Постанова
від 18.04.2013 по справі 823/943/13-а
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Черкаси

18 квітня 2013 року Справа № 823/943/13-а

09 год. 00 хв.

Черкаський окружний адміністративний суд в складі:

головуючого - судді Мишенка В.В.,

при секретарі - Ільченку С.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в м. Черкасах Черкаської області до приватного підприємства Науково-виробнича компанія Євро Тех-Екс про стягнення простроченої заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України в м. Черкасах Черкаської області звернулось до суду з адміністративним позовом до приватного підприємства Науково-виробнича компанія Євро Тех-Екс про стягнення простроченої заборгованості в сумі 19019 грн. 42 коп.

Обґрунтовуючи позовні вимоги, позивач зазначає, що відповідач, в порушення вимог Закону України Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування невчасно та не в повному обсязі сплачував єдиний внесок, внаслідок чого утворилась заборгованість зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за жовтень-грудень 2012 року в сумі 19019 грн. 42 коп.

Позивач належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи надав суду заяву про розгляд за відсутності його представника.

Відповідач до зали судового засідання не з'явився, заперечення на позов не надавав, явку своїх представників на судовий розгляд справи не забезпечив, хоча про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Виходячи з положень ч. 2 ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України, суд вважає, що неприбуття в судове засідання без поважних причин представника сторони або третьої особи, неповідомлення ними про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду справи.

Розглянувши подані документи і матеріали, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, суд встановив.

Приватне підприємство Науково-виробнича компанія Євро Тех-Екс відповідно до копії витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 21.02.2013 року, зареєстроване 04.11.2004 року виконавчим комітетом Черкаської міської ради за № 10000446308, ідентифікаційний код 33148884 та зареєстроване як платник внесків до Пенсійного фонду України, а тому зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок.

Згідно самостійно нарахованого платником єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, що підтверджується електронним звітом за жовтень-грудень 2012р. (а.с. 8-13), а також узгодженого розрахунку суми єдиного внеску, що підлягає сплаті, заборгованість відповідача зі сплати єдиного внеску перед Пенсійним фондом України за жовтень - грудень 2012 року становить 18629 грн. 49 коп.

У зв'язку із порушенням відповідачем платіжної дисципліни, позивачем, на підставі частини 4 статті 25 Закону України Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування , направлялась вимога про сплату боргу № Ф-159 від 04 лютого 2013р. на загальну суму - 30666 грн. 19 коп., яка отримана Головко 21.01.2013р.

Зазначена вимога відповідачем не оплачена, у передбаченому законодавством порядку оскаржена не була.

Згідно п. 2 ч. 11 ст. 25 Закону України Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - Закон № 2464-VI) за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску накладається штраф у розмірі 10 відсотків своєчасно не сплачених сум, на підставі вищевказаної норми Пенсійним фондом було винесено рішення № 3991 від 21.09.2012р. та № 150 від 16.01.2013р. про застосування штрафних санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску. Відповідно до вказаних рішень відповідачу нарахована штрафна санкція за період з 20.08.2012р. по 03.09.2012р. в розмірі 199 грн. 70 коп та нараховано пеню в сумі 27 грн. 95 коп; за період з 20.09.2012р. по 27.11.2012р. в розмірі 204 грн. 39 коп. та нараховано пеню в сумі 34 грн. 29 коп.

Також згідно з розрахунком боргу по сплаті єдиного внеску до Пенсійного фонду України, приватним підприємством Науково-виробнича компанія Євро Тех-Екс станом на 25.02.2013р. частково сплачено заборгованість за період з 19.11.2012р. по 25.02.2013р. - фінансових санкцій в розмірі 67 грн. 02 коп. та пені в сумі 9 грн. 38 коп.

Отже з урахуванням заборгованості зі сплати єдиного внеску, штрафних санкцій і пені, заборгованість приватного підприємства Науково-виробнича компанія Євро Тех-Екс станом на 25.03.2013р. становить 19019 грн. 42 коп.

Відповідно до п. 7.5 розділу VII Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 року № 21-5, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 27 жовтня 2010 року за №994/18289, на суми недоїмки платнику єдиного внеску нараховується пеня з розрахунку 0,1 відсотка суми недоплати за кожний день прострочення платежу. Нарахування пені починається з першого календарного дня, що настає за днем настання строку внесення відповідного платежу, до дня його фактичної сплати (перерахування) включно.

Частиною першою статті 67 Конституції України (№ 254к/96-ВР) закріплено обов'язок кожного сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Перелік платників єдиного внеску визначений у ст. 2 Закону України № 2464-VI. Зокрема, платниками єдиного внеску є роботодавці: підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами

У статті 6 Закону України № 2464-VI визначені обов'язки платників єдиного внеску, зокрема: своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок; вести облік виплат (доходу) застрахованої особи та нарахування єдиного внеску за кожним календарним місяцем і календарним роком, зберігати такі відомості в порядку, передбаченому законодавством; подавати звітність до територіального органу Пенсійного фонду у строки, в порядку та за формою, встановленими Пенсійним фондом за погодженням з відповідними фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування та центральним органом виконавчої влади у галузі статистики; у випадках, передбачених цим Законом і нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, стати на облік у територіальному органі Пенсійного фонду як платник єдиного внеску; виконувати інші вимоги, передбачені цим Законом.

Єдиний внесок, відповідно до ст. 7 цього Закону нараховується на суму нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України "Про оплату праці", та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Згідно п. 3 розділу VІІІ Прикінцеві та перехідні положення вказаного Закону, з дня набрання чинності цим Законом платники страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, вважаються платниками єдиного внеску.

Відповідно до п. 8 ст. 9 цього Закону, платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом. Базовим звітнім періодом є календарний місяць.

Пунктом 6 частини 1 ст. 1 Закону № 2464-VI передбачено, що сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена у строки, встановлені цим Законом, обчислена територіальними органами Пенсійного фонду України у випадках, передбачених цим Законом є недоїмкою.

Враховуючи, що узгоджену суму боргу до Пенсійного фонду України у розмірі 19019 грн. 42 коп. відповідач у встановлені законодавством строки не сплатив, доказів погашення відповідачем зазначеної заборгованості станом на день розгляду цього спору не надавав, тому суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог та вважає їх такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Відповідно до частини четвертої статті 94 КАС України судові витрати, здійснені позивачем - суб'єктом владних повноважень, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст. ст. 9, 69 - 71, 94, 97, ст. ст. 158 - 159, 160 - 165 КАС України, Черкаський окружний адміністративний суд,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з приватного підприємства Науково-виробнича компанія Євро Тех-Екс (18028, Черкаська область, м. Черкаси, вул. Рози Люксембург, 185, кв. 106, ідентифікаційний код 33148884) на користь управління Пенсійного фонду України в м. Черкасах Черкаської області (18002, Черкаська область, м. Черкаси, вул. Хрещатик, 195, ідентифікаційний код 37930126) заборгованість зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за жовтень-грудень 2012р., штрафні санкції та пеню на загальну суму 19019 (дев'ятнадцять тисяч дев'ятнадцять ) грн. 42 коп.

Постанова набирає законної сили відповідно до ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд в порядку передбаченому ст. ст. 185 - 187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя В.В. Мишенко

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.04.2013
Оприлюднено23.04.2013
Номер документу30806322
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —823/943/13-а

Ухвала від 08.04.2013

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Мишенко

Ухвала від 07.06.2013

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Грибан І.О.

Ухвала від 12.08.2013

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Грибан І.О.

Постанова від 18.04.2013

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Мишенко

Ухвала від 28.03.2013

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Мишенко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні