Постанова
від 11.04.2013 по справі 1/105-б
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

cpg1251

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 квітня 2013 року Справа № 1/105-Б Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого:Удовиченка О.С., суддів:Міщенка П.К., Поліщука В.Ю. розглянувши касаційні скарги .1.ПАТ "ВТБ Банк", від імені якого діє Відділення "Луцька регіональна дирекція" ПАТ "ВТБ Банк" 2.АТ "Райффайзен Банк Аваль" в особі Волинської обласної дирекції 3.ПАТ "Комерційний банк "Надра" в особі Відділення ПАТ "КБ "Надра" Луцьке РУ на ухвалу та на постанову господарського суду Волинської області від 16.01.2013 року Рівненського апеляційного господарського суду від 11.02.2013 року у справі№ 1/105-Б господарського суду Волинської області за заявоюПриватного підприємства "Древі" пробанкрутство ліквідаторКушнірук О.Л. в судовому засіданні взяли участь представники :

ПАТ "Райффайзен Банк Аваль"Семеняка В.В. ПАТ "ВТБ Банк"Заболотній С.Г. Арбітражний керуючийКушнірук О.Л. В С Т А Н О В И В :

Ухвалою господарського суду Волинської області від 16.01.2013 (суддя Гончар М.М.) затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс Приватного підприємства "Древі"; Приватне підприємство "Древі" ліквідовано; провадження у справі про банкрутство Приватного підприємства "Древі" припинено; знято мораторій та заборону накладені ухвалою господарського суду Волинської області від 03.06.2009 року у справі №7/71-Б.

Постановою Рівненського апеляційного господарського суду від 11.02.2013 (колегія суддів: Коломис В.В., Огороднік К.М., Тимошенко О.М.) ухвалу господарського суду Волинської області від 16.01.2013 залишено без змін.

ПАТ "ВТБ Банк", від імені якого діє Відділення "Луцька регіональна дирекція" ПАТ "ВТБ Банк", АТ "Райффайзен Банк Аваль" в особі Волинської обласної дирекції та ПАТ "Комерційний банк "Надра" в особі Відділення ПАТ "КБ "Надра" Луцьке РУ звернулися до Вищого господарського суду України з касаційними скаргами, в яких просять скасувати ухвалу господарського суду Волинської області від 16.01.2013 та постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 11.02.2013, справу передати на новий розгляд до господарського суду Волинської області.

В обґрунтування касаційних скарг заявники посилаються на порушення судами попередніх інстанцій при винесенні оскаржуваних судових рішень норм матеріального та процесуального права, зокрема: ч.5, 6 ст.3 1 , ст.ст.25, 29 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.43 ГПК України. ПАТ "ВТБ Банк", від імені якого діє Відділення "Луцька регіональна дирекція" ПАТ "ВТБ Банк", АТ "Райффайзен Банк Аваль" в особі Волинської обласної дирекції та ПАТ "Комерційний банк "Надра" в особі Відділення ПАТ "КБ "Надра" Луцьке РУ зазначено, що при затвердженні звіту ліквідатора судом першої інстанції не взято до уваги порушення ліквідатором вимог ч.5, 6 ст.3 1 Закону.

Судова колегія, розглянувши наявні матеріали справи, обговоривши доводи касаційних скарг, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування судом першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, дійшла висновку, що касаційні скарги не підлягають задоволенню з наступних підстав.

З матеріалів справи вбачається, що ухвалою господарського суду Волинської області від 03.06.2009 порушено провадження у справі про банкрутство ПП "Древі" за процедурою, передбаченою ст.51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (в редакції від 17.12.2008 року).

Постановою господарського суду Волинської області від 30.06.2009 ПП "Древі" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Череватого Л.Б., зобов'язано ліквідатора провести ліквідаційну процедуру.

Постановою Вищого господарського суду України від 24.11.2009 постанову господарського суду Волинської області від 30.06.2009 скасовано, справу передано на розгляд до господарського суду Волинської області на стадію розпорядження майном.

Ухвалою господарського суду Волинської області від 24.02.2010 введено процедуру розпорядження майном боржника, розпорядником майна боржника призначено арбітражного керуючого Череватого Л.Б., зобов'язано ПП "Древі" опублікувати оголошення про порушення провадження у справі про банкрутство ПП "Древі".

Ухвалою господарського суду Волинської області від 13.04.2011 визнано грошові вимоги кредиторів та затверджено реєстр вимог кредиторів.

Ухвалою господарського суду Волинської області від 08.12.2011 введено процедуру санації на строк не більше 12 місяців ПП "Древі" із залученням інвестора ПП "Дрімко", керуючим санацією призначено арбітражного керуючого Череватого Л.Б.

Ухвалою господарського суду Волинської області від 20.06.2012 затверджено план санації Приватного підприємства "Древі".

Постановою господарського суду Волинської області від 06.11.2012 припинено процедуру санації ПП "Древі", ПП "Древі" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором ПП "Древі" призначено арбітражного керуючого Кушнірука О.Л., зобов'язано ліквідатора подати оголошення до офіційних друкованих органів про визнання ПП "Древі" та відкриття ліквідаційної процедури.

Оголошення про визнання ПП "Древі" банкрутом опубліковано в газеті "Голос України" від 13.11.2012 №214(5464).

Ліквідатором ПП "Древі" подано 11.01.2013 до господарського суду клопотання, в якому ліквідатор просив затвердити звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс станом на 10.01.2013 у справі про банкрутство ПП "Древі". До поданого клопотання ліквідатором додано звіт ліквідатора від 10.01.2013 №1/105 та додатки до нього, а саме: ліквідаційний баланс станом на 10.01.2013, реєстр вимог кредиторів з даними про розмір погашених вимог кредиторів, банківські виписки, договори купівлі-продажу, акти прийому-передачі майна, інші договори. До звіту додано протокол зборів комітету кредиторів банкрута від 09.01.2013 №01/1, на яких вирішено надати дозвіл ліквідатору списати дебіторську заборгованість Іваненка І.Б. та Васильєва В.М. перед ПП "Древі", та протокол зборів комітету кредиторів банкрута від 09.01.2013 №01/2, на яких ухвалено рішення про затвердження ліквідаційного балансу та звіту ліквідатора, зобов'язано ліквідатора подати звіт до господарського суду, вирішено підприємство ліквідувати.

Судом першої інстанції встановлено, що ліквідатором проведено ліквідаційну процедуру відповідно до вимог чинного законодавства. В процесі ліквідаційної процедури ліквідатором боржника були надіслані запити до державних органів з метою виявлення та з'ясування наявності майна та майнових активів, що належать банкруту. За період процедури банкрутства загальна сума коштів, яка поступила на рахунок банкрута від продажу майна склала 1129286,33 грн. Крім того, ліквідатором вживались заходи з оцінки та реалізації наявного нерухомого майна, земельних ділянок. Ліквідатор здійснив підготовку документів до здачі в архів документів банкрута, що підлягають обов'язковому зберіганню.

Судами встановлено, що кошти розподілено відповідно до вимог ст.31 Закону, зокрема, кредиторські вимоги банкрута частково погашені, здійснено витрати у ліквідаційній процедурі. Кошти на рахунку банкрута станом на 10.01.2013 відсутні. Іншого майна боржника для погашення решти кредиторських вимог не залишилось, про що зазначено у звіті ліквідатора та ліквідаційному балансі.

Доводи заявників касаційної скарги про те, що судами попередніх інстанцій при затвердженні звіту не взято до уваги неналежне виконання ліквідатором банкрута своїх обов'язків, передбачених ч.5, 6 ст. ст.3 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", не приймаються до уваги колегією суддів виходячи з наступного.

Згідно з ч.5 ст. ст.3 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" арбітражний керуючий зобов'язаний повідомляти комітет кредиторів та кредиторів, вимоги яких забезпечені заставою, про час, місце та умови продажу заставного майна окремим рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Відповідно до ч.6 ст.3 1 , ст.25 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" при реалізації своїх прав та обов'язків арбітражний керуючий зобов'язаний діяти сумлінно та розумно з урахуванням інтересів боржника та його кредиторів. Ліквідатор з дня свого призначення здійснює ряд повноважень, в тому числі пред'являє до третіх осіб вимоги щодо повернення дебіторської заборгованості банкруту.

Частиною 4 ст.32 Закону передбачено, що у разі, якщо господарський суд дійшов висновку, що ліквідатор не виявив або не реалізував усі наявні майнові активи ліквідаційної маси, необхідні для повного задоволення кредиторів, він виносить ухвалу про призначення нового ліквідатора. Новий ліквідатор очолює ліквідаційну комісію і діє згідно з вимогами цього Закону.

Таким чином, суд з урахуванням всіх обставин справи в їх сукупності оцінює виконання ліквідатором банкрута обов'язків під час здійснення ним ліквідаційної процедури, суд першої інстанції може не затвердити звіт ліквідатора та призначити нового ліквідатора, якщо ним встановлено такі порушення ліквідатором своїх обов'язків, наслідком яких є невиявлення або нереалізація усіх наявних майнових активів ліквідаційної маси банкрута.

Так, судом апеляційної інстанції встановлено, що ліквідатором вчинено всі належні дії по виявленню активів та пасивів боржника. Оцінка майна та порядок реалізації ліквідаційної маси погоджувались з комітетом кредиторів банкрута (протокол №5 від 07.11.2012 засідання комітету кредиторів, протокол №6 від 20.11.2012 засідання комітету кредиторів), продаж був здійснений відповідно до вимог Закону.

З матеріалів справи вбачається, що на виконання ч.5 ст.3 1 Закону, ліквідатор банкрута повідомив листом від 03.12.2012 №1/102/8 комітет кредиторів про час, місце та умови продажу заставного майна (т.10 а.с. 72-74). Ліквідатор банкрута арбітражний керуючий Кушнірук О.Л. окремо звертався до ПАТ "КБ Надра", ПАТ "ВТБ Банк", ПАТ "Райффайзен Банк Аваль" з проханням надати повні банківські реквізити з метою проведення розрахунків після проведення відповідних відкритих торгів (аукціонів) з кредиторами, вимоги яких забезпечені заставою (листи від 03.12.2012 т.10 а.с. 69-71). Повідомлення про вручення зазначеної вище кореспонденції ПАТ "КБ Надра", ПАТ "ВТБ Банк", ПАТ "Райффайзен Банк Аваль" датовано 10.12.2012 (т.10 а.с.63-68 ). Крім того, оголошення про проведення 18.12.2012 аукціону з продажу заставного майна банкрута ПП "Древі" було опубліковано в газеті "Волинська реклама Ві Ай Джі" від 22.11.2012 №46 (252).

Таким чином, твердження скаржників про порушення ліквідатором банкрута своїх обов'язків спростовується матеріалами справи.

Згідно з ч. 1 ст. 32 Закону після завершення усіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: показники виявленої ліквідаційної маси (дані її інвентаризації); відомості про реалізацію об'єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії договорів купівлі-продажу та акти приймання-передачі майна; реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, які підтверджують погашення вимог кредиторів

Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки членів комітету кредиторів або окремих кредиторів виносить ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

Відповідно до положень ч. 2 ст. 32 Закону, якщо за результатами ліквідаційного балансу після задоволення вимог кредиторів не залишилося майна, господарський суд виносить ухвалу про ліквідацію юридичної особи - банкрута.

У разі затвердження звіту ліквідатора в порядку, передбаченому ст. 32 вищевказаного закону, господарський суд на підставі ст. 40 Закону припиняє провадження у справі про банкрутство боржника.

Відтак, судом апеляційної інстанції, на підставі доказів наявних в матеріалах справи, зроблено вірний висновок про правомірність затвердження судом першої інстанції ліквідаційного балансу ПП "Древі", його ліквідацію та правомірність винесення господарським судом Волинської області ухвали про припинення провадження у справі про банкрутство ПП "Древі".

На підставі вищезазначеного, ухвала господарського суду Волинської області від 16.01.2013 та постанова Рівненського апеляційного господарського суду від 11.02.2013 є законними та обґрунтованими, підстави для їх скасування відсутні.

Керуючись статтями 111 5 , 111 7 , 111 9 -111 11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України,

П О С Т А Н О В И В :

Касаційні скарги ПАТ "ВТБ Банк", від імені якого діє Відділення "Луцька регіональна дирекція" ПАТ "ВТБ Банк", АТ "Райффайзен Банк Аваль" в особі Волинської обласної дирекції та ПАТ "Комерційний банк "Надра" в особі Відділення ПАТ "КБ "Надра" Луцьке РУ залишити без задоволення.

Постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 11.02.2013 та ухвалу господарського суду Волинської області від 16.01.2013 у справі № 1/105-Б залишити без змін.

Головуючий О.С. Удовиченко

Судді П.К. Міщенко

В.Ю. Поліщук

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення11.04.2013
Оприлюднено16.04.2013
Номер документу30674231
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —1/105-б

Ухвала від 22.10.2010

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гончар Марія Михайлівна

Ухвала від 21.09.2010

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гончар Марія Михайлівна

Ухвала від 23.06.2010

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гончар Марія Михайлівна

Ухвала від 09.06.2010

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гончар Марія Михайлівна

Ухвала від 05.05.2010

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гончар Марія Михайлівна

Ухвала від 24.02.2010

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гончар Марія Михайлівна

Постанова від 15.06.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Бригинець Л.М.

Ухвала від 05.07.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Тимошенко О.М.

Ухвала від 04.02.2013

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Коломис В.В.

Постанова від 11.04.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Удовиченко О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні