Вирок
від 22.04.2013 по справі 259/2654/13-к
КУЙБИШЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДОНЕЦЬКА

Справа № 259/2654/13-к

Провадження № 1-кп/259/145/2013

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"22" квітня 2013 р. м. Донецьк

Куйбишевський районний суд м. Донецька у складі:

головуючого судді - Добнєва С.С.,

при секретарі - Литвиненко Ю.Е.,

за участю прокурора - Борисова К.А.,

захисника - адвоката - ОСОБА_1,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Донецьку матеріали кримінального провадження відносно:

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця м. Макіївка Донецької області, громадянина України, з середньо-спеціальною освітою, працюючого директором ТОВ «Донбасінвестстрой», не судимого, який мешкає за адресою: АДРЕСА_1,

який обвинувачується по ч. 2 ст.205 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Так, частиною 1. ст. 42 Господарського кодексу України визначено, що підприємництво є самостійною, ініціативною, систематичною, на власний ризик господарською діяльністю, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку. Відповідно до ч. 1 ст. З Господарського кодексу України під господарською діяльністю розуміється діяльність суб'єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність. Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_2, з червня 2009 року, діючи умисно, з корисливих мотивів з метою прикриття незаконної діяльності в порушення вище вказаних статей Господарського кодексу України, знаходячись на території м. Донецька, через підставну особу здійснив реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності ТОВ «Карронада» та ТОВ «Компанія «Киприда» без наміру здійснювати підприємницьку діяльність з метою прикриття незаконної діяльності, при наступних обставинах.

16.06.2009р. ОСОБА_2, будучи організатором та виконавцем фіктивного підприємництва, маючи намір на реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності, склав протокол загальних зборів ТОВ «Карронада», який підписав ОСОБА_3 та яким останнього документально було призначено на посаду директора ТОВ «Карронада». Після цього ОСОБА_2, продовжуючи свій злочинний намір, діючи умисно з метою зайняття незаконною підприємницькою діяльністю надав до Виконавчого комітету Донецької міської ради заздалегідь підписані підставним засновником ОСОБА_3 протокол загальних зборів, установчі документи та заяву на реєстрацію ТОВ «Карронада», на підставі яких в Єдиному державному реєстрі юридичних та фізичних осіб-підприємців розпорядженням Виконавчого комітету Донецької міської ради від 18.06.2009р. за№12661020000033341 зареєстровано юридичну особу-суб'єкта підприємницької діяльності товариство з обмеженою відповідальністю «Карронада» з ідентифікаційним кодом юридичної особи № 36559194 та юридичною адресою - Донецька область, м. Донецьк, вул. Професорів Богославських, буд. 2 «а», за якою фактично підприємство ніколи не знаходилось.

Також, ОСОБА_2 з метою отримання свідоцтва платника ПДВ надав до ДПІ у Ленінському районі міста Донецька заздалегідь підготовлені та підписані документи від імені ОСОБА_3, на підставі яких 19.06.2009р. ТОВ «Карронада» поставлено на податковий облік до ДПІ у Ленінському районі міста Донецька та видано свідоцтво платника податку на додану вартість № 242457. Згодом ОСОБА_2, отримавши дозвіл на виготовлення кліше круглої печатки з метою її подальшого використання у злочинній діяльності та фактичного керівництва підприємством, виготовив та отримав її, таким чином обмежив доступ до неї ОСОБА_3, який з моменту реєстрації підприємства фактично функцій директора не виконував, документи для його реєстрації підписував за вказівкою ОСОБА_2 та в подальшому фінансово-господарську діяльність підприємства не здійснював.

Також встановлено, що ОСОБА_2 для реалізації свого злочинного наміру з метою отримання від підприємств реального сектору економіки та подальшого переказу безготівкових грошових коштів на рахунки інших підприємств реального сектору економіки та їх переводу з безготівкових коштів у готівкові, через підставного (номінального) директора ОСОБА_3 відкрив розрахункові рахунки у банківських установах, а саме: у АТ «АСТРА Банк» (МФО 380548) № НОМЕР_1; у ПАТ «ВіЕйБі Банк» СМФО 380537) № НОМЕР_2; у Філії АБ «Південний» в м. Донецьк (МФО 377012) № НОМЕР_3, № НОМЕР_4, № НОМЕР_5, № НОМЕР_6; у Філії ПАТ «Кредитпромбанк» м. Донецьк (МФО 335593) № НОМЕР_7, № НОМЕР_8, № НОМЕР_9, № НОМЕР_10 та у АТ «ОТП Банк» (МФО 300528) № НОМЕР_11, № НОМЕР_12 та № НОМЕР_13, які потім самостійно використовував для досягнення своєї злочинної мети з використанням програмно-технічного комплексу «Клієнт-банк».

Після реєстрації ТОВ «Карронада» ОСОБА_2, контролюючи всю фінансово-господарську діяльність підприємства, став продовжувати незаконну підприємницьку діяльність, сутність якої полягала у тому, що фіктивними документами оформлювалися неіснуючі (вигадані) операції з дотриманням усіх, необхідних для оформлення документів, процедур і реквізитів, з метою завищення податкового кредиту підприємствам реального сектору економіки та конвертації грошових коштів із безготівкової форми в готівкову.

Крім того, ОСОБА_2, будучи організатором та виконавцем фіктивного підприємництва, діючи умисно, повторно, маючи намір на реєстрацію іншого суб'єкта підприємницької діяльності, 19.08.2011р. склав протокол загальних зборів ТОВ «Компанія «Киприда», який також підписав ОСОБА_3 та яким останнього документально було призначено на посаду директора ТОВ «Компанія «Киприда». Надалі ОСОБА_2, продовжуючи свій злочинний намір, діючи умисно з метою зайняття незаконною підприємницькою діяльністю, надав до Виконавчого комітету Донецької міської ради заздалегідь підписані підставним засновником ОСОБА_3 протокол загальних зборів. установчі документи та заяву на реєстрацію ТОВ «Компанія «Киприда», на підставі яких в Єдиному державному реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців розпорядженням Виконавчого комітету Донецької міської ради від 22.08.2011р. за № 1 266 102 0000 039522 зареєстровано юридичну особу-суб'єкта підприємницької діяльності товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія «Киприда» з ідентифікаційним кодом юридичної особи № 37842281 та юридичною адресою - Донецька область, м. Донецьк, вул. Куйбишева, б. 143.

Також, ОСОБА_2 з метою отримання свідоцтва платника ПДВ надав до ДПІ у Куйбишевському районі міста Донецька заздалегідь підготовлені та підписані документи від імені ОСОБА_3, на підставі яких 15.09.2011р. ТОВ «Компанія «Киприда» поставлено на податковий облік до ДПІ у Куйбишевському районі міста Донецька та видано свідоцтво платника податку на додану вартість № 200001257. Після чого ОСОБА_2, отримавши дозвіл на виготовлення кліше круглої печатки з метою її наступного використання у злочинній діяльності та фактичного керівництва підприємством, виготовив та отримав її, таким чином обмежив доступ до неї ОСОБА_3, який з моменту реєстрації підприємства фактично функцій директора не виконував, документи для його реєстрації підписував за вказівкою ОСОБА_2 та в подальшому фінансово-господарську діяльність підприємства не здійснював.

Також встановлено, що ОСОБА_2 для реалізації свого злочинного наміру з метою отримання від підприємств реального сектору економіки та подальшого переказу безготівкових грошових коштів на рахунки інших підприємств реального сектору економіки та їх переводу з безготівкових коштів у готівкові, через підставного (номінального) директора ОСОБА_3 відкрив розрахункові рахунки в банківській установі, а саме: у Філії ПАТ «Кредитпромбанк» м, Донецьк (МФО 335593) № НОМЕР_14, №НОМЕР_15, №НОМЕР_16 та №НОМЕР_17, які потім самостійно використовував для досягнення своєї злочинної мети з використанням програмно-технічного комплексу «Клієнт-банк».

Після реєстрації ТОВ «Компанія «Киприда» ОСОБА_2, контролюючи всю фінансово-господарську діяльність підприємства, став продовжувати незаконну підприємницьку діяльність, сутність якої полягала у тому, що фіктивними документами оформлювалися неіснуючі (вигадані) операції з дотриманням усіх, необхідних для оформлення документів, процедур і реквізитів, з метою завищення податкового кредиту підприємствам реального сектору економіки та конвертації грошових коштів із безготівкової форми в готівкову.

Таким чином, після створення суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб), а саме: ТОВ «Карронада» та ТОВ «Компанія «Киприда», ОСОБА_2 з метою прикриття незаконної діяльності, діючи умисно, з корисливих мотивів, маючи повне розпорядження вказаними банківськими рахунками, установчими документами та безпосередній доступ до печаток вказаних підприємств, у період з 18.06.2009р. до 21.09.2012р. систематично здійснював таку незаконну діяльність, зокрема, отримував від різних СПД реального сектору економіки на розрахункові рахунки ТОВ «Карронада» та ТОВ «Компанія «Киприда» грошові кошти в безготівковій формі під виглядом оплати за поставлені товари, виконані роботи та надані послуги, фактично їх не здійснюючи, при цьому в документації по веденню фінансово-господарської діяльності вказувалися цілі витрат: «закупівля товару», «оплата робіт-послуг», «маркетингові послуги», «на видачу зарплати» і т.д. В подальшому з банківських рахунків ТОВ «Карронада» та ТОВ «Компанія «Киприда», які були підконтрольні ОСОБА_2, перераховувалися безготівкові грошові кошти на банківські рахунки підприємств реального сектору економіки (замовникам), які безпосередньо користувалися послугами з конвертації грошових коштів та завищення валових витрат з метою незаконного заниження податкового зобов'язання. Після вказаних дій ОСОБА_2 залишав собі заздалегідь обумовлену частину «конвертуємих» грошових коштів від перерахованої з розрахункових банківських рахунків ТОВ «Карронада» та ТОВ «Компанія «Киприда» сум, як плату за вчинені протиправні дії.

Виходячи з вищезазначеного встановлено, що ОСОБА_2, будучи організатором та виконавцем фіктивного підприємництва, діючи умисно, повторно, створив ряд суб'єктів підприємницької діяльності, а саме: ТОВ «Карронада» та ТОВ «Компанія Киприда» з метою прикриття незаконної підприємницької діяльності.

Таким чином, суд вважає доведеним, що обвинувачений ОСОБА_2 скоїв кримінальне правопорушення, передбачене ст. 205 ч. 2 КК України, а саме створення суб'єктів підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності, вчиненого повторно.

28 березня 2013 року між прокурором прокуратури міста Макіївка юристом 2 класу Борисовим К.А., якому на підставі ст. 37 КПК України надані повноваження прокурора у даному кримінальному провадженні та обвинуваченим ОСОБА_2 було укладено угоду про визнання винуватості, у відповідності до ст.ст. 468,469,472 КПК України.

Згідно даної угоди прокурор прокуратури міста Макіївки Борисов К.А. та обвинувачений ОСОБА_2 дійшли згоди щодо правової кваліфікації дій обвинуваченого за ч. 2 ст. 205 КК України. Істотних для даного кримінального провадження обставин, обвинувачений беззастережно визнав свою винуватість у зазначеному діянні. Також вказаною угодою визначено покарання, яке повинен понести ОСОБА_2 у вигляді штрафу в розмірі 51000гривень. В угоді передбачені наслідки укладання та затвердження угоди про визнання винуватості встановлені ст. 473 КПК України та наслідки її невиконання.

Розглядаючи питання про затвердження угоди про визнання винуватості, суд виходить з наступного.

Згідно п.1 ч.3 ст. 314 КПК України при прийнятті рішення у підготовчому судовому засіданні суд має право, зокрема, затвердити угоду.

Відповідно ст. 468 КПК України в кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Згідно ст. 469 КПК України, угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена в провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_2 обґрунтовано обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ст. 205 ч.2 КК України, який згідно ст. 12 КК України є злочином середньої тяжкості.

При цьому судом з'ясовано, що обвинувачений повністю визнає свою винуватість у зазначеному діянні, цілком розуміє права визначені ч.4 ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені ч.2 ст. 473 КПК України, характер обвинувачення та вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом.

Суд переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз, або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені угодою.

Також судом встановлено, що умови даної угоди відповідають вимогам Кримінального-процесуального Кодексу України та Кримінального Кодексу України.

Виходячи з викладеного, суд дійшов висновку про можливість затвердження угоди про визнання винуватості між прокурором прокуратури міста Макіївки юристом 2 класу Борисовим К.А., та обвинуваченим ОСОБА_2 та призначення обвинуваченому узгодженої сторонами міри покарання.

Речові докази у кримінальному провадженні -- залишити при матеріалах кримінального провадження.

Судові витрати у кримінальному провадженні відсутні.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 122, 118, 314, 373, 374, 475 КПК України, суд, -

З А С У Д И В:

Затвердити угоду про визнання винуватості від 28 березня 2013 року між прокурором прокуратури міста Макіївка юристом 2 класу Борисовим К.А., якому на підставі ст. 37 КПК України надані повноваження прокурора у даному кримінальному провадженні та обвинуваченим ОСОБА_2

ОСОБА_2 визнати винним у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст. 205 КК України.

Призначити ОСОБА_2 узгоджене сторонами покарання у виді штрафу в розмірі 51000 (п'ятдесят одна тисяча) грн. 00 коп.

Речові докази у кримінальному провадженні - залишити при матеріалах кримінального провадження.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку з підстав, передбачених ст. 394 КПК України до Апеляційного суду м. Донецька через Куйбишевський районний суд м. Донецька у строк 30 днів з моменту його проголошення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не було скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченому, прокурору.

Суддя:

СудКуйбишевський районний суд м.Донецька
Дата ухвалення рішення22.04.2013
Оприлюднено26.04.2013
Номер документу30897030
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —259/2654/13-к

Ухвала від 01.04.2013

Кримінальне

Куйбишевський районний суд м.Донецька

Добнєв С. С.

Вирок від 22.04.2013

Кримінальне

Куйбишевський районний суд м.Донецька

Добнєв С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні