Постанова
від 17.04.2013 по справі 802/1470/13-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м.Вінниця

17 квітня 2013 р. Справа № 802/1470/13-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Томчука Андрія Валерійовича, розглянувши у порядку письмового провадження матеріали справи

за позовом: управління Пенсійного фонду України в місті Вінниці

до: публічного акціонерного товариства "Теплий дім"

про: стягнення заборгованості

ВСТАНОВИВ :

Управління Пенсійного фонду України в місті Вінниці (далі - УПФУ в місті Вінниці) звернулось в суд з позовом до публічного акціонерного товариства "Теплий дім" (далі - ПАТ "Теплий дім") про стягнення заборгованості.

Позов мотивовано тим, що за відповідачем рахується заборгованість по невідшкодованим до Пенсійного фонду України фактичних витрат по виплаті пенсій за віком на пільгових умовах відповідно до пунктів "б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" з жовтня 2012 року по березень 2013 року та недоплачених сум відшкодування за 2012 рік в загальній сумі 18535,47 грн.

Представник позивача у судове засідання не з'явився, 17.04.2013р. за вх №9584 подав до суду заяву про розгляд справи за відсутності представника управління в порядку письмового провадження, додатково зазначивши, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, письмових пояснень з обґрунтуванням причини неявки суду не надав, про дату, час та місце судового засідання повідомлявся завчасно та належним чином, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення (а.с. 29). Крім того, на адресу суду повернувся конверт з відміткою поштового відділення "за закінченням терміну зберігання".

В силу частини 11 статті 35 Кодексу адміністративного судочинства (далі - КАС України) у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Відповідно до ч. 4 ст. 128 КАС України, у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Враховуючи, що в матеріалах справи достатньо письмових доказів для правильного вирішення справи, а особиста участь сторін в судовому засіданні - не обов'язкова, суд, у відповідності до ч. 6 ст. 128 КАС України, визнав можливим проводити розгляд справи в порядку письмового провадження.

Повно, всебічно, об'єктивно дослідивши надані у справу докази, надавши їм юридичну оцінку, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до частини 1 статті 8 Закону України "Про пенсійне забезпечення", виплата пенсій здійснюється з коштів Пенсійного фонду України.

Публічне акціонерне товариство "Теплий дім" зареєстроване як юридична особа, включено до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України та перебуває на обліку в управлінні Пенсійного фонду України в місті Вінниці з 22.02.1991р., код ЄДРПОУ 01331696.

Судом встановлено, що станом на дату звернення позивача до суду з даним адміністративним позовом за ПАТ "Теплий дім" рахується заборгованість по невідшкодованих до управління Пенсійного фонду України в місті Вінниці фактичних витратах на виплату пенсій за віком на пільгових умовах, призначених відповідно п. "б" - "з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" по Списку № 2, в розмірі 18535,47 грн. (сума відшкодування за період жовтня 2012 року-березня 2013року 14979,81 грн. + різниця між нарахованими витратами в 2012 році та фактичними витратами за 2012 рік 3558,66 грн.) включно по пенсіонерам, які працювали на підприємстві відповідача та мають стаж роботи, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах по Списку № 2, а саме, ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 Зазначене право на призначення пенсії за віком вище вказаним громадянам підтверджується довідками стосовно вищеописаних осіб про характер та строки роботи, довідками про підтвердження наявного трудового стажу, довідками про виплачену пенсію, розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пенсій (а.с.7-19).

Відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", встановлено, що Пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

Порядок відшкодування підприємствами витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах визначено Інструкцією "Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України", що затверджена Постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 року № 64/8663.

Визначення сум до відшкодування, формування розрахунків фактичних витрат здійснюється органами Фонду.

Встановлено єдиний порядок для відшкодування пенсій призначених відповідно до пункту "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" та інших видів пільгових пенсій.

Абзацом 4 пункту 1 статті 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Підпунктом 6.1 пункту 6 Інструкції "Про порядок обчислення та сплати підприємствами, установами, організаціями та громадянами збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, інших платежів, а також обліку їх надходження до Пенсійного фонду України" №21-1, встановлено, що відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Таким чином, відшкодуванню підлягають фактичні витрати Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам які працювали або працюють на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці.

За правилами встановленими підпунктом 6.8. пункту 6 Інструкції, підприємства та організації зобов'язані щомісяця до 25-го числа вносити до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Таким чином, відшкодуванню підлягають фактичні витрати Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які працювали або працюють на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці. Крім того, відповідно до вимог Інструкції, управлінням Пенсійного фонду України компенсовано витрати за доставку пенсій згідно тарифів встановлених Укрпоштою.

За правилами встановленими підпунктом 6.8. пункту 6 Інструкції, підприємства та організації зобов'язані щомісяця до 25-го числа вносити до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Так, в матеріалах справи містяться повідомлення про відшкодування пільгової пенсії по списку №2: №3222/06-42-1/03 від 25.09.2012р., згідно якого повідомлено відповідача про заборгованість підприємства станом на 01.08.2012р. - 42771,73 грн.; а згідно повідомлення №278/06-44-1/03 від 24.01.2013р. повідомлено про донарахування за 2012 рік по списку №2 у сумі 3558,66 грн. та про місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій призначених на пільгових умовах на 2013 рік, яка становить 2569,57 грн. (аа.с.20-21). Вказані повідомлення отримано відповідачем 28.09.2012р. та 29.01.2013 відповідно.

З огляду на вищевикладене, загальна сума заборгованості відповідача з відшкодування фактичних витрат на виплату пенсій, призначених за віком на пільгових умовах по Списку №2 становить 18535,47 грн. (сума відшкодування за період жовтня 2012 року-березня 2013 року 14979,81 грн. + різниця між нарахованими витратами в 2012 році та фактичними витратами за 2012 рік 3558,66 грн.). Що, в свою чергу, підтверджується карткою особового рахунку платника (а.с.22).

На час розгляду адміністративної справи відповідач не надав суду доказів погашення заявленої до стягнення суми заборгованості перед позивачем.

Враховуючи встановлені обставини справи та вищезазначені положення чинного Законодавства України, суд вважає, що вимоги позивача є обґрунтованими, відповідають дійсним обставинам та матеріалам справи, а тому підлягають задоволенню.

Відповідно до статей 11, 86, 71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, відповідно до положень ст. 94 КАС України, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158, 162, 163, 167, 255, 257 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позов задовольнити.

Стягнути з публічного акціонерного товариства "Теплий дім" (вул. Промислова, 4, м.Вінниця, 21011, код ЄДРПОУ 01331696, р/р 26001296023800 АКІБ Укрсиббанк МФО 351005) на користь управління Пенсійного фонду України в місті Вінниці (код ЄДРПОУ 37979905, р/р 25607323420103 ОПЕРВ ПАТ "Державний ощадбанк" МФО 302076) заборгованість у сумі 18535,47 грн. (вісімнадцять тисяч п'ятсот тридцять п'ять грн. 47 коп.)

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 КАС України.

Відповідно до ст. 186 КАС України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя Томчук Андрій Валерійович

Дата ухвалення рішення17.04.2013
Оприлюднено19.04.2013
Номер документу30754035
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —802/1470/13-а

Постанова від 17.04.2013

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Томчук Андрій Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні