Постанова
від 22.04.2013 по справі 826/4789/13-а
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м. Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 квітня 2013 року № 826/4789/13-а

В приміщенні Окружного адміністративного суду міста Києва за адресою у м. Києві по вул. Хрещатик, 10, Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючого Бояринцевої М.А., розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу

за позовом Державної податкової інспекції у Печерському районі м. Києва Державної податкової служби

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Рекламна агенція "3В Графікс"

про стягнення коштів за податковим боргом,

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у Печерському районі м. Києва Державної податкової служби звернулася до суду з позовом про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Рекламна агенція "3В Графікс" податкового боргу у розмірі 1 319 264,55 грн.

Ухвалою суду від 5 квітня 2013 року відкрито скорочене провадження у справі та зобов'язано відповідача у десятиденний строк з дня одержання копії цієї ухвали подати до суду заперечення проти позову та всі докази на їх підтвердження.

Відповідач у визначений судом строк заперечення на позовну заяву не надав, заяву про визнання позову також суду не надіслав. Відповідачу була надіслана ухвала про відкриття скороченого провадження за адресою, зазначеною у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, проте кореспонденція суду повернулася з відміткою працівника пошти, що за вказаною адресою юридична особа не знаходиться.

За правилами, встановленими пунктом 4 статті 33 Кодексу адміністративного судочинства України у разі ненадання особами, які беруть участь у справі, інформації щодо їх поштової адреси судовий виклик або судове повідомлення надсилаються юридичним особам та фізичним особам-підприємцям - за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

У разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за такою адресою вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином.

В обгрунтування заявлених вимог позивач посилається на Податковий кодекс України та зазначає, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Рекламна агенція "3В Графікс" має податкову заборгованість по сплаті податку на додану вартість та податку на прибуток в розмірі 1 319 264,55 грн.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до наступних висновків.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Рекламна агенція "3В Графікс" є юридичною особою та перебуває на обліку як платник окремих податків в Державній податковій інспекції у Печерському районі м. Києва Державної податкової служби, ідентифікаційний код юридичної особи 34729679, місцезнаходження: 01021, м. Київ, вул. Грушевського, 28/2, нежиле приміщення 43.

Згідно податкової декларації з податку на додану вартість від 20 жовтня 2011 року № 9009360904, Товариством з обмеженою відповідальністю "Рекламна агенція "3В Графікс" самостійно визначено суму податкового зобов'язання з податку на додану вартість за вересень 2011 року в сумі 1 347 049 грн.

Згідно податкової декларації з податку на прибуток підприємства від 10 травня 2011 року № 230899, Товариством з обмеженою відповідальністю "Рекламна агенція "3В Графікс" самостійно визначено суму податкового зобов'язання з податку на прибуток за І квартал 2011 року в сумі 261 грн.

За результатами проведеної камеральної перевірки податкової звітності з податку на прибуток Державною податковою інспекцією у Печерському районі м. Києва складено акт від 10 серпня 2011 року № 685/15-2, яким встановлено порушення Товариством з обмеженою відповідальністю "Рекламна агенція "3В Графікс" термінів сплати самостійно визначеного грошового зобов'язання з податку на прибуток, а саме: податкове зобов'язання в розмірі 375 грн., згідно декларації від 10 лютого 2011 року № 9006974735 сплачено із затримкою на 102 дні.

На підставі складеного акту перевірки Державною податковою інспекцією у Печерському районі м. Києва винесено податкове повідомлення-рішення від 10 серпня 2011 року № 0017251502/0, яким застосовано до Товариства з обмеженою відповідальністю "Рекламна агенція "3В Графікс" штрафні санкції в розмірі 75 грн.

Вказане податкове повідомлення-рішення отримане уповноваженою особою Товариства з обмеженою відповідальністю "Рекламна агенція "3В Графікс" 16 вересня 2011 року, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення.

Підпунктом 16.1.4 пункту 16.1 статті 16 Податкового кодексу України передбачено, що платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Відповідно до статті 36 Податкового кодексу України податковим обов'язком визнається обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом, законами з питань митної справи. Податковий обов'язок виникає у платника за кожним податком та збором. Податковий обов'язок є безумовним і першочерговим стосовно інших неподаткових обов'язків платника податків, крім випадків, передбачених законом.

Відповідальність за невиконання або неналежне виконання податкового обов'язку несе платник податків, крім випадків, визначених цим Кодексом або законами з питань митної справи.

Згідно пункту 38.1 статті 38 Податкового кодексу України виконанням податкового обов'язку визнається сплата в повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов'язань у встановлений податковим законодавством строк.

Пунктом 54.1. статті 54 Податкового кодексу України передбачено, що крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом.

Платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом (пункт 57.1 статті 57 Податкового кодексу України).

Відповідно до пункту 126.1 статті 126 Податкового кодексу України у разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов'язання та/або авансових внесків з податку на прибуток підприємств протягом строків, визначених цим Кодексом, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

- при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу;

- при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.

Проте, самостійно визначені податкові зобов'язання, згідно поданих податкових декларацій з податку на додану вартість та з податку на прибуток підприємств, та суму штрафу, згідно податкового повідомлення-рішення від 10 серпня 2011 року № 0017251502/0, відповідач у встановлені строки в повному обсязі не сплатив. Доказів зворотнього суду не пред'явлено.

Згідно довідки Державної податкової інспекції у Печерському районі м. Києва Державної податкової служби від 15 березня 2013 року № 2397/9/19.1-09, заборгованість відповідача з податку на додану вартість складає 1 318 919 грн. та з податку на прибуток складає 345,55 грн.

Відповідно до підпункту 41.1.1 пункту 41.1. статті 41 Податкового кодексу України контролюючими органами є органи державної податкової служби - щодо податків, які справляються до бюджетів та державних цільових фондів, крім зазначених у підпункті 41.1.2 цього пункту, а також стосовно законодавства, контроль за дотриманням якого покладається на органи державної податкової служби.

Позивачем, з метою стягнення податкового боргу, направлено відповідачу податкову вимогу № 1751 від 1 березня 2011 року.

Вказана вимога отримана уповноваженою особою відповідача 14 квітня 2011 року, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення.

Згідно статті 59 Податкового кодексу України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Пунктом 59.5 статті 59 Податкового кодексу України встановлено, що у разі коли у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується, погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що виник після надіслання (вручення) податкової вимоги.

Відповідно до статті 87 Податкового кодексу України джерелами самостійної сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна, випуску цінних паперів, зокрема корпоративних прав, отримані як позика (кредит), та з інших джерел, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею, а також суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів.

Джерелами погашення податкового боргу платника податків є будь-яке майно такого платника податків з урахуванням обмежень, визначених цим Кодексом, а також іншими законодавчими актами.

Як вбачається з матеріалів справи, 1 березня 2011 року позивачем прийнято рішення про опис майна Товариства з обмеженою відповідальністю "Рекламна агенція "3В Графікс" у податкову заставу.

Відповідно до підпункту 20.1.18. статті 20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Беручи до уваги те, що суму боргу у розмірі 1 319 264,55 грн. відповідач у встановлені законодавством строки не сплатив, податковий борг є узгодженим, наявність у нього вказаної заборгованості підтверджується матеріалами справи, а тому суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог та визнає їх такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись статтями 98, 160-163, 183 2 , 254, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд міста Києва, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов Державної податкової інспекції у Печерському районі м. Києва Державної податкової служби задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Рекламна агенція "3В Графікс" (юридична адреса: 01021, м. Київ, вул. М. Грушевського, 28/2, нежиле приміщення 43, ідентифікаційний код 34729679, р/р 26058003152601 в АТ "Банк "Фінанси та Кредит", МФО 300131) податковий борг у розмірі 1 319 264 (один мільйон триста дев'ятнадцять тисяч двісті шістдесят чотири) грн. 55 коп., а саме:

- податковий борг з податку на прибуток в розмірі 345 (триста сорок п'ять) грн. 55 коп. на бюджетний рахунок № 31110009700007, одержувач: УДКСУ у Печерському районі м. Києва, код 38004897 в ГУ ДКСУ у м. Києві, МФО 820019, код платежу 11021000;

- податковий борг з податку на додану вартість у розмірі 1 318 919 (один мільйон триста вісімнадцять тисяч дев'ятсот дев'ятнадцять) грн. на бюджетний рахунок № 31112029700007, одержувач: УДКСУ у Печерському районі м. Києва, код 38004897 в ГУ ДКСУ у м. Києві, МФО 820019, код платежу 14010100.

Постанова набирає законної сили в порядку, встановленим статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України. Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції протягом десяти днів за правилами, встановленими статтями 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України, шляхом подання через суд першої інстанції апеляційної скарги.

Відповідно до підпункту 9, 10 статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною. У разі оскарження в апеляційному порядку постанови, прийнятої у скороченому провадженні, ухвала суду апеляційної інстанції по такій справі є остаточною і оскарженню не підлягає.

Суддя М.А.Бояринцева

Дата ухвалення рішення22.04.2013
Оприлюднено23.04.2013
Номер документу30860087
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/4789/13-а

Постанова від 22.04.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Бояринцева М.А.

Ухвала від 05.04.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Бояринцева М.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні