Рішення
від 16.04.2013 по справі 914/1201/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.04.13 Справа№ 914/1201/13

За позовом : Західного регіонального центру страхового фонду документації, м. Львів

до відповідача: Відокремленого підрозділу «Шахта «Степова» Державного підприємства «Львіввугілля», с. Глухів, Сокальський район, Львівська область

про стягнення заборгованості у розмірі 17 566,80 грн.

Суддя Коссак С.М.

при секретарі Кміть М.Б.

Представники:

Від позивача: Галич Б.Б. - представник за довіреністю № 387 від 15.04.2013р.;

Від відповідача: Кіямова П.В. - представник за довіреністю №4/321 від 15.02.2013р.

Господарським судом Львівської області розглядається справа за позовом Західного регіонального центру страхового фонду документації до Відокремленого підрозділу «Шахта «Степова» Державного підприємства «Львіввугілля» про стягнення заборгованості у розмірі 17 566,80 грн.

Ухвалою суду від 29.03.2013 р. порушено провадження у справі та призначено судовий розгляд справи на 16.04.2013 р.

В судовому засідання представнику позивача та відповідача роз'яснено права та обов'язки передбачені статтями 20, 22 ГПК України. Заяв та клопотань про відвід судді не поступало. Представники не наполягають на фіксації судового процесу технічними засобами.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав з підстав зазначених в позовній заяві, просить позов задоволити.

В судовому засіданні представник відповідача подав відзив вх.№12602/13 від 16.04.2013р., в якому позовні вимоги про стягнення заборгованості в сумі 17 566,80 грн. визнає повністю. Просить суд на підставі п.6 ч.1 ст.83 ГПК України розстрочити виконання рішення терміном на шість місяців рівними частками починаючи з травня до жовтня 2013р.(клопотання вх.12612/13 від 16.04.2013р.), згідно поданої заяви про затвердження мирової угоди, яку просить враховувати, як заяву про розстрочку виконання рішення.

Представник позивача в судовому засіданні не заперечив проти розстрочки виконання рішення у порядку ст. 83 ГПК України згідно графіку відповідача , про що подав клопотання вх.. 12611/13 від 16.04.2013р.

У судовому засіданні 16.04.2013р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи та їх оригінали в судовому засіданні, заслухавши пояснення представників сторін, повно, всебічно і об'єктивно з'ясувавши обставини в їх сукупності, дослідивши наявні в матеріалах докази судом встановлено таке.

09.12.2011р. між Західним регіональним центром страхового фонду документації (виконавець) та ВП «Шахта «Степова» ДП «Львіввугілля»(замовник) було укладено договір №334/2011-ГП про надання послуг з підготовки проектної робочої документації для будівництва до мікрофільмування, виготовлення документів страхового фонду та передачі мікрофільму на довгострокове зберігання (далі за текстом - договір).

Згідно підпункт 1.1.1 п.1.1. договору замовник (відповідач) доручає, а виконавець (позивач) зобов'язується надати послуги з підготовки проектної робочої документації для будівництва на породний комплекс на вентиляційному стволі північного блоку ВП «Шахта» «Степова» ДП «Львіввугілля» с. Глухів Сокальського району Львівської області до мікрофільмування, виготовлення документів страхового фонду згідно з вимогами нормативних документів системи страхового фонду документації та передачі мікрофільму на довгострокове зберігання.

Розділом 9 договору передбачено, що додатки до договору додаються, як його невід'ємна частина: Протокол узгодження договірної вартості (Додаток 9.1.1); Калькуляція кошторисної вартості надання послуг (Додаток 9.1.2)

Договірна вартість послуг по договору згідно з Протоколу узгодження договірної вартості (Додаток 9.1.1 до договору) та Калькуляції кошторисної вартості надання послуг (Додаток 9.1.2) складає 17 566,80 грн.

Між виконавцем (позивачем) та відповідачем (замовником) підписано Акт здачі-приймання наданих послуг згідно договору на суму 17 566,80 грн., підписаний сторонами без жодних застережень.

Згідно Акту відповідач підтверджує належне надання позивачем послуг, та визнано, що вартість послуг становить 17 566,80 грн., і що ця сума підлягає сплаті позивачу.

Відповідач покладенні на нього зобов'язання по сплаті за надані послуги не виконав, у зв'язку з чим у нього виникла заборгованість перед позивачем у розмірі 17 566,80 грн., яка визнається (відзив вх.№12602/13).

Доказів погашення заборгованості станом на день розгляду справи сторонами до суду не надано.

При прийнятті рішення суд виходив з наступного.

Відповідно до статті 1 Господарського процесуального кодексу України підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності, мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Відповідно до частини 1 статті 15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до статті 179 Господарського кодексу України майново-господарські зобов'язання, які виникають між суб'єктами господарювання або між суб'єктами господарювання і негосподарюючими суб'єктами - юридичними особами на підставі господарських договорів, є господарсько-договірними зобов'язаннями.

Відповідно до статті 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

В силу положень статті 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу інших актів цивільного законодавства.

Статтею 629 Цивільного кодексу України встановлено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до статті 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Між сторонами у справі виникли зобов'язання на підставі договору в силу пункту 1 частини 2 статті 11 Цивільного кодексу України.

Згідно з ст.612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ст.610 Цивільного кодексу України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання. Статтею 611 Цивільного кодексу України передбачені наслідки порушення зобов'язання.

Матеріалами справи підтверджено факт виконання позивачем своїх зобов'язань за договором, що зокрема, вбачається з Акту здачі-приймання наданих послуг згідно договору на суму 17 566,80 грн., підписаних сторонами та скріпленими печатками, без жодних застережень. В судовому засіданні відповідачем визнано позовні вимоги, що підтверджується відзивом на позовну заяву вх.№12602/13 від 16.04.2013р. Тому з врахування ст. 22 Господарського процесуального кодексу України, суд прийшов до висновку про задоволення позовних вимог в частині стягнення з відповідача 17 566,80 грн., заборгованості за наданні послуги, оскільки такі обґрунтовані та підтверджені матеріалами справи.

Крім цього, відповідач просить розстрочити виконання рішення (клопотання вх. №12612/13 від 16.04.2013р.) на підставі п.6 ч.1ст. 83 Господарського процесуального кодексу України, в якому просить розстрочити виконання рішення про стягнення заборгованості з відповідача на користь позивача в сумі 17 566,80 грн. на шість місяців рівними частками (2 927,80 грн.*6= 17 566,80грн.) починаючи з травня 2013р. до жовтня 2013р.

Представник позивача не заперечив проти розстрочення виконання рішення згідно графіку відповідача у порядку передбаченому ст. 83 Господарського процесуального кодексу України, про що подав клопотання(вх.12611/13 від 16.04.2013р.).

Розглянувши дане клопотання, суд зазначає наступне.

Згідно п. 6 ч. 1 ст. 83 Господарського процесуального кодексу України господарський суд приймаючи рішення, має право відстрочити або розстрочити виконання рішення.

Відповідно до 7.1.2 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 9 від 17.10.2012р. «Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постанов, господарських судів» розстрочка означає виконання рішення частками, встановленими господарським судом, з певним інтервалом у часі. Строки виконання кожної частки також повинні визначатись господарським судом.

На підставі викладеного вище, беручи до уваги, пояснення відповідача та надання підприємству можливості працювати і здійснювати поступове погашення боргу, та не заперечення позивача про розстрочку виконання рішення, суд задовольняє клопотання відповідача та розстрочує виконання рішення терміном на шість місяців згідно графіку погашення заборгованості поданого відповідачем.

Згідно з ст.33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Відповідно до ст.34 Господарського процесуального кодексу України обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Судові витрати покладаються на відповідача, згідно із вимогами ст.49 Господарського процесуального кодексу.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 179, 193 Господарського кодексу України, ст.ст. 11, 15, 509, 526, 610-612, 626, 629, Цивільного кодексу України, та ст.ст. 1, 22, 33, 34, 49, 82, 83, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов задоволити повністю.

2. Стягнути з Державного підприємства «Львіввугілля» в особі Відокремленого підрозділу «Шахта «Степова» (80054, Львівська область, Сокальський район, село Глухів; ідентифікаційний код 26360457) на користь Західного регіонального центру страхового фонду документації (79601, місто Львів, вулиця Конюшинна, будинок 24; ідентифікаційний код 14321191) 17 566,80 грн. основного боргу та 1 720,50 грн. витрат по оплаті судового збору.

3. Розстрочити виконання рішення щодо основної суми боргу в розмірі 17 566,80 грн. строком на шість місяців рівними часткам згідно такого графіку: до 31.05.2013р. - 2 927,80 грн., до 30.06.2013р. - 2 927,80 грн., до 31.07.2013р. - 2 927,80 грн., до 31.08.2013р. - 2 927,80 грн., до 30.09.2013р. - 2 927,80 грн., до 31.10.2013р. -2 927,80 грн.

4. Наказ видати відповідно до ст.116 ГПК України.

Повний текст рішення складено 17.04.2013 року.

Рішення набирає законної сили відповідно до статті 85 Господарського процесуального кодексу України, може бути оскаржене до Львівського апеляційного господарського суду в порядку і строки, передбачені статтями 91-93 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Коссак С.М.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення16.04.2013
Оприлюднено18.04.2013
Номер документу30726741
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/1201/13

Рішення від 16.04.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Коссак С.М.

Ухвала від 29.03.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Коссак С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні