Рішення
від 03.04.2013 по справі 914/907/13-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.04.13 Справа№ 914/907/13-г

Господарський суд Львівської області у складі судді Сухович Ю.О. при секретарі судових засідань Олійник Ю.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом Публічного акціонерного товариства "Львівобленерго", м.Львів

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Беркут "А", с.Коростів Сколівського району Львівської області

про стягнення 4 483,57 грн.

За участю представників сторін:

від позивача Горбунова О.Л. - представник (довіреність №502-4248/2 від 21.12.2012р.);

від відповідача не з'явився.

Права та обов'язки сторін передбачені ст.ст. 20, 22 ГПК України роз'яснено, заяви про відвід судді не поступали, клопотання про технічну фіксацію судового процесу не надходили. В судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Суть спору : Публічне акціонерне товариство "Львівобленерго" звернулось з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Беркут "А" про стягнення 4 483,57 грн. заборгованості за понаддоговірне споживання електричної енергії.

Ухвалою суду від 06.03.2013р. прийнято позовну заяву до розгляду, порушено провадження у справі та призначено її до судового розгляду на 20.03.2013р. Ухвалою суду від 20.03.2013р. розгляд справи було відкладено на 03.04.2013р.

Представник позивача на виконання вимог ухвал суду від 06.03.2013р. та 20.03.2013р. долучив до матеріалів справи копію витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців за №16111107 від 20.03.2013р., згідно якого Товариство з обмеженою відповідальністю "Беркут "А" станом на 20.03.2013р. перебуває в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, місцезнаходження: 82600, Львівська область, Сколівський район, с.Коростів, вул.Гірська, буд.3.

Відповідач явку повноважного представника в судове засідання повторно не забезпечив. Станом на 03.04.2013р. від відповідача не повернулось поштове повідомлення про вручення йому ухвал суду від 06.03.2013р. та від 20.03.2013р. або поштовий конверт без вручення його адресату. Дані ухвали надсилались відповідачу на адресу вказану у позовній заяві, яка співпадає з адресою зазначеною у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, а саме: 82600, Львівська область, Сколівський район, с.Коростів, вул.Гірська, будинок 3.

Станом на 03.04.2013р. відзив, заяви, клопотання, в тому числі про відкладення розгляду справи, інші документи, які витребовувались ухвалами суду, через канцелярію господарського суду від відповідача не надходили.

Згідно п.3.9.1. постанови Пленуму Вищого господарського суду України «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції» від 26.12.2011, № 18 із змінами та доповненнями, за змістом зазначеної статті 64 ГПК, зокрема, в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом . Доказом такого повідомлення в разі неповернення ухвали підприємством зв'язку може бути й долучений до матеріалів справи та засвідчений самим судом витяг з офіційного сайту Українського державного підприємства поштового зв'язку "Укрпошта" щодо відстеження пересилання поштових відправлень, який містить інформацію про отримання адресатом відповідного поштового відправлення, або засвідчена копія реєстру поштових відправлень суду .

В матеріалах справи знаходяться реєстри № 296 від 06.03.2013р. та № 378 від 25.03.2013р., які підтверджують факт надсилання відповідачу ухвал суду від 06.03.2013р. та 20.03.2013р.

Відтак, суд виконав умови Господарського процесуального кодексу України щодо належного повідомлення відповідача про час і місце розгляду справи. До повноважень господарських судів не віднесено встановлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фізичних осіб - учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій. Інші адреси відповідача, крім вказаної у позовній заяві та Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, ні позивачу, ні суду невідомі.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши зібрані докази, суд вважає за можливе розглянути справу відповідно до ст. 75 ГПК України при відсутності представника відповідача за наявними у ній матеріалами, яких достатньо для вирішення спору по суті.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши зібрані докази та заслухавши пояснення представника позивача, суд,-

встановив:

10.09.2007р. між ВАТ „Львівобленерго" (з 19.04.2011р. у відповідності до вимог Закону України „Про акціонерні товариства" найменування змінено на ПАТ „Львівобленерго"; надалі - постачальник) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Беркут "А" (надалі - споживач), укладено договip №56325 про постачання електричної енергії (далі по тексту - договір), відповідно до умов якого постачальник продає електричну енергію споживачу для забезпечення потреб електроустановок споживача з приєднаною потужністю зазначеною в додатку №9 "Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії", а споживач оплачує постачальнику вартість використаної (купленої) електричної енергії та здійснює належні платежі згідно з умовами цього договору. Точка продажу електричної енергії : зазначена в додатку №6 "Однолінійна схема".

Згідно п.2.1. договору під час виконання умов цього договору, а також вирішення всіх питань, що не обумовлені цим договором, сторони зобов'язуються керуватися чинним законодавством України та Правилами користування електричною енергією (далі - ПКЕЕ).

Відповідно до п.2.2.2. договору постачальник зобов'язувався постачати споживачу електроенергію, як різновид товару: - в обсягах визначених відповідно до розділу 5, та з урахуванням умов розділу 6 цього договору (додаток №1 "Обсяги споживання електричної енергії споживачу та субспоживачу"); - згідно з категорією струмоприймачів споживача відповідно до ПУЕ та гарантованого рівня надійності енергопостачання схем електропостачання, визначених додатком №11 "Акт розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін"; - із дотриманням граничних показів засобів обліку електричної енергії, визначених державними стандартами; - забезпечити отримання споживачем електричної енергії на рівні дозволеної потужності зазначеної в додатку №9 "Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії".

Відповідно додатку №1 до договору - відповідачу встановлено обсяг постачання електричної енергії на грудень 2012р. - 1 500 кВт/год.

Згідно акту про показники приладів обліку, підписаного керівником відповідача, за розрахунковий період грудня 2012р. фактично спожито 6 236 кВт/год.

14.12.2012р. позивачем направлено відповідачу повідомлення №2216 про перевищення договірної величини електричної енергії на 4 736 кВт/год.

За порушення умов п.4.2.2. договору відповідно до вимог діючого законодавства відповідачу нарахована двократна вартість фактично спожитої та договірної величини в сумі 4 483,57 грн. ((6 236 кВт/год. -1500 кВт/год.) х 0,9467 (тариф за 1 кВт/год.)).

Оскільки станом на день подання позову відповідач не оплатив вартості понадлімітного споживання, позивач ставить вимогу про стягнення 4 483,57 грн. заборгованості.

При прийнятті рішення суд виходить із наступного:

Згідно ст.11 Цивільного кодексу України, однією з підстав виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема є договори та інші правочини. Згідно ст.174 Господарського кодексу України однією з підстав виникнення господарського зобов'язання є господарський договір та інші угоди, передбачені законом, а також угоди не передбачені законом, але такі, які йому не суперечать.

Згідно ч.1,ч.2 ст.275 ГУ України за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов'язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується. Відпуск енергії без оформлення договору енергопостачання не допускається.

Відповідно до вимог ст.26 Закону України "Про електроенергетику" та Правил користування електричною енергією (далі ПКЕЕ), затверджених Національною комісією регулювання електроенергетики України № 28 від 31.07.1996р. із змінами та доповненнями постачання електричної енергії здійснюється на підставі договору про постачання електричної енергії, який укладається між споживачем та постачальником електричної енергії.

Між сторонами 10.09.2007р. укладено договір № 56325 про постачання електричної енергії.

Згідно із п. 5.1 ПКЕЕ, договір про постачання електричної енергії є основним документом, який регулює відносини між постачальником електричної енергії за регульованим тарифом, що здійснює свою діяльність на закріпленій території, і споживачем та визначає зміст правових відносин, прав та обов'язків сторін.

Так, п. 4.1. ПКЕЕ передбачено, що постачання електричної енергії всім споживачам здійснюється відповідно до режимів, передбачених договорами.

Відповідно до п. 4.2. ПКЕЕ відомості про обсяги очікуваного споживання електричної енергії в наступному році з помісячним або поквартальним розподілом подаються споживачами постачальнику електричної енергії за регульованим тарифом у термін, обумовлений договором.

Згідно визначення, наведеного у п. 1.2. ПКЕЕ договірна величина споживання електричної енергії - узгоджена в договорі між постачальником електричної енергії і споживачем величина обсягу електричної енергії на відповідний розрахунковий період.

Узгоджені сторонами обсяги очікуваного споживання електроенергії оформлюються додатком до договору як договірні величини (п.4.2. ПКЕЕ).

Згідно додатку №1 до договору про постачання електричної енергії від 10.09.2007р. №56325 відповідачу встановлено обсяг постачання електричної енергії на грудень 2012р. - 1 500 кВт/год.

Факт понадлімітного споживання відповідачем електроенергії за розрахунковий період грудень 2012р. обсягом 6 236 кВт/год. підтверджується наявним в матеріалах справи актом про показники приладів обліку, підписаним керівником відповідача.

Згідно п.4.2.2. договору за перевищення договірних величин споживання електричної енергії та потужності, визначених згідно із вимогами розділу 5 цього договору, споживач сплачує постачальнику двократну вартість різниці фактично спожитої та договірної величини.

За порушення умов п.4.2.2. договору та відповідно до вимог діючого законодавства відповідачу нарахована двократна вартість фактично спожитої та договірної величини в сумі 4 483,57 грн. ((6 236 кВт/год. -1500 кВт/год.) х 0,9467 (тариф за 1 кВт/год.)).

Як вбачається з матеріалів справи 14.12.2012р. позивач направляв відповідачу повідомлення №2216 про перевищення споживання договірної величини електричної енергії на 4 736 кВт/год., від встановленої додатком №1 до договору (1500 кВт/год.), що становить 4 483,57 грн.

Відповідно до вимог ст. 27 Закону України "Про електроенергетику", правопорушення в електроенергетиці тягне за собою встановлену законодавством України цивільну, адміністративну і кримінальну відповідальність.

У відповідності до ч.5 ст.26 Закону України "Про електроенергетику" споживачі у випадку споживання електричної енергії понад договірну величину за розрахунковий період сплачують енергопостачальникам двократну вартість різниці фактично спожитої і договірної величини.

Відповідно до вимог ст. 235 ГК України, за порушення господарських зобов'язань до суб'єктів господарювання та інших учасників господарських відносин можуть застосовуватись оперативно-господарські санкції - заходи оперативного впливу на правопорушника з метою припинення або попередження повторення порушень зобов'язання, що використовуються самими сторонами зобов'язання в односторонньому порядку.

Таким чином, суд дійшов висновку про порушення відповідачем вимог встановлених щодо обсягів споживання електричної енергії, за що наступає відповідальність згідно Закону України "Про електроенергетику", п.13 Постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.1999р. № 441 із змінами і доповненнями та умовами п.4.2.2 договору № 56325 від 10.09.2007р.

Відтак, нарахована позивачем сума вартості понаддоговірного споживання електричної енергії в сумі 4 483,57 грн. підлягає стягненню з відповідача повністю.

В порядку ст. 4 3 ГПК України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обґрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами.

В порядку ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Відповідно до абзацу 2 ст. 34 ГПК України обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Згідно ст.43 ГПК України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили.

Сплата судового збору підтверджується платіжним дорученням №2796 (#28393068) від 27.02.2013р. на суму 1 720,50 грн., який відповідно до ст.49 ГПК України підлягає стягненню з відповідача на користь позивача повністю.

Керуючись ст.ст.26,27 Закону України "Про електроенергетику", п.1,2, п.4.1.,п.4.2 Правил користування електричною енергією (ПКЕЕ), ст.ст. 235, 275 ГК України та ст.ст. 4 3, 33, 34, 43, 49, 75, 82-85, 115, 116 ГПК України, господарський суд,

ВИРІШИВ:

1. Позов задоволити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Беркут "А" (82600, Львівська область, Сколівський район, с.Коростів, вул.Гірська, буд.3; код ЄДРПОУ 32477773) на користь Публічного акціонерного товариства "Львівобленерго" (79026, м.Львів, вул. Козельницька, 3; код ЄДРПОУ 00131587) 4 483,57 грн. за понаддоговірне споживання електричної енергії та 1 720,50 грн. судового збору.

3. Наказ видати після набрання судовим рішення в законної сили, в порядку ст.116 ГПК України.

4. Рішення набирає законної сили відповідно до ст.85 ГПК України, може бути оскаржене до Львівського апеляційного господарського суду в порядку і строки, передбачені ст.ст.91-93 ГПК України.

Повний текст рішення

виготовлено 08.04.2013р.

Суддя Сухович Ю.О.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення03.04.2013
Оприлюднено15.04.2013
Номер документу30618101
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/907/13-г

Ухвала від 20.03.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Рішення від 03.04.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Ухвала від 06.03.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні