Рішення
від 02.04.2013 по справі 911/698/13-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Київської області

01032, м. Київ - 32, вул. Комінтерну, 16 тел. 235-24-26 РІШЕННЯ

Іменем України

"02" квітня 2013 р. Справа № 911/698/13-г

Суддя господарського суду Київської області Подоляк Ю.В., розглянувши справу

за позовом Приватного акціонерного товариства "Прилуктваринмаш-Холдінг", м. Київ до Дочірнього підприємства "Київська дирекція" Товариства з обмеженою відповідальністю "Моноліт", м. Вишгород про стягнення 158462,68 грн. за участю представників:

позивача:Василюк М.М. - дов. від 05.06.2012р. відповідача:не з'явились, про час і місце судового засідання повідомлені належним чином суть спору:

До господарського суду Київської області надійшла позовна заява Приватного акціонерного товариства "Прилуктваринмаш-Холдінг" (далі - позивач) до Дочірнього підприємства "Київська дирекція" Товариства з обмеженою відповідальністю "Моноліт" (далі - відповідач) про стягнення 158462,68 грн. заборгованості зі сплати орендних платежів.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем своїх договірних зобов'язань зі сплати орендних платежів згідно договору оренди нежитлового приміщення від 18.06.2009р. № 2/06 у строки передбачені договором.

Присутній в судовому засіданні представник позивача повністю підтримав позовні вимоги та просить суд їх задовольнити з мотивів викладених в позові.

Відповідач, належним чином повідомлений про час і місце розгляду справи в судове засідання не з'явився, відзиву на позовну заяву не надіслав, про причини неявки суд не повідомив.

Враховуючи, що неявка представника відповідача в судове засідання не перешкоджає розгляду спору по суті, суд вважає за можливе здійснити розгляд справи відповідно до ст. 75 ГПК України за відсутності представника відповідача за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, присутнього в судовому засіданні, дослідивши докази та оцінивши їх в сукупності, суд -

встановив:

Між сторонами у справі було укладено договір оренди нежитлового приміщення від 18.06.2009р. № 2/06 (далі - договір), відповідно до умов якого орендодавець - позивач передає орендарю - відповідачу у тимчасове користування нежитлові приміщення за адресою: м. Київ, вул. Волоська, 3-В/Борисоглібська 17/1, загальною площею 500 м 2 , а орендар приймає приміщення у користування та сплачує оренду плату у порядку та на умовах, передбачених договором (п. 1.1 даного договору).

Відповідно до п. 2.1 договору, орендар за користування вказаними у п. 1.1 договору приміщеннями здійснює щомісячну орендну плату орендодавцю у розмірі 80 грн., з ПДВ 13,33 грн. за 1 кв. м., що складає 40000 грн. (сорок тисяч гривень), в тому числі ПДВ 6666,67 грн. щомісяця. Оплата здійснюється згідно рахунків, наданих орендодавцем.

Згідно п. 2.2 договору орендар зобов'язується здійснювати 100 % передплату на 5 число звітного місяця.

Орендна плата сплачується орендарем шляхом перерахування суми орендної плати на розрахунковий рахунок орендодавця в національній валюті (п. 2.3 договору).

Пунктом 3.2 договору встановлено, що приймання-передача об'єкту оренди оформлюється актом прийому-передачі, який підписується представниками обох сторін, та є невід'ємною частиною договору.

Строк оренди складає два роки одинадцять місяців. Відлік строку оренди починається з моменту підписання сторонами Акту приймання-передачі об'єкта оренди (п. 4.1 договору).

На виконання умов договору позивач передав, а відповідач прийняв у строкове користування нежитлові приміщення загальною площею 500 м 2 , що розташовані за адресою: м. Київ, вул. Волоська, 3-В/Борисоглібська 17/1, в стані, придатному для використання в господарській діяльності, про що свідчить акт прийому-передачі нежитлових приміщень від 15.07.2009р.

Вищезазначений акт прийому-передачі нежитлових приміщень підписаний в двосторонньому порядку повноваженими представниками сторін та скріплені печатками підприємств, завірена копія якого залучена до матеріалів справи.

Відповідач 01.09.2010р. передав, а позивач прийняв з строкового платного користування частину приміщення, що розташоване на першому поверсі, площею 89,47 м 2 , будинку, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Волоська, 3-В, про що свідчить акт прийому передачі нежитлових приміщень з оренди від 01.09.2010р., який підписаний в односторонньому порядку повноваженим представником орендодавця та скріплений печаткою підприємства, завірена копія якого залучена до матеріалів справи.

Разом з тим, відповідач в супереч умов договору оренди не виконав належним чином взяті на себе договірні зобов'язання щодо сплати орендних платежів у повному обсязі, в зв'язку з чим за останнім утворилась заборгованість зі сплати орендних платежів за період з липня 2010р. по листопад 2010р. в розмірі 158462,68 грн.

Зазначена сума заборгованості підтверджується актом звірки взаєморозрахунків між сторонами, згідно якого сальдо на користь позивача станом на 30.09.2010р. складає 202842,40грн. Вказаний акт підписаним в двосторонньому порядку повноважними представниками сторін та скріпленим печатками позивача та відповідача, завірена копія якого залучена до матеріалів справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання -відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно приписів статей 525, 526 Цивільного кодексу України, одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог -відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ч. 1, 5 ст. 762 Цивільного кодексу України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

Проте, всупереч згаданих приписів закону, положень укладеного між сторонами договору, відповідач не виконав своїх зобов'язань щодо повної сплати передбачених договором орендних платежів, в зв'язку з чим за ним на час розгляду справи рахується заборгованість зі сплати орендних платежів за вказаний період в розмірі 158462,68 грн. Доказів сплати зазначеної заборгованості відповідач суду не надав.

Статтею 599 Цивільного кодексу України встановлено, що зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Таким чином, суд вважає, що позивачем правомірно заявлено позов про стягнення заборгованості зі сплати орендних платежів в розмірі 158462,68 грн.

З огляду на зазначене та враховуючи, що борг відповідача перед позивачем на час прийняття рішення не погашений, його розмір підтверджується наявними матеріалами справи, суд дійшов висновку, що позовні вимоги про стягнення з відповідача 158462,68 грн. заборгованості зі сплати орендних платежів є доведеними, обґрунтованими, відповідачем не спростовані, а відтак підлягають задоволенню.

Відшкодування витрат по сплаті судового збору відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України покладається судом на відповідача, позаяк спір виник в наслідок його неправильних дій. Доказів протилежного відповідач суду не надав.

Керуючись ст. 124 Конституції України, ст.ст. 4 3 , 33, 44, 49, 75, 77, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

вирішив:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Дочірнього підприємства "Київська дирекція" Товариства з обмеженою відповідальністю "Моноліт" (07300, Київська обл., Вишгородський район, м. Вишгород, вул. Шлюзова, буд. 1, ідентифікаційний код 25772258) на користь Приватного акціонерного товариства "Прилуктваринмаш-Холдінг" (04070, м. Київ, вул. Волоська, буд. 3-В, ідентифікаційний код 25406453) 158462 (сто п'ятдесят вісім тисяч чотириста шістдесят дві) грн. 68 коп. заборгованості зі сплати орендних платежів, 3169 (три тисячі сто шістдесят дев'ять) грн. 25 коп. витрат по сплаті судового збору.

Видати наказ після набрання судовим рішенням законної сили.

Дане рішення господарського суду Київської області набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його належного оформлення і підписання та може бути оскаржено в апеляційному порядку.

Суддя Подоляк Ю.В.

Дата підписання рішення 19.04.2013р.

Дата ухвалення рішення02.04.2013
Оприлюднено23.04.2013
Номер документу30834962
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/698/13-г

Рішення від 02.04.2013

Господарське

Господарський суд Київської області

Подоляк Ю.В.

Ухвала від 04.03.2013

Господарське

Господарський суд Київської області

Подоляк Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні