Рішення
від 10.04.2013 по справі 910/3828/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 910/3828/13 10.04.13

Господарський суд міста Києва, у складі головуючого судді Чинчин О.В., при секретарі судового засідання Козаковій І.В., розглянув у відкритому судовому засіданні справу

За позовом Комунального підприємства по утриманню житлового господарства «Житлорембудсервіс» Деснянського району м. Києва до Товариства з обмеженою відповідальністю «ТБ ВСЕСВІТ» про стягнення заборгованості в розмірі 74 776 гривень 58 копійок

Представники сторін:

від Позивача: Уманська О.В. (представник за довіреністю);

від Відповідача: не з'явились

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Комунальне підприємство по утриманню житлового господарства «Житлорембудсервіс» Деснянського району м. Києва (надалі також - «Позивач») звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «ТБ ВСЕСВІТ» (надалі також - «Відповідач») про стягнення заборгованості в розмірі 74 776 гривень 58 копійок.

Позовні вимоги вмотивовано тим, що 01 травня 2011 року між Товариством обмеженою відповідальністю «ТБ ВСЕСВІТ» та Комунальним підприємство по утриманню житлового господарства «Житлорембудсервіс» Деснянського району м. Києва укладено Договір № 05-05/11 встановлення строкового сервітуту користування частиною будинку для розміщення телекомунікаційних мереж.

Відповідач свої зобов'язання за Договором № 05-05/11 встановлення строкового сервітуту користування частиною будинку для розміщення телекомунікаційних мереж належним чином не виконав, а саме: не своєчасно та не в повному сплачував платежі за вказаним Договором та Додатковими угодами до нього. Таким чином, Товариство з обмеженою відповідальністю «ТБ ВСЕСВІТ» має заборгованість перед Позивачем на загальну суму 74 776 гривень 58 копійок (70 179 гривень 20 копійок - сума основного боргу, 919 гривень 13 копійок - 3% річних та 3 678 гривень 25 копійок пені).

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 01 березня 2013 року порушено провадження у справі № 910/3828/13, розгляд справи призначено на 20 березня 2013 року.

20 березня 2013 року через загальний відділ діловодства суду отримано від представника Позивача, на виконання вимог Ухвали суду про порушення провадження у справі, Довідку на підтвердження того, що у провадженні господарських судів України або іншого органу, який в межах своєї компетенції вирішує спір, немає справи зі спору між тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав та не має рішення цих органів з такого спору.

В судовому засіданні 20 березня 2013 року представник Позивача надав суду усні пояснення по суті спору. Представник Відповідача в судове засідання не з'явився, про поважні причини неявки суд не повідомив.

Враховуючи вищевикладене, Ухвалою Господарського суду міста Києва від 20 березня 2013 року відкладено розгляд справи на 03 квітня 2013 року.

В судовому засіданні 03 квітня 2013 року представник Позивача надав суду усні пояснення по суті спору. Представник Відповідача в судове засідання не з'явився, про поважні причини неявки суд не повідомив.

Враховуючи вищевикладене, Ухвалою Господарського суду міста Києва від 03 квітня 2013 року відкладено розгляд справи на 10 квітня 2013 року.

В судовому засіданні 10 квітня 2013 року представник Позивача підтримав вимоги та доводи позовної заяви. Представник Відповідача в судове засідання не з'явився, про поважні причини неявки суд не повідомив, на адресу Суду повернувся Лист з Ухвалою про порушення провадження у справі № 910/3828/13 з відміткою «за закінченням встановленого строку зберігання».

Згідно із абзацем 3 пункту 3.9.1 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 р. №18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації -адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Таким чином, Суд приходить до висновку, що Товариство з обмеженою відповідальністю «ТБ ВСЕСВІТ» про час та місце судового засідання було повідомлено належним чином.

Відповідно до статті 82 Господарського процесуального кодексу України рішення у даній справі прийнято у нарадчій кімнаті за результатами оцінки доказів, поданих сторонами.

У судовому засіданні 10 квітня 2013 року, на підставі статті 85 Господарського процесуального кодексу України, було оголошено вступну та резолютивну частини Рішення.

Відповідно до статті 81-1 Господарського процесуального кодексу України, в судовому засіданні складено протокол.

Розглянувши подані матеріали та заслухавши пояснення представника Позивача, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

01 травня 2011 року між Товариством обмеженою відповідальністю «ТБ ВСЕСВІТ» (Набувач сервітутних прав) та Комунальним підприємство по утриманню житлового господарства «Житлорембудсервіс» Деснянського району м. Києва (Надавач сервітутних прав) укладено Договір № 05-05/11 встановлення строкового сервітуту користування частиною будинку для розміщення телекомунікаційних мереж (надалі - Договір).

Відповідно до пункту 2.2.2 Договору, сервітут полягає у наданні Набувачу сервітутних прав права безперешкодного доступу до його технічних засобів телекомунікацій, які розміщені в Будинках Надавача сервітутних прав.

Сервітут є оплатним. Набувач сервітутних прав здійснює оплату за надане Надавачем сервітутних прав право користування частиною будинків для розміщення телекомунікаційних мереж на умовах, що визначені Договором (пункт 2.2.3. Договору).

Пунктом 5.1. Договору визначено, що за надання Надавачем сервітутних прав права, передбаченого у п. 2.2. Договору, Набувач сервітутних прав вносить плату на користь Надавача сервітутних прав в розмірі та на умовах , зазначених у п.п. 5.2. та 5.3. Договору, та згідно Додатку № 1, який є невід'ємною частиною Договору.

Платежі здійснюються щомісяця не пізніше 10 числа на підставі наданих Надавачем сервітутних прав та отриманих Набувачем сервітутних прав Актів приймання-передачі наданих послуг за відповідний місяць (пункт 5.3. Договору).

Додатком № 1 до Договору № 05-05/11 встановлення строкового сервітуту користування частиною будинку для розміщення телекомунікаційних мереж визначено перелік точок розташування ТОВ «ТБ Всесвіт» та визначено вартість для розміщення точок розташування ТОВ «ТБ Всесвіт» відповідно до Додатку № 1 у розмірі 5 748 гривень 48 копійок.

Також, 01 травня 2011 року між Товариством обмеженою відповідальністю «ТБ ВСЕСВІТ» та Комунальним підприємство по утриманню житлового господарства «Житлорембудсервіс» Деснянського району м. Києва складено Акт прийому-передачі нежитлового приміщення до Договору № 05-05/11 від 01 травня 2011 року.

01 вересня 2011 року між Товариством обмеженою відповідальністю «ТБ ВСЕСВІТ» (Набувач сервітутних прав) та Комунальним підприємство по утриманню житлового господарства «Житлорембудсервіс» Деснянського району м. Києва (Надавач сервітутних прав) укладено Додаткову угоду до Договору № 05-05/11 встановлення строкового сервітуту користування частиною будинку для розміщення телекомунікаційних мереж.

Відповідно до Додаткової угоди до Договору № 05-05/11 встановлення строкового сервітуту користування частиною будинку для розміщення телекомунікаційних мереж пункт 5.1. Договору викладено у наступній редакції: «За надання Надавачем сервітутних прав права, передбаченого у п. 2.2. Договору, Набувач сервітутних прав вносить плату на користь Надавача сервітутних прав в розмірі та на умовах , зазначених у п.п. 5.2. та 5.3. Договору, та згідно Додатку № 1, та № 2 які є невід'ємною частиною Договору» та пункт 5 Договору доповнено пунктом 5.5.: «Нарахування плати за користування сервітутом починається з дати, підписання Додатку та акту приймання-передачі приміщень. Припинення нарахування за користування сервітутом відбувається з моменту підписання сторонами Акту прийому-передачі приміщень».

Додатком № 2 до Договору № 05-05/11 встановлення строкового сервітуту користування частиною будинку для розміщення телекомунікаційних мереж визначено перелік точок розташування ТОВ «ТБ Всесвіт» та визначено вартість для розміщення точок розташування ТОВ «ТБ Всесвіт» відповідно до Додатку № 2 у розмірі 534 гривні 96 копійок..

Також, 01 вересня 2011 року між Товариством обмеженою відповідальністю «ТБ ВСЕСВІТ» та Комунальним підприємство по утриманню житлового господарства «Житлорембудсервіс» Деснянського району м. Києва складено Акт прийому-передачі нежитлового приміщення до Договору № 05-05/11 від 01 травня 2011 року та Додатку № 2 до Договору.

01 травня 2012 року між Товариством обмеженою відповідальністю «ТБ ВСЕСВІТ» (Набувач сервітутних прав) та Комунальним підприємство по утриманню житлового господарства «Житлорембудсервіс» Деснянського району м. Києва (Надавач сервітутних прав) укладено Додаткову угоду до Договору № 05-05/11 встановлення строкового сервітуту користування частиною будинку для розміщення телекомунікаційних мереж.

Відповідно до Додаткової угоди до Договору № 05-05/11 встановлення строкового сервітуту користування частиною будинку для розміщення телекомунікаційних мереж пункт 5.1. Договору викладено у наступній редакції: «За надання Надавачем сервітутних прав права, передбаченого у п. 2.2. Договору, Набувач сервітутних прав вносить плату на користь Надавача сервітутних прав в розмірі та на умовах , зазначених у п.п. 5.2. та 5.3. Договору, та згідно Додатку № 1, та № 2 які є невід'ємною частиною Договору» та пункт 5 Договору доповнено пунктом 5.5.: «Нарахування плати за користування сервітутом починається з дати, підписання Додатку та акту приймання-передачі приміщень. Припинення нарахування за користування сервітутом відбувається з моменту підписання сторонами Акту прийому-передачі приміщень».

Додатком № 3 до Договору № 05-05/11 встановлення строкового сервітуту користування частиною будинку для розміщення телекомунікаційних мереж визначено перелік точок розташування ТОВ «ТБ Всесвіт» та визначено вартість для розміщення точок розташування ТОВ «ТБ Всесвіт» відповідно до Додатку № 3 у розмірі 3 534 гривні 48 копійок.

Також, 01 травня 2012 року між Товариством обмеженою відповідальністю «ТБ ВСЕСВІТ» та Комунальним підприємство по утриманню житлового господарства «Житлорембудсервіс» Деснянського району м. Києва складено Акт прийому-передачі нежитлового приміщення до Договору № 05-05/11 від 01 травня 2011 року та Додатку № 3 до Договору.

Обґрунтовуючи заявлені позовні вимоги, представник Позивача зазначає, що всупереч обов'язковості сплати за права, надані Сервітутом , Відповідач не в повному обсязі здійснював оплату, внаслідок чого у ТОВ «ТБ ВСЕСВІТ» станом на 26 лютого 2013 року виникла заборгованість в розмірі 70 179 гривень 20 копійок. Таким чином, Позивач просить стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «ТБ ВСЕСВІТ» 74 776 гривень 58 копійок (70 179 гривень 20 копійок - сума основного боргу, 919 гривень 13 копійок - 3% річних та 3 678 гривень 25 копійок пені).

Оцінюючи подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та, враховуючи те, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, Суд вважає, що позовні вимоги Комунального підприємства по утриманню житлового господарства «Житлорембудсервіс» Деснянського району м. Києва підлягають частковому задоволенню з наступних підстав.

Внаслідок укладення Договору № 05-05/11 встановлення строкового сервітуту користування частиною будинку для розміщення телекомунікаційних мереж між сторонами згідно пунктом 1 частини 2 статті 11 Цивільного кодексу України, виникли цивільні права та обов'язки.

Оскільки між сторонами по справі склалися господарські правовідносини, то до них слід застосовувати положення Господарського кодексу України як спеціального акту законодавства, що регулює правовідносини у господарській сфері.

Відповідно до абзацу 2 пункту 1 статті 193 Господарського кодексу України до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим кодексом.

Згідно статті 173 Господарського кодексу України, господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Відповідно до статті 629 Цивільного кодексу України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (стаття 525 Цивільного кодексу України).

Згідно статті 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Частиною першою статті 193 Господарського кодексу України встановлено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов'язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов'язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином (частина 7 статті 193 Господарського кодексу України).

Отже, Суд зазначає, що Відповідач в порушення вищезазначених норм Цивільного кодексу України та умов Договору № 05-05/11 встановлення строкового сервітуту користування частиною будинку для розміщення телекомунікаційних мереж, не здійснив своєчасної та повної оплати за вказаним Договором, тобто не виконав зобов'язання, а тому позовні вимоги щодо стягнення основного боргу в розмірі 70 179 гривень 20 копійок є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Стаття 611 Цивільного кодексу України передбачає, що у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, якими зокрема є сплата неустойки.

Відповідно до частини 1 статті 548 Цивільного кодексу України виконання зобов'язання (основного зобов'язання) забезпечується, якщо це встановлено договором або законом.

Згідно із статтями 546, 549 Цивільного кодексу України виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою, різновидом якої є штраф та пеня.

Частиною 3 статті 549 Цивільного кодексу України визначено, що пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Суд зазначає, що Позивачем, з урахуванням приписів Закону України «Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань», нараховано Відповідачу пеню в розмірі 3 678 гривень 25 копійок, розрахунок якої є невірним, оскільки Позивачем не враховано, що починаючи з 23 березня 2012 року облікова ставка НБУ, відповідно до Постанови НБУ № 102 від 21 березня 2012 року, складає 7, 5 %.

Провівши перерахунок пені, Суд приходить до висновку, що за неналежне виконання зобов'язань за Договором № 05-05/11 встановлення строкового сервітуту користування частиною будинку для розміщення телекомунікаційних мереж Відповідач повинен сплатити Позивачу 3 565 гривень 21 копійку пені.

Відповідно до частини 2 статті 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Суд зазначає, що передбачене законом право кредитора вимагати сплати боргу з урахуванням індексу інфляції та процентів річних в порядку статті 625 Цивільного кодексу України є способами захисту його майнового права та інтересу, суть яких полягає у відшкодуванні матеріальних втрат від знецінення грошових коштів внаслідок інфляційних процесів та отриманні компенсації (плати) від боржника за користування утримуваними ним грошовими коштами, належними до сплати кредиторові.

Таким чином, Суд приходить до висновку, що позовні вимоги Позивача в частині стягнення з Відповідача 919 гривень 13 копійок 3% річних є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Витрати по сплаті судового збору, відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України, покладаються на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

На підставі викладеного, керуючись статтями 32, 33, 43, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

В И Р І Ш И В:

1. Позов Комунального підприємства по утриманню житлового господарства «Житлорембудсервіс» Деснянського району м. Києва до Товариства з обмеженою відповідальністю «ТБ ВСЕСВІТ» про стягнення заборгованості в розмірі 74 776 гривень 58 копійок - задовольнити частково.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «ТБ ВСЕСВІТ» (02217, м. Київ, вулиця М. Закревсього, будинок 29-А, код ЄДРПОУ 35149444, р/р 260010600715070 в ПАТ «ПриватБанк», МФО 320649) на користь Комунального підприємства по утриманню житлового господарства «Житлорембудсервіс» Деснянського району м. Києва (02217, м. Київ, вулиця М. Закревсього, будинок 15, код ЄДРПОУ 31776030, р/р 26004801355929 в АТ «ОТП Банк», МФО 300528) 74 663 (сімдесят чотири тисячі шістсот шістдесят три) гривні 54 копійки , з яких: 70 179 гривень 20 копійок - сума основного боргу, 919 гривень 13 копійок - 3% річних та 3 565 гривень 21 копійка пені.

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «ТБ ВСЕСВІТ» (02217, м. Київ, вулиця М. Закревсього, будинок 29-А, код ЄДРПОУ 35149444, р/р 260010600715070 в ПАТ «ПриватБанк», МФО 320649) на користь Комунального підприємства по утриманню житлового господарства «Житлорембудсервіс» Деснянського району м. Києва (02217, м. Київ, вулиця М. Закревсього, будинок 15, код ЄДРПОУ 31776030, р/р 26004801355929 в АТ «ОТП Банк», МФО 300528) 1 717 (одну тисячу сімсот сімнадцять) гривень 90 копійок судового збору.

4. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

5. Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Дата складання та підписання повного тексту рішення : 10 квітня 2013 року.

Суддя О.В. Чинчин

Дата ухвалення рішення10.04.2013
Оприлюднено13.04.2013
Номер документу30637347
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості в розмірі 74 776 гривень 58 копійок

Судовий реєстр по справі —910/3828/13

Ухвала від 13.06.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чинчин О.В.

Ухвала від 20.03.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чинчин О.В.

Ухвала від 03.04.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чинчин О.В.

Ухвала від 25.06.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чинчин О.В.

Рішення від 10.04.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чинчин О.В.

Ухвала від 01.03.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чинчин О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні