Ухвала
від 26.03.2013 по справі 2а-7042/09
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 березня 2013 р. Справа № 2742/10/9104

Львівський апеляційний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Довгополова О.М.,

суддів Коваля Р.Й., Святецького В.В.,

з участю секретаря судового засідання Рибак О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Львові апеляційну скаргу Приватного підприємства «Компанія «Макросбуд» на постанову Львівського окружного адміністративного суду від 24 листопада 2009 року у справі за позовом Державної податкової інспекції у Пустомитівському районі Львівської області до Приватного підприємства «Компанія «Макросбуд» про припинення юридичної особи, -

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у Пустомитівському районі Львівської області звернулась до суду з позовом, яким просила припинити юридичну особу ПП «Компанія «Макросбуд».

Постановою Львівського окружного адміністративного суду від 24 листопада 2009 року позов задоволено повністю. Постанова мотивована тим, що відповідач, починаючи з 01.08.2008 року по теперішній час не подає податкову звітність, що відповідно до ч. 2 ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» є підставою для постановлення судом рішення щодо припинення юридичної особи. Крім того, у відповідача відсутня заборгованість із сплати податків, зборів (обов'язкових платежів).

Постанову в апеляційному порядку оскаржив відповідач, вважає, що вона є незаконною та необґрунтованою, прийнята з порушенням норм процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи, суд неповно з'ясував обставини, що мають значення для справи. Просить постанову скасувати та прийняти нову, якою в позові відмовити. На обґрунтування вимог апеляційної скарги зазначає, що суд першої інстанції всупереч вимогам ст. 107 Кодексу адміністративного судочинства України не надіслав ПП «Компанія «Макросбуд» копії позовної заяви та доданих до неї документів, чим позбавив відповідача можливості подати заперечення на позовну заяву та підготуватись належним чином до судового засідання. Також суд розглянув справу поза судовим засіданням та не у час, визначений ухвалою про відкриття провадження та призначення справи до судового розгляду. Всупереч вимогам п. 3 ч. 1 ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України не відклав розгляду справи в зв'язку з неявкою представника ПП «Компанія «Макросбуд», який не є суб'єктом владних повноважень і не подав заяви про розгляд справи за його відсутності. Крім того, всупереч вимогам ч. 3 ст. 167 цього Кодексу суд не надіслав відповідачу копії оскаржуваної постанови.

Фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється відповідно до ч. 1 ст. 41 Кодексу адміністративного судочинства України у зв'язку з неявкою у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі.

Заслухавши суддю-доповідача, обговоривши доводи апеляційної скарги, дослідивши матеріали справи, колегія суддів дійшла висновку, що в задоволенні апеляційної скарги слід відмовити з наступних підстав. Відповідності до п. 17 ч. 1 ст. 11 Закону України «Про державну податкову службу» органи державної податкової служби у випадках, в межах компетенції та у порядку, встановлених законами України, мають право звертатися у передбачених законом випадках до судових органів із заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності.

Відповідно до ч. 2 ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи є, зокрема, неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Таким чином, податкові органи наділені компетенцією звертатися до суду з позовом про припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи з підстав, зокрема, неподання платником податків протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

16 травня 2007 року ПП «Компанія «Макросбуд» було зареєстроване Пустомитівською районною державною адміністрацією Львівської області як юридична особа, номер запису 14041020000001468.

Як вбачається з довідки з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України від 22.05.2007 року № 506 ПП «Компанія «Макросбуд» включене до ЄДРПОУ, ідентифікаційний код 35148320.

25.05.2007 року ПП «Компанія «Макросбуд» було взяте Державною податковою інспекцією у Пустомитівському районі Львівської області на облік платників податків за № 4109, що підтверджується відповідною довідкою.

Відповідно до довідки Державної податкової інспекції у Пустомитівському районі Львівської області від 22.10.2009 року № 12400/10/15-4109 ПП «Компанія «Макросбуд» в період з 01 серпня 2008 року по день видачі даної довідки не подає податкової звітності.

Згідно з довідками Державної податкової інспекції у Пустомитівському районі Львівської області від 15.10.2009 року № 12095/10/19-023, Управління Пенсійного фонду України у Пустомитівському районі Львівської області від 04.09.2009 року № 9174/04-39, Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Пустомитівському районі Львівської області від 10.08.2009 року № 99-03-1, Пустомитівської районної виконавчої дирекції Львівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 14.08.2009 року № 237, Пустомитівського районного центру зайнятості Львівської області від 11.08.2009 року № 1951 у ПП «Компанія «Макросбуд» відсутня заборгованість із сплати податків та зборів (обов'язкових платежів).

Таким чином, оскільки під час судового розгляду справи встановлено наявність передбаченої законодавством підстави для припинення юридичної особи ПП «Компанія «Макросбуд», а саме неподання ним протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону, Державна податкова інспекція у Пустомитівському районі Львівської області, яка відповідно до законодавства має повноваження звертатись до суду з даним позовом, надала належні докази на підтвердження даної обставини, суд першої інстанції дійшов правильного висновку про підставність та обґрунтованість позовних вимог.

Порушення судом першої інстанції норм процесуального права, про які відповідач зазначає в апеляційній скарзі, на думку колегії суддів, не призвели до неправильного вирішення справи.

При цьому колегія суддів враховує, що апелянт не навів жодних доводів і не надав доказів на їх підтвердження щодо неправильності чи необґрунтованості висновків суду першої інстанції, наведених в оскаржуваній постанові, на підставі яких він задовольнив позовні вимоги.

За наведених обставин колегія суддів дійшла висновку, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та прийняв постанову з додержанням норм матеріального і процесуального права, доводи апеляційної скарги не спростовують висновків суду, тому оскаржувану постанову слід залишити без змін.

Керуючись ст. ст. 160, 195, 196, п. 1 ч. 1 ст. 198, ст. 200, п. 1 ч. 1 ст. 205, ст. ст. 206, 254 КАС України, суд -

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу Приватного підприємства «Компанія «Макросбуд» залишити без задоволення.

Постанову Львівського окружного адміністративного суду від 24 листопада 2009 року у справі № 2а-7042/09/1370 за позовом Державної податкової інспекції у Пустомитівському районі Львівської області до Приватного підприємства «Компанія «Макросбуд» про припинення юридичної особи - залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена протягом двадцяти днів шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.

Головуючий О.М. Довгополов

Судді Р.Й. Коваль

В.В. Святецький

СудЛьвівський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення26.03.2013
Оприлюднено11.04.2013
Номер документу30578398
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-7042/09

Ухвала від 26.03.2013

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Довгополов О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні