Постанова
від 04.04.2013 по справі 826/3816/13-а
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м. Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1

Вн. № 27/66

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

04 квітня 2013 року 10:13 № 826/3816/13-а

за позовом Заступника прокурора Подільського району м. Києва в інтересах держави в особі Державної податкової інспекції у Подільському районі м. Києва Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю "Воздвиженка готель" про стягнення податкового боргу Суддя О.В.Головань

Секретар О.С.Макаренко

Представники:

Від прокуратури: не з'яв.

Від позивача: не з'явився (клопотання про розгляд справи без участі представника);

Від відповідача: не з'явився.

Обставини справи:

Позовні вимоги заявлені про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Воздвиженка готель" (ідентифікаційний код - 36085225) заборгованості у розмірі 138 791,74 грн.

Ухвалою суду від 25.03.2013 р. відкрито провадження в адміністративній справі, закінчено підготовче провадження та призначено справу до розгляду в судовому засіданні на 04.04.2013 р.

В судове засідання 04.04.2013 р. представник позивача не з'явився. В матеріалах справи міститься клопотання про розгляд справи без участі представника позивача.

В судове засідання 04.04.2013 р. представник відповідача не з'явився; про причини неявки суд не повідомив; про проведення судового засідання повідомлений належним чином, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення.

В судовому засіданні 04.04.2013 р. оголошено резолютивну частину постанови про задоволення позовних вимог.

Розгляд справи здійснюється в порядку ч. 1 ст. 41 КАС України без здійснення фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Відповідно до ч. 1 ст. 41 КАС України у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Ознайомившись з матеріалами справи, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Воздвиженка готель" (надалі - відповідач) зареєстроване Подільською районною у м. Києві державною адміністрацією 29.07.2008 р.

Відповідач перебуває на обліку як платник податку у Державній податковій інспекції у Подільському районі м. Києва Державної податкової служби (надалі - позивач).

Станом на 05.03.2013 р. за відповідачем обліковується податковий борг з орендної плати за землю у розмірі 138 791,74 грн.

Відповідачем було подано до ДПІ у Подільському районі м. Києва Державної податкової служби податкову декларацію з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності) № 1985 від 15.02.2012 р., якою самостійно визначено розмір орендної плати - 166 550,10 грн. (розмір плати з січня по листопад 2012 року - 13 879,18 грн.; за грудень - 13 879,12 грн.).

12.03.2012 р. позивачем винесено податкову вимогу № 1147 на суму 27 745,68 грн., яку було отримано відповідачем 19.03.2012 р., що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення.

Станом на день розгляду спору заборгованість відповідача за березень - грудень 2012 року у розмірі 138 791,74 грн. відповідачем не погашено.

При цьому, суд приймає до уваги той факт, що відповідачем вищевказана вимога про сплату боргу у судовому порядку не оскаржувалась, у зв'язку з чим сума заборгованості вважається узгодженою та підлягає стягненню у заявленому позивачем розмірі, який повністю відповідає даним згідно з карткою особового рахунку відповідача.

Враховуючи вищевикладене, сума заборгованості, яка підлягає стягненню з відповідача в судовому порядку, складає 138 791,74 грн., що підтверджується довідкою про заборгованість від 05.03.2013 р. та обліковою карткою відповідача.

Згідно із п. 14.1.147. ст. 14 Податкового кодексу України, плата за землю - загальнодержавний податок, який справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Підпунктом 9.1.10 п. 9.1 ст. 9 ПК України передбачено, що плата за землю належить до загальнодержавних податків і зборів.

Згідно із п. 285.1 ст. 285 ПК України базовим податковим (звітним) періодом для плати за землю є календарний рік.

Пунктом 286.2 ст. 286 ПК України платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями.

Згідно п. 287.3 ст. 287 ПК України податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Згідно із п. 14.1.175 ст. 14 Податкового кодексу України, податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Відповідно до п. 57.1 ст. 57 зазначеного Кодексу платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10-ти календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбачено цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків встановлених цим Кодексом.

Згідно з п. 59.1 ст. 59 Податкового кодексу України, у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу.

Податкова вимога надсилається не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати суми грошового зобов'язання.

Податкова вимога повинна містити відомості про факт виникнення грошового зобов'язання та права податкової застави, розмір податкового боргу, який забезпечується податковою заставою, обов'язок погасити податковий борг та можливі наслідки його непогашення в установлений строк, попередження про опис активів, які відповідно до законодавства можуть бути предметом податкової застави, а також про можливі дату та час проведення публічних торгів з їх продажу.

Податкова вимога надсилається також платникам податків, які самостійно подали податкові декларації, але не погасили суми податкових зобов'язань у встановлені цим Кодексом строки, без попереднього надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Податковим кодексом України передбачено винесення лише однієї податкової вимоги, що не позбавляє податковий орган донараховувати податкову заборгованість у разі її подальшого виникнення без винесення наступних податкових вимог.

Відповідно до п. 3 ст. 9 Закону "Про систему оподаткування" платник податків зобов'язаний сплачувати належні суми податків і зборів (обов'язкових платежів) у встановлені терміни.

Згідно із п. 16.1.4 ст. 16 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом.

Отже, з урахуванням того, що узгоджена сума податкового зобов'язання станом на дату розгляду справи набула статусу податкового боргу, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог щодо стягнення з відповідача податкової заборгованості у сумі 138 791,74 грн.

Відповідно до ст. 2 Закону України "Про державну податкову службу в Україні", завданням органів державної податкової служби є здійснення контролю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків і зборів (обов'язкових платежів), а також неподаткових доходів, установлених законодавством (далі - податки, інші платежі).

Згідно зі ст. 3 зазначеного Закону органи державної податкової служби України у своїй діяльності керуються Конституцією України, законами України, іншими нормативно-правовими актами органів державної влади, а також рішеннями Верховної Ради Автономної Республіки Крим і Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування з питань оподаткування, виданими у межах їх повноважень.

Відповідно до п. 11 ст. 10 Закону України "Про державну податкову службу в Україні" державні податкові інспекції в районах, містах без районного поділу, районах у містах, міжрайонні та об'єднані державні податкові інспекції подають до судів позови до підприємств, установ, організацій та громадян про визнання угод недійсними і стягнення в доход держави коштів, одержаних ними за такими угодами, а в інших випадках - коштів, одержаних без установлених законом підстав, а також про стягнення заборгованості перед бюджетом і державними цільовими фондами за рахунок їх майна.

Згідно із п. 20.1.18 ст. 20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника.

Згідно зі ст. ст. 57, 60 КАС України та ст. 36-1 Закону України "Про прокуратуру", прокурор та його заступник має право подавати позови до суду в інтересах держави в особі органу, уповноваженого здійснювати функції держави у спірних правовідносинах. Повноваження по здійсненню захисту інтересів держави, в тому числі шляхом представництва її інтересів в суді, покладено на органи прокуратури України відповідно до ст. 121 Конституції України.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Враховуючи вищенаведене, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 160-163, 186 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позовні вимоги задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Воздвиженка готель" (ідентифікаційний код - 36085225) заборгованість у розмірі 138 791,74 грн.

3. Постанова може бути оскаржена в порядку ст. 186 КАС України.

Суддя О.В.Головань

Повний текст постанови

виготовлено і підписано 10.04.13 р.

Дата ухвалення рішення04.04.2013
Оприлюднено11.04.2013
Номер документу30583348
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/3816/13-а

Постанова від 04.04.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Головань О.В.

Ухвала від 25.03.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Головань О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні