Рішення
від 22.04.2013 по справі 914/1029/13-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.04.13 Справа№ 914/1029/13-г

За позовом : Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Львівгаз», м. Львів

до відповідача: Державної установи «Львівський науково-дослідний інститут епідеміології та гігієни Міністерства охорони здоров`я України», м. Львів

про стягнення заборгованості в сумі 72 992,36 грн.

Суддя Коссак С.М.

при секретарі Кміть М.Б.

Представники:

Від позивача: Шевчик О.І. - представник за довіреністю № 06-1333 від 01.03.2013р.;

Від відповідача: Стефанишин А.Я. - представник за довіреністю №620 від 17.12.2012р.

Господарським судом Львівської області розглядається справа за позовом Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Львівгаз» до Державної установи «Львівський науково-дослідний інститут епідеміології та гігієни Міністерства охорони здоров`я України» про стягнення заборгованості в сумі 72 992,36 грн.

Ухвалою суду від 15.03.2013р. прийнято справу до розгляду та призначено судовий розгляд справи на 01.04.2013р. З підстав зазначених в ухвалі суду від 01.04.2013р. розгляд справи відкладено на 22.04.2013р.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримує з підстав викладених у позовній, просить їх задоволити з врахуванням поданої ним заяви (вх.13442/13 від 22.04.2013р.) про зменшення позовних вимог. Просить стягнути з відповідача на користь позивача 10 205,16 грн. - основного боргу, 298,50 грн. - пені, 59,70 грн. та судовий збір в сумі 1 720,50 грн.

Представник відповідача в судовому засіданні не заперечує проти заявлених позовних, а частині основної суми боргу. В поданому ним відзиві (вх.13382/13 від 19.04.2013р.) просить в частині стягнення основної суми боргу задоволити, в іншій частині позову відмовити та відстрочити виконання рішення суду на 6(шість) місяців, оскільки ДУ «Львівський НДІ епідеміології та гігієни МОЗ України» перебуває у важкому фінансовому становищі, через недофінансування потреб Інституту з державного бюджету України, а також через наявну велику заборгованість ДП «Львівдіалік» ДАК «Укрмедпром» перед Інститутом за оренду приміщень, що свідчить про відсутність вини відповідача у виникненні заборгованості перед позивачем за природній газ. З приводу цього подав підтверджуючі документи.

В судовому засіданні 22.04.2013 р. оголошено вступну та резолютивну частину рішення.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, повно, всебічно і об'єктивно з'ясувавши обставини в їх сукупності, дослідивши наявні в матеріалах докази судом встановлено таке.

Між ПАТ «Львівгаз» від імені якого діє філія УЕГГ м. Львова (Постачальник, позивач у справі) та ДУ «Львівський науково-дослідний інститут епідеміології та гігієни Міністерства охорони здоров'я України»(Споживач, відповідач у справі) укладено договір№ 2013/ТП-Б-014 4406 на постачання природного газу за регульованим тарифом від 31.01.2013 р. (надалі по тексту - Договір)

Відповідно до п. 1.1. Договору, Постачальник протягом 2013 року здійснює Споживачу постачання природного газу (далі - газ) в обсягах і порядку, передбачених Договором для забезпечення потреб Споживача, а Споживач (відповідач) оплачує Постачальнику (відповідачу) вартість газу у розмірах, строках, порядку та на умовах, передбачених договором.

Відповідно до п. 4.6. Договору оплата вартості послуг з постачання газу здійснюється Споживачем в місяці, що передує розрахунковому (на суму не більше одного місяця), у розмірі 100% із розрахунку договірного обсягу постачання газу відповідно до додатка №2 до Договору, при цьому здійснення передоплати за природний газ проводиться в межах кошторисних призначень.

Споживач самостійно розраховує суму платежу, виходячи з ціни газу на наступний розрахунковий період та відповідної величини договірного обсягу газу, заявленого на наступний розрахунковий період. У разі відсутності інформації про ціну газу на наступний розрахунковий період до дати здійснення оплати Споживач розраховує суму платежу за ціною, що діяла у попередньому місяці.

У випадку недоплати вартості з постачання газу за розрахунковий період споживач проводить остаточний розрахунок не пізніше 5 числа місяця, наступного за розрахунковим.

ПАТ «Львівгаз» свої зобов'язання згідно умов Договору виконало, що підтверджується актом приймання-передачі природного газу за січень 2013 року.

Відповідач взяті на себе зобов'язання не виконав, внаслідок чого, станом на 22.04.2013р. заборгованість відповідача перед позивачем за поставлений природний газ становить 10 205,16 грн. з врахуванням заяви про зменшення позовних вимог(вх.13442/13), що підтримується позивачем та визнається відповідачам у відзиві (вх.13382/13).

За прострочення виконання зобов'язання позивачем нараховано 298,50 грн. - пені, 59,70 грн. - 3 % річних.

При винесенні рішення суд виходив з наступного.

Відповідно до ст. 1 ГПК України підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності, мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Відповідно до ч. 1 ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до ст. 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

В силу положень ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу інших актів цивільного законодавства.

Статтею 629 ЦК України встановлено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 193 ГК України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч.1 ст.265 ГК України за договором поставки одна сторона - постачальник зобов'язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов'язується прийняти вказаний товар (товари) і сплати за нього певну грошову суму.

Згідно з ч.1 ст.11 ЦК України цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки.

Статтею 509 ЦК України передбачено, що зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послуги, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Згідно з ст.612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ст.610 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання. Статтею 611 ЦК України передбачені наслідки порушення зобов'язання.

Доказів здійснення відповідачем повної оплати вартості поставлений йому газу на момент розгляду спору суду не подано, а тому суд прийшов до висновку про задоволення зменшених позовних вимог в частині стягнення з відповідача 10 205,16 грн. основного боргу, оскільки такі обґрунтовано заявлені та підтверджені матеріалами справи, підтримуютьсять позивачем та не заперечується відповідачем.

Відповідно до статті 625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Заявлена позивачем до стягнення сума 3% річних у розмірі 59,70 грн. за неналежне виконання умов Договору нарахована правомірно і підлягає стягненню з відповідача на користь позивача(розрахунок в матеріалах справи).

Відповідно до статті 549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Пунктом 6.2.2 Договору передбачено, що у разі порушення Споживачем строків оплати, передбачених розділом 4 Договору, із споживача стягується пеня в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період, за який сплачується пеня, від суми простроченого платежу за кожен день прострочення платежу

Заявлена до стягнення пеня в сумі 298,50 грн. нарахована позивачем правомірно і підлягає задоволенню.

Відповідно до п.6 ч.1 ст.83 ГПК України господарський суд, приймаючи рішення, має право відстрочити або розстрочити виконання рішення.

Згідно п. 7.2 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 17.10.2012р. № 9 "Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів України" підставою для відстрочки, розстрочки, зміни способу та порядку виконання рішення можуть бути конкретні обставини, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим у визначений строк або встановленим господарським судом способом. При цьому слід мати на увазі, що згоди сторін на вжиття заходів, передбачених статтею 121 ГПК, ця стаття не вимагає, і господарський суд законодавчо не обмежений будь-якими конкретними термінами відстрочки чи розстрочки виконання рішення. Проте, вирішуючи питання про відстрочку чи розстрочку виконання рішення, зміну способу і порядку виконання рішення, господарський суд повинен враховувати матеріальні інтереси сторін, їх фінансовий стан, ступінь вини відповідача у виникненні спору, наявність інфляційних процесів у економіці держави та інші обставини справи, зокрема, щодо фізичної особи (громадянина) - тяжке захворювання її самої або членів її сім'ї, скрутний матеріальний стан, стосовно юридичної особи - наявну загрозу банкрутства, відсутність коштів на банківських рахунках і майна, на яке можливо було б звернути стягнення, щодо як фізичних, так і юридичних осіб - стихійне лихо, інші надзвичайні події тощо.

ДУ «Львівський НДІ епідеміології та гігієни Міністерства охорони здоров'я України» являється державною установою, що фінансується з державного бюджету України. На балансі Інституту серед іншого знаходиться будівля по вул. Зеленій, 12 у м. Львові, площа якої складає 9721,9 кв.м. Окрім Інституту в даній будівлі розташовані також ДП «Львівдіалік» ДАК «Укрмедпром», Національний медичний університет ім. Данила Галицького та Головне управління Держсанепідемслужби України у Львівській області, які користуються займаними приміщення на підставі договорів оренди, укладених з Інститутом та Регіональним відділенням Фонду державного майна у Львівській області.

Однак, один із орендарів державного майна, а саме ДП «Львівдіалік» ДАК «Укрмедпром», має перед інститутом значну заборгованість по орендній платі, на суму 998424,75 грн. що підтверджується копією акту звірки взаємних розрахунків від 18 лютого 2013р. (копія додано).

Саме дана заборгованість, як стверджує відповідач і є основною причиною несплати Інститутом коштів за використаний природній газ відповідно до умов укладеного між сторонами договору.

З приводу відсутності коштів на оплату комунальних послуг в тому числі і за природній газ, Інститут неодноразово звертався до МОЗ України, з проханням вирішити дану проблему.

Листом Міністерства охорони здоров'я України від 25.03.2013р. №100369/1056/8357 Інститут проінформовано, що заборгованість за комунальні послуги буде погашена у найкоротший термін.

Враховуючи важкий матеріальний стан відповідача, суд вважає за доцільне, у відповідності до п.6 ч.1 ст.83 ГПК України, задоволити частково клопотання та відстрочити виконання рішення суду на 2 (два) місяці до 23.06.2013р..

Відповідно до ст. 33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Згідно ст. 34 ГПК України, господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідно до ст. 43 ГПК України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Судовий збір відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу підлягає стягненню з відповідача.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 193, 265 Господарського кодексу України, ст.ст. 11, 15, 509, 526, 549, 610-612, 625, 626, 629 Цивільного кодексу України та ст.ст. 1, 33, 34, 43, 49, 82, 83, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задоволити повністю.

2. Стягнути з Державної установи «Львівський науково-дослідний інститут епідеміології та гігієни Міністерства охорони здоров'я України (79005, м.Львів, вул.Зелена, 12, код ЄДРПОУ 02012071) на користь Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Львівгаз» (79039, м.Львів, вул.Золота, 42, код ЄДРПОУ 03349039) 10 205,16 грн. основного боргу, 298,50 грн. пені, 59,70 грн. 3% річних та 1 720,50 грн. судового збору.

3. Відстрочити виконання рішення господарського суду Львівської області від 22.04.2013р. на 2 (два) місяці до 23.06.2013р.

4. Наказ видати відповідно до ст. 116 ГПК України.

Рішення набирає законної сили відповідно до статті 85 Господарського процесуального кодексу України, може бути оскаржене до Львівського апеляційного господарського суду в порядку і строки, передбачені статтями 91-93 Господарського процесуального кодексу України.

Повне рішення складено 24.04.2013р.

Суддя Коссак С.М.

Дата ухвалення рішення22.04.2013
Оприлюднено25.04.2013
Номер документу30886505
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/1029/13-г

Ухвала від 01.04.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Коссак С.М.

Рішення від 22.04.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Коссак С.М.

Ухвала від 15.03.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Коссак С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні