Рішення
від 19.04.2013 по справі 904/2243/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18.04.13р. Справа № 904/2243/13

За позовом: Прокурора Кіровського району м. Дніпропетровська в інтересах держави в особі Дніпропетровської міської ради, м. Дніпропетровськ

До: Товариства з обмеженою відповідальністю Транзит , м. Дніпропетровськ

Про: внесення змін до договору оренди земельної ділянки

Суддя Васильєв О.Ю.

ПРЕДСТАВНИКИ:

Від прокурора: Битяк Н.І. (сл.посв.№001458);

Від позивача: Лазуренко К.О.( дов.№4/8 -16 від 04.01.13р.);

Від відповідача: Філімонова Н.К. ( дов. №22 від 27.03.13р.), Гуляєва О.В. (директор)

СУТЬ СПОРУ:

Прокурор Кіровського району м. Дніпропетровська в інтересах держави в особі Дніпропетровської міської ради ( позивач ) звернувся з позовом до ТОВ Транзит ( відповідач ) про внесення змін до п.3.2 та п.3.8. договору оренди земельної ділянки від 23.03.2004р.( укладеного між Дніпропетровською міською радою та ТОВ Транзит , посвідченого 23.03.2004 р. приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу Літаш І.П., зареєстрованого в реєстрі за №2041, зареєстрованого в книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі за №5104 від 22.04.2004р.) , шляхом викладення п.3.2. в наступній редакції: 3.2. Річна орендна плата за земельну ділянку встановлюється у грошовій формі (у гривнях) у розмірі 27 509, 19 грн. не є сталою та може змінюватися у разі зміни нормативної грошової оцінки земельної ділянки та обчислюється відповідно до Податкового кодексу України у мінімальному розмірі, що встановлюється цим кодексом ; та шляхом викладення п. 3.8. в наступній редакції: п.3.8. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки станом на 05.03.2013 р. становить 916 973 грн. 47 коп. Позовні вимоги обґрунтовані посиланням на зміну законодавства, що регламентує порядок та розмір орендної плати за землю, а саме набранням чинності з 01.01.2011р. Податкового кодексу України. Дніпропетровська міська рада ( позивач ) у письмових поясненнях уточнені позовні вимоги прокурора підтримав у повному обсязі.

ТОВ Транзит ( відповідач ) письмового відзиву на позов не надав , однак його представники у судових засіданнях не заперечували проти задоволення позовних вимог.

Враховуючи вищезазначене, суд вважає можливим розглянути справу за відсутністю відзиву на позов - за наявними в ній матеріалами. По справі оголошувалась перерва з 04.04.13 р. до 18.04.13 р.

Заслухавши пояснення представників прокурора та сторін , дослідивши матеріали справи, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

23.03.04р. між Дніпропетровською міською радою ( орендодавець ) та ТОВ Транзит ( орендар ) укладено договір оренди земельної ділянки , згідно з умовами якого орендодавець на підставі відповідного рішення Дніпропетровської міської ради від 19.11.03р. №161/13 передав, а орендар прийняв в строкове платне користування строком до 19.11.2013 р. земельну ділянку площею 0, 0302 га, що знаходиться за адресою: м. Дніпропетровськ, Кіровський район, пл. Миколи Островського, 3 , зареєстрованої в Державному земельному кадастрі за кадастровим номером 1210100000:06:110:0020. Згідно з п.1.3. договору цільове використання земельної ділянки за цим договором - фактичне розміщення складських приміщень. Відповідно до п.3.8. договору на час укладання цього договору грошова оцінка земельної ділянки становить 333 227, 96 грн. згідно з довідкою про нормативну грошову оцінку земельної ділянки від 12.02.2004р. за №349.

Однією із істотних умов цього договору є обов'язок орендаря ( відповідача ) сплачувати на користь орендодавця ( позивача ) орендну плату за земельну ділянку у розмірі земельного податку з урахуванням індексів інфляції, що визначаються у встановленому порядку (п.3.2. договору). Відповідно до п.3.4. договору орендна плата сплачується орендарем у розмірі однієї дванадцятої річної суми за базовий податковий (звітний) період, який дорівнює календарному місяцю, що місячно протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця на рахунок: отримувач: Дніпропетровська міська рада, №р/р 33219812800007, відкритий у відділенні Держказначейства в Кіровському районі м. Дніпропетровська, ЄДРПОУ 24232360, МФО 805012, код платежу 13050200, і на майбутній період вноситься на термін не більше одного календарного року; за неповний календарний місяць орендна плата сплачується за дні фактичного користування земельною ділянкою із розрахунку тривалості місяця у 30 днів.

Розрахунок орендної плати було здійснено відповідно до вимог Закону України Про оренду землі в редакції станом на той час . Відповідно до вказаного Закону орендна плата за користування земельними ділянками , які знаходяться в державній чи комунальній власності, не може бути менша ніж розмір земельного податку, який встановлений Законом України Про плату за землю .

З 01.01.2011 року набрав чинності Податковий кодекс України, відповідно до ст. 288 якого підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки. Розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою: для земель сільськогосподарського призначення - розміру земельного податку, що встановлюється цим розділом; для інших категорій земель - трикратного розміру земельного податку, що встановлюється цим розділом (ст. 288.4).

На підставі вищезазначених приписів Податкового кодексу України Дніпропетровська міська рада 02.02.11р. прийняла рішення № 216/8 Про приведення рішень міської ради та деяких проектів рішень міської ради, які погоджено виконавчим комітетом міської ради, у галузі земельних відносин , у відповідність до вимог чинного законодавства ,яким ( поміж-іншим ) вирішено, що до моменту прийняття міською радою рішення про визначення розміру річної орендної плати за земельні ділянки залежно від їх функціонального використання встановити розмір річної орендної плати за користування земельними ділянками у мінімальному розмірі орендної плати, визначеному Податковим кодексом України, незалежно від мети використання .

Відповідно до витягу від 05.03.13р. з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки ( наданого Держземагенством у Дніпропетровському районі ) станом на 05.03.13р. нормативна грошова оцінка земельної ділянки, яку займає відповідач за договором оренди земельної ділянки від 23.03.04р. , становить 916 973, 47 грн. ( а.с. 21)

Прокурор вважає, що прийняття нового законодавства, яким внесено зміни щодо розміру орендної плати за земельні ділянки, які перебувають у державній або комунальній власності та наявність рішення Дніпропетровської міської №216/8 від 02.02.11р. є підставою для внесення змін до договору оренди земельної ділянки від 23.03.2004р.

Відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним, Податковим та Цивільним кодексами України, іншими законами України та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі. Сторони в договорі не можуть відступити від положень актів цивільного законодавства, якщо в цих актах прямо зазначено про це, а також у разі, якщо обов'язковість для сторін положень актів цивільного законодавства випливає з їх змісту або із суті відносин між сторонами (ст. 6 Цивільного кодексу України).Відповідно до змісту статей 759 та 762 Цивільного кодексу України, законом можуть бути передбачені особливості укладання та виконання договору найму (оренди), і договором або законом може бути встановлено періодичний перегляд, зміну (індексацію) розміру плати за користування майном . Відповідно до ст. 21 Закону України Про оренду землі розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України. Згідно ст. 15 Закону України Про оренду землі орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату є однією із суттєвих умов договору оренди.

Зміна умов договору оренди здійснюється у письмовій формі за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору спір розглядається у судовому порядку (ст. 30 Закону України Про оренду землі ). Відповідно до ст. 654 Цивільного кодексу України зміна умов договору вчинюється в такій самій формі, що й договір, що змінюється, якщо інше не встановлено договором, законом чи не випливає із звичаїв ділового обороту. Згідно до частини другої статті 651 Цивільного кодексу України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Частиною 3 ст. 653 Цивільного кодексу України передбачено, що у разі зміни або розірвання договору зобов'язання змінюється або припиняється з моменту досягнення домовленості про зміну або розірвання договору, якщо інше не встановлено договором чи не обумовлено характером його зміни. Якщо договір змінюється або розривається у судовому порядку, зобов'язання змінюється або припиняється з моменту набрання рішенням суду про зміну або розірвання договору законної сили.

Враховуючи ту обставину , що має місце зміна законодавства щодо визначення розміру орендної плати за користування землею в трикратному розмірі земельного податку та прийняття Дніпропетровською міськрадою рішення №216/8 від 02.02.11р. ; суд вважає правомірними та такими, що підлягають задоволенню позовні вимоги прокурора про внесення змін до пунктів 3.2., 3.8. договору оренди земельної ділянки.

На підставі вищевикладеного, керуючись вимогами ст.288 Податкового кодексу України; ст.ст.651,653 ЦК України; ст.ст. 33, 49,75, 82 -85 ГПК України , господарський суд ,-

ВИРІШИВ :

1. Позовні вимоги задовольнити у повному обсязі.

2. Внести зміни до п.3.2. договору оренди земельної ділянки від 23.03.2004р., укладеного між Дніпропетровською міською радою та ТОВ Транзит ( посвідченого 23.03.2004 р. приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу Літаш І.П., зареєстрованого в реєстрі за №2041, зареєстрованого в книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі за №5104 від 22.04.2004р.) шляхом викладення його в наступній редакції: 3.2. Річна орендна плата за земельну ділянку встановлюється у грошовій формі (у гривнях) у розмірі 27 509, 19 грн. не є сталою та може змінюватися у разі зміни нормативної грошової оцінки земельної ділянки та обчислюється відповідно до Податкового кодексу України у мінімальному розмірі, що встановлюється цим кодексом .

3. Внести зміни до п.3.8. договору оренди земельної ділянки від 23.03.2004р., укладеного між Дніпропетровською міською радою та ТОВ Транзит ( посвідченого 23.03.2004 р. приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу Літаш І.П., зареєстрованого в реєстрі за №2041, зареєстрованого в книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі за №5104 від 22.04.2004р.) шляхом викладення його в наступній редакції: п.3.8. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки станом на 05.03.2013 р. становить 916 973 грн. 47 коп. .

4. Стягнути з відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю Транзит (49000, м. Дніпропетровськ, пл. Островського, 3; код ЄДРПОУ 30454513) на користь державного бюджету , одержувач: Управління Державної Казначейської Служби у Жовтневому районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області ( код ЄДРПОУ 37989269, МФО 805 012, рах. № 31214206783005, КБКД 220 300 01, Судовий збір, код 03499891, Пункт 2.1 ): 1 147, 00 грн. - судового збору.

Видати відповідний наказ після набрання рішенням чинності

Суддя Васильєв О.Ю.

19.04.13р.

Дата ухвалення рішення19.04.2013
Оприлюднено22.04.2013
Номер документу30789966
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/2243/13

Рішення від 19.04.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 25.03.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні