Рішення
від 28.03.2013 по справі 910/4123/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 910/4123/13 28.03.13

Господарський суд міста Києва у складі головуючого судді Головіної К.І., при секретарі судового засідання Брик Я.А., розглянувши матеріали справи

за позовною заявою Адвокатського бюро Хоптинця А.Б.

до Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Генеральний страховий фонд - Життя"

про стягнення 1450578,94 грн.

за участю представників:

від позивача : Хоптинець А.Б. - керівник від відповідача:Нестеренко О.С. - представник за довіреністю б/н від 14.03.2013 р.

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду м. Києва звернулось Адвокатське бюро Хоптинця А.Б. (далі - позивач) з позовом до Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Генеральний страховий фонд - Життя" (далі - відповідач, ПрАТ "СК "Генеральний страховий фонд - Життя") про стягнення заборгованості за договором страхування життя АМ № 110287 від 03.10.2011 р. (далі -договір страхування) в сумі 1450578,94 грн.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на порушення відповідачем умов вказаного договору в частині своєчасної сплати страхового відшкодування за страховим випадком вигодонабувачу, яким згідно договору про відступлення права вимоги (далі - договір переуступки) є Адвокатське бюро Хоптинця А.Б.

У позові просить суд стягнути з ПрАТ "Страхова компанія "Генеральний страховий фонд - Життя" 1378690,70 грн. - основного боргу, а також пеню в сумі 71888,24 грн. за період з 06.11.2012 р. по 22.02.2013 р., що разом складає 1450578,94 грн.

У судовому засіданні представник позивача свої позовні вимоги підтримав, просив їх задовольнити.

Представник відповідача позов визнав частково, зазначив, що не заперечує проти стягнення основної суми боргу, однак, в частині стягнення пені просив суд відмовити, зважаючи на тяжке фінансове становище страхової компанії.

Заслухавши пояснення представників позивача та відповідача, дослідивши наявні в матеріалах справи докази, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що 03.10.2011 року між фізичною особою - громадянином України Канакі Дмитром Олександровичем та ПрАТ "Страхова компанія "Генеральний страховий фонд - Життя" був укладений договір страхування життя АМ № 110287.

Згідно з умовами вказаного договору Канакі Д.О. (страхувальник) застрахував свої майнові інтереси, пов'язані з життям, здоров'ям, недієздатністю та пенсійним забезпеченням, за програмою "Золотий стандарт".

Відповідно до п. 12.2.1 договору страхувальник зобов'язаний сплачувати страхові внески у розмірі та строки, обумовлені цим договором, а страховик при настанні страхового випадку повинен здійснити страхову виплату у передбачений договором строк (п. 12.4.3).

Пунктом 5 договору страхування передбачено, що у разі настання смерті страхувальника вигодонабувачем в цьому випадку є його дружина - Красільнікова Наталія Валеріївна.

Відповідно до п. 7 договору строк його дії - з 21.09.2011 року по 20.09.2036 року.

Згідно з п. 14.3 договору при виконанні даного договору страховик та страхувальник керуються положеннями Правил добровільного страхування життя (з додатковими ризиками). Якщо питання не врегульовані ані цим договором, ані Правилами, то сторони керуються чинним законодавством України.

У судовому засіданні встановлено, що 29.09.2012 року в м. Києві стався страховий випадок передбачений, пунктом 7 договору страхування - смерть Канакі Д.О. внаслідок настання дорожньо-транспортної пригоди.

09.10.2012 року у відповідності до умов договору страхування вигодонабувач - Красільнікова Н.В. звернулась до ПрАТ "Страхова компанія "Генеральний страховий фонд - Життя" з заявою про виплату їй страхового відшкодування та надала відповідачу передбачені договором документи.

Згідно з п. 10.4 договору страхування якщо випадок визнано страховим, відповідач зобов'язується здійснити виплату протягом 15 календарних днів з дня підписання страхового акту.

22.10.2012 року відповідачем був складений страховий акт № 1/12, згідно з яким випадок, що стався з Канакі Д.О., визнано страховим та прийнято рішення про виплату страхового відшкодування на користь вигодонабувача Красільнікової Н.В. у сумі 1868690,70 грн.

Зазначені фактичні обставини справи встановлені судом та сторонами не заперечуються. Правовідносини, що виникли між сторонами регулюються главою 67 ЦК України та Законом України «Про страхування».

Частиною 1 статті 6 Закону України «Про страхування» передбачено, що добровільне страхування - це страхування, яке здійснюється на основі договору між страхувальником і страховиком. Загальні умови і порядок здійснення добровільного страхування визначаються правилами страхування, що встановлюються страховиком самостійно відповідно до вимог цього Закону. Конкретні умови страхування визначаються при укладенні договору страхування відповідно до законодавства.

Страхування життя - це вид особистого страхування, який передбачає обов'язок страховика здійснити страхову виплату згідно з договором страхування у разі смерті застрахованої особи, а також, якщо це передбачено договором страхування, у разі дожиття застрахованої особи до закінчення строку дії договору страхування та (або) досягнення застрахованою особою визначеного договором віку. Умови договору страхування життя можуть також передбачати обов'язок страховика здійснити страхову виплату у разі нещасного випадку, що стався із застрахованою особою, та (або) хвороби застрахованої особи. У разі, якщо при настанні страхового випадку передбачено регулярні послідовні довічні страхові виплати (страхування довічної пенсії), обов'язковим є передбачення у договорі страхування ризику смерті застрахованої особи протягом періоду між початком дії договору страхування та першою страховою виплатою з числа довічних страхових виплат. В інших випадках передбачення ризику смерті застрахованої особи є обов'язковим протягом всього строку дії договору страхування життя.

Страхова сума - це грошова сума, в межах якої страховик відповідно до умов страхування зобов'язаний провести виплату при настанні страхового випадку. Страхова виплата - це грошова сума, яка виплачується страховиком відповідно до умов договору страхування при настанні страхового випадку.

Розмір страхової суми та (або) розміри страхових виплат визначаються за домовленістю між страховиком та страхувальником під час укладання договору страхування або внесення змін до договору страхування, або у випадках, передбачених чинним законодавством (ст. 9 Закону України «Про страхування»).

Відповідно до ст. 979 ЦК України за договором страхування одна сторона (страховик) зобов'язується у разі настання певної події (страхового випадку) виплатити другій стороні (страхувальникові) або іншій особі, визначеній у договорі, грошову суму (страхову виплату), а страхувальник зобов'язується сплачувати страхові платежі та виконувати інші умови договору.

Згідно зі ст. 25 Закону України «Про страхування», ст. 990 ЦК України здійснення страхових виплат і виплата страхового відшкодування проводиться страховиком згідно з договором страхування на підставі заяви страхувальника (його правонаступника або третіх осіб, визначених умовами страхування) і страхового акта (аварійного сертифіката), який складається страховиком або уповноваженою ним особою (аварійним комісаром) у формі, що визначається страховиком.

Згідно зі ст. 985 ЦК України, ч. 4 ст. 3 Закону України "Про страхування" страхувальники мають право при укладанні договорів страхування інших, ніж договори особистого страхування, призначати фізичних осіб або юридичних осіб (вигодонабувачів), які можуть зазнати збитків у результаті настання страхового випадку, для отримання страхового відшкодування, а також замінювати їх до настання страхового випадку, якщо інше не передбачено договором страхування.

У судовому засіданні встановлено, що на виконання умов договору страхування ПрАТ "Страхова компанія "Генеральний страховий фонд - Життя" розпочало виплату страхового відшкодування вигодонабувачу Красільніковій Н.В., однак свої зобов'язання відповідач виконав не в повному обсязі.

Так, з банківської виписки вигодонабувача за період з 01.11.2012 року по 21.03.2013 року вбачається, що 28.11.2012 р., 24.12.2012р. та 17.01.2013р. відповідачем було сплачено 130 000 грн., 160 000 грн. та 200 000 грн. відповідно, що всього склало 489978,77 грн.

Таким чином, заборгованість ПрАТ "Страхова компанія "Генеральний страховий фонд - Життя" перед вигодонабувачем склала 1378690, 70 грн.

Також судом встановлено, що 14.02.2013 року між вигодонабувачем Красільніковою Н.В. та Адвокатським бюро Хоптинця А.Б. був укладений договір № 030 про відступлення права вимоги, згідно якого первісний кредитор (Красільнікова Н.В.) відступає, а новий кредитор (позивач) набуває право вимоги, що належить первісному кредиторові відповідно договору страхування АМ № 110287, укладеного між Канакі Д.О. та відповідачем.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 517 ЦК України первісний кредитор у зобов'язанні повинен передати новому кредиторові документи, які засвідчують права, що передаються, та інформацію, яка є важливою для їх здійснення.

Отже, на підставі договору переуступки вимоги позивач одержав право замість Красільнікової Н.В. вимагати від відповідача належного виконання зобов'язань за договором страхування життя, зокрема, сплати страхового відшкодування у повному обсязі.

Відповідно до статті 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Згідно із статтями 525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватись належним чином, відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту та інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від виконання зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

На підставі викладеного суд приходить до висновку, що з відповідача на користь Адвокатського бюро Хоптинця А.Б. підлягає стягненню заборгованість зі сплати страхового відшкодування в сумі 1378690, 70 грн.

Крім того, позивач просить стягнути з ПрАТ "Страхова компанія "Генеральний страховий фонд - Життя" пеню в сумі 71888,24 грн. за період з 06.11.2012 р. по 22.02.2013 р.

Перевіривши доводи позивача в цій частині, суд прийшов до висновку, що вони також підлягають задоволенню.

Так, відповідно до ст. 611 ЦК України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені законом або договором.

Відповідно до ст. 549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Згідно з а вимогами ст. 992 Цивільного кодексу України, п. 3 ст. 20 Закону України «Про страхування» у разі несплати страховиком (відповідачем) страхувальникові або іншій особі (позивачу) страхової виплати страховик (відповідач) зобов'язаний сплатити неустойку в розмірі, встановленому договором або законом.

В пункті 13.1 договору страхування життя сторони домовились, що в разі несплати страхового відшкодування страхувальнику або вигодонабувачу у визначений договором строк з вини страховика, останній сплачує особі, якій повинна бути сплачена страхова виплата, пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми заборгованості за фактичний термін такої несплати.

Як вже зазначалось, страховий акт був підписаний відповідачем 22.10.2012 року та у строк до 06.11.2012 року останній був зобов'язаний здійснити страхову виплату в повному обсязі.

Перерахувавши заявлену позивачем суму пені відповідно до подвійної облікової ставки Національного банку України та вимог ст. 232 ГК України, суд вважає за можливе стягнути з відповідача 71888,24 грн. пені за період з 06.11.2012 р. по 22.02.2013 р.

Доводи відповідача з приводу його важкого матеріального становища, у зв'язку з чим є підстави для звільнення його від застосування штрафних санкцій, суд відхиляє, виходячи з наступного.

Згідно ст. 617 ЦК України особа, яка порушила зобов'язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов'язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили. Не вважається випадком, зокрема, недодержання своїх обов'язків контрагентами боржника, відсутність на ринку товарів, потрібних для виконання зобов'язання, відсутність у боржника необхідних коштів.

На думку суду, фінансове становище відповідача не спростовує факту допущеного ним прострочення у сплаті страхового відшкодування, за яке договором передбачена відповідальність у вигляді штрафних санкцій.

На підставі викладеного, враховуючи, що наявні у справі матеріали свідчать про обґрунтованість вимог позивача, позовні вимоги підлягають задоволенню.

Згідно зі статтею 49 ГПК України витрати по сплаті державного мита покладаються на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 32-35, 44-49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов Адвокатського бюро Хоптинця А.Б. до Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Генеральний страховий фонд - Життя" про стягнення 1450578,94 грн. задовольнити.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Генеральний страховий фонд - Життя" (03680, м. Київ, вул. Сім'ї Сосніних, буд. 9, код ЄДРПОУ 32734625) на користь Адвокатського Бюро Хоптинця А.Б. (01001, м. Київ, вул. Михайлівська, 24/11-В, код ЄДРПОУ 38519258) суму страхового відшкодування в розмірі 1 378 690 (один мільйон триста сімдесят вісім тисяч шістсот дев'яносто) гривень 70 коп. та пеню в сумі 71 888 (сімдесят одна тисяча вісімсот вісімдесят вісім) гривень 24 коп.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Генеральний страховий фонд - Життя" (03680, м. Київ, вул. Сім'ї Сосніних, буд. 9, код ЄДРПОУ 32734625) на користь Адвокатського Бюро Хоптинця А.Б. (01001, м. Київ, вул. Михайлівська, 24/11-В, код ЄДРПОУ 38519258) суму витрат по сплаті судового збору у сумі 29011 (двадцять дев'ять тисяч одиннадцять) гривень 58 коп.

Рішення ухвалено в нарадчій кімнаті та проголошено його вступну та резолютивну частини в присутності представників сторін в судовому засіданні 28 березня 2013 року.

Повний текст рішення підписаний 2 квітня 2013 року.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Київського апеляційного господарського суду через господарський суд міста Києва шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня підписання повного тексту рішення.

Суддя К.І. Головіна

Дата ухвалення рішення28.03.2013
Оприлюднено16.04.2013
Номер документу30685451
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/4123/13

Ухвала від 30.05.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 13.05.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Рішення від 28.03.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 05.03.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні