Рішення
від 04.04.2013 по справі 910/3429/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 910/3429/13 04.04.13

За позовом Приватного підприємства «Мальва - 2007»

до Приватного підприємства "Євро - Альянс"

про зобов'язання укласти договір

Суддя Васильченко Т.В.

в присутності представників сторін:

від позивача - Мишастий А.О., керівник, довідка АА 637029 від 16.07.2012.

від відповідача - Гасан Н.О., довіреність № б/н від 25.02.2013.

Суть спору: Приватне підприємство "Мальва-2007" звернулося до господарського суду міста Києва з позовом до Приватного підприємства "Євро-Альянс" про укладення договору купівлі-продажу нежитлових приміщень № 64 першого поверху площею 243,8 кв.м. та № 73 другого поверху площею 203,4 кв.м., загальною площею 447,2 кв.м. в 16-ти поверховому житловому будинку літ. А, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Лєскова, 1А за ціною 3835309,71 грн., в редакції наведеній в позовній заяві.

Позовні вимоги обгрунтовані тим, що відповідно до проведених 11.01.2013 відкритих торгів (аукціону) з продажу майна підприємства-банкрута ПП «Євро-Альянс», визнаного банкрутом постановою господарського суду Харківської області від 22.09.2010 у справі № Б-39/47-10, ПП «Мальва-2007» визнано переможцем, проте відповідач ухиляється від укладення, за результатами проведеного аукціону, договору купівлі-продажу, укладення якого є обов'язковим для сторін.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 22.02.2013 порушено провадження у справі № 910/3429/13 та призначено справу до розгляду.

14.03.2013 комітет кредиторів ПП «Євро-Альянс» в особі його представника ПП «Юридично-інвестиційна група» звернувся до суду із заявою про його вступ до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача та відкладення розгляду справи для ознайомлення з матеріалами справи. Заява обгрунтована тим, що майно, яке є предметом розгляду даної справи було продане з порушенням норм чинного законодавства, чим порушено право конкурсних кредиторів на задоволення їх вимог до ПП «Євро-Альянс» за рахунок проданого майна банкрута, яке полягає в тому, щоб майно банкрута було продано за найбільшою ціною та у відповідності до вимог Закону, а відтак рішення у даній справі може вплинути на його права та обов'язки.

14.03.2013 ПП «Юридично-інвестиційна група» звернулося до суду із заявою про його вступ до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача та відкладення розгляду справи для ознайомлення з матеріалами справи. В обґрунтування поданої заяви посилається на те, що ПП «Юридично-інвестиційна група» є конкурсним кредитором банкрута ПП «Євро-Альянс», а відтак рішення у даній справі може вплинути на його права та обов'язки.

14.03.2013 ліквідатор ПП «Євро-Альянс» подав відзив на позовну заяву, в якому проти позовних вимог заперечив посилаючись на їх безпідставність, оскільки нормами чинного законодавства України не встановлено обов'язковості укладення договору купівлі-продажу за результатами аукціону з реалізації майна підприємства-банкрута.

Розпорядженням Голови господарського суду міста Києва від 14.03.2013 справу № 910/3429/13 передано на розгляд судді Босому В.П., у зв'язку із перебуванням судді Васильченко Т.В. на лікарняному.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 14.03.2013, на підставі ст. 86 ГПК України, справу № 910/3429/13 прийнято до провадження суддею Босим В.П. та призначено розгляд справи.

Розпорядженням Голови господарського суду міста Києва від 21.03.2013 справу № 910/3429/13 передано для розгляду судді Васильченко Т.В., у зв'язку із виходом судді Васильченко Т.В. з лікарняного.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 21.03.2013, на підставі ст. 86 ГПК України, справу № 910/3429/13 прийнято до провадження суддею Васильченко Т.В. та призначено розгляд справи.

В судових засідання 21.03.2013 та 01.04.2013, у відповідності до вимог ч. 3 ст. 77 ГПК України, оголошувались перерви.

01.04.2013 позивач подав пояснення щодо заяв комітету кредиторів ПП «Євро-Альянс» та ПП «Юридично-інвестиційна група» про залучення їх до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, в яких просить відмовити в задоволенні вказаних заяв з огляду на те, що під час проведення аукціону було дотримано усіх вимог чинного законодавства і відчуження майна банкрута відбувалось на підставі рішення комітету кредиторів у справі № Б-39/47-10. Позивач також зауважив, що питання порушення прав кредиторів повинно розглядатися в рамках справи про банкрутство, в силу Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

В свою чергу, комітет кредиторів ПП «Євро-Альянс» в особі його представника ПП «Юридично-інвестиційна група» та ПП «Юридично-інвестиційна група» звернулися до суду із заявами про залишення без розгляду поданих ними до суду заяв про їх вступ до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, на підставі ст. 81 ГПК України.

Розглянувши в судовому засіданні 04.04.2013 подані комітетом кредиторів ПП «Євро-Альянс» в особі його представника ПП «Юридично-інвестиційна група» та ПП «Юридично-інвестиційна група» заяви про їх залучення до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, суд дійшов висновку про відмову в їх задоволенні, у зв'язку з недоведеністю, що рішення у даній справі може вплинути на права та обов'язки останніх, права яких повинні захищатися в рамках справи про банкрутство, а також враховуючи подані ними заяви про залишення вищевказаних заяв без розгляду.

В судовому засіданні 04.04.2013 представник позивача позовні вимоги підтримав в повному обсязі.

В судовому засіданні 04.04.2013 представник відповідача проти позовних вимог заперечив.

В судовому засіданні 04.04.2013 оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши пояснення представників сторін, які приймали участь під час розгляду справи, з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, та оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд міста Києва

ВСТАНОВИВ:

Постановою господарського суду Харківської області від 22.09.2010 у справі № Б-39/47-10 визнано ПП «Євро-Альянс» банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 10 травня 2012 року у справі № Б-39/47-10 призначено ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Овдусенка В.В.

З дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном і ліквідатор з дня свого призначення здійснює, зокрема, інвентаризацію та оцінку майна банкрута згідно з законодавством та реалізує майно банкрута для задоволення вимог, включених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Законом (ст.ст. 23, 25 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом").

Так, відповідно до ч.ч. 1-3 ст. 30 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", після проведення інвентаризації та оцінки майна банкрута ліквідатор розпочинає продаж майна банкрута на відкритих торгах, якщо комітетом кредиторів не встановлено інший порядок продажу майна банкрута.

Ліквідатор забезпечує через засоби масової інформації оповіщення про порядок продажу майна банкрута, склад, умови та строки придбання майна. Порядок продажу майна банкрута, склад, умови та строки придбання майна погоджуються з комітетом кредиторів. При цьому продаж майна підприємств-банкрутів, заснованих на державній власності, здійснюється з урахуванням вимог Закону України "Про приватизацію державного майна" та інших нормативно-правових актів з питань приватизації (ч. 2 ст. 30).

У разі надходження двох і більше пропозицій щодо придбання майна банкрута ліквідатор проводить конкурс (аукціон). Порядок проведення конкурсу (аукціону) визначається згідно із Законом України "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)" (ч. 3 ст. 30).

Отже, з огляду на вимоги частини 2 статті 30 Закону, ліквідатор банкрута зобов'язаний погодити з комітетом кредиторів порядок продажу майна банкрута, в тому числі узгодити склад майна, що підлягає реалізації на відкритих торгах, умови та строки придбання майна.

09.10.2012 відбулися збори комітету кредиторів у справі № Б-39/47-10 про банкрутство ПП «Євро-Альянс», які оформлені протоколом, на яких було вирішено доручити ліквідатору ПП «Євро-Альянс» укласти договір на проведення оцінки майнових активів боржника із суб'єктом оціночної діяльності та затвердити наступний порядок продажу майнових активів боржника:

- здійснити продаж усіх майнових активів ПП «Євро-Альянс» шляхом проведення відкритих торгів у відповідності до вимог ч. 1 ст. 30 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»;

- оціночну вартість усіх майнових активів боржника визначити як початкову;

- для здійснення продажу майнових активів боржника на відкритих торгах, ліквідатору укласти договір із товарною біржею про проведення відкритих торгів;

- друковане видання для здійснення публікації про проведення відкритих торгів біржа визначає самостійно;

- публікацію про проведення відкритих торгів, здійснювати у порядку передбаченому Законом України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (мала приватизація)»;

- відповідно до Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (мала приватизація)» для потенційних покупців встановити 10% гарантійного внеску від початкової ціни майнових активів;

- шаг аукціону відповідно до Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (мала приватизація)» встановити у розмірі 10% від початкової ціни майнових активів.

На виконання вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та рішення комітету кредиторів, відповідач, як замовник, та ТОВ «ДКС-Експертиза», як виконавець, уклали договір від 06.12.2012, за умовами якого замовник доручає, а виконавець бере на себе зобов'язання по виконанню робіт з незалежної оцінки нежитлових приміщень № 64 першого поверху площею 243,8 кв.м та № 73 другого поверху площею 203,4 кв.м, загальною площею 447,2 кв.м в 16-ти повер ховому житловому будинку літ. А, що знаходиться за адресою: м. Київ, Печерський р-н, вул. Лєскова, 1 «А» та перебуває на балансі підприємства ПП «Євро-Альянс», що ліквідується. Мета оцінки - визначення початкової ціни продажу майна підприємства, що ліквідується.

Виконуючи умови договору від 06.12.2012, ТОВ «ДКС-Експертиза» склало звіт №005/12 про незалежну оцінку вартості майна, згідно якого початкова ціна для організації публічних торгів (без ПДВ) склала 3 486 645,19 грн.

12 грудня 2012 року ПП «Євро-Альянс» в особі ліквідатора уклало договір про організацію та проведення аукціону з продажу майна підприємства-банкрута з Товарною біржею «Універсал Плюс», за умовами, якого біржа взяла на себе обов'язки по організації та проведенню аукціону з продажу майна банкрута ПП «Євро-Альянс».

Відповідно до п. 1.3 вказаного договору, об'єктом продажу з аукціону є майно підприємства-банкрута, яке визначене до продажу відповідним рішенням комітету кредиторів (Протокол від 09.10.2012) та вказане в заявці ліквідатора ПП «Євро-Альянс» на продаж майна.

Так, ліквідатор ПП «Євро-Альянс» звернувся до Товарної біржі «Універсал Плюс» із заявкою на організацію продажу майна банкрута, а саме: нежитлові приміщення № 64 першого поверху площею 243,8 кв.м. та № 73 другого поверху площею 203,4 кв.м., загальною площею 447,2 кв.м. в 16-ти поверховому житловому будинку літ. А, що знаходиться за адресою: м. Київ, Печерський р-н, вул. Лєскова, 1 «А» початковою вартістю продажу 3 486 645,19 грн. без ПДВ.

На виконання умов договору від 12 грудня 2012 року в газеті «Форум України» № 39 (071) від 13.12.2012 було розміщено повідомлення про проведення Товарною біржею «Універсал Плюс» аукціону з реалізації майна підприємства - банкрута ПП «Євро-Альянс».

У оголошенні вказано про проведення відкритих торгів (аукціону) з реалізації майна підприємства-банкрута Приватного підприємства «Євро-Альянс» (адреса: 61003, Харківська обл., м. Харків, майдан Рози Люксембург, буд. 2, ЄДРПОУ 32310193).

Відомості про майно, що пропонується до продажу:

Лот №1: Нежитлові приміщення № 64 першого поверху площею 243,8 кв.м та № 73 другого поверху площею 203,4 кв.м, загальною площею 447,2 кв.м в 16-ти повер ховому житловому будинку літ. А, що знаходиться за адресою: м. Київ, Печерський р-н, вул. Лєскова, 1 «А». Початкова вартість продажу складає: Лот №1: 3 486645,19 грн., без ПДВ. Гарантійний внесок у розмірі 10% початкової вартості продажу об'єктів складає: Лот №1: 348664,52 грн. Реєстраційний внесок для реєстрації учасників аукціону складає 17,00 грн. Гарантійний та реєстраційний внески перераховуються на п/р № 26001015110714 в філії АТ «УКРЕКСІМБАНК» в м. Донецьк, МФО 334817, одержувач ТБ «Універсал Плюс», код ЄДРПОУ 36380662. Платіжні документи приймаються разом із заявою на участь в аукціоні.

Заяви на участь в аукціоні приймаються в письмовій формі організатором аукціону - ТБ «Універсал Плюс», за адресою: 83003, м. Донецьк, пр. Ілліча, буд. 89. Прийняття заяв починається з дати публікації оголошення та закінчується 08 січня 2013 року.

Аукціон відбудеться 11 січня 2013 року о 13 год. 00 хв. у торгівельному залі ТБ «Універсал Плюс» за адресою: 83003, м. Донецьк, пр. Ілліча, буд. 89.

11.01.2013 Товарною біржею «Універсал Плюс» був проведений аукціон з продажу майна підприємства-банкрута Приватного підприємства «Євро-Альянс», за результатами якого складено протокол №176 відкритих торгів (аукціону) з продажу майна підприємства-банкрута Приватного підприємства «Євро-Альянс», згідно якого ліцитатором оголошено про придбання Лоту №1: нежитлові приміщення № 64 першого поверху площею 243,8 кв.м та № 73 другого поверху площею 203,4 кв.м, загальною площею 447,2 кв.м в 16-ти поверховому житловому будинку літ. А, що знаходиться за адресою: м. Київ, Печерський р-н, вул. Лєскова, 1 «А», учасником під номером 2 (ПП «Мальва-2007», ЄДРПОУ 35095379) за ціною 3 835 309,71 грн. (три мільйони вісімсот тридцять п'ять тисяч триста дев'ять грн. 71 коп.), без ПДВ.

Тобто, переможцем відкритих торгів з продажу майна відповідача став позивач.

З огляду на це, позивач неодноразово звертався до відповідача, що підтверджується наявними в матеріалах справи листами, із пропозицією укласти, за результатами проведеного аукціону, договір купівлі-продажу нежитлових приміщень № 64 першого поверху площею 243,8 кв.м та № 73 другого поверху площею 203,4 кв.м, загальною площею 447,2 кв. м в 16-ти поверховому житловому будинку літ. А, що знаходиться за адресою: м. Київ, Печерський район, вул. Лєскова,1-А за ціною 3835309,71 грн., проте відповіді від відповідача не отримав, у зв'язку з чим звернувся до господарського суду із даним позовом.

Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що вимоги позивача підлягають задоволенню з наступних підстав.

У відповідності до частин 1, 3 статті 179 Господарського кодексу України майново-господарські зобов'язання, які виникають між суб'єктами господарювання або між суб'єктами господарювання і негосподарюючими суб'єктами - юридичними особами на підставі господарських договорів, є господарсько-договірними зобов'язаннями. Укладення господарського договору є обов'язковим для сторін, якщо він заснований на державному замовленні, виконання якого є обов'язком для суб'єкта господарювання у випадках, передбачених законом, або існує пряма вказівка закону щодо обов'язковості укладення договору для певних категорій суб'єктів господарювання чи органів державної влади або органів місцевого самоврядування.

Частиною 7 статті 179 Господарського кодексу України встановлено, що господарські договори укладаються за правилами, встановленими Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом, іншими нормативно-правовими актами щодо окремих видів договорів.

За змістом статей 626-628 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості. Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Водночас, свобода договору не є безмежною, оскільки відповідно до абзацу 2 частини третьої статті 6 та статті 627 цього Кодексу при укладенні договору, виборі контрагентів, визначенні умов договору сторони не можуть діяти всупереч положенням цього кодексу та інших актів цивільного законодавства.

Зокрема, як зазначалось вище, укладення господарського договору є обов'язковим для сторін, якщо він заснований на державному замовленні, виконання якого є обов'язком для суб'єкта господарювання у випадках, передбачених законом, або існує пряма вказівка закону щодо обов'язковості укладення договору для певних категорій суб'єктів господарювання чи органів державної влади або органів місцевого самоврядування (ч. 3 ст. 179 Господарського кодексу України).

Відповідно до частини 1 статті 187 Господарського кодексу України спори, що виникають при укладанні господарських договорів за державним замовленням, або договорів, укладення яких є обов'язковим на підставі закону та в інших випадках, встановлених законом, розглядаються судом. Інші переддоговірні спори можуть бути предметом розгляду суду у разі якщо це передбачено угодою сторін або якщо сторони зобов'язані укласти певний господарський договір на підставі укладеного між ними попереднього договору.

Таким чином, приписи чинного законодавства передбачають перелік випадків, коли спори, що виникають при укладанні господарських договорів, вирішуються судом.

Згідно статті 185 Господарського кодексу України до укладення господарських договорів на біржах, оптових ярмарках, публічних торгах застосовуються загальні правила укладення договорів на основі вільного волевиявлення, з урахуванням нормативно-правових актів, якими регулюється діяльність відповідних бірж, ярмарків та публічних торгів.

Статтею 650 Цивільного кодексу України встановлено, що особливості укладення договорів на біржах, аукціонах, конкурсах тощо встановлюються відповідними актами цивільного законодавства.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 30 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", після проведення інвентаризації та оцінки майна банкрута ліквідатор розпочинає продаж майна банкрута на відкритих торгах, якщо комітетом кредиторів не встановлено інший порядок продажу майна банкрута.

У разі надходження двох і більше пропозицій щодо придбання майна банкрута ліквідатор проводить конкурс (аукціон). Порядок проведення конкурсу (аукціону) визначається згідно із Законом України "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)" (ч. 3 ст. 30).

Статтями 8, 9 Закону України "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)" встановлено порядок підготовки майна до продажу, а саме: затвердження об'єктів, що підлягає продажу; встановлення початкової ціни об'єкта на аукціоні (ціна продажу об'єкта, що підлягає приватизації шляхом викупу, та початкова ціна об'єкта малої приватизації на аукціоні або за конкурсом встановлюється на підставі результатів його оцінки); підготовка та публікація інформації про об'єкти малої приватизації у відповідних інформаційних бюлетенях та місцевій пресі, інших друкованих виданнях, визначених органами приватизації.

Відповідно до ст. 13 Закону України "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)", продаж об'єктів малої приватизації на аукціоні полягає у передачі права власності покупцю, який запропонував у ході торгів найвищу ціну.

Як вбачається з матеріалів справи, за результатами проведеного аукціону, який проведений з дотриманням вимог чинного законодавства, переможцем відкритих торгів з продажу майна відповідача визнано ПП «Мальва-2007».

Згідно ст. 22 Закону України "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)", право володіння, користування і розпорядження об'єктом приватизації переходить до покупця після сплати в повному обсязі ціни продажу об'єкта приватизації.

У разі якщо об'єктом є нерухоме майно, право власності на нього переходить до покупця після державної реєстрації в установленому законом порядку права власності на придбаний об'єкт, яка здійснюється після сплати у повному обсязі ціни продажу об'єкта.

Статтею 23 Закону України "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)" встановлено, що право власності на державне майно підтверджується договором купівлі-продажу, який укладається між покупцем та уповноваженим представником відповідного органу приватизації, а також актом приймання-передачі зазначеного майна. У разі придбання об'єкта приватизації на аукціоні, за конкурсом договір купівлі-продажу між покупцем і продавцем укладається не пізніш як у п'ятиденний термін з дня затвердження органом приватизації результатів аукціону, конкурсу.

Таким чином, Законом України "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)" встановлено обов'язковість укладання договору купівлі-продажу майна, яке реалізується на аукціоні, не пізніш як у п'ятиденний термін.

Тобто, виходячи з системного аналізу вищенаведених норм, ліквідатор, що діє від імені підприємства, визнаного господарським судом банкрутом, зобов'язаний укласти договір купівлі-продажу майна банкрута із переможцем торгів, проведених на аукціоні, в даному випадку із позивачем.

Отже, оскільки, укладення договору купівлі-продажу майна підприємства-банкрута за результатами проведеного аукціону є обов'язковим для його учасників на підставі закону, в силу положень частини 1 статті 187 Господарського кодексу України та факту відмови відповідача від укладення такого договору позивач правомірно звернувся з даним позовом до суду.

Відповідно до ч.ч. 2, 3, 5 ст. 23 Закону України "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)", договір купівлі-продажу включає:

назву підприємства, його адресу;

відомості про продавця та покупця;

остаточну ціну продажу об'єкта на аукціоні, за конкурсом або розмір викупу;

взаємні зобов'язання продавця і покупця;

номери їх розрахункових рахунків;

назви і адреси банківських установ;

умови внесення платежів.

До договору включаються зобов'язання сторін, які були визначені умовами аукціону, конкурсу чи викупу, відповідальність та правові наслідки їх невиконання.

Договір купівлі-продажу є підставою для внесення коштів у банківську установу на обумовлений договором рахунок як оплату за придбаний об'єкт приватизації.

При цьому, покупець зобов'язаний внести зазначені платежі протягом 30 календарних днів з моменту нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу. У разі несплати коштів протягом зазначеного строку покупець сплачує на користь державного органу приватизації неустойку в розмірі 20 відсотків ціни продажу об'єкта. У разі несплати коштів згідно з договором купівлі-продажу разом з неустойкою протягом наступних 30 днів договір підлягає розірванню.

У триденний термін після сплати в повному обсязі ціни продажу об'єкта приватизації уповноважений представник органу приватизації і новий власник підписують акт передачі приватизованого об'єкта.

Згідно з частиною другою статті 187 Господарського кодексу України, день набрання чинності рішенням суду, яким вирішено питання щодо переддоговірного спору, вважається днем укладення відповідного господарського договору, якщо рішенням суду не визначено інше.

Згідно з частиною третьою статті 84 ГПК України у спорі, що виник при укладанні або зміні договору, в резолютивній частині вказується рішення з кожної спірної умови договору, а у спорі про спонукання укласти договір-умови, на яких сторони зобов'язані укласти договір, з посиланням на поданий позивачем проект договору. Зазначені норми не суперечать одна одній, оскільки суд вправі задовольнити позов про спонукання укласти договір лише в разі, якщо встановить, що існує правовідношення, в силу якого сторони зобов'язані укласти договір, але одна із сторін ухилилася від цього. Тому в резолютивній частині рішення, яким задовольняється позов про спонукання укласти договір, слід вказувати на те, що спірний договір є укладеним (п. 36 Інформаційного листа Вищого господарського суду України» від 07.04.2008 № 01-8/211 «Про деякі питання практики застосування норм Цивільного та Господарського кодексів України»).

Враховуючи зазначені вимоги Господарського процесуального кодексу України, позивач має подати суду проект договору купівлі-продажу, який має містити усі умови, на яких майно було придбане на аукціоні, а також умови щодо строку оплати товару у відповідності до вимог ст. 23 Закону України "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)".

Звертаючись до суду з даним позовом позивач надав проект договору купівлі-продажу, умови якого відповідають вимогам спеціального законодавства, а саме вказаний проект містить умови щодо предмету продажу, остаточну вартість, строки розрахунку покупця з продавцем тощо.

Відповідно до ст. 16 Цивільного кодексу України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути:

1) визнання права;

2) визнання правочину недійсним;

3) припинення дії, яка порушує право;

4) відновлення становища, яке існувало до порушення;

5) примусове виконання обов'язку в натурі;

6) зміна правовідношення;

7) припинення правовідношення;

8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди;

9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди;

10) визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

З огляду на вищевикладене, оскільки укладення договору купівлі-продажу майна підприємства-банкрута за результатами проведеного аукціону є обов'язковим для його учасників на підставі закону, втім відповідач ухиляється від укладення такого договору, позов підлягає задоволенню шляхом укладення сторонами договору купівлі-продажу нерухомого майна (нежитлових приміщень № 64 першого поверху площею 243,8 кв.м та № 73 другого поверху площею 203,4 кв.м, загальною площею 447,2 кв.м в 16-ти повер ховому житловому будинку літ. А, що знаходиться за адресою: м. Київ, Печерський р-н, вул. Лєскова, 1 «А»), яке було придбане позивачем за результатами проведеного аукціону.

Згідно ст. 4 3 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обґрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами.

Зокрема, в силу вимог ст. ст. 33, 34 цього Кодексу кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Відповідачем під час розгляду справи не надано суду належних та допустимих доказів на спростування заявлених позовних вимог, а доводи відповідача викладені у відзиві на позовну заяву не приймаються судом до уваги, оскільки спростовуються встановленими у даній справі фактичними обставинами.

У зв'язку з задоволенням позову, судові витрати покладаються на відповідача в порядку ст. 49 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись ст. ст. 32, 33, 44, 49, 82- 85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд міста Києва, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Укласти між Приватним підприємством «Мальва-2007» та Приватним підприємством «ЄВРО-АЛЬЯНС» договір купівлі-продажу нежитлових приміщень № 64 першого поверху площею 243,8 кв.м. та № 73 другого поверху площею 203,4 кв.м., загальною площею 447,2 кв.м. в 16-ти поверховому житловому будинку літ. А, що знаходиться за адресою: м. Київ, Печерський район, вул. Лєскова, 1А за ціною 3 835 309,71 грн., з дня набрання цим рішенням законної сили в наступній редакції:

«ДОГОВІР КУПІВЛІ-ПРОДАЖУ

Місто Донецьк, Донецька область, Україна,

Ми, що нижче підписалися: юридична особа за законодавством України - ПРИВАТНЕ ПІДПРИЄМСТВО «ЄВРО-АЛЬЯНС» ідентифікаційний код юридичної особи 32310193 , місцезнаходження юридичної особи: 61003, м. Харків, вул. Майдан Рози Люксембург, будинок 2 (Свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи серії А01 № 647288, видане Печерською районною в місті Києві державною адміністрацією О.Є.Панкова, номер запису 1 070 107 0007 011198, дата проведення державної реєстрації 05.03.2003 року) від імені якого на підставі ухвали Господарського суду міста Харкова від 10.05.2012 року по справі № Б-39/47-10 діє ліквідатор Овдусенко Володимир Вікторович, (далі - «Продавець») - з однієї сторони, та ПРИВАТНЕ ПІДПРИЄМСТВО «Мальва-2007» , ідентифікаційний код юридичної особи 35095379 , місцезнаходження юридичної особи: 04212, м. Київ, Оболонський район, вулиця маршала Малиновського, будинок 12-А, в особі директора МИШАСТОГО АНДРІЯ ОЛЕКСАНДРОВИЧА , що діє на підставі Статуту (далі - «Покупець») - з другої сторони, діючи добровільно і перебуваючи при здоровому розумі та ясній пам'яті, розуміючи значення своїх дій, уклали цей договір про таке:

1. Продавець продав, а Покупець купив нежитлові приміщення № 64 першого поверху площею 243,8 кв.м та № 73 другого поверху площею 203, 4 кв.м, загальною площею 447, 2 кв. м в 16-ти поверховому житловому будинку літ. А, що знаходиться за адресою: м. Київ, Печерський район, вул. Лєскова, 1 А.

2. Предмет договору , що відчужується, належить Продавцю на праві приватної власності на підставі Свідоцтва про право власності на нерухоме майно виданого Головним управлінням комунальної власності м. Києва 24 листопада 2006 року на підставі наказу Головного управління комунальної власності м. Києва від 24.11.2006р. номер 1598-В, зареєстрованого Київським міським бюро технічної інвентаризації, номер запису: 147 п-200 в книзі, реєстраційний №: 8236-П .

3. До Покупця переходить право власності, право користування на земельну ділянку на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення в обсязі та на умовах, встановлених для Продавця .

4. Продаж Предмету договору вчиняється на підставі Протоколу № 176 відкритих торгів (аукціону) з продажу майна підприємства-банкрута Приватного підприємства «Євро-Альянс» від 11.01.2013 за суму 3 835 309,71 грн. (три мільйони вісімсот тридцять п'ять тисяч триста дев'ять гривень 71 копійок) , яка буде сплачена Продавцем протягом 30 календарних днів з моменту нотаріального посвідчення цього договору.

5. Сторони підтверджують, що: укладення договору відповідає їх інтересам; волевиявлення є вільним і усвідомленим і відповідає їх внутрішній волі; умови договору зрозумілі і відповідають реальній домовленості сторін; договір не приховує іншого правочину і спрямований на реальне настання наслідків, які обумовлені у ньому; цей договір не носить характеру фіктивного та удаваного правочину. Сторони свідчать, що у тексті цього договору зафіксовано усі істотні умови, що стосуються купівлі-продажу Предмета договору .

6. Покупець свідчить, що до підписання цього договору він ознайомлений з якістю, станом нерухомого майна, яке є предметом цього договору, претензій по якості до Продавця не має. Нерухоме майно візуально оглянуте Покупцем до підписання цього договору. Недоліків чи дефектів, які перешкоджали б його використанню за призначенням, на момент огляду Покупцем не було виявлено.

7. Право власності на відчужуваний Предмет договору переходить до Покупця з моменту повної сплати Покупцем ціни Предмету договору .

8. Суперечки, які можуть виникнути при виконанні цього договору, вирішуються у судовому порядку.».

3. Стягнути з Приватного підприємства «Євро-Альянс» (61003, м. Харків, вул. Майдан Рози Люксембург, будинок 2) на користь Приватного підприємства «Мальва-2007» (04212, м. Київ, вул. Маршала Малиновського, будинок 12-А, ідентифікаційний код 35095379) 1147 (одна тисяча сто сорок сім) грн. 00 коп. судового збору, видати наказ позивачу після набрання рішенням суду законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено 08.04.2013.

Суддя Т.В.Васильченко

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення04.04.2013
Оприлюднено15.04.2013
Номер документу30655698
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/3429/13

Рішення від 04.04.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Васильченко Т.В.

Ухвала від 21.03.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Васильченко Т.В.

Ухвала від 14.03.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Васильченко Т.В.

Ухвала від 22.02.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Васильченко Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні