Рішення
від 03.04.2013 по справі 921/79/13-г/1
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"03" квітня 2013 р.Справа № 921/79/13-г/1

Господарський суд Тернопільської області

у складі судді Чопко Ю.О.

розглянув у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Публічного акціонерного товариства "Львівобленерго", м.Львів , вул. Козельницька,3

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Вікторія-Транс" , м. Тернопіль, вул. Січових Стрільців,3

про стягнення 23 945 грн.82 коп.

представники від сторін:

позивача: Луцик С.В. - представник за довіреністю № 502-4247/2 від 21.12.2012р.

відповідача: не з"явився

Технічна фіксація судового процесу не здійснюється за відсутності відповідного клопотання.

Учаснику судового процесу в засіданні роз'яснено права і обов'язки передбачені ст.ст. 22, 80-1 ГПК України.

Суть справи:

Публічне акціонерне товариство "Львівобленерго", м.Львів , вул. Козельницька,3

звернулося до господарського суду Тернопільської області з позовом про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Вікторія-Транс" , м. Тернопіль, вул. Січових Стрільців,3 - 23 945 грн.82 коп. недорахованої електричної енергії.

Позивач вказує, що підставою для звернення до суду з позовом є самовільне підключення відповідачем електроустановок до електромережі і, як наслідок, нарахування позивачем вартості недорахованої електричної енергії.

Ухвалою господарського суду (суддя Колубаєва В.О.) від 28.01.2013р. порушено провадження у даній справі та призначено її розгляд на 12.02.2013р., який відкладався з підстав, зазначених у відповідних ухвалах.

Розпорядженням голови господарського суду Тернопільської області від 12.03.2013 р., в зв"язку з тимчасовою втратою працездатності судді Колубаєвої В.О., справу № 921/79/13-г передано на розгляд судді Чопко Ю.О., яким призначено судове засідання на 03.04.2013р..

Відповідач участь уповноваженого представника в судовому засіданні 03.04.2013р. не забезпечив, причини неявки суду не повідомив, клопотань про відкладення розгляду справи не заявив. Ухвала суду від 26.02.2013р. та ухвала суду від 12.02.2013р., направлені відповідачу рекомендованою кореспонденцією за адресою, зазначеною у довідці з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, яка знаходиться в матеріалах справи, а саме: м.Тернопіль, вул. Січових Стрільців,3, повернулися на адресу господарському суду разом з довідкою поштового відділення "Укрпошта" по причині закінчення терміну зберігання.

У відповідності до ст.64 Господарського кодексу України, ухвала про порушення у справі надсилається за адресою місцезнаходження (місце проживання) сторін, що зазначена у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У разі відсутності сторони за такою адресою, вважається, що ухвала про порушення провадження у справі вручена їм належним чином.

Враховуючи, що ухвала суду про порушення провадження у справі та про відкладення розгляду справи направлені відповідачу за адресою, зазначеною у довідці з ЄДРЮОФОП, а саме: м. Тернопіль вул. Січових Стрільців, 3, слід вважати, що відповідач був належним чином повідомлений про розгляд справи.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав повністю, також заявив усне клопотання про розгляд справи без участі представника відповідача. Суд, керуючись п.3.6. роз'яснення Вищого арбітражного суду України № 02-5/289 від 18.09.97р. "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України" в якому, зокрема, зазначаються, що особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце її розгляду судом, якщо ухвалу про порушення провадження у справі надіслано за поштовою адресою, зазначеною у позовній заяві, клопотання про розгляд справи у відсутності відповідача задовільнив.

Відповідно до ст. 75 ГПК України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення та доводи учасника судового процесу, суд встановив наступне:

Згідно ст. 1 ГПК України право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів мають підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності.

Відповідно до ст. 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Зокрема, підставами виникнення цивільних прав та обов'язків є Договори та інші правочини.

31 березня 2007р. між Відкритим акціонерним товариством "Львівобленерго" (правонаступником якого у відповідності до п.1.1 Статуту є Публічне акціонерне товариство "Львівобленерго"), що здійснювало діяльність на підставі ліцензії № 0628 в особі заступника начальника Золочівського РЕМ (Постачальник) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Вікторія-Транс" (Споживач), що здійснював діяльність на підставі статуту, в особі директора ОСОБА_2, укладено договір № 09947 про постачання електричної енергії (надалі Договір), згідно умов якого Постачальник (позивач по справі) зобов'язувався продавати електричну енергію Споживачу (відповідачу по справі) для забезпечення потреб електроустановок Споживача з приєднаною потужністю 120 кВт (Додаток № 9 до Договору), а Споживач зобов'язувався оплачувати Постачальнику вартість використаної (купленої) електричної енергії та здійснювати інші платежі згідно з умовами договору.

Відповідно до положень ст. ст. 638, 639 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Договір може укладатися у будь-якій формі, якщо вимоги щодо форми договору не встановлені законом. Якщо сторони домовилися укласти договір у певній формі, він вважається укладеним з моменту надання йому цієї форми, навіть якщо законом ця форма для даного виду договору не вимагалася.

Відповідно до ст.629 ЦК України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Згідно Додатку № 2 "Порядок розрахунків", який є невід"ємною частиною Договору, Споживач зобов"язався своєчасно проводити розрахунки за електричну енергію за діючими тарифами у відповідності з чинним законодавством та даним Договором. Розрахунковим вважається період з 10 числа попереднього місяця до 9 числа поточного місяця. Розрахунки за електричну енергію проводяться споживачем виключно грошовими коштами на поточний рахунок. Споживач до 5 числа, що передує розрахунковому періоду, здійснює платіж на наступний розрахунковий період у сумі вартості 100% заявленого (очікуваного) обсягу споживання електричної енергії. Рахунки на оплату платежів, передбачених даним договором, виписуються постачальником електричної енергії та надаються Споживачу (Додаток №2 "Порядок розрахунків").

Відповідно до вимог ст.ст. 509, 525, 526 Цивільного кодексу України в силу зобов'язання одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог -відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання, або одностороння зміна його умов не допускається.

Взаємовідносини, що склалися між сторонами у справі суд кваліфікує як взаємовідносини, що випливають із договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу, згідно якого та в силу ст. 714 Цивільного кодексу України одна сторона (постачальник) зобов'язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов'язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Як слідує з матеріалів справи, відповідач недобросовісно користувався електроенергією, яка постачалась позивачем, а саме здійснив самовільне підключення електроустановок до мережі, яка не є власністю споживача.

Вищезазначене порушення виявлено представниками енергонагляду Золочівського РЕМ ВАТ "Львіобленерго" на підставі п.6.41 Правил користування електричною енергією, Затвердженими постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України № 28 від 31.07.1996р. (із змінами та доповненнями), де зазначено, що у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником постачальника електричної енергії, від якого споживач одержує електричну енергію, або електропередавальної організації порушень цих Правил або умов договору на місці виявлення порушення у присутності представника споживача оформляється акт порушень.

Так, при огляді схеми обліку цегельного заводу за адресою : Львівська області, Золочівський район, с. Торгів, що належить ТзОВ "Вікторія-Транс" встановлено факт самовільного підключення електроустановок до електромережі, яка не є власністю споживача, про що 30.03.2010р. складено Акт № 020541 про порушення "Правил користування електричною енергією". Даний Акт складений в присутності представника відповідача-споживача пресовщика-опальщика ОСОБА_3 та підписаний ним без зауважень. Відповідача було запрошено на засідання комісії по розгляду акту про порушення ПКЕЕ в Золочівський РЕМ, на яке він не з"явився.

На підставі розгляду Акту № 020541 від 30.03.2010р. позивачем проведено нарахування відповідачу вартості недорахованої електричної енергії на суму 8 094 грн.65 коп. у відповідності до Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією (в редакції постанови НКРЕ від 18.12.2008р. № 1384- надалі Методика). Розрахунковий документ на суму 8094,65 грн. та протокол засідання комісії № 276 направлений відповідачеві 08.04.2010р. рекомендованим листом. Крім того, видано розпорядження про припинення подачі електроенергії споживачу.

27 травня 2010р. представником електронагляду Золочівського РЕМ ВАТ "Львобленерго" проведено перевірку цегельного заводу, що знаходиться за адресою Львівська області, Золочівський район, с. Торгів, що належить ТзОВ "Вікторія-Транс" та встановлено факт самовільного підключення електроустановок до електромережі, яка не є власністю споживача, про що 27.05.2010р. складено Акт № 022542 про порушення "Правил користування електричною енергією". Даний Акт складений в присутності представника відповідача-споживача пресовщика-опальщика ОСОБА_3, який від підпису і пояснень відмовився. Відповідача було запрошено на засідання комісії по розгляду акту про порушення ПКЕЕ в Золочівський РЕМ, на яке він не з"явився.

На підставі розгляду Акту № 022542 від 10.06.2010р. позивачем проведено нарахування відповідачу вартості недорахованої електричної енергії на суму 3 961 грн. 74 коп. у відповідності до Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією (в редакції постанови НКРЕ від 18.12.2008р. № 1384- надалі Методика). Розрахунковий документ на суму 3961,74 грн. та протокол засідання комісії № 277 направлений відповідачеві 10.06.2010р. рекомендованим листом. Крім того, видано розпорядження про припинення подачі електроенергії споживачу.

12 листопада 2010р. представником електронагляду Золочівського РЕМ ВАТ "Львобленерго" проведено перевірку цегельного заводу, що знаходиться за адресою Львівська області, Золочівський район, с. Торгів, що належить ТзОВ "Вікторія-Транс" та встановлено факт самовільного підключення електроустановок до електромережі, яка не є власністю споживача, про що 12.11.2010р. складено Акт № 022543 про порушення "Правил користування електричною енергією". Даний Акт складений в присутності директора відповідача ОСОБА_4, який від підпису і пояснень відмовився. Відповідача було запрошено на засідання комісії по розгляду акту про порушення ПКЕЕ в Золочівський РЕМ, на яке він не з"явився.

На підставі розгляду Акту № 022543 від 30.11.2010р. позивачем проведено нарахування відповідачу вартості недорахованої електричної енергії на суму 11 889 грн. 43 коп. у відповідності до Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією (в редакції постанови НКРЕ від 18.12.2008р. № 1384- надалі Методика), Розрахунковий документ на суму 11889,43 грн. та протокол засідання комісії № 278 направлений відповідачеві 30.11.2010р. рекомендованим листом.

Як стверджує позивач в позовній заяві та його повноважний представник в судовому засіданні, виставлені відповідачу рахунки на загальну суму 23 945 грн.82 коп. станом на день розгляду справи не оплачені.

У відповідності до п. 4.3.2 Договору про постачання електричної енергії № 09947, споживач сплачує Постачальнику вартість недорахованої електроенергії, розраховану виходячи з приєднаної потужності струмоприймачів та кількості годин їх використання відповідно до Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, затверджених постановою НКРЕ від 04.05.2006р. № 562, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 4 липня 2006 року за № 782/12656 за тарифами, що діяли протягом споживання електричної енергії у разі :

- самовільного внесення змін у схеми обліку електроенергії;

- пошкодження засобів облік електроенергії, втручання в їх роботу, зняття пломб з засобів обліку;

- споживання електроенергії поза засобами обліку;

- інших умов, визначених Методикою.

Враховуючи, що відповідач станом на день розгляду спору не надав суду будь-яких доказів про погашення недорахованої електричної енергії в загальному розмірі 23 945 грн. 82 коп., яка нарахована позивачем за самовільне підключення електроустановок до електромережі, яка не є власністю споживача, суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають до задоволення як обґрунтовано заявлені та неоспорені відповідачем.

У відповідності до ст.ст. 32, 33 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Витрати по сплаті судового збору на підставі ст. 49 ГПК України покладаються на відповідача.

Враховуючи наведене та керуючись ст. ст. 4 2 -4 7 , 22, 32, 34, 36, 44, 49, 82-85, 116-117 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Вікторія-Транс" , м. Тернопіль, вул. Січових Стрільців,3 (ідентифікаційний код 31602674) на користь Публічного акціонерного товариства "Львівобленерго", м.Львів , вул. Козельницька,3 (ідентифікаційний код 00131587) - 23 945 (двадцять три тисячі дев"ятсот сорок п"ять) грн.82 коп. заборгованості та 1720 (одну тисячу сімсот двадцять) грн. 50 коп. в повернення сплаченого судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Сторони вправі оскаржити рішення до Львівського апеляційного господарського суду. Апеляційна скарга подається через цей суд протягом десяти днів з дня підписання повного тексту рішення.

Повний текст рішення складено 08 квітня 2013 р.

Суддя Ю.О. Чопко

Дата ухвалення рішення03.04.2013
Оприлюднено10.04.2013
Номер документу30528585
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 23 945 грн.82 коп

Судовий реєстр по справі —921/79/13-г/1

Судовий наказ від 19.04.2013

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Чопко Ю.О.

Ухвала від 13.03.2013

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Чопко Ю.О.

Рішення від 03.04.2013

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Чопко Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні