Постанова
від 20.03.2013 по справі 504/198/13- а
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 504/198/13- а

2-а/504/33/13

П О С Т А Н О В А

20.03.2013смт. Комінтернівське

Комінтернівський районний суд Одеської області у складі:

Головуючого судді - Барвенка В.К.,

при секретарі - Мельниковій В.М., -

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду № 9, смт. Комінтернівському, адміністративну справу за позовом в.о. Прокурора Комінтернівського району Одеської області до Крижанівської сільської ради Комінтернівського району Одеської області, третя особа- ОСОБА_2 про скасування рішення сесії органу місцевого самоврядування, -

ВСТАНОВИВ:

В.о. Прокурора Комінтернівського району Одеської області звернувся до суду із адміністративним позовом до відповідача, яким просив скасувати рішення сесії Крижанівської сільської ради Комінтернівського району Одеської області від 12 жовтня 2012 року № 476-VI «Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у довгострокове користування на умовах договору оренди терміном на десять років громадянину ОСОБА_2 для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), розташованої в АДРЕСА_1

В обгрунтування позовних вимог позивач зазначає, що оскаржуване рішення сесії органу місцевого самоврядування було прийнято без згоди землекористувача (орендаря), відтак не може залишатися чинним.

В судовому засіданні прокурор позовні вимоги підтримав.

Представник відповідача подав заяву про розгляд справи за своєї відсутності, проти задоволення позову не заперечував.

Третя особа- ОСОБА_2 проти задоволення позову не заперечував, справу просив розглядати за своєї відсутності.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення прокурора, суд дійшов до висновку про можливість задоволення адміністративного позову виходячи з наступного:

Відповідно до частини першої статті 11 КАС України , розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Згідно ч. 1 ст. 71 КАС України , кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених ст. 72 цього Кодексу .

12 жовтня 2012 року Крижанівською сільською радою Одеської області було прийнято рішення № 476-VI «Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у довгострокове користування на умовах договору оренди терміном на десять років громадянину ОСОБА_2 для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), розташованої в АДРЕСА_1.

Перевіркою законності прийнятого Крижанівською сільською радою Одеської області рішення № 476 - VI від 12 жовтня 2012 року прокурором встановлено, що земельна ділянка, площею 0,0060 га, дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо якої надано ОСОБА_2 входить в межі та є складовою частиною земельної ділянки загальною площею 0,3475 га по АДРЕСА_1, яка перебуває в користуванні на умовах оренди у підприємства ТОВ «Віолант».

Договір оренди земельної ділянки загальною площею 0,3475 га, розташованої по АДРЕСА_1 було укладено між ТОВ «Віолант» та Крижанівською сільською радою 11 вересня 2007 року на виконання рішення сесії сільської ради № 209-V від 19.03.2007р.

Відповідно до листа управління Держземагентства у Комінтернівському районі Одеської області від 25.12.2012р. № 13-13-04/1393, наведена земельна ділянка з 26.09.2007р. по теперішній час перебуває в користуванні ТОВ «Віолант».

Дії відповідача та процедура прийняття рішень щодо надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки передбачені положенням норми ст. 123 Земельного Кодексу України .

Згідно із статтею 123 Земельного Кодексу України , надання земельних ділянок державної або комунальної власності у користування здійснюється на підставі рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування.

Рішення зазначених органів приймається на підставі проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у разі: зміни цільового призначення земельних ділянок відповідно до закону; надання у користування земельних ділянок, межі яких не встановлені в натурі (на місцевості).

Надання у користування земельної ділянки, межі якої встановлені в натурі (на місцевості), без зміни її цільового призначення здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо складання документа, що посвідчує право користування земельною ділянкою.

Особа, зацікавлена в одержанні у користування земельної ділянки із земель державної або комунальної власності за проектом землеустрою щодо її відведення, звертається з клопотанням про надання дозволу на його розробку до відповідної сільської, селищної, міської, районної, обласної ради, Кабінету Міністрів України, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, місцевої державної адміністрації.

У клопотанні зазначаються орієнтовний розмір земельної ділянки та її цільове призначення.

До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування та розмір земельної ділянки, письмова згода землекористувача, засвідчена нотаріально (у разі вилучення земельної ділянки).

Відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування в межах їх повноважень у місячний строк розглядає клопотання і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні.

Підставою відмови у наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування земельної ділянки вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, а також генеральних планів населених пунктів, іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних утворень, проектів землеустрою щодо впорядкування території населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

В силу положень ст. 125 Земельного Кодексу України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Підставою припинення права користування земельною ділянкою є припинення діяльності релігійних організацій, державних чи комунальних підприємств, установ та організацій (п. «в» ч. 1 ст. 141 Земельного Кодексу України).

Державна реєстрація земельних ділянок здійснюється у складі державного реєстру земель (ст. 202 Земельного Кодексу України).

Судом встановлено, що ТОВ «Віолант» код за ЄДРПОУ 34463191 припинено 12.07.2010 року за рішенням засновників.

На час припинення діяльності вказаного підприємства діяли положення Постанови Кабінету Міністрів України № 2073 від 25 грудня 1998 року «Про затвердження порядку державної реєстрації договорів оренди землі» (далі -Порядок).

Положеннями п.п. 1, 2 Порядку визначені єдині умови реєстрації договорів оренди та договорів суборенди земельних ділянок. Державна реєстрація договорів оренди є офіційним визнанням і підтвердженням державою факту виникнення або припинення права оренди земельних ділянок.

На момент припинення діяльності підприємства державна реєстрація припинення права ТОВ «Віолант» на оренду відведеної йому земельної ділянки здійснена не була.

Суд вважає, що, виходячи зі змісту ч.4 ст.91 ЦК України правоздатність ТОВ «Віолант» припинилась одночасно з його ліквідацією, тобто жодних прав ТОВ «Віолант» прийняттям оскаржуваного рішення порушено бути не могло, в зв'язку із чим суд не погоджується з думкою прокурора про необхідність отримання органом місцевого самоврядування згоди землекористувача.

Разом із тим, відповідно до ч.2 ст. 11 КАС України суд розглядає адміністративні справи не інакше як за позовною заявою, поданою відповідно до цього Кодексу, і не може виходити за межі позовних вимог. Суд може вийти за межі позовних вимог тільки в разі, якщо це необхідно для повного захисту прав, свобод та інтересів сторін чи третіх осіб, про захист яких вони просять.

Постановою Кабінету Міністрів України від 09 вересня 2009 року № 1021 затверджені порядки ведення Поземельної книги і Книги записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі.

Відповідно до п.12 Порядку ведення Книги записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі, датою державної реєстрації змін, внесених до договору оренди земельної ділянки, договору суборенди земельної ділянки (її частини), та відомостей про дострокове припинення їх дії є дата внесення запису до розділу Книги записів.

Отже, суд дійшов до висновку, що відомості про дострокове припинення дії договору оренди земельної ділянки, що була відведена ТОВ «Віолант» підлягали обов'язковій державній реєстрації.

Суд приходить до висновку, що оскаржуване рішення органу місцевого самоврядування прийнято у порушення ст.123 Земельного Кодексу України, без перевірки наявності запису про дострокове припинення права ТОВ «Віолант» користування (на умовах оренди) земельною ділянкою, що передбачено п.12 Порядку ведення Книги записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі, відповідач правомірності свого рішення суду не довів, більш того, погодився з позовними вимогами прокурора.

Згідно ч.10 ст.59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування з мотивів їхньої невідповідності Конституції або законам України визнаються незаконними в судовому порядку.

За таких підстав суд вважає можливим з іншої правової підстави задовольнити позовні вимоги.

В силу положення ст. ст. 94, 98 КАС України на відповідача слід покласти судові витрати (судовий збір) у ставці, визначеній ст. 4 Закону України «Про судовий збір».

На підставі ст. 123, п. «в» ч. 1 ст. 141, 202 Земельного Кодексу України , ч. 4 ст. 91 ЦК України, ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» , Постановою Кабінету Міністрів України № 2073 від 25 грудня 1998 року «Про затвердження порядку державної реєстрації договорів оренди землі», Постановою Кабінету Міністрів України від 09 вересня 2009 року № 1021 «Про затвердження порядків ведення Поземельної книги і Книги записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі», ч.2 ст. 11, ст.ст. 56 , 58 , 86 , 94, 98, 159 , 162 , 163 , 254 КАС України , суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов в.о. прокурора Комінтернівського району Одеської області - задовольнити.

Скасувати рішення сесії Крижанівської сільської ради Комінтернівського району Одеської області від 12 жовтня 2012 року № 476-VI «Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у довгострокове користування на умовах договору оренди терміном на десять років громадянину ОСОБА_2 для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), розташованої в АДРЕСА_1

Стягнути з Крижанівської сільської ради Комінтернівського району Одеської області код за ЄДРПОУ 05384560 на користь державного бюджету України судовий збір у сумі 34 гривні 41 копійка.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга на постанову суду подається до Одеського апеляційного адміністративного суду протягом десяти днів з часу отримання копії постанови через Комінтернівський районний суд Одеської області.

Суддя В.К. Барвенко

Дата ухвалення рішення20.03.2013
Оприлюднено11.04.2013
Номер документу30543180
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —504/198/13- а

Постанова від 20.03.2013

Адміністративне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Барвенко В. К.

Ухвала від 28.01.2013

Адміністративне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Барвенко В. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні