Рішення
від 16.04.2013 по справі 914/1028/13-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.04.13 Справа№ 914/1028/13-г

Господарський суд Львівської області у складі головуючого судді Станька Л.Л., при секретарі Білані О.Г., розглянув у відкритому судовому засіданні справу за позовом Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Львівгаз», м.Львів

до відповідача: Державної установи «Львівський науково-дослідний інститут епідеміології та гігієни Міністерства охорони здоров'я України, м.Львів

про стягнення 128895,06 грн.

Представники сторін:

Від позивача: Шевчик О.І. - юрист відділу претензійно-позовної роботи

Від відповідача: Стефанишин А.Я. - ю/к

Представникам сторін роз'яснено права, передбачені ст. 22 ГПК України.

Суть спору:

На розгляд господарського суду Львівської області поступив позов Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Львівгаз», м.Львів до Державної установи «Львівський науково-дослідний інститут епідеміології та гігієни Міністерства охорони здоров'я України, м.Львів про стягнення 128895,06 грн. з яких: 125197,46 грн. основного боргу; 337,72 грн. індексу інфляції, 2799,47 грн. пені, 560,41 грн. 3% річних, а також судові витрати.

Ухвалою господарського суду від 15.03.2013 року порушено провадження у справі та її розгляд призначено на 28.03.2013 року.

Попередній розгляд справи викладено в ухвалі суду від 28.03.2013р.

Позивачем явку представника в судове засідання забезпечено, позов підтримано з підстав викладених у позовній заяві та виражено прохання про його задоволення. Подано клопотання від 16.04.2013р. №06-2052 (вх..№12598/13 від 16.04.2013р.) про долучення до матеріалів справи двохстороннього акту звірки розрахунків від 01.04.2013р. згідно якого сума основного боргу становить 125197,46 грн., який судом прийнято і долучено до матеріалів справи.

Відповідачем явку представника в судове засідання забезпечено, подано відзив на позовну заяву від 15.04.2013р. №186 (вх.№12465/13 від 15.04.2013р.) в якому позовні вимоги визнано і виражено прохання про відстрочення виконання рішення суду на 6 (шість) місяців, оскільки ДУ «Львівський НДІ епідеміології та гігієни МОЗ України» перебуває у важкому фінансовому становищі, через недофінансування потреб Інституту з державного бюджету України, а також через наявну велику заборгованість ДП «Львівдіалік» ДАК «Укрмедпром» перед Інститутом за оренду приміщень, що свідчить про відсутність вини відповідача у виникненні заборгованості перед позивачем за природній газ.

Судом з'ясовано:

Між ПАТ «Львівгаз» від імені якого діє філія УЕГГ м. Львова та ДУ «Львівський науково-дослідний інститут епідеміології та гігієни Міністерства охорони здоров'я України» укладено договір на постачання природного газу за регульованим тарифом № 4406 від 20.03.2012 року, відповідно до умов якого, постачальник (позивач) зобов'язався постачати природний газ споживачу (відповідачу) в обсягах і порядку, передбачених договором для забезпечення потреб споживача, а споживач (відповідач) зобов'язався оплатити вартість газу і наданих послуг у розмірах, строках, порядку та на умовах, передбачених договором.

Відповідно до п. 4.6 договору, оплата вартості послуг з постачання газу здійснюється споживачем авансовими та/або плановими платежами із розрахунку договірного обсягу постачання газу протягом періоду оплати відповідно до додатка 2 до договору.

Споживач самостійно розраховує суму платежу, виходячи з ціни газу на наступний розрахунковий період та відповідної величини договірного обсягу газу, заявленого на наступний розрахунковий період. У разі відсутності інформації про ціну газу на наступний розрахунковий період до дати здійснення оплати споживач розраховує суму платежу за ціною, що діяла у попередньому місяці.

У випадку недоплати вартості з постачання газу за розрахунковий період споживач проводить остаточний розрахунок не пізніше 5 числа місяця, наступного за розрахунковим.

ПАТ «Львівгаз» свої зобов'язання згідно умов договору виконало, що підтверджується актами приймання-передачі природного газу за вересень- грудень 2012 року.

Відповідач взяті на себе зобов'язання не виконав, внаслідок чого, станом на 31.12.2012р. заборгованість відповідача перед позивачем за поставлений природний газ становить 125197,46 грн., що підтверджується актом звірки розрахунків від 01.04.2013р.

За прострочення виконання зобов'язання позивачем нараховано 337,72 грн. індексу інфляції, 2799,47 грн. пені, 560,41 грн. 3 % річних.

Згідно ч. 1 ст. 193 ГК України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України

Відповідно до ст.193 ГК України ст.ст. 526, 530 ЦК України зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до закону, умов договору, інших правових актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно ст.229 ГК України, ст.625 ЦК України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом. Таким чином вимоги позивача про стягнення 2193,65 грн. індексу інфляції та 3057,96 грн. 3 % річних підставні і підлягають до задоволення.

Пунктом 6.2.2 договору передбачено, що у разі порушення споживачем строків оплати, передбачених розділом 4 договору, із споживача стягується пеня в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період, за який сплачується пеня, від суми простроченого платежу за кожен день прострочення платежу.

Пеня обчислена з урахуванням ч. 6 ст. 232 ГК України за шість місяців та відповідно до розрахунку позовних вимог становлять 2799,29 грн.

Відповідно до ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Згідно ст. 34 ГПК України господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи.

Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Враховуючи, що позивачем представлено достатньо об'єктивних та переконливих доказів в підтвердження своїх позовних вимог, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню повністю, а саме в частині стягнення з відповідача 125197,46 грн. основного боргу; 337,72 грн. індексу інфляції, 2799,47 грн. пені, 560,41 грн. 3% річних.

Відповідно до п.6 ч.1 ст.83 ГПК України господарський суд, приймаючи рішення, має право відстрочити або розстрочити виконання рішення.

Згідно п. 7.2 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 17.10.2012р. № 9 "Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів України" підставою для відстрочки, розстрочки, зміни способу та порядку виконання рішення можуть бути конкретні обставини, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим у визначений строк або встановленим господарським судом способом. При цьому слід мати на увазі, що згоди сторін на вжиття заходів, передбачених статтею 121 ГПК, ця стаття не вимагає, і господарський суд законодавчо не обмежений будь-якими конкретними термінами відстрочки чи розстрочки виконання рішення. Проте, вирішуючи питання про відстрочку чи розстрочку виконання рішення, зміну способу і порядку виконання рішення, господарський суд повинен враховувати матеріальні інтереси сторін, їх фінансовий стан, ступінь вини відповідача у виникненні спору, наявність інфляційних процесів у економіці держави та інші обставини справи, зокрема, щодо фізичної особи (громадянина) - тяжке захворювання її самої або членів її сім'ї, скрутний матеріальний стан, стосовно юридичної особи - наявну загрозу банкрутства, відсутність коштів на банківських рахунках і майна, на яке можливо було б звернути стягнення, щодо як фізичних, так і юридичних осіб - стихійне лихо, інші надзвичайні події тощо.

ДУ «Львівський НДІ епідеміології та гігієни» являється державною установою, що фінансується з державного бюджету України. На балансі Інституту серед іншого знаходиться будівля по вул. Зеленій, 12 у м. Львові, площа якої складає 9721,9 кв.м. Окрім Інституту в даній будівлі розташовані також ДП «Львівдіалік» ДАК «Укрмедпром», Національний медичний університет ім. Данила Галицького та Головне управління Держсанепідемслужби України у Львівській області, які користуються займаними приміщення на підставі договорів оренди, укладених з Інститутом та Регіональним відділенням Фонду державного майна у Львівській області.

Однак, один із орендарів державного майна, а саме ДП «Львівдіалік» ДАК «Укрмедпром», має перед інститутом значну заборгованість по орендній платі, на суму 998424,75 грн. що підтверджується копією акту звірки взаємних розрахунків від 18 лютого 2013р. (копія додано).

Саме дана заборгованість, як стверджує відповідач і є основною причиною несплати Інститутом коштів за використаний природній газ відповідно до умов укладеного між сторонами договору.

З приводу відсутності коштів на оплату комунальних послуг в тому числі і за природній газ, Інститут неодноразово звертався до МОЗ України, з проханням вирішити дану проблему.

Листом Міністерства охорони здоров'я України від 25.03.2013р. №100369/1056/8357 Інститут проінформовано, що заборгованість за комунальні послуги буде погашена у найкоротший термін.

Враховуючи важкий матеріальний стан відповідача, суд вважає за доцільне, у відповідності до п.6 ч.1 ст.83 ГПК України, задоволити частково клопотання та відстрочити виконання рішення суду на 2 (два) місяці до 17.06.2013р.

Судові витрати, відповідно до ст. 49 ГПК України, необхідно покласти на відповідача.

Керуючись ст.ст. 33, 34, 49, 75, 82, 83, 84, 85, 87, 115-117 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задоволити повністю.

2. Стягнути з Державної установи «Львівський науково-дослідний інститут епідеміології та гігієни Міністерства охорони здоров'я України (79005, м.Львів, вул.Зелена, 12, код ЄДРПОУ 02012071) на користь Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Львівгаз» (79039, м.Львів, вул.Золота, 42, код ЄДРПОУ 03349039) 125197,46 грн. основного боргу, 337,72 грн. індексу інфляції, 2799,47 грн. пені, 560,41 грн. 3% річних, 2577,90 грн. судового збору. Відстрочити виконання рішення господарського суду Львівської області від 16.04.2013р. на 2 (два) місяці до 17.06.2013р.

3. Наказ видати відповідно до ст. 116 ГПК України.

4. Дане рішення може бути оскаржене до Львівського апеляційного господарського суду. Строк і порядок набрання рішення законної сили та його оскарження визначені ст.ст.85,91,93 ГПК України.

Повний текст рішення оформлено і підписано 18.04.2013р.

Суддя Станько Л.Л.

Дата ухвалення рішення16.04.2013
Оприлюднено19.04.2013
Номер документу30774610
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 128895,06 грн

Судовий реєстр по справі —914/1028/13-г

Рішення від 18.04.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Станько Л.Л.

Ухвала від 28.03.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Станько Л.Л.

Рішення від 16.04.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Станько Л.Л.

Ухвала від 15.03.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Станько Л.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні