Постанова
від 24.02.2009 по справі 2а-3103/08/2
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВН ИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

вул. Київська, 150, м. Сімферо поль, Автономна Республіка К рим, Україна, 95493

ПОСТАНОВА

Іменем України

24.02.09 Справа №2а-3103/08/2

Окружний адміністр ативний суд Автономної Респу бліки Крим у складі головуюч ого судді Яковлєва С.В. , при се кретарі Лісецькій Г.В.

розглянув у відкритому суд овому засіданні адміністрат ивну справу

за позовом Управління Пен сійного Фонду України в Залі зничному районі м. Сімферопо ля АРК

до Державного підприємст ва "Науково-дослідний технол огічний інститут функціонал ьної мікроелектроники" НТК "І нститут монокристалів" НАН У країни

про стягнення заборговано сті 3710,62 грн. заборгованості

за участю представників:

від позивача - Париляк В.І. - представник, довіреність № 6 від 05.01.09 року

від відповідача - не з' яв ився,

Суть спору: Управління Пен сійного фонду України в Залі зничному районі м. Сімферопо ля Автономної Республіки Кри м (далі позивач) звернулось до Окружного адміністративног о суду АР Крим з адміністрати вним позовом про стягнення з Державного підприємства «На уково-дослідний технологічн ий інститут функціональної м ікроелектроніки» НТК «Інсти тут монокристалів» НАН Украї ни» 3710,62 грн. заборгованості, мо тивуючи свої вимоги тим, що ві дповідач всупереч вимог ст. 106 Закону України «Про загальн ообов' язкове державне пенс ійне страхування» не здійсню є сплату заборгованості зі с плати страхових внесків на з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування.

Представник позивача напо лягав на задоволенні позовни х вимог у повному обсязі з мот ивів, викладених у позовній з аяві.

Відповідач у судове засіда ння не з' явився, запереченн я на позовну заяву не надав, пр о час, дату та місце судового з асідання повідомлений належ ним чином, клопотання про роз гляд справи за відсутності й ого представника до суду не н адав, про причини неявки суд н е повідомив.

Представник позивача напо лягав на розгляді справи за н аявними у неї матеріалами.

Суд, приймаючи до уваги нена дання відповідачем доказів н еможливості участі його пред ставника у судовому засіданн і з поважних причин, відсутні сть у матеріалах справи його клопотання про неможливість розгляду справи без участі й ого представника, керуючись ст. 128 КАС України, вважає можли вим продовжити розгляд справ и на підставі наявних доказі в.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставника позивача, досліди вши надані докази, суд

ВСТАНОВИВ:

Відповідач зареєстрова ний як платник збору на обов'я зкове державне пенсійне стра хування в Управлінні Пенсійн ого фонду України в Залізнич ному районі м. Сімферополя АР Крим за № 13010444.

Принципи, основи та механіз м функціонування системи заг альнообов' язкового держав ного пенсійного страхування визначені в Законі України « Про загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування» в ід 09.07.03р. №1058-IV (далі Закон).

Згідно ст. 1 Закону страхові внески - це кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, сплач ені згідно із законодавство м, яке діяло раніше; кошти, спл ачені на загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня згідно цього Закону.

Ст. 3 Закону визначає, що Пенс ійний фонд і юридичні особи є суб'єктами системи пенсійно го забезпечення в Україні.

Відповідно до п.2 ст. 5 Закону виключно цім Законом визнача ються порядок нарахування, о бчислення та сплати страхови х внесків, а також стягнення з аборгованості за цими внеска ми.

Страхувальник зобов' язан ий сплачувати страхові внеск и, нараховані за відповідний базовий звітний період, не п ізніше ніж через 20 днів із дня закінчення цього періоду. Як що страхувальники несвоєча сно або не в повному обсязі оп лачують страхові внески, до н их застосовуються фінансов і санкції, передбачені Закон ом (п. 6 ст. 20 Закону).

Суми страхових внесків сво єчасно не нараховані та/або н е сплачені страхувальниками у строки, визначені ст. 20 Закон у, вважаються простроченою з аборгованістю із сплати стра хових внесків і стягуються з нарахуванням пені та застос уванням фінансових санкцій ( п. 2 ст. 106 Закону).

Відповідно до розрахунку с уми страхових внесків на заг альнообов'язкове державне пе нсійне страхування, поданого відповідачем позивачу в пор ядку звітності, за відповіда чем склалася заборгованість зі сплати страхових внесків за червень 2008 р. в сумі 3710,62 грн.

Згідно пункту 6 статті 17 Зако ну, страхувальник зобов'язан ий нараховувати, обчислювати й сплачувати у встановлений термін й у повному обсязі стр ахові внески.

Пунктом 6 статті 20 Закону вст ановлено, що страхувальники зобов'язані сплачувати стр ахові внески, нараховані за в ідповідний базовий звітний п еріод, не пізніше ніж через 20 к алендарних днів із дня закін чення цього періоду.

Стаття 106 Закону передбачає , що територіальні органи Пен сійного фонду за формою і у ст роки, визначені правлінням П енсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають н едоїмку, вимогу про її сплату . Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом. Прот ягом десяти робочих днів із д ня одержання вимоги про спла ту недоїмки страхувальник зо бов' язаний сплатити суми не доїмки та суми фінансових са нкцій.

Позивачем на адресу відпов ідача була направлена вимога № Ю-1194С від 05.08.2008року, яка отрима на останнім 07.08.2008 року, що підтв ерджується відміткою на пові домленні про вручення поштов ого відправлення.

Частиною 3 статті 106 Закону Ук раїни встановлено, що страху вальник у разі незгоди з розр ахунком суми недоїмки, зазна ченої у вимозі про сплату нед оїмки, узгоджує її з органами Пенсійного фонду в порядку, в становленому правлінням Пен сійного фонду, а в разі неузго дження вимоги із органами Пе нсійного фонду має право на о скарження вимоги в судовому порядку.

Враховуючи відсутність не згоди відповідача з розрахун ками суми заборгованості, вк азана вимога є узгодженою.

Відтак, станом на день розгл яду справи за відповідачем с клалась заборгованість в заг альній сумі 3710,62 грн.

Відповідно до ст. 71 КАС Украї ни відповідач не надав доказ ів сплати ним зазначеної заб оргованості.

За таких обставин, з урахува нням пояснень представника п озивача суд вважає, що позовн і вимоги підлягають задоволе нню у повному обсязі.

Під час судового засідання , яке відбулось 24.02.2009р., оголошен о вступну та резолютивну час тини постанови.

Постанова оформлена та під писана 02.03.2009 року.

Керуючись ст. ст. 160-163, 167 Кодекс у адміністративного судочин ства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Державного під приємства «Науково-дослідни й технологічний інститут фун кціональної мікроелектроні ки» НТК «Інститут монокриста лів» НАН України (95000, АР Крим, м . Сімферополь, вул. К. Маркса,60, р /р 2600301320193 у КЦО «Промінвестбанк» , м. Сімферополь, МФО 324430, ЄДРПОУ 14314587) на користь Управління Пен сійного фонду України в Залі зничному районі м. Сімферопо ля Автономної Республіки Кри м (95026, АР Крим, м. Сімферополь, ву л. Гагаріна, 14а, на р/р 25606010045501 в КРУ ВАТ «Державний Ощадний банк України» м. Сімферополь, МФО 32 4805, ЄДРПОУ 20727038) 3710,62 грн. заборгован ості.

У разі неподання заяви про апеляційне оскарження, пост анова набирає законної сили через 10 днів з дня її проголош ення.

Якщо після подачі заяви пр о апеляційне оскарження, апе ляційна скарга не подана, пос танова вступає в законну сил у через 20 днів після подання з аяви про апеляційне оскарже ння.

Постанова може бути оскарж ена в порядку і строки передб ачені ст. 186 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и.

Суддя Яков лєв С.В.

СудОкружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення24.02.2009
Оприлюднено06.11.2009
Номер документу3081403
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3103/08/2

Постанова від 24.02.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Яковлєв С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні