Постанова
від 12.04.2013 по справі 824/642/13-а
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 квітня 2013 року м. Чернівці Справа № 824/642/13-а

Чернівецький окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді - Боднарюка О.В.;

розглянувши у порядку скороченого провадження справу за адміністративним позовом заступника прокурора Чернівецької області в інтересах держави в особі Прикарпатського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до відкритого акціонерного товариства "Букогор" про стягнення фінансових санкцій, -

ВСТАНОВИВ :

Заступник прокурора Чернівецької області в інтересах держави в особі Прикарпатського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (далі-позивач) звернувся з адміністративним позовом до відкритого акціонерного товариства "Букогор" (далі-відповідач) про стягнення заборгованості по сплаті фінансових санкцій в розмірі 20060,00 грн.

У відповідності до вимог ч.3 ст.183-2 КАС України, на адресу відповідача було направлено ухвалу про відкриття скороченого провадження та запропоновано подати заперечення на позов або заяву про визнання позову, однак відповідач зазначеним правом не скористався.

Судом встановлено, що по факту не розкриття ВАТ «Букогор» річної інформації уповноваженою особою Прикарпатського територіального управління Комісії в порядку, передбаченому розділом ІV Правил, 30.07.2012 року відносно відповідача складено акти про правопорушення на ринку цінних паперів №235-ПР-4-Е, №236-ПР-4-Е, №237-ПР-4-Е(а.с. 13, 16, 19).

17 серпня 2012 року начальником Прикарпатського територіального управління НКЦПФР Гордовичем І.І. винесено постанови про накладення санкцій за кожне правопорушення на ринку цінних паперів №207-ПР-4-Е за не опублікування регулярної річної інформації за 2011 рік у офіційному друкованому виданні у вигляді штрафу в розмір 1020 грн., №208-ПР-4-Е за неподання регулярної річної інформації за 2011 рік до Комісії у вигляді штрафу у розмірі 1020 грн., №209-ПР-4-Е за нерозміщення регулярної річної інформації за 2011 рік у загальнодоступній інформаційній базі Комісії у вигляді штрафу у розмірі 1020 грн.(а.с. 12, 15, 18).

03 травня 2012 року Прикарпатським територіальним управлінням НКЦПФР у відповідності до вимог п.10 ст.8 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» винесено обов'язкове до виконання розпорядження №119-ПР-4-Е про усунення порушень вимог п.5 розділу ХVІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про акціонерні товариства» та ч.2 ст.20 даного Закону шляхом приведення статуту та внутрішніх положень товариства у відповідність до вимог Закону, здійснення переведеня випуску акцій з документарної форми випуску у бездокументарну. Вказані порушення необхідно було усунути до 30.08.2012 року та до 31.08.2012 року(а.с. 23).

По факту невиконання ВАТ «Букогор» розпорядження, уповноваженою особою Прикарпатського територіального управління Комісії відносно відповідача 12.09.2012 року складено акт про правопорушення на ринку цінних паперів №403-ПР-4-Е(а.с. 27).

Постановою начальника Прикарпатського територіального управління Комісії №384-ПР-4-Е від 21.09.2012 року за невиконання розпорядження до ВАТ «Букогор» у порядку, передбаченому п.8 ч.1 ст.11 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», застосовано санкцію у вигляді штрафу в розмірі 17000 грн.(а.с. 30).

Пункт 5 Розділу XVII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону №514 передбачає, що статути та внутрішні положення акціонерних товариств, створених до набрання чинності цим Законом, підлягають приведенню у відповідність із нормами цього Закону не пізніше ніж протягом двох років з дня набрання чинності цим Законом.

Частина 2 ст.20 Закону №514 передбачає, що усі акції товариства є іменними. Акції товариств існують виключно в бездокументарній формі.

Пунктами 5-8 ч.1 ст.11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" від 30 жовтня 1996 року №448/96-ВР (далі - Закон №448/96-ВР) визначено, що Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку застосовує до юридичних осіб фінансові санкції за: неопублікування, опублікування не в повному обсязі інформації та/або опублікування недостовірної інформації - у розмірі до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

Нерозміщення, розміщення не в повному обсязі інформації та/або розміщення недостовірної інформації у загальнодоступній інформаційній базі даних Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів - у розмірі до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

Неподання, подання не в повному обсязі інформації та/або подання недостовірної інформації до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку - у розмірі до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

Невиконання або несвоєчасне виконання рішень Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку або розпоряджень, постанов або рішень уповноважених осіб Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо усунення порушень законодавства на ринку цінних паперів - у розмірі від тисячі до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до пунктів 2-5 Розділу XVIII Рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку "Про затвердження Правил розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій" від 11 грудня 2007 року N 2272, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 12 лютого 2008 р. за №120/14811 (в редакції, що діяла на момент виникнення правовідносин), штраф має бути сплачений юридичною особою не пізніше як через 15 днів з дати отримання ним постанови; юридичні особи сплачують штрафи шляхом перерахування коштів до Державного бюджету; документ, який підтверджує сплату штрафу, протягом п'яти робочих днів надсилається до уповноваженого підрозділу центрального апарату Комісії (відповідного підрозділу територіального органу Комісії).

У разі несплати штрафу юридичною особою в строк, установлений пунктом 2 цього розділу, штраф стягується в судовому порядку.

Частина 3 ст.11 Закону №448/96-ВР також передбачає, що у разі несплати штрафу протягом 15 днів примусове стягнення штрафів здійснюється на підставі відповідного рішення суду за позовом Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Згідно п.4 ч.3 ст.129 Конституції України та ст.71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши та оцінивши надані докази в сукупності, проаналізувавши законодавство, яке регулює спірні правовідносини, суд дійшов висновку, що адміністративний позов підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Згідно ч.1 ст.256 КАС України негайно також виконуються постанови суду, прийняті в порядку скороченого провадження у адміністративних справах, передбачених пунктами 1, 3, 4 частини першої статті 183-2 цього Кодексу.

Керуючись статтями 11, 71, 79, 86, 94, 158-162, 183-2, 256 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з відкритого акціонерного товариства "Букогор" (код ЄДРПОУ 14262821) на користь Державного бюджету України фінансові санкції в сумі - 20060,00 грн.

3. Постанова підлягає негайному виконанню.

4. Копію постанови направити сторонам.

Порядок і строки оскарження постанови визначаються ст.ст. 185, 186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов'язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку постанови суду першої інстанції повністю або частково, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому та скороченому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя О.В. Боднарюк

СудЧернівецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення12.04.2013
Оприлюднено13.04.2013
Номер документу30616253
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —824/642/13-а

Постанова від 12.04.2013

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Боднарюк Олег Васильович

Ухвала від 20.03.2013

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Боднарюк Олег Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні