стягнення судових витрат,

встановив:

Голова ліквідаційної комісії приватного підприємства "Юрінтербізнес" ОСОБА_1 (далі - позивач) звернувся із адміністративним позовом до державного реєстратора Голопристанської районної державної адміністрації (далі - відповідач), в якому, з урахуванням заяви про уточнення позовних вимог, просить визнати неправомірною бездіяльність відповідача щодо не отримання поштової кореспонденції, направленої позивачем на адресу державного реєстратора; зобов'язати державного реєстратора Чепуркову І.В. прийняти документи для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи та відповідно до ст. 36 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" виконати їх у встановлений строк.

Свої вимоги мотивує тим, що 29.11.2012 р. на адресу державного реєстратора Голопристанської РДА Херсонської області Чепуркової І.В. позивачем направлено цінний лист з документами для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи. Державний реєстратор відмовилась від отримання поштової кореспонденції, а тому реєстраційна дія щодо проведення державної реєстрації припинення юридичної особи ПП "Юрінтербізнес" також не була вчинена, чим порушено вимоги законодавства України та права, законні інтереси позивача.

Представник позивача у судовому засіданні підтримав позовні вимоги та пояснив, що державний реєстратор Голопристанської РДА Чепуркова І.В. на виконання свої посадових обов'язків зобов'язана була отримати у відділенні поштового зв'язку лист, адресований державному реєстратору, дослідити документи та прийняти рішення щодо припинення юридичної особи в результаті її ліквідації. Однак, відповідач безпідставно не виконувала своїх обов'язків, відмовляючись від отримання поштового відправлення, у зв'язку з чим реєстраційні дії не були проведені вчасно.

Крім того, представник позивача просить стягнути судові витрати, які складаються із судового збору у розмірі 34,41 грн. та витрат на правову допомогу у розмірі 2800,00 грн.

У судовому засіданні, яке відбулося 11.02.2013 р., державний реєстратор Голопристанської РДА Чепуркова І.В. суду пояснила, що їй було відомо про надходження цінного листа на адресу Голопристанської РДА. Державний реєстратор прибула до поштового відділення для точного з'ясування отримувача, однак документів, що посвідчують особу при собі не мала. Крім того, зазначила, що на конверті не було вказано отримувачем саме державного реєстратора, а підписано "Голопристанська РДА", у зв'язку з чим вважає свою відмову у отриманні поштової кореспонденції правомірною. У подальшому Чепуркова І.В. більше не з'являлась до поштового відділення, у зв'язку із завантаженістю на роботі.

25 березня 2013 року у судове засідання відповідач не з'явилась, про причини неявки суд не повідомила, хоча була належним чином повідомлена про дату, час та місце розгляду справи.

Відповідно до ч. 4 ст. 128 КАС України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Частиною 6 статті 128 КАС України передбачено, що якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи, суд встановив наступне.

Приватне підприємство "Юрінтербізнес" як юридична особа зареєстровано виконавчим комітетом Голопристанської районної державної адміністрації Херсонської області 03.05.2001 р., ідентифікаційний код: 31369361.

Згідно із ч. 1 ст. 33 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" від 15.05.2003 року № 755-ІV (далі - Закон № 755-ІV) юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом, за судовим рішенням або за рішенням органу державної влади, прийнятим у випадках, передбачених законом.

30.08.2012 р. засновником юридичної особи ОСОБА_1. прийнято рішення № 1 про припинення діяльності ПП "Юрінтербізнес", код ЄДРПОУ 31369361 шляхом ліквідації. Як зазначено у рішенні від 30.08.2012 р. № 1 ліквідатором підприємства призначено ОСОБА_1, членами ліквідаційної комісії: ОСОБА_3. та ОСОБА_2.

Пунктом 5 рішення від 30.08.2012 р. № 1 встановлено строк для заявлення претензій кредиторів у два місяці з моменту публікації повідомлення про припинення діяльності підприємства.

Згідно із ч.1, 2 ст. 36 Закону № 755-ІV для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації голова ліквідаційної комісії, уповноважена ним особа або ліквідатор після закінчення процедури ліквідації, передбаченої законом, але не раніше закінчення строку заявлення вимог кредиторами повинен подати (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) державному реєстраторові такі документи: заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації припинення юридичної особи у зв'язку з ліквідацією; довідку відповідного органу державної податкової служби про відсутність заборгованості із сплати податків, зборів; довідку відповідного органу Пенсійного фонду України про відсутність заборгованості із сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та страхових коштів до Пенсійного фонду України і фондів соціального страхування; довідку архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню.

У випадках, що встановлені законом, крім документів, які передбачені частиною першою цієї статті, додатково подається висновок аудитора щодо достовірності та повноти ліквідаційного балансу.

Суд, дослідивши квитанцію ХД УДППЗ "Укрпошта" від 29.11.2012 р. № 2072 та опис вкладення до цінного листа встановив, що ліквідатором ПП "Юрінтербізнес" ОСОБА_1. 29.11.2012 р. о 12.47 год. направлено на адресу державного реєстратора Голопристанської РДА Чепуркової І.В. (вул.1 Травня, 67, м. Гола Пристань, Херсонська область) 7 аркушів, а саме: реєстраційну картку на проведення державної реєстрації припинення юридичної особи, форма 7; свідоцтво про державну реєстрацію ПП "Юрінтербізнес", оригінал; статут ПП "Юрінтербізнес", оригінал; довідку про відсутність заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та страхових коштів до Пенсійного фонду і фондів соціального страхування № 295 від 15.11.2012 р., оригінал; довідку про відсутність заборгованості із сплати податків, зборів № 70 від 16.10.2012 р., оригінал; довідку архівного відділу Голопристанської РДА про прийняття документів постійного зберігання та з особового складу від 19.11.2012 р. № 01-12/13, оригінал; ліквідаційний баланс, оригінал.

Дослідивши долучений до матеріалів справи конверт, суд встановив, що позивачем у розділі "Адреса одержувача, індекс" вказано наступне: державний реєстратор Голопристанської РДА Чепуркова Інна Володимирівна вул.1 Травня,67, м.Гола Пристань, Херсонської обл. 75600.

Таким чином, суд не приймає до уваги твердження відповідача про те, що поштова кореспонденція була надіслана відповідачем адресату Голопристанська РДА, що стало підставою для відмови у отриманні поштової кореспонденції, оскільки, як встановлено у судовому засіданні, адресатом зазначено саме відповідача.

Відповідно до ч. 2 ст. 71 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує адміністративний позов.

Натомість відповідач належними та допустимими доказами не спростував правове обґрунтування позовних вимог та не надав доказів правомірності неотримання кореспонденції.

У зв'язку із викладеним суд вважає за необхідне задовольнити вимоги позивача щодо визнання неправомірною бездіяльності державного реєстратора Голопристанської РДА Чепуркової І.В. щодо неотримання поштової кореспонденції, направленої ОСОБА_1. для проведення державної реєстрації припинення ПП "Юрінтербізнес".

Частиною 7 статті 36 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" передбачено, що документи, які подані для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації, приймаються за описом, копія якого в день надходження документів видається (надсилається поштовим відправленням) голові ліквідаційної комісії або уповноваженій ним особі з відміткою про дату надходження документів.

Дата надходження документів для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації вноситься до журналу обліку реєстраційних дій.

Відповідно до ч. 11 ст. 36 Закону № 755-ІV за відсутності підстав для залишення документів, які подані для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації, без розгляду державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації.

Таким чином, суд не може зобов'язати державного реєстратора Чепуркову І.В. прийняти документи для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи та відповідно до ст.36 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" виконати державну реєстрацію припинення юридичної особи у встановлений строк, оскільки вказане рішення приймається за результатами дослідження документів, які подаються головою ліквідаційної комісії, уповноваженою ним особою або ліквідатором та за умови виконання всіх вимог, передбачених вказаним Законом.

Відповідно до ч. 2 ст.11 КАС України суд розглядає адміністративні справи не інакше як за позовною заявою, поданою відповідно до цього Кодексу, і не може виходити за межі позовних вимог. Суд може вийти за межі позовних вимог тільки в разі, якщо це необхідно для повного захисту прав, свобод та інтересів сторін чи третіх осіб, про захист яких вони просять.

За таких обставин суд вважає, що належним способом захисту прав, свобод та інтересів позивача є зобов'язання державного реєстратора Голопристанської РДА Чепуркової І.В. прийняти документи для проведення державної реєстрації припинення ПП "Юрінтербізнес" та розглянути подані документи у порядку та у строки, передбачені статтею 36 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців".

Щодо стягнення із відповідача судового збору у розмірі 34,41 грн. та витрат на правову допомогу у розмірі 2800,00 грн. слід зазначити наступне.

Відповідно до частини 1 статті 90 КАС України, витрати, пов'язані з оплатою допомоги адвоката або іншого фахівця в галузі права, які надають правову допомогу за договором, несуть сторони, крім випадків надання безоплатної правової допомоги, передбачених законом або у разі звільнення сторони від оплати надання їй правової допомоги. Отже, зважаючи на приписи вказаної статті, суд приходить до висновку про відсутність підстав для стягнення витрат на правову допомогу, оскільки вказані витрати несуть сторони, а тому у задоволенні позову в цій частині слід відмовити.

За нормами частини 1 статті 94 КАС України, належить стягненню з Державного бюджету України на користь позивача судовий збір у розмірі 34,41 грн.

Керуючись ст.ст. 90, 94, 158-163, 167 КАС України, суд, -

постановив :

Позов ліквідатора приватного підприємства "Юрінтербізнес" ОСОБА_1 до державного реєстратора Голопристанської районної державної адміністрації про визнання бездіяльності неправомірною, зобов'язання вчинити певні дії та стягнення судових витрат задовольнити частково.

Визнати неправомірною бездіяльність державного реєстратора Голопристанської районної державної адміністрації Чепуркової І.В. щодо неотримання поштової кореспонденції, направленої Куцаком Анатолієм Петровичем для проведення державної реєстрації припинення ПП "Юрінтербізнес".

Зобов'язати державного реєстратора Голопристанської районної державної адміністрації Чепуркову І.В. прийняти документи для проведення державної реєстрації припинення ПП "Юрінтербізнес" та розглянути подані документи у порядку та у строки, передбачені статтею 36 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб-підприємців".

Стягнути з Державного бюджету України на користь ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 34,31 грн.

У задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України чи прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Повний текст постанови виготовлений та підписаний 01 квітня 2013 р.

Суддя Кисильова О.Й.

кат. 5.1.1

СудХерсонський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення25.03.2013
Оприлюднено08.04.2013
Номер документу30472181
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —821/217/13-а

Постанова від 25.03.2013

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Кисильова О.Й.

Ухвала від 21.01.2013

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Кисильова О.Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні