Постанова
від 11.03.2013 по справі 825/616/13-а
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

cpg1251 Справа № 825/616/13-а

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 березня 2013 р. м. Чернігів

Чернігівський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Лобана Д.В.,

при секретарі Романенко Л.Л.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, без фіксування його за допомогою звукозаписувального технічного засобу в порядку статті 41 Кодексу адміністративного судочинства України, в приміщенні суду справу за адміністративним позовом Прилуцької об'єднаної державної податкової інспекції Чернігівської області Державної податкової служби до сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Агропромислової компанії «Злагода» про стягнення податкового боргу , -

В С Т А Н О В И В:

Прилуцька об'єднана державна податкова інспекція Чернігівської області Державної податкової служби (далі - Прилуцька ОДПІ) звернулась до суду з адміністративним позовом про стягнення з сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Агропромислової компанії «Злагода» (далі - СТОВ АК «Злагода») податкового боргу по фіксованому податковому податку в сумі 6765,15 грн та по орендній платі за землю в сумі 590,53 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач є платником податків і зобов'язаний сплачувати належні суми податків і зборів (обов'язкових платежів) у встановлені законодавством терміни, однак всупереч ст. 16 Податкового кодексу України має податковий борг по фіксованому сільськогосподарському податку в сумі 6765,15 грн та по орендній платі за землю в сумі 590,53 грн.

Представник позивача у судове засідання не з'явився, про дату, час та місце судового розгляду повідомлений належним чином, через канцелярію суду подав заяву про розгляд справи за його відсутності.

Представник відповідача у судове засідання повторно не з'явився, про дату, час та місце судового розгляду повідомлений належним чином, причини неявки суду не повідомив.

З урахуванням вимог ч. 11 ст. 35 Кодексу адміністративного судочинства України та враховуючи факт повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, суд вважає, що така повістка вручена належним чином.

Дослідивши матеріали справи, доводи позовної заяви, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступних підстав.

СТОВ АК «Злагода» (ідентифікаційний код 32121018) зареєстровано Ічнянською районною державною адміністрацією 05.09.2002 та взято на податковий облік до Прилуцької ОДПІ (Ічнянський відділ) 05.09.2002 за № 24, що підтверджується копією виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців від 15.03.2012 (а.с 8) та копією довідки про взяття на облік платника податків від 22.03.2002 № 1 (а.с. 9).

Судом встановлено, що Прилуцька ОДПІ є належним позивачем по справі про стягнення сум податкового зобов'язання, всупереч того, що відповідач взятий на податковий облік в Ічнянському відділенні Прилуцької ОДПІ Чернігівської області, в зв'язку з тим, що відповідно до постанови КМ України від 21.09.2011 № 981 було утворено територіальні органи Державної податкової служби в результаті реорганізації відповідних органів Державної податкової служби. Так, 23.02.2012 до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців внесено запис про реєстрацію Прилуцької ОДПІ Чернігівської області Державної податкової служби, яка, в свою чергу, є правонаступником Ічнянського відділення Прилуцької ОДПІ Чернігівської області.

Відповідач у відповідності до п. 15.1 ст. 15 Податкового кодексу України (далі - ПК України) є платником податків та згідно п. п. 16.1.3, 16.1.4 п. 16.1 ст. 16 цього Кодексу зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів, сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Відповідно до статті 269 Податкового кодексу України платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі.

Стаття 14 Закону України «Про плату за землю» від 03.07.1992 № 2535 передбачає, що платники земельного податку, а також орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності (крім громадян) самостійно обчислюють суму земельного податку та орендної плати щороку за станом на 1 січня і до 1 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою центральним податковим органом, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій.

Відповідно до статті 17 Закону України «Про плату за землю» податкове зобов'язання по земельному податку, а також по орендній платі за землі державної та комунальної власності, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за базовий податковий (звітний) період, який дорівнює календарному місяцю, щомісячно протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Згідно пп. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 ПК України податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Так, відповідно до пп. 49.18.1 п. 49.18 ст. 49 ПК України податкові декларації, крім випадків, передбачених цим Кодексом, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю (у тому числі в разі сплати місячних авансових внесків) - протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Пунктом 287.4 статті 287 Податкового кодексу України визначено, що податкове зобов'язання по земельному податку, визначене в податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Підпунктом 54.3.1 пункту 54.3 статті 54 ПК України контролюючий орган зобов'язаний самостійно визначити суму грошових зобов'язань, зменшення (збільшення) суми бюджетного відшкодування та/або зменшення (збільшення) від'ємного значення об'єкта оподаткування податком на прибуток або від'ємного значення суми податку на додану вартість платника податків, передбачених цим Кодексом або іншим законодавством, якщо платник податків не подає в установлені строки податкову (митну) декларацію.

Відповідно до п. 57.3 ст. 57 ПК України у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1 - 54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

Згідно п. 58.1 ст. 58 ПК України у разі коли сума грошового зобов'язання платника податків, передбаченого податковим або іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, розраховується контролюючим органом відповідно до статті 54 цього Кодексу (крім декларування товарів, передбаченого для громадян), або у разі коли за результатами перевірки контролюючий орган встановлює факт невідповідності суми бюджетного відшкодування сумі, заявленій у податковій декларації, або зменшує розмір задекларованого від'ємного значення об'єкта оподаткування податком на прибуток або від'ємного значення суми податку на додану вартість, розрахованого платником податків відповідно до розділу V цього Кодексу, такий контролюючий орган надсилає (вручає) платнику податків податкове повідомлення-рішення.

В порушення вищезазначених норм, відповідач має податковий борг по фіксованому сільськогосподарському податку по Бакаївській сільській раді, який виник на підставі самостійно поданої відповідачем податкової декларації № 9004085500 від 08.02.2012 (а.с. 18-20), в якій визначене грошове зобов'язання на суму 4021,64 грн, а також податковий борг по фіксованому сільськогосподарському податку по Дорогінській сільській раді, який виник на підставі самостійно поданої відповідачем податкової декларації № 9004153304 від 08.02.2012 (а.с. 29-31), в якій визначене грошове зобов'язання на суму 4093,94 грн.

У відповідності до п. 126.1 ст. 126 ПК України у разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов'язання та/або авансових внесків з податку на прибуток підприємств протягом строків, визначених цим Кодексом, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах: при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу; при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.

Судом встановлено, що відповідачу на виконання вимог ст. 126 ПК України на суму податкового боргу по фіксованому сільськогосподарському податку по Бакаївській сільській раді на підставі податкових повідомлень - рішень від 25.10.2012 № 0000341501 (а.с. 21) та № 0000351501 (а.с. 22) нараховані суми штрафу в розмірі 38,36 грн та 57,97 грн, а також на суму податкового боргу по фіксованому сільськогосподарському податку по Дорогінській сільській раді на підставі податкових повідомлень - рішень від 25.10.2012 № 0000371501 (а.с. 32) та № 0000361501 (а.с. 33) нараховані суми штрафу в розмірі 60,45 грн та 115,91 грн.

Отже, податковий борг що підлягає стягненню по фіксованому сільськогосподарському податку по Бакаївській сільській раді становить 3313,67 грн, а по Дорогінській сільській раді (з урахуванням переплати в сумі 0,06 грн) - 3451,48 грн.

Також, за відповідачем рахується податковий борг по орендній платі за землю, зокрема відповідачу на виконання вимог ст. 126 ПК України на суму податкового боргу по орендній платі за землю по Бакаївській сільській раді на підставі податкових повідомлень - рішень від 24.10.2012 № 0000051502 (а.с. 37) та № 0000061502 (а.с. 38) нараховані суми штрафу в розмірі 197,24 грн та 98,62 грн, а також на суму податкового боргу по орендній платі за землю по Дорогінській сільській раді на підставі податкових повідомлень - рішень від 25.10.2012 № 0000331501 (а.с. 42) та № 0000301501 від 24.10.2012 (а.с. 43) нараховані суми штрафу в розмірі 108,40 грн та 216,81 грн.

Отже, податковий борг, що підлягає стягненню по орендній платі за землю по Бакаївській сільській раді (з урахуванням переплати в сумі 14,44 грн) становить 281,42 грн, а по Дорогінській сільській раді (з урахуванням переплати в сумі 16,10 грн) - 309,11 грн.

У відповідності до п. 58.3 ст. 58 ПК України податкове повідомлення-рішення вважається надісланим (врученим) платнику податків, якщо його передано посадовій особі такого платника податків під розписку або надіслано листом з повідомленням про вручення. У разі коли пошта не може вручити платнику податків податкове повідомлення-рішення або податкові вимоги, або рішення про результати розгляду скарги через відсутність за місцезнаходженням посадових осіб, їх відмову прийняти податкове повідомлення-рішення або податкову вимогу, або рішення про результати розгляду скарги, незнаходження фактичного місця розташування (місцезнаходження) платника податків або з інших причин, податкове повідомлення-рішення або податкова вимога, або рішення про результати розгляду скарги вважаються врученими платнику податків у день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причин невручення.

Згідно п. 45.2 ст. 45 ПК України податковою адресою юридичної особи (відокремленого підрозділу юридичної особи) є місцезнаходження такої юридичної особи, відомості про що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Вищевказані податкові повідомлення - рішення були направлені відповідачу за його податковою адресою та отримані ним, що підтверджується копіями повідомлень про вручення поштового відправлення (а.с. 21, 22, 32, 33, 42, 43).

Пунктом 59.1 ст. 59 ПК України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Згідно з п. 59.3 ст.59 ПК України податкова вимога надсилається не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати суми грошового зобов'язання.

На виконання вказаних норм та з метою погашення податкової заборгованості Ічнянським відділенням Прилуцької ОДПІ Чернігівської області надіслано податкову вимогу № 13/1 від 25.10.2012, яка направлена за податковою адресою відповідача та отримана представником відповідача під підпис 30.10.2012, що підтверджується копією повідомлення про вручення поштового відправлення (а.с. 11).

Відповідно до п. 59.5 ст. 59 ПК України у разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення. У разі якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не був погашений в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (не вручається).

Також, встановлено, що податковий борг визначений у податковій вимозі в повному обсязі не погашався, а тому у відповідності до п. 59.5. ст. 59 ПК України нова вимога не надсилалася (не вручалася).

За таких обставин, суд приходить до висновку, що податковий борг виник внаслідок несплати відповідачем узгодженого податкового зобов'язання, а передбачені чинним законодавством заходи не призвели до погашення вказаного податкового боргу.

Підпунктом 20.1.18 п. 20.1 статті 20 ПК України передбачено, що органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Згідно п. 41.5 ст. 41 ПК України органом стягнення є виключно органи державної податкової служби - щодо податків, які справляються до бюджетів та державних цільових фондів, а також стосовно законодавства, контроль за дотриманням якого покладається на органи державної податкової служби.

Контроль за правильністю нарахування, повнотою і своєчасністю сплати податків і зборів, у відповідності до ст. 61 ПК України, покладено на органи державної податкової служби.

З огляду на встановлене, враховуючи пп. 95.1 ст. 95 ПК України, яким встановлено, що орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі, суд визнає позовні вимоги про стягнення вищевказаного податкового боргу підтвердженими належними та допустимими доказами і такими, що підлягають задоволенню.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. ст. 41, 122, 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд , -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Прилуцької об'єднаної державної податкової інспекції Чернігівської області Державної податкової служби, - задовольнити.

Стягнути з розрахункових рахунків сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Агропромислової компанії «Злагода» (ідентифікаційний код 32121018, 16721, Чернігівська область, Ічнянський район, с. Дорогинка, вул. Набережна, 4): № 26003010083992, МФО: 300023, Банк: ПАТ "УКРСОЦБАНК"; № 26059010084086, МФО: 300023, Банк: ПАТ "УКРСОЦБАНК"; № 26044010252908, МФО: 300023, Банк: ПАТ "УКРСОЦБАНК"; № 26004102349065, МФО: 300528, Банк: AT "ОТП Банк"; № 26005101349065, МФО: 300528, Банк: AT "ОТП Банк"; № 26057041349065, МФО: 300528, Банк: AT "ОТП Банк"; № 26000019409208, МФО: 313849, Банк: АКБ "ІНДУСТРІАЛБАНК"; № 26005000667901, МФО: 322498, Банк: ПАТ "АКБ "КИЇВ"; № 26006014804001, МФО: 328384, Банк: AT "ІМЕКСБАНК"; № 26006252736200, МФО: 351005, Банк: AT "УкрСиббанк"; № 26005252736201, МФО: 351005, Банк: AT "УкрСиббанк", № 26040252736200, МФО: 351005, Банк: AT "УкрСиббанк"; № 26050051401299, МФО: 353586, Банк: ЧЕРНІГ. РУ ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" М.ЧЕРНІГІВ; № 2605051401299, МФО: 353586, Банк: ЧЕРНІГ. РУ ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" М. ЧЕРНІГІВ; № 26000051401603, МФО: 353586, Банк: ЧЕРНІГ. РУ ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" М. ЧЕРНІГІВ; № 26000060342270, МФО: 353586, Банк: ЧЕРНІГ. РУ ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" М. ЧЕРНІГІВ; № 26006301066801, МФО: 380377, Банк: AT "Укрбудінвестбанк"; № 26002272685, МФО: 380805, Банк: АТ "РАЙФФАЙЗЕН БАНК АВАЛЬ" У М. КИЄВІ:

- податковий борг по фіксованому сільськогосподарського податку в сумі 3313 (три тисячі триста тринадцять) грн 67 коп. на р/р 31411530700137, код одержувача: 38030010, Банк одержувача: ГУДКСУ у Чернігівській області, МФО 853592, одержувач: місцевий бюджет Бакаївської с/р;

- податковий борг з фіксованого сільськогосподарського податку в сумі 3451 (три тисячі чотириста п'ятдесят одна) грн 48 коп. на р/р 31413530700146, код одержувача: 38030010, банк одержувача: ГУДКСУ у Чернігівській області, МФО 853592, одержувач: місцевий бюджет Дорогінської с/р;

- податковий борг по орендній платі за землю в сумі 309 (триста дев'ять) грн 11 коп. на р/р 33214812700146, код одержувача: 38030010, банк одержувача: ГУДКСУ у Чернігівській області, МФО 853592, одержувач: місцевий бюджет Дорогінської с/р;

- податковий борг по орендній платі за землю в сумі 281 (двісті вісімдесят одна) грн 42 коп. на р/р 33212812700137, код одержувача: 38030010, Банк одержувача: ГУДКСУ у Чернігівській області, МФО 853592, одержувач: місцевий бюджет Бакаївської с/р.

Постанова набирає законної сили та може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду в порядку та строки, передбачені статтями 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Д.В. Лобан

Дата ухвалення рішення11.03.2013
Оприлюднено24.04.2013
Номер документу30848435
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —825/616/13-а

Постанова від 06.03.2013

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Лобан Д.В.

Постанова від 11.03.2013

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Лобан Д.В.

Ухвала від 13.02.2013

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Лобан Д.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні