Ухвала
від 18.04.2013 по справі 2а/425/4/13
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Головуючий у 1 інстанції - Мирошникова О.Ш.

Суддя-доповідач - Чебанов О.О.

ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 квітня 2013 року справа №2а/425/4/13 приміщення суду за адресою:83017, м. Донецьк, бул. Шевченка, 26

Донецький апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: Чебанова О.О., Старосуда М.І., Юрченко В.П., при секретарі Мартакові О.А., за участю позивача ОСОБА_2, розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу ОСОБА_2 на постанову Рубіжанського міського суду Луганської області від 07 березня 2013 р. у справі № 2а/425/4/13 за позовом ОСОБА_2 до державного реєстратора виконавчого комітету Рубіжанської міської ради Луганської області Шаповалової Сніжани Віталіївни про визнання протиправною бездіяльності та скасування державної реєстрації припинення юридичної особи, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до державного реєстратора виконавчого комітету Рубіжанської міської ради Луганської області Шаповалової Сніжани Віталіївни про визнання протиправною бездіяльності та скасування державної реєстрації припинення юридичної особи.

В обґрунтування своїх позовних вимог зазначив, що відповідач на його думку вчинила протиправну бездіяльність при внесенні запису в Державний реєстр про ліквідацію юридичної особи, чим порушила вимоги ст.ст. 16, 68 Конституції України, ст.ст. 36, 37 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», а також порушила вимоги присяги державного службовця. Вказані порушення відповідача, на думку позивача, стали перешкодою реалізації його матеріальних прав громадянина, які передбачені розділами 1, 2, 29, 47 ЦК України та ст. 41 Конституції України, позбавили його як кредитора Відділу капітального будівництва Рубіжанської міської ради права на дострокове виконання зобов'язань згідно ст. 107 ЦК України.

Позивачем були уточнені позовні вимоги, відповідно до яких він просить суд визнати протиправною бездіяльність при внесенні записів в ЄДР про рішення засновника Рубіжанської міської ради щодо припинення юридичної особи Відділу капітального будівництва Рубіжанської міської ради та протиправною діяльність державного реєстратора Шаповалової С.В. при внесенні запису 31.03.2010 року в ЄДР про припинення юридичної особи Відділу капітального будівництва Рубіжанської міської ради, а також просить відмінити державну реєстрацію припинення юридичної особи - Відділу капітального будівництва Рубіжанської міської ради.

Постановою Рубіжанського міського суду Луганської області від 07 березня 2013 р. у справі № 2а/425/4/13 у задоволенні позовних вимог відмовлено.

Не погодившись з постановою суду першої інстанції позивач звернувся з апеляційною скаргою, в якій зазначив, що судом першої інстанції порушені норми матеріального та процесуального права, а тому просив скасувати постанову та прийняти нове рішення про задоволення позовних вимог.

Колегія суддів, заслухавши доповідь судді-доповідача, думку позивача, який підтримав доводи апеляційної скарги та просив її задовольнити, скасувавши постанову та прийняти нову постанову, якою задовольнити позовні вимоги, вивчивши матеріали справи, вважає за необхідне апеляційну скаргу залишити без задоволення, а постанову суду першої інстанції без змін з наступних підстав.

Як встановлено судами першої та апеляційної інстанцій, 31.03.2010 року державним реєстратором виконавчого комітету Рубіжанської міської ради Луганської області Шаповаловою С.В. проведено державну реєстрацію припинення юридичної особи Відділу капітального будівництва Рубіжанської міської ради, ідентифікаційний код 04011584, номер запису 13901120005000445 (ас. 37, 71).

Рішенням Рубіжанської міської ради Луганської області № 6/23 від 26.07.2006 року прийнято рішення щодо ліквідації Відділу капітального будівництва Рубіжанської міської ради шляхом приєднання до Управління житлово-комунального господарства Рубіжанської міської ради, яке є правонаступником Відділу капітального будівництва Рубіжанської міської ради (а.с. 42).

04.10.2006 року державним реєстратором виконавчого комітету Рубюіжанської міської ради Луганської області Некрасовою М.В. до ЄДР було внесено запис про рішення засновників (учасників) або уповноваженого ними органу щодо припинення Відділу капітального будівництва Рубіжанської міської ради на підставі нотаріально засвідченої копії рішення засновників (учасників) або уповноваженого ними органу та квитанції про сплату коштів про сплату коштів за публікацію оголошення про припинення юридичної особи (а.с. 42, 43).

Як вбачається з матеріалів справи, відповідно до Бюлетеня державної реєстрації № 20 (60) було здійснено публікацію відомостей, що були внесені до Єдиного державного реєстру в період з 02.10.2006 року по 15.10.2006 року за № 3553 на аркуші 87 Бюлетеня (а.с. 165).

Відповідно до розпорядження виконавчого комітету Рубіжанської міської ради від 08.11.2006 року № 215 було створено комісію з припинення юридичної особи - Відділу капітального будівництва Рубіжанської міської ради. Розпорядженням виконавчого комітету Рубіжанської міської ради № 52 від 21.03.2007 року було внесено зміни до п. 1 розпорядження виконавчого комітету Рубіжанської міської ради від 08.11.2006 року № 215 щодо зміни складу комісії, відповідно до яких заступник начальника управління житлово-комунального господарства Янченко В.Г. є головою комісії з припинення Відділу капітального будівництва Рубіжанської міської ради.

Згідно опису документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація припинення юридичної особи в результаті злиття, приєднання або перетворення» від 31.03.2010 року, Відділом капітального будівництва Рубіжанської міської ради державному реєстратору Шаповаловій С.В. було надано наступні документи:

1) реєстраційна картка на проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації);

2) свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи;

3) положення;

4) передавальний акт, затверджений рішенням Рубіжанської міської ради Луганської області № 67/93 від 24.03.2010 року;

5) оригінал передавального балансу станом на 01.03.2010 року;

6) довідка архівного відділу Рубіжанської міської ради № 18 від 19.02.2010 року про те, що документи з особового складу Віддулу капітального будівництва на зберігання не надходили у зв'язку з тим, що відділ ліквідувався шляхом приєднання до управління ЖК;

7) довідка відповідного органу державної податкової служби про відсутність заборгованості;

8) довідка відповідного органу Пенсійного фонду України про відсутність заборгованості;

9) довідка відповідного органу фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття про відсутність заборгованості;

10) довідка відповідного органу фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України про відсутність заборгованості;

11) довідка відповідного органу фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності про відсутність заборгованості.

Відповідно до ч. 1 ст. 33 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» (в редакції яка діяла на час проведення запису), юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам-правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженими ними органом, за судовим рішенням або за рішенням органу державної влади, прийнятим у випадках, передбачених законом.

Згідно з ч. 1 ст. 37 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» (в редакції, яка діяла на час проведення державної реєстрації припинення Відділу капітального будівництва Рубіжанської міської ради) для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті злиття, приєднання, поділу або перетворення голова комісії з припинення або уповноважена ним особа після закінчення процедури припинення, яка передбачена законом, але не раніше двох місяців з дати публікації повідомлення у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації, повинні подати особисто (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) державному реєстратору наступні документи:

- заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті злиття, приєднання, поділу або перетворення;

- свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи;

- оригінал установчих документів;

- нотаріально посвідчену копію передавального акта, якщо припинення здійснюється в результаті злиття, приєднання або перетворення, або нотаріально посвідчену копію розподільчого балансу, якщо припинення здійснюється в результаті поділу;

- довідку архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню;

- документ про узгодження плану реорганізації з органом державної податкової служби (за наявності податкового боргу);

- довідку відповідного органу державної податкової служби про відсутність заборгованості по податках, зборах (обов'язкових платежах);

- довідку відповідного органу Пенсійного фонду України про відсутність заборгованості;

- довідки відповідних органів фондів соціального страхування про відсутність заборгованості.

Відповідно до ч. 2, 4 ст. 37 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» у випадках, що встановлені законом, крім документів, які передбачені ч. 1 цієї статті, додатково подається висновок аудитора щодо достовірності та повноти передавального акта або розподільчого балансу. Передавальний акт або розподільчий баланс повинен бути затверджений засновниками (учасниками) юридичної особи або органом, який прийняв рішення про припинення юридичної особи. Справжність підпису голови та членів комісії з припинення юридичної особи на передавальному акті або розподільчому балансі повинні бути нотаріально засвідчені.

У відповідності до ч. 9 ст. 37 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» порядок внесення державним реєстратором запису про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті злиття, приєднання, поділу або перетворення встановлюється відповідно ч. 8-10 ст. 36 цього Закону, відповідно до яких за відсутності підстав для залишення документів, які подані для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації, без розгляду державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації. Дата внесення до Єдиного державного реєстру запису про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації є датою державної реєстрації припинення юридичної особи. Строк державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації не повинен перевищувати три робочих дні з дати надходження документів для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи.

Отже, державному реєстратору Шаповаловій С.В. головою комісії з припинення Відділу капітального будівництва Рубіжанської міської ради Янченком В.Г. особисто було подано необхідні документи, які передбачені ст. 37 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців». Подача документів відбувалася після завершення процедури припинення юридичної особи після спливу більше 3 років з дати публікації повідомлення у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації.

Колегія суддів не погоджується з доводами апеляційної скарги стосовно того, що державним реєстратором порушена ст.34 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» щодо відсутності нотаріально засвідченої копії рішення засновників, оскільки внесено запис на підставі оригіналу рішення Рубіжанської міської ради, що ніким не спростовано.

Стосовно стверджень, що державний реєстратор не залишив без розгляду або не відмовив у проведенні державної реєстрації, колегія суддів зазначає, що це право, а не обов'язок відповідача згідно з приписами ч.7 ст.34 вищевказаного Закону.

Таким чином, суд апеляційної інстанції погоджується з висновком суду першої інстанції, що підстави для залишення документів без розгляду або відмови у проведенні державної реєстрації були відсутні.

В матеріалах справи міститься акт № 1 від листопада 2011 року позапланової перевірки, проведеної Державною реєстраційною службою України у виконавчому комітеті Рубіжанської міської ради Луганської області щодо дотримання законодавства у сфері державної реєстрації юридичних та фізичних осіб-підприємців, відповідно до якого при проведенні державної реєстрації припинення юридичної особи Відділу капітального будівництва Рубіжанської міської ради в результаті приєднання 31.03.2010 року державним реєстратором Шаповаловою С.В. дотримано вимоги Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» (а.с. 64-66).

Також в матеріалах справи міститься постанова старшого слідчого прокуратури м. Рубіжного Позняка К.В. від 11.11.2011 року про відмову в порушенні кримінальної справи (а.с. 30, 31), відповідно до якої в ході проведення дослідчої перевірки відомостей у заяві ОСОБА_2 на момент ліквідації Відділу капітального будівництва, зокрема, державним реєстратором Шаповаловою С.В. злочинів, передбачених ст.ст. 364-367 Кримінального кодексу України не встановлено, заява ОСОБА_2 в цій частині свого підтвердження не знайшла, тому в порушенні кримінальної справи у відношенні, зокрема, державного реєстратора Шаповалової С.В. за зазначеними статтями КК України відмовлено у зв'язку з відсутністю в її діях складів вказаних злочинів.

Таким чином, на час проведення державної реєстрації припинення юридичної особи докази на підтвердження фальсифікацій передавального балансу та передавального акту, а також протиправних дій або злочинів з боку відповідача також відсутні.

Крім того, в справі міститься інформа акт позапланової перевірки комісії департаменту державної реєстрації юридичних осбі та фізичних осіб-підприємців від листопада 2011 року стосовно дій відповідача стосовно спірних правовідносин, згідно якому відповідачем при проведенні державної реєстрації припинення юридичної особи ВБК в результаті приєднання 31.03.2010 року дотримано вимоги закону.

Колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції щодо проведення державної реєстрації припинення Відділу комунального будівництва Рубіжанської міської ради в межах чинного законодавства. Державний реєстратор виконавчого комітету Рубіжанської міської ради Шаповалова С.В. діяла правомірно та відповідно до ст. 37 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» та 31.03.2010 року внесла запис про припинення юридичної особи - Відділу комунального будівництва Рубіжанської міської ради Луганської області.

З огляду на наведене, колегія суддів дійшла висновку, що судом першої інстанції спір по суті вирішений вірно, доводи апеляційної скарги не спростовують висновків суду першої інстанції, тому підстави для задоволення апеляційної скарги та зміни або скасування постанови суду першої інстанції відсутні.

Керуючись статтями 195, 196, 198, 200, 205, 206, 211, 212, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

УХВАЛИВ :

Апеляційну скаргу ОСОБА_2 на постанову Рубіжанського міського суду Луганської області від 07 березня 2013 р. у справі № 2а/425/4/13 - залишити без задоволення.

Постанову Рубіжанського міського суду Луганської області від 07 березня 2013 р. у справі № 2а/425/4/13 - залишити без змін.

Ухвала суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена безпосередньо до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів після складення в повному обсязі.

В повному обсязі ухвала складена 23.04.2013 року.

Головуючий О.О. Чебанов

Судді М.І. Старосуд

В.П. Юрченко

Дата ухвалення рішення18.04.2013
Оприлюднено25.04.2013
Номер документу30876065
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною бездіяльності та скасування державної реєстрації припинення юридичної особи

Судовий реєстр по справі —2а/425/4/13

Ухвала від 03.04.2013

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Чебанов О.О.

Ухвала від 18.04.2013

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Чебанов О.О.

Ухвала від 18.04.2013

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Чебанов О.О.

Ухвала від 03.04.2013

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Чебанов О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні