Ухвала
від 04.04.2013 по справі 758/4378/13-к
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/4378/13-к

У Х В А Л А

Іменем України

04 квітня 2013 року Подільський районний суд міста Києва

в складі головуючого судді ПАВЛЕНКО О.О.,

при секретарі БОЖОК Ю.Р.,

за участю прокурора МАЛИЙ Є.І.

розглянувши у підготовчому провадженні у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження № 32013110070000048 від 19.03.2013 року з клопотанням прокурора про звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку з відшкодуванням завданих державі збитків відносно

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця м. Києва, українця, громадянина України, з вищою освітою, зареєстрованого та проживаючого за адресою АДРЕСА_1, раніше не судимого,-

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1ст.212 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

ТОВ «Торговий Дім «Сокар Україна» (код ЄДРПОУ 37037544) зареєстроване Подільською районною державною адміністрацією м. Києва від 17.05.2010 року за № 10711020000026867. Взято на податковий облік ДПІ у Подільського району м. Києва від 18.05.2010 року за № 36068. Юридична адреса підприємства: м. Київ, вул. Юрківська, 28, оф. 3, а фактична - м.Київ, вул. Богдана Хмельницького, 52А.

ОСОБА_1 (і.н. НОМЕР_1) призначений на посаду генерального директора ТОВ «Торговий Дім «Сокар Україна» наказом №1 від 19.05.2010р., та перебував на даній посаді до моменту його звільнення на підставі наказу №30-К від 20.11.2012р. Таким чином, в період з 19.05.2010р. по 20.11.2012р., являвся службовою особою даного підприємства, та відповідно до своїх обов'язків ніс відповідальність за фінансово-господарську діяльність підприємства.

Встановлено, що ОСОБА_1, діючи в порушення вимог законодавства України, усвідомлюючи покладену на нього відповідальність, та передбачаючи настання суспільно небезпечних наслідків у вигляді фактичного не надходження до бюджету держави коштів, бажаючи їх настання, умисно ухилився від сплати податків у значних розмірах при наступних обставинах:

Так, у не встановлений слідством час, та у не встановленому слідством місці, ОСОБА_1, з метою ухилення від сплати податків шляхом завищення валових витрат підприємства ТОВ «Торговий Дім «Сокар Україна», безпідставно врахував до їх складу всю суму авансового платежу по взаємовідносинам з ТОВ «Виробничо-комерційне підприємство «СКБ» (код ЄДРПОУ 37634188).

Встановлено, що ОСОБА_1, будучи службовою особою підприємства ТОВ «Торговий Дім «Сокар Україна», протягом вересня 2011р. перерахував грошові кошти в якості авансового платежу на ТОВ «Виробничо-комерційне підприємство «СКБ» за постачання нафтопродуктів, в загальній сумі 3 765 775 грн. В свою чергу, службові особи ТОВ «ВКП «СКБ» на протязі четвертого кварталу 2011 року фактично отримали та в подальшому реалізували на адресу ТОВ «Торговий Дім «Сокар Україна» товар на загальну суму 2 064 599 грн.

Однак, ОСОБА_1, усвідомлюючи протиправність своїх дій, маючи на меті ухилитися від сплати податку, приховуючи реальну кількість поставлених нафтопродуктів, дав вказівку головному бухгалтеру підприємства ТОВ «Торговий Дім «Сокар Україна» ОСОБА_2, яка не усвідомлювала протиправних дій та злочинного наміру ОСОБА_1, віднести до складу валових витрат даного податкового періоду всю суму авансового платежу по взаємовідносинам з ТОВ «ВКП «СКБ», в результаті чого відбулось їх завищення на 1 701 176 грн.

Таким же чином, у не встановлений слідством час, та у не встановленому слідством місці, ОСОБА_1, з метою ухилення від сплати податку шляхом завищення валових витрат підприємства ТОВ «Торговий Дім «Сокар Україна», безпідставно врахував до їх складу суму по фінансово-господарським взаємовідносинам з ТОВ «Телерадіокомпанія Клуб ТВ» (код ЄДРПОУ 33659151).

Встановлено, що ОСОБА_1, будучи службовою особою підприємства ТОВ «Торговий Дім «Сокар Україна» (Замовник), уклав договір №01/07/10-4 від 01.07.2010р. з ТОВ «Телерадіокомпанія Клуб ТВ» (Виконавець) про надання рекламних послуг, а саме розміщення на телебаченні інформації рекламного характеру у вигляді відео-сюжетів, відносно діяльності Замовника, його продукції та умов її придбання, на підставі наданих ним матеріалів. Відповідно до умов даного договору, вказані матеріали, на основі яких формувались рекламні відео-сюжети, повинні стосуватися безпосередньо самого підприємства ТОВ «Торговий Дім «Сокар Україна», та його фінансово-господарської діяльності.

Так, ОСОБА_1, усвідомлюючи протиправність своїх дій, використав для формування рекламних матеріалів фото та відео зображення крупних промислових об'єктів ГНКАР в Азербайджанській республіці, а саме нафтобази, вагоно-цистерни, комплекси АЗС, а також брендову символіку даного підприємства «SOCAR», які абсолютно не пов'язанні з фінансово-господарською діяльністю самого ТОВ «Торговий Дім «Сокар Україна».

В подальшому, переслідуючи свій злочинний намір, ОСОБА_1 скористався власним доступом до системи «Клієнт-Банк» на підприємстві, та здійснив перерахування грошових коштів на розрахунковий рахунок ТОВ «Телерадіокомпанія Клуб ТВ» за вказані рекламні послуги, на загальну суму 2 138 000 грн.

Згодом, ОСОБА_1, переслідуючи мету ухилитися від сплати податків, без відома головного бухгалтера підприємства ОСОБА_2, на підставі отриманих від ТОВ «Телерадіокомпанія Клуб ТВ» документів, дав вказівку головному бухгалтеру підприємства ТОВ «Торговий Дім «Сокар Україна» ОСОБА_2, яка не усвідомлювала протиправних дій та злочинного наміру ОСОБА_1, віднести до складу валових витрат підприємства витрати на придбання вказаних рекламних послуг на загальну суму 2 138 000 грн., які абсолютно не пов'язані з фінансово-господарською діяльністю ТОВ «Торговий Дім «Сокар Україна».

Отже, ОСОБА_1, достовірно усвідомлюючи, що суми грошових коштів по фінансово-господарським взаємовідносинам з підприємствами ТОВ «Виробничо-комерційне підприємство «СКБ» та ТОВ «Телерадіокомпанія Клуб ТВ», протизаконно відносити до складу валових витрат ТОВ «Торговий Дім «Сокар Україна», оскільки в першому випадку вони є безпідставними, а в другому - не стосуються безпосередньо фінансово-господарської діяльності підприємства, все ж передав документи по даним взаємовідносинам головному бухгалтеру ОСОБА_2 В свою чергу остання, не усвідомлюючи протиправних дій та злочинного наміру ОСОБА_1, на основі наданих ним документів, віднесла до складу валових витрат ТОВ «Торговий Дім «Сокар Україна» витрати по взаємовідносинам з даними суб'єктами господарської діяльності, відобразивши це у бухгалтерському та податковому обліку підприємства. В подальшому, податкова звітність підписувалася електронними підписами службових осіб підприємства та через електронну систему подавалася до ДПІ у Подільському районі м. Києва ДПС за адресою: м. Київ, вул. Турівська, 12.

В судовому засіданні прокурор заявив клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності підозрюваного ОСОБА_1 у зв'язку з відшкодуванням завданих державі збитків.

Вислухавши думку обвинуваченого, який повністю підтримав заявлене прокурором клопотання та підтвердив що ним відшкодовано в повному обсязі завдані державі збиткі в розмірі 909 104 тис грн, суд вважає, що заявлене клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч 4 статті 212 КК України особа, яка вчинила діяння, передбачені частиною першою, другою, або діяння, передбачені частиною третьою (якщо вони призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів в особливо великих розмірах) цієї статті, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона до притягнення до кримінальної відповідальності сплатила податки, збори (обов'язкові платежі), а також відшкодувала шкоду, завдану державі їх несвоєчасною сплатою (фінансові санкції, пеня).

Відповідно до статті 286 КПК України, встановивши на стадії досудового розслідування підстав для звільнення від кримінальної відповідальності та отримавши згоду підозрюваного на таке звільнення, прокурор складає клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності та без проведення досудового розслідування у повному обсязі надсилає його до суду.

Відповідно до матеріалів справи ОСОБА_1 раніше до кримінальної відповідальності не притягувався, скоїв кримінальне правопорушення, яке відповідно до ст.12 КК України відноситься до злочину невеликої тяжкості. При цьому підозрюваний повністю відшкодував завдані державі збитки.

Враховуючи викладене клопотання прокурора підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. 212 ч4 КК України, ст.ст. 285,286,288,314,395 КПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

Клопотання прокурора задовольнити.

Звільнити ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.212 КК України у кримінальному провадженні № 32013110070000048 від 19.03.2013 року.

Провадження у кримінальному провадженні № 32013110070000048 від 19.03.2013 року щодо ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України, закрити у зв'язку з повним відшкодуванням завданих державі збитків.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду м. Києва, через Подільський районний суд м. Києва на протязі 7 діб з дня її проголошення.

СуддяПавленко О.О.

Дата ухвалення рішення04.04.2013
Оприлюднено09.04.2013
Номер документу30510940
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку з відшкодуванням завданих державі збитків відносно ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця м. Києва, українця, громадянина України, з вищою освітою, зареєстрованого та проживаючого за адресою АДРЕСА_1, раніше не судимого,- у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1ст.212 КК України

Судовий реєстр по справі —758/4378/13-к

Ухвала від 01.04.2013

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Павленко О. О.

Ухвала від 04.04.2013

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Павленко О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні