Ухвала
від 08.04.2013 по справі 1/17-3246-2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


УХВАЛА

ПРО ЗАТВЕРДЖЕННЯ ЗВІТУ ЛІКВІДАТОРА

ТА ПРИПИНЕННЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

"08" квітня 2013 р. Справа № 1/17-3246-2011

За заявою боржника: Товариства з обмеженою відповідальністю „САЛАМАТА" (65039, м. Одеса, вул. Середньофонтанська, буд. 16; код ЄДРПОУ 31182183)

про визнання банкрутом

Суддя Найфлейш В.Д.

Представники сторін:

Ліквідатор: арбітражний керуючий Ільєнок Л.С. (ухвала, ліцензія).

Від ВАТ „Акціонерний комерційний банк „Одеса-Банк": Ашихмін П.М. (довіреність).

Суть спору: про визнання банкрутом.

15.08.2011 р. до господарського суду Одеської області надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю „САЛАМАТА" про порушення провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю „САЛАМАТА", у порядку ст. 51 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Ухвалою господарського суду Одеської області від 18.08.2011 р. порушено провадження у справі №1/17-3246-2011 про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю „САЛАМАТА" банкрутом.

Розглянувши матеріали справи та вислухавши представників сторін, суд встановив:

Товариство з обмеженою відповідальністю „САЛАМАТА" зареєстровано 17.10.2000р. виконавчим комітетом Одеської міської ради.

04.05.2011 року на загальних зборах засновниками Товариства з обмеженою відповідальністю „САЛАМАТА" Цибулевьким С.О та Парфенюк С.А. вирішено прийняти рішення про ліквідацію товариства, призначено ліквідаційну комісію у складі Албур Федора Харламовича, що підтверджується протоколом загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю „САЛАМАТА".

01.08.2011 р. ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю „САЛАМАТА" прийнято рішення про звернення до господарського суду Одеської області із заявою про порушення провадження у справі про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю „САЛАМАТА" банкрутом в порядку ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у зв'язку з неможливістю погашення кредиторської заборгованості.

В межах добровільної ліквідації товариства поза межами процедури банкрутства, ліквідаційною комісією було вжито наступних заходів.

На виконання вимог ч.4 ст. 105 ЦК України оголошення про припинення товариства, подане ліквідаційною комісією про ліквідацію Товариства з обмеженою відповідальністю „САЛАМАТА", опубліковано у офіційному спеціалізованому друкованому засобі масової інформації „Бюлетені державної реєстрації" №180(15) від 03.06.2011 року.

Боржник зазначає про кредиторську заборгованість перед Товариством з обмеженою відповідальністю „Грата" у розмірі 18 000,00 грн., що підтверджується: рішенням господарського суду Одеської області від 04.07.2011 року по справі № 12/17-2233-2011 про стягнення з ТОВ „САЛАМАТА" на користь ТОВ „Грата".

Приймаючи до уваги, що із заявою про порушення справи про банкрутство звернувся сам боржник, що свідчить про визнання ним обставин наявності боргу, від нього не вимагається подання доказів його неплатоспроможності на момент звернення з заявою до суду.

Відповідної правової позиції дотримується Верховний суд України в постанові № 5/65-09 від 27.10.2009р.

Згідно довідки Головного управління статистики в Одеській області № 08-40/927 від 26.08.2011 р. Товариство з обмеженою відповідальністю „САЛАМАТА" фінансову звітність до органів державної статистики не надавало більше року.

Відповідно довідки Управління Дерржземагенства у м. Одесі Одеської області від 01.02.2013 року № 01-1-07/349, інформація щодо реєстрації правовстановлюючих документів на земельні ділянки за ТОВ „САЛАМАТА" відсутня.

Згідно довідки Відділення реєстраційно-екзаменаційної роботи ДАІ з обслуговування м. Одеси № 1 підпорядкованого УДАІ ГУМВС України в Одеській області № 42/1 вх 126 від 08.01.2013 року транспортні засоби за ТОВ „САЛАМАТА" не зареєстровані, за останні 36 місяців не реєструвались та з обліку не знімались.

У відповідності з довідкою Державної інспекції сільського господарства в Одеській області № 05-14/08/34 від 03.01.2013 року за ТОВ „САЛАМАТА" сільськогосподарська техніка не зареєстрована.

Відповідно до ч.4 ст. 105 Цивільного кодексу України комісія з припинення юридичної особи поміщає в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, повідомлення про припинення юридичної особи та про порядок і строк заявлення кредиторами вимог до неї. Цей строк не може становити менше двох місяців з дня публікації повідомлення про припинення юридичної особи.

Частиною 1 ст. 111 ЦК України передбачено, що ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, який містить відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

Зі змісту ч. 5 ст. 60 Господарського кодексу України, яка регулює загальний порядок ліквідації суб'єкта господарювання, вбачається, що ліквідаційна комісія оцінює наявне майно суб'єкта господарювання, який ліквідується, і розраховується з кредиторами, складає ліквідаційний баланс та подає його власнику або органу, який призначив ліквідаційну комісію. Достовірність та повнота ліквідаційного балансу повинні бути перевірені у встановленому законодавством порядку.

Згідно ч. 4 ст. 205 Господарського кодексу України у разі неспроможності суб'єкта господарювання через недостатність його майна задовольнити вимоги кредиторів він може бути оголошений за рішенням суду банкрутом.

За положеннями ч.1 ст. 209 Господарського кодексу України у разі нездатності суб'єкта підприємництва після настання встановленого строку виконати свої грошові зобов'язання перед іншими особами, територіальною громадою або державою інакше як через відновлення його платоспроможності цей суб'єкт (боржник) відповідно до частини четвертої статті 205 цього Кодексу визнається неспроможним.

Відповідно до ч.1 ст.51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" якщо вартості майна боржника -юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом.

Частиною 2 ст.51 вищевказаного Закону передбачено, що за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності в нього ліцензії.

Постановою господарського суду Одеської області від 12.09.2011р. визнано банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю „САЛАМАТА", відкрито відносно Товариства з обмеженою відповідальністю „САЛАМАТА" ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначено Албур Федора Харламовича.

20.02.2012 року ухвалою господарського суду Одеської області усунуто Албур Федора Харламповича від виконання обов'язків ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю „САЛАМАТА" та призначено ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю „САЛАМАТА" арбітражного керуючого Онофрійчука Сергія Олександровича.

Ухвалою від 22.10.2012 року припинено повноваження ліквідатора ТОВ „САЛАМАТА" арбітражного керуючого Онофрійчука Сергія Олександровича, призначено ліквідатором ТОВ „САЛАМАТА" арбітражного керуючого Ільєнок Людмилу Сергіївну.

З метою виявлення кредиторів ліквідатором було подано до офіційних друкованих органів оголошення про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, яке опубліковано в газеті „Голос України" N 176 від 24.09.2011 року.

04.10.2011р до господарського суду від ВАТ „Акціонерний комерційний банк „Одеса-Банк" надійшла заява про визнання кредитором Товариства з обмеженою відповідальністю „САЛАМАТА" на загальну суму 4 795 550,00 грн.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 21.11.2011 року визнано Відкрите акціонерне товариство „Акціонерний комерційний банк „Одеса-Банк" кредитором Товариства з обмеженою відповідальністю „САЛАМАТА" з грошовими вимогами в сумі 4 795 550,00 грн.

Інших заяв про визнання кредиторських вимог до боржника до господарського суду Одеської області не надходило.

В процесі розгляду справи господарським судом Одеської області були направленні повідомлення до прокурора Одеської області Державного радника юстиції ІІ-го классу Моліцького С.В. та в Генеральну прокуратуру України від 19.10.2011 року та від 25.01.2012 року з проханням провести перевірку порушень законності з метою встановлення наявності чи відсутності в діях посадових осіб складу злочину, передбаченого ст.ст. 218, 219, 221 Кримінального кодексу України (фіктивне банкрутство, доведення до банкрутства, незаконні дії у разі банкрутства).

24.02.2012 року до господарського суду Одеської області надійшов лист від Прокуратури Одеської області про відправлення повідомлення судді господарського суду Одеської області Найфлейш В.Д. щодо перевірки ТОВ „САЛАМАТА" за належністю до Головного управління МВС в Одеській області.

15.10.2012 року до господарського суду Одеської області надійшов лист від Головного управління МВС в Одеській області про направлення повідомлення судді господарського суду Одеської області Найфлейш В.Д. щодо перевірки ТОВ „САЛАМАТА" за належністю Начальнику Приморського ОМУ ГУМВС України в Одеській області полковнику міліції Кравченко М.В.

26.11.2012 року до господарського суду Одеської області надійшли матеріали Шевченківського ВМ Приморського РВ ОМУ ГУМВС України в Одеській області про відмову в порушенні кримінальної справи у зв'язку з відсутністю складу злочину в діях посадових осіб ТОВ „САЛАМАТА" № 1483 за 2012 рік та № 6643 за 2011 рік.

На виконання постанови господарського суду Одеської області від 12.09.2011 р. за результатами роботи ліквідатором надано суду ліквідаційний баланс, в якому активи не відображені, та звіт ліквідатора, який свідчить про відсутність у банкрута майна, транспортних засобів, грошових коштів та інших активів, у зв'язку з чим неможливе погашення грошових вимог кредитора в порядку ст. 31 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", розрахунки з кредиторами під час проведення ліквідаційної процедури не проводились у зв'язку з відсутністю ліквідаційної маси, дебіторська заборгованість у банкрута відсутня.

Зі звіту ліквідатора вбачається, що в ході ліквідаційної процедури підприємства працівники не звільнялись, оскільки осіб, які б знаходились у трудових відносинах з банкрутом, виявлено не було.

Відповідно до протоколу зборів кредиторів ТОВ „САЛАМАТА" від 05.04.2013 року визнано роботу ліквідатора такою, що відповідає вимогам законодавства , не суперечить інтересам боржника та кредиторів, затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс, та вирішено звернутись до господарського суду з клопотанням про затвердження звіту ліквідатора, ліквідаційного балансу та припинення провадження у справі.

ВАТ „Акціонерний комерційний банк „Одеса-Банк" надано суду відзив на звіт ліквідатора, відповідно до якого ВАТ „Акціонерний комерційний банк „Одеса-Банк" не заперечує проти його затвердження судом та припинення провадження у справі, проведені ліквідатором дії у ліквідаційній процедурі вважає такими, що відповідають вимогам чинного законодавства.

Вимоги, які не задоволені за недостатністю майна вважати погашеними відповідно до ч. 6 ст. 31 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Вимоги, заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, не розглядаються і вважаються погашеними відповідно до ч. 5 ст. 31 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Приймаючи до уваги ознаки, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, а також враховуючи, відсутність у банкрута майна та грошових коштів для погашення кредиторської заборгованості та неспроможність відновити платоспроможність, суд вважає за необхідне затвердити звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута і ліквідувати ТОВ „САЛАМАТА", припинити юридичну особу з виключенням з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб відповідно до ст. 39 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців".

Керуючись п. 6 ст. 40, ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд, -

У Х В А Л И В:

1. Затвердити звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс Товариства з обмеженою відповідальністю „САЛАМАТА" (65039, м. Одеса, вул. Середньофонтанська, буд. 16; код ЄДРПОУ 31182183).

2. Ліквідувати та припинити юридичну особу Товариства з обмеженою відповідальністю „САЛАМАТА" (65039, м. Одеса, вул. Середньофонтанська, буд. 16; код ЄДРПОУ 31182183), з виключенням його з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України.

3. Вимоги, які не задоволені за недостатністю майна вважати погашеними відповідно до ч. 6 ст. 31 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

4. Зобов'язати ліквідатора провести заходи щодо ліквідації підприємства, забезпечити збереженість архівних документів банкрута і, за погодженням із спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері архівної справи і діловодства або уповноваженою ним архівною установою, визначити місце подальшого їх зберігання у відповідності з ч.2 ст.34 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", про що повідомити суд.

5. Повноваження ліквідатора припинити.

6. Провадження у справі 1/17-3246-2011 припинити.

Копію ухвали надіслати: ліквідатору, Головному управлінню статистики в Одеській області, державному реєстратору Виконавчого комітету Одеської міської ради, Головному управлінню юстиції в Одеській області.

Суддя Найфлейш В.Д.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення08.04.2013
Оприлюднено15.04.2013
Номер документу30602260
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —1/17-3246-2011

Ухвала від 08.04.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 03.04.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 04.03.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 14.01.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 03.12.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 22.10.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 24.09.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 10.09.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 06.08.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 25.06.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні