Рішення
від 18.04.2013 по справі 148/410/13- ц
ТУЛЬЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 148/410/13- ц

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 квітня 2013 року Тульчинський районний суд

Вінницької області

В складі головуючого судді Ковганича С.В.

при секретарі Мрочко Т.О.

з участю представника позивача ОСОБА_1

представника відповідача Мовчана В.В., Дяченка О.Д.

представників третіх осіб

Білоусівської сільської ради Шпак К.С.

відділу Держземагенства у

Тульчинському районі Мельник І.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Тульчина цивільну справу за позовом ОСОБА_6 до ТОВ «Богданівське», с. Богданівка, Тульчинського району, Вінницької області, третіх осіб Білоусівської сільської ради, відділу Держземагенства у Тульчинському районі про розірвання договору оренди та стягнення орендної плати,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_6 звернулася в суд з позовом до ТОВ «Богданівське», с. Богданівка, Тульчинського району, Вінницької області про розірвання договору оренди та стягнення орендної плати, мотивуючи свої вимоги тим, що 07 жовтня 2003 року між її матір'ю ОСОБА_7 та ТОВ «Богданівське» було укладено договір № 278 оренди земельної ділянки площею 2,82 га, яка розташована на території Білоусівської сільської ради, Тульчинського району та належала ОСОБА_7 згідно державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ-ВН № 025223. Договір оренди земельної ділянки було укладено терміном на 5 років, починаючи з дати реєстрації. Підпис матері було належним чином посвідчено сільським головою с. Білоусівка Тульчинського району Вінницької області, а договір зареєстровано в відділі земельних ресурсів, про що в книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі вчинено запис 18 листопада 2003 року за № 834.

28 листопада 2006 року було укладено угоду № 253 про внесення змін до договору оренди земельної ділянки № 278 від 07 жовтня 2003 року, однак підпис матері посвідчений не був.

ІНФОРМАЦІЯ_1 її мати ОСОБА_7 померла.

Після її смерті відкрилася спадщина, в тому числі і на земельну ділянку. Так, 05 травня 2011 року вона отримала свідоцтво про право на спадщину за законом, видане державним нотаріусом Тульчинської державної нотаріальної контори, зареєстроване в реєстрі за № 2-1187 на земельну ділянку розташовану на території Білоусівської сільської ради, Тульчинського району, площею 2,82 га в межах згідно з планом, яка належала померлій на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ-ВН № 025223, виданого 25 січня 2003 року Тульчинською РДА на підставі розпорядження від 08 листопада 2002 року за № 470 р, для ведення

товарного сільськогосподарського виробництва та зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних актів на право приватної власності на землю за № 158.

Таким чином, в даний час вона є власником земельної ділянки площею 2,82 гектари, яка розташована на території Білоусівської сільської ради. Тульчинського району, Вінницької області. 25 червня 2012 року вона отримала державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯМ № 422255, виданий на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом від 05.05.2011 року зареєстроване в реєстрі за № 2-1187, кадастровий номер земельної ділянки 524380400:01:002:0165.

Однак, починаючи з 2011 року до теперішнього часу відповідач взагалі не сплачує їй орендну плату за користування земельною ділянкою, якою він користується, чим грубо порушує умови договору оренди землі.

По цій причині, позивачка вимушена звернутись з позовом до суду, та просить розірвати договір оренди та стягнути орендну плату,

В судовому засіданні представник позивачки по дорученню ОСОБА_1, позов підтримав, посилаючись на обставини викладенні в позовній заяві, суду пояснив, що відповідач взагалі не сплачує ОСОБА_6 орендну плату за користування земельною ділянкою, якою він користується, чим грубо порушує умови договору оренди землі.

Представники відповідача ТОВ «Богданівське» Дяченко О.Д. та Мовчан В.В. позов не визнали, та пояснили суду, що договір оренди земельної ділянки за № 278 від 07 жовтня 2003 року був укладений між ОСОБА_7 та ТОВ «Богданівське» с. Богданівка Тульчинськаого району. Умови договору відповідачем виконувались повністю, було дотримано всіх істотних умов договору оренди та не було допущено жодних порушень законодавства України. ОСОБА_7 вчасно та у повному обсязі отримувала орендну плату. Після смерті ОСОБА_7 до ТОВ «Богданівське» ніяких звернень від ОСОБА_6 не надходило і те, що вона стала спадкоємцем майна покійної ОСОБА_7, в тому числі і земельної ділянки, яка знаходиться в оренді. Тому, в 2011 році припинилася виплата орендної плати ОСОБА_7 в зв'язку зі смертю. Орендна плата сплачувалась Білоусівській сільській раді Тульчинського району.

Опитаний в судовому засіданні представник Білоусівської сільської ради Шпак К.С., пояснила суду, що до сільської ради не надходило жодних документів, щодо успадкування ОСОБА_6 земельної ділянки площею 2,82 га, яка розташована на території Білоусівської сільської ради, Тульчинського району та належала ОСОБА_7 Тому, 06 липня 2012 року між сільською радою та ТОВ «Богданівське» с. Богданівка Тульчинського району було укладено договір на управління спадщиною за №15. В даний договір також входить і земельна ділянка площею 2,82 га, яка належала померлій ОСОБА_7 Згідно рішення № 160, 17 сесії 6-го скликання, було вирішено про визнання установником управління спадковим майном (не витребуваними та не переоформленими земельними частками (паями) - Білоусівську сільську раду.

Представник третьої особи, відділу держземагенства у Тульчинському районі, висловила позицію, в якій вказала, що за обставин викладених сторонами, підстав для розірвання договору оренди не вбачається.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, суд встановив:

07 жовтня 2003 року між ОСОБА_7 та ТОВ «Богданівське» було укладено договір № 278 оренди земельної ділянки площею 2,82 га, яка розташована на території Білоусівської сільської ради, Тульчинського району, та належала ОСОБА_7, згідно державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ-ВН № 025223. Договір оренди земельної ділянки було укладено терміном на 5 років, починаючи з дати реєстрації, про що свідчить копія договору оренди земельної ділянки (а.с.5,6).

28 листопада 2006 року було укладено угоду № 253 про внесення змін до договору оренди земельної ділянки № 278 від 07 жовтня 2003 року (а.с.7).

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_7 померла, про що свідчить копія свідоцтва про смерть (а.с. 15).

05 травня 2011 року ОСОБА_6 отримала свідоцтво про право на спадщину за законом, видане державним нотаріусом Тульчинської державної нотаріальної контори, зареєстроване в реєстрі за № 2-1187 на земельну ділянку розташовану на території Білоусівської сільської ради, Тульчинського району площею 2,82 га в межах згідно з планом, яка належала померлій на підставі

державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ-ВН № 025223, виданого 25 січня 2003 року на підставі розпорядження Тульчинської РДА від 08 листопада 2002 року за № 470р, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних актів на право приватної власності на землю за № 158 (а.с.14)..

Таким чином, в даний час позивачка є власником земельної ділянки площею 2,82 гектари, яка розташована на території Білоусівської сільської ради. Тульчинського району, Вінницької області.

25 червня 2012 року позивачка отримала державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯМ № 422255 виданий на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом від 05.05.2011 року зареєстроване в реєстрі за № 2-1187, кадастровий номер земельної ділянки 524380400:01:002:0165 (а.с. 8).

В судовому засіданні встановлено, що позивачка, а так само і її представники, не повідомляли Білоусівську сільську раду та ТОВ «Богданівське» про успадкування земельної ділянки та переоформлення права власності, яка перебуває в оренді.

06 липня 2012 року між Білоусівською сільською радою та ТОВ «Богданівське» с. Богданівка Тульчинського району було укладено договір на управління спадщиною за № 15. В даний договір також входить і земельна ділянка площею 2,82 га, яка належала померлій ОСОБА_7 Згідно рішення №160, 17 сесії 6-го скликання, визнано установником управління спадковим майном (не витребуваними та не переоформленими земельними частками (паями) - Білоусівську сільську раду. (а.с.64-70)

В судовому засіданні також встановлено, що за період 2012 року ТОВ «Богданівське» було сплачено за оренду вищевказаних земельних ділянок на рахунок Білоусівської сільської ради кошти в сумі 54225,02 грн.

Відповідно до вимог ст. 10 ЦПК України визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Згідно ч. 3 ст. 60 ЦПК України, доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір.

Відповідно до ч.1 ст. 212 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, обєктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

На підставі ч.1 ст. 159 ЦПК України, суд під час розгляду справи повинен безпосередньо дослідити докази у справі.

Доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи (ч. 1 ст. 57 ЦПК).

За відповідними приписами ст. 2 Закону України «Про оренду землі» відносини, повязані з орендою землі, регулюються Земельним Кодексом України, Цивільним Кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Порядок укладення договору оренди земельної ділянки, внесення змін до договору оренди земельної ділянки та інші питання щодо оренди земельної ділянки регулюються Законом України "Про оренду землі".

Згідно ст.ст. 124, 125 Земельного кодексу України встановлено, що передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у власності громадян, здійснюється за договором оренди між власником земельної ділянки і орендарем. Право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 Земельного кодексу України, підставою припинення права користування земельною ділянкою являється систематична несплата орендної плати.

На підставі ч. 2 ст. 651 ЦК України, договір може бути розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Судом встановлено, що з боку орендаря ТОВ «Богданівське» було дотримано всіх умов договору оренди та не було допущено жодних порушень законодавства України. Орендна плата виплачувалася вчасно та в повному обсязі. Викладені в заяві та підтримані в судовому засіданні позивачем підстави для розірвання договорів суд вважає необґрунтованими, безпідставними та такими, що не можуть слугувати для розірвання договору оренди земельної ділянки.

В судовому засіданні не встановлено невиконання відповідачем обов`язків, передбачених ст. 24 Закону України «Про оренду землі», а тому на підставі вищевикладеного в задоволенні позову позивачеві необхідно відмовити.

Відповідно до ст. 88 ЦПК України судові витрати присуджуються стороні, на користь якої ухвалено рішення. Оскільки в задоволенні позову ОСОБА_6 слід відмовити, тому вимога про стягнення на її користь судових витрат задоволенню не підлягає. Разом з тим, витрати понесенні відповідачем щодо оплати послуг за надання правової допомоги підлягають стягненню з позивача в повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст. 2, 24 Закону України «Про оренду землі», ст. 124, 124, 141 ЗК України, ст. 651 ЦК України, ст. ст. 4, 8, 10, 15, 18, 57-60, 64, 81, 88, 159, 209,212, 213-215 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

В позові ОСОБА_6 до ТОВ «Богданівське», с. Богданівка, Тульчинського району, Вінницької області, третіх осіб Білоусівської сільської ради, відділу Держземагенства у Тульчинському районі про розірвання договору оренди та стягнення орендної плати відмовити в повному обсязі.

Стягнути з ОСОБА_6, податковий номер НОМЕР_1, проживаючої АДРЕСА_1, на користь ТОВ «Богданівське», с. Богданівка, Тульчинського району, код ЄДРПОУ 32298323 понесені ними судові витрати на правову допомогу в сумі однієї тисячі гривень.

Витрати щодо оплати судового збору залишити за сторонами.

Рішення суду може бути оскаржено до Апеляційного суду Вінницької області протягом десяти днів з дня його проголошення через Тульчинський районний суд.

Повний текст судового рішення виготовлено 22.04.2013 року.

Суддя:

Дата ухвалення рішення18.04.2013
Оприлюднено26.04.2013
Номер документу30852495
СудочинствоЦивільне
Сутьрозірвання договору оренди та стягнення орендної плати

Судовий реєстр по справі —148/410/13- ц

Рішення від 18.04.2013

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Ковганич С. В.

Рішення від 18.04.2013

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Ковганич С. В.

Ухвала від 20.03.2013

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Ковганич С. В.

Ухвала від 20.03.2013

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Ковганич С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні