Постанова
від 15.04.2013 по справі 813/2029/13-а
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2; e-mail: inbox@adm.lv.court.gov.ua; тел.: (032)-261-58-10 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 квітня 2013 року № 813/2029/13-а

Львівський окружний адміністративний суду в складі:

головуючого - судді: Костецького Н.В.

за участю секретаря судового засідання Олексяк І.Р.

представника позивача Кондра О.Я.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Львові адміністративну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Юридична компанія «Система» до Державної податкової інспекції у Личаківському районі м. Львова Львівської області Державної податкової служби про визнання протиправним та скасування наказу , -

в с т а н о в и в :

Товариство з обмеженою відповідальністю «Юридична компанія «Система» (далі - ТзОВ «Юридична компанія «Система») звернулося до Львівського окружного адміністративного суду з позовом до Державної податкової інспекції у Личаківському районі м. Львова Львівської області Державної податкової служби (далі - ДПІ у Личаківському районі м. Львова Львівської області ДПС) в якому просить суд визнати протиправним та скасувати наказ начальника ДПІ у Личаківському районі м. Львова Львівської області ДПС №184 від 13.03.2013 року «Про проведення позапланової виїзної перевірки ТзОВ «Юридична компанія «Система»».

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що обов'язкового письмового запиту на адресу ТзОВ «Юридична компанія «Система» (ЄДРПОУ 34606192) не надходило, натомість 14.02.2013 року відповідачем було надіслано лист №2694/10/22-10 від 14.02.2013 року в порядку ст. 20, 73 ПК України, який на думку позивача не є обов'язковим до виконання, тому ТзОВ «Юридична компанія «Система» було звільнене від надання на нього відповіді, оскільки запит не відповідав вимогам чинного законодавства. Зокрема, зазначений лист відповідача №2694/10/22-10 від 14.02.2013 року не містив вказівки на підстави для надіслання запиту, тому не відповідав вимогам п. 9, 10 Порядку періодичного подання інформації органам державної податкової служби та отримання інформації зазначеними органами за письмовим запитом, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року №1245. Крім того, аналогічні питання за аналогічний період щодо контрагента УДСО при ГУМВС України у Львівській області СПМО «Титан» входили в межі предмету перевірки і вже перевірялись ДПІ у Личаківському районі м. Львова, про що було складено акт №39/22-10/34606192 від 30.01.2013 року. З урахуванням наведеного, позивач вважає, що відповідачем незаконно прийнято наказ про проведення позапланової виїзної перевірки ТзОВ «Юридична компанія «Система», тому просить суд визнати зазначений наказ протиправним та скасувати його.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав у повному обсязі, обґрунтовуючи обставинами, викладеними у позовній заяві та просив суд позов задовольнити повністю.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, хоча належним чином був повідомлений про дату, час і місце судового розгляду справи, на адресу суду подав заяву згідно якої заперечує щодо позовних вимог та підтримуючи доводи усних заперечень, просить суд розглянути справу без участі відповідача за наявними в матеріалах справи доказами. Згідно наданих у судовому засіданні 09.04.2013 року поясненнях, відповідач зазначив, що запит від 14.02.2013 року було складено з дотримання вимог ст.73 ПК України та п.10 Порядку №1245 і він містить всі необхідні реквізити.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши подані документи і матеріали, з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, 14.02.2013 року ДПІ у Личаківському районі м. Львова Львівської області ДПС направлено на адресу ТзОВ «Юридична компанія «Система» запит №2694/10/22-10 про надання інформації та їх документального підтвердження (а.с.8) згідно якого на підставі ст.20, п.п.73.3 ст.73 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VІ ДПІ у Личаківському районі м. Львова Львівської області ДПС просить протягом десяти робочих днів з дня отримання запиту надати пояснення та їх документальне підтвердження з питань відносин із УДСО при ГУМВС України у Львівській області СПМО «Титан» код ЄДРПОУ 08596956 за період з 01.10.2009 року по 30.09.2012 року.

При цьому, у вказаному запиті відповідач просив відповідно до укладених угод (контрактів) та включення результатів таких операцій до податкового обліку з відповідним їх відображенням у податкових деклараціях (розрахунках, звітах), надати копії податкових накладних, накладних (актів прийому-здачі виконаних робіт/послуг), платіжних доручень, реєстрів отриманих та виданих податкових накладних., вказати назву продукції (товарів, робіт, послуг), кількісні та вартісні показники даної продукції (товарів, робіт, послуг), стан кредиторської та дебіторської заборгованості, вказати відображення розрахунків коригування, повернення коштів тощо.

У зв'язку з тим, що ТзОВ «Юридична компанія «Система» не надало письмових пояснень та їх документального підтвердження на письмовий запит від 14.02.2013 року №2694/10/22-10, на виконання доповідної записки начальника управління податкового контролю Камад Н.В. та керуючись п.п.78.1.1 п.78.1 статті 78 Податкового кодексу України від 02.12.2010 року №2755-VІ ДПІ у Личаківському районі м. Львова Львівської області ДПС прийнято наказ від 13.03.2013 року №184 «Про проведення позапланової виїзної перевірки ТзОВ «Юридична компанія «Система»».

Копія наказу на проведення перевірки була отримана уповноваженим представником позивача, про що свідчать відповідна відмітка на ньому. (а.с.7). Згідно пояснень представника позивача перевіряючий орган було допущено до проведення перевірки, таку проведено та складено акт від 28.03.2013 року за № 133/22-10/34606192.

Згідно п.п.20.1.6 п.20.1 ст.20 Податкового кодексу України встановлено, що органи державної податкової служби мають право для здійснення функцій, визначених податковим законодавством, отримувати безоплатно від платників податків, у тому числі благодійних та інших неприбуткових організацій, у порядку, визначеному цим Кодексом, інформацію, довідки, копії документів (засвідчені підписом платника податків або його посадовою особою та скріплені печаткою (за наявності) про фінансово-господарську діяльність, отримувані доходи, видатки платників податків та іншу інформацію, пов'язану з обчисленням та сплатою податків, дотриманням вимог іншого законодавства, здійснення контролю за яким покладено на органи державної податкової служби, а також фінансову та статистичну звітність, в порядку та на підставах, визначених цим Кодексом.

Відповідно до п.73.3 ст.73 Податкового кодексу України, органи державної податкової служби мають право звернутися до платників податків та інших суб'єктів інформаційних відносин із письмовим запитом про подання інформації (вичерпний перелік та підстави надання якої встановлено законом), необхідної для виконання покладених на органи державної податкової служби функцій, завдань, та її документального підтвердження.

Такий запит підписується керівником (заступником керівника) органу державної податкової служби і повинен містити перелік інформації, яка запитується, та документів, що її підтверджують, а також підстави для надіслання запиту.

Порядок періодичного подання інформації органам державної податкової служби та отримання інформації зазначеними органами за письмовим запитом затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року №1245 (далі - Порядок № 1245).

Згідно вимог пункту 12 Порядку № 1245, письмовий запит про подання інформації надсилається суб'єкту інформаційних відносин за наявності хоча б однієї з таких підстав: виявлення за результатами аналізу податкової інформації, отриманої в установленому законом порядку, фактів, які свідчать про порушення платником податків податкового, валютного законодавства, законодавства у сфері протидії легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби; виникнення потреби у визначенні рівня звичайних цін на товари (роботи, послуги) під час проведення перевірок; виявлення недостовірності даних, що містяться у податкових деклараціях, поданих платником податків;

подання щодо платника податків скарги про ненадання таким платником податків податкової накладної покупцю або про порушення правил заповнення податкової накладної; проведення зустрічної звірки; в інших випадках, визначених Податковим кодексом України.

Пунктом 10 Порядку № 1245 передбачено, що запит щодо отримання податкової інформації від платників податків та інших суб'єктів інформаційних відносин оформляється на бланку органу державної податкової служби та підписується керівником (заступником керівника) зазначеного органу. У запиті зазначаються: посилання на норми закону, відповідно до яких орган державної податкової служби має право на отримання такої інформації; підстави для надіслання запиту; опис інформації, що запитується, та в разі потреби перелік документів, що її підтверджують.

Згідно абзацу 2 пункту 14 Порядку № 1245, у разі коли за результатами перевірок інших платників податків або за результатами аналізу податкової інформації виявлено факти, що свідчать про можливі порушення платником податків податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби, платник податків зобов'язаний надати пояснення та їх документальне підтвердження на обов'язковий письмовий запит органу державної податкової служби протягом 10 робочих днів з дня надходження запиту.

Як вбачається з наявного в матеріалах справи запиту ДПІ у Личаківському районі м. Львова Львівської області ДПС від 14.02.2013 року №2694/10/22-10, такий містить посилання на норми закону, відповідно до яких орган державної податкової служби має право на отримання такої інформації, а також підстави для надіслання запиту (ст.20, п.п.73.3 ст.73 Податкового кодексу України), опис інформації, що запитується, та перелік документів, що її підтверджують.

Також означений запит оформлений на бланку ДПІ у Личаківському районі м. Львова Львівської області ДПС та підписаний заступником начальника зазначеного податкового органу Огоновським А.Р.

Підпунктом 78.1.1 пункту 78.1 статті 78 Податкового кодексу України встановлено, що документальна позапланова перевірка здійснюється, якщо за наслідками перевірок інших платників податків або отримання податкової інформації виявлено факти, що свідчать про можливі порушення платником податків податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби, якщо платник податків не надасть пояснення та їх документальні підтвердження на обов'язковий письмовий запит органу державної податкової служби протягом 10 робочих днів з дня отримання запиту.

Про проведення документальної позапланової перевірки керівник органу державної податкової служби приймає рішення, яке оформлюється наказом (пункт 78.4 статті 78 Податкового кодексу України). Право на проведення документальної позапланової перевірки платника податків надається лише у випадку, коли йому до початку проведення зазначеної перевірки вручено під розписку копію наказу про проведення документальної позапланової перевірки.

Зважаючи на те, що позивачем не було надано у встановлений законодавством строк документального підтвердження на запит податкового орану, а відповідачем було організовано перевірку згідно з вимогами податкового кодексу, суд вважає, що оскаржуваний наказ начальника ДПІ у Личаківському районі м. Львова Львівської області ДПС №184 від 13.03.2013 року «Про проведення позапланової виїзної перевірки ТзОВ «Юридична компанія «Система»» є правомірним, зокрема таким, що прийнятий на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, а також обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення, а, отже, заявлені позовні вимоги про визнання його протиправним задоволенню не підлягають.

Відповідно до частини 1 статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України, суд при вирішенні справи керується принципом законності, відповідно до якого: 1) суд вирішує справи відповідно до Конституції та законів України, а також міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України; 2) суд застосовує інші нормативно-правові акти, прийняті відповідним органом на підставі, у межах повноважень та у спосіб, передбачені Конституцією України та законами України.

Відповідно до статей 11, 71 Кодексу адміністративного судочинства України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

На підставі викладеного, суд приходить до висновку, що позовні вимоги позивача не підлягають задоволенню, як необґрунтовані.

У відповідності до ст.94 КАС України судові витрати не стягуються.

Керуючись ст. ст. 7-14, 17, 18, 49, 51, 158, 160-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

п о с т а н о в и в :

1. У задоволенні позову відмовити повністю.

Апеляційна скарга на постанову суду подається протягом десяти днів з дня її проголошення до Львівського апеляційного адміністративного суду через Львівський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Львівського апеляційного адміністративного суду. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова набирає законної сили в строк та в порядку передбаченому ст. 254 КАС України.

Повний текст постанови виготовлено 18 квітня 2013 року

Суддя Костецький Н.В.

Дата ухвалення рішення15.04.2013
Оприлюднено19.04.2013
Номер документу30742997
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —813/2029/13-а

Ухвала від 06.02.2014

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Матковська З.М.

Постанова від 15.04.2013

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Костецький Назар Володимирович

Ухвала від 15.04.2013

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Костецький Назар Володимирович

Ухвала від 09.04.2013

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Костецький Назар Володимирович

Ухвала від 09.04.2013

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Костецький Назар Володимирович

Ухвала від 20.03.2013

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Костецький Назар Володимирович

Ухвала від 20.03.2013

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Костецький Назар Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні