Ухвала
від 15.06.2011 по справі 3/247(3/275)
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

УХВАЛА

15.06.11 Справа№ 3/247(3/275)

Суддя Березяк Н.Є. при секретарі Іванило О.П.

Розглянувши матеріали справи

За скаргою : Товариства з обмеженою відповідальністю „Провімі", с. Жорниська

На дії : ВДВС Буського РУЮ Львівської області, м. Львів

у справі № 3/247 (3/275)

За позовом : ТзОВ „Провімі", с. Жорниська, Яворівський район

До відповідача : ПП „Вокс -ЛВ", с. Утішків, Буський район

Про стягнення 1 125 767,85 грн.

В судове засідання з'явились:

від скаржника: Гуцуляк Г.І. - представник

від відповідача: не з'явився

від ВДВС Буського РУЮ: не з'явився

На розгляд Господарського суду Львівської області подано скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю „Провімі" на постанову ВДВС Буського РУЮ Львівської області від 24.03.2011 р. про відмову у відкритті виконавчого провадження (відмову в прийнятті до провадження виконавчого документа).

Ухвалою господарського суду Львівської області від 08.04.2011 р. скарга ТзОВ „Провімі" на дії ВДВС Буського РУЮ Львівської області прийнята до розгляду та призначено судове засідання на 18.04.2011 р.

В судовому засіданні 18.04.2011 р. було оголошено перерву до 27.04.2011 р. Товариством з обмеженою відповідальністю „Провімі" 20.04.2011 р. подано заяву про уточнення вимог за скаргою на дії Відділу державної виконавчої служби Буського районного управління юстиції (вхідний номер суду 9217/11 від 20.04.2011 р.), в якій просить скасувати постанову від 24.03.2011 р. про відмову у відкритті виконавчого провадження (відмову в прийнятті до провадження виконавчого документа) та зобов'язати Відділ державної виконавчої служби Буського районного управління юстиції Львівської області відкрити виконавче провадження по примусовому виконанню ухвали господарського суду Львівської області від 15.09.2010 р. по справі № 3/247(3/275) про затвердження Мирової угоди від 15.09.2010 р., укладеної між ТзОВ „Провімі" та ПП „ВОКС-ЛВ".

Розгляд скарги неодноразово відкладався з підстав, викладених в ухвалах суду від 27.04.2011 р. та від 18.05.2011 р.

Свою скаргу ТзОВ „Провімі" мотивує тим, що при винесенні постанови про відмову у відкритті виконавчого провадження (відмову в прийнятті до провадження виконавчого документа) від 24.03.2011 р. державний виконавець посилається на те, що виконавчим документом не встановлено на яку саме суму проводиться нарахування штрафу в розмірі 3% від суми несвоєчасно виконаного зобов'язання, що унеможливлює проведення стягнення в повному розмірі.

В судовому засіданні представник заявника скаргу підтримав з врахуванням уточнених вимог і просив задоволити їх з підстав і мотивів, викладених в скарзі та наданих в судовому засіданні поясненнях.

ПП „Вокс -ЛВ" участі уповноваженого представника в судове засідання не забезпечив, проте подав письмовий відзив на скаргу, в якому проти доводів скаржника заперечив повністю з тих підстав, що на момент затвердження мирової угоди від 15.09.2010 р., укладеної між ТзОВ „Провімі" та ПП „Вокс-ЛВ", заборгованість ПП „Вокс-ЛВ" складала 1 071 108,79 грн., а після затвердження вказаної мирової угоди Боржник здійснив ряд платежів, тому у виконавчому документі немає чіткої суми, яка підлягає стягненню.

Представник органу виконавчої служби в судове засідання участь уповноваженого представника не забезпечив, причин неявки не повідомили, хоча належним чином був повідомлений про час і місце розгляду скарги ухвалою господарського суду Львівської області, яка надсилалась йому рекомендованою кореспонденцією. За таких обставин, скарга може бути розглянута без участі представника.

Суд заслухавши пояснення представників, дослідивши матеріали справи, та оцінивши докази в їх сукупності, прийшов до висновку, що скарга обґрунтована і підлягає до задоволення.

При цьому суд виходив з наступного:

Як вбачається із оскаржуваної постанови Відділу державної виконавчої служби Буського районного управління юстиції від 24.03.2011 р., заступником начальника відділу, посилаючись на п.8 ч.1 ст. 26 Закону України „Про виконавче провадження", відмовлено в прийнятті до провадження виконавчого документа та у відкритті виконавчого провадження з примусового виконання ухвали господарського суду Львівської області від 15.09.2010 р. про затвердження мирової угоди, укладеної між ТзОВ „Провімі" та ПП „Вокс-ЛВ", в зв'язку з тим, що у даному виконавчому документі вказано, що у разі невиконання ПП „Вокс-ЛВ" умов Мирової угоди ПП „Вокс-ЛВ" сплачує ТзОВ „Провімі" штраф у розмірі 3% від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання, що унеможливлює проведення стягнення в повному розмірі, так як виконавчим документом не встановлено на яку саме суму проводиться нарахування штрафу.

Стаття 26 Закону України „Про виконавче провадження" містить перелік підстав відмови у відкритті виконавчого провадження. Зокрема положеннями п. 8 ч.1 ст.26 Закону України «Про виконавче провадження»передбачено, що державний виконавець відмовляє у відкритті виконавчого провадження у разі наявності інших передбачених законом обставин, що виключають здійснення виконавчого провадження.

Як вже зазначалося раніше, постановою Відділу державної виконавчої служби Буського районного управління юстиції від 24.03.2011 р. відмовлено у відкритті виконавчого провадження в зв'язку з тим, що у виконавчому документі не встановлено на яку саме суму проводиться нарахування штрафу у розмірі 3%, що унеможливлює проведення стягнення в повному розмірі. В даній постанові заступник начальника відділу ДВС Буського районного управління юстиції, посилаючись на п.8 ч.1 ст. 26 Закону України „Про виконавче провадження", не обґрунтовує якою саме нормою закону прямо передбачено, що якщо виконавчим документом не встановлено на яку саме суму проводиться нарахування штрафу, - це є обставиною, яка виключає здійснення виконавчого провадження і є підставою відмови у прийнятті до провадження такого виконавчого документа.

Відповідно до вимог ст. 19 Конституції України Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ст. 7 Закону України „Про виконавче провадження" державний виконавець зобов'язаний використовувати надані йому права у точній відповідності із законом і не допускати у своїй діяльності порушення прав та законних інтересів громадян і юридичних осіб.

Згідно з ч. 1 ст. 25 Закону України „Про виконавче провадження" державний виконавець зобов'язаний прийняти до виконання виконавчий документ і відкрити виконавче провадження, якщо не закінчився строк пред'явлення такого документа до виконання, він відповідає вимогам, передбаченим цим Законом, і пред'явлений до виконання до відповідного органу державної виконавчої служби.

Відповідно до ч.1 ст. 85 Закону України „Про виконавче провадження" у виконавчому провадженні на дії (бездіяльність) державного виконавця та інших посадових осіб державної виконавчої служби по виконанню рішення або відмову у здійсненні передбачених цим Законом дій стягувачем чи боржником може бути подана скарга до начальника відповідного органу державної виконавчої служби, якому безпосередньо підпорядкований державний виконавець, або до відповідного суду. Скарга у виконавчому провадженні по виконанню судових рішень на дії (бездіяльність) державного виконавця або начальника органу державної виконавчої служби подається до суду, який видав виконавчий документ.

Згідно п.2 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 26.12.2003 року № 14 „Про практику розгляду судами скарг на рішення, дії або бездіяльність органів і посадових осіб державної виконавчої служби та звернень учасників виконавчого провадження" стягувач, боржник або прокурор мають право оскаржити дії чи бездіяльність органів державної виконавчої служби щодо виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів тільки до господарського суду, який розглянув відповідну справу по першій інстанції (ст. 121-2 ГПК). Враховуючи, що примусове виконання судових рішень, постановлених господарськими судами, згідно зі ст. 4 Закону N 202/98-ВР та ст. 2 Закону № 606-XIV здійснюють державні виконавці, скарги на дії чи бездіяльність останніх розглядаються господарськими судами за правилами ст. 121-2 ГПК.

Відповідно до ст.121-2 ГПК України скарги на дії чи бездіяльність органів Державної виконавчої служби щодо виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів можуть бути подані стягувачем, боржником або прокурором протягом десяти днів з дня вчинення оскаржуваної дії, або з дня, коли зазначеним особам стало про неї відомо, або з дня, коли дія мала бути вчинена. За результатами розгляду скарги виноситься ухвала, яка надсилається стягувачеві, боржникові та органові виконання судових рішень. Ухвалу може бути оскаржено у встановленому цим Кодексом порядку.

При вирішенні питання про правомірність дій посадових осіб Державної виконавчої служби Буського районного управління юстиції у Львівській області, судом перевірено відсутність обставин, прямо передбачених законом, які виключають здійснення виконавчого провадження з примусового виконання ухвали господарського суду Львівської області від 15.09.2010 р. про затвердження мирової угоди, укладеної між ТзОВ „Провімі" та ПП „Вокс-ЛВ".

Враховуючи викладене, як вбачається з матеріалів справи, оскаржувана постанова Відділу державної виконавчої служби Буського районного управління юстиції Львівської області від 24.03.2011 р. про відмову у відкритті виконавчого провадження (відмову в прийнятті до провадження виконавчого документа) винесена з порушенням Закону України «Про виконавче провадження»і підлягає скасуванню.

Враховуючи наведене, керуючись ст. 19 Конституції України, ст.ст. 1, 5, 7, 25, 26, 85 Закону України „Про виконавче провадження", ст. 121-2 ГПК України, суд -

УХВАЛИВ:

1.Скаргу ТзОВ „Провімі" задоволити.

2. Скасувати постанову Відділу державної виконавчої служби Буського районного управління юстиції Львівської області від 24.03.2011 р. про відмову у відкритті виконавчого провадження (відмову в прийнятті до провадження виконавчого документа).

3. Зобов'язати Відділ державної виконавчої служби Буського районного управління юстиції Львівської області відкрити виконавче провадження по примусовому виконанню ухвали господарського суду Львівської області від 15.09.2010 р. по справі № 3/247(3/275) про затвердження Мирової угоди від 15.09.2010 р., укладеної між ТзОВ „Провімі" та ПП „ВОКС-ЛВ".

Ухвалу може бути оскаржено протягом 5 днів до Львівського апеляційного господарського суду.

Суддя Березяк Н.Є.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення15.06.2011
Оприлюднено26.04.2013
Номер документу30910850
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/247(3/275)

Ухвала від 15.06.2011

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні