Рішення
від 25.04.2013 по справі 906/475/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "25" квітня 2013 р. Справа № 906/475/13

Господарський суд Житомирської області у складі:

судді Терлецької-Байдюк Н.Я.

за участю представників сторін:

від позивача: не з'явився;

від відповідача: не з'явився;

розглянув у відкритому судовому засіданні в м. Житомирі справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Термастіл-Україна" (м.Полтава)

до Приватного підприємства "ВАЛком-інвест" (м. Коростень Житомирська область)

про стягнення 188080,77 грн.

Позивач звернувся до суду з позовом про стягнення з відповідача 180080,77грн. за неналежне виконання договору виготовлення №16/08 від 16.08.2012р. Витрати по сплаті судового збору просить покласти на відповідача.

Позивач в судове засідання не з'явився, причини неявки суд не повідомив, хоча про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, про що свідчить розписка представника про явку в судове засідання від 15.04.2013р. (а.с.44). Разом з тим, на виконання вимог ухвали суду позивач надіслав довідку про стан заборгованості відповідача станом на 19.04.2013р. (а.с.48).

Відповідач в судове засідання не з'явився. За допомогою засобів факсимільного зв'язку надіслав заяву від 22.04.2013р. за вих.№68, в якій зазначив про визнання позовних вимог в повному обсязі. Наявність боргу пояснив скрутним фінансовим становищем, в зв'язку з чим просить розстрочити виконання рішення суду щодо примусового погашення заборгованості на загальну суму 188080,77грн. на шість місяців з пропорційною виплатою щомісячно (а.с.50).

Дослідивши матеріали справи, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з матеріалів справи, 16.08.2012 року між Товариством з обмеженою відповідальністю "Термастіл-Україна" (виконавець/позивач) та Приватним підприємством "ВАЛком-інвест" (покупець/відповідач) було укладено договір виготовлення №16/08 (а.с.9-11), за умовами якого виконавець зобов'язується виготовити металоконструкції і передати у власність Покупця на умовах Договору, а Покупець зобов'язується прийняти і сплатити за металоконструкції (надалі іменовані також Продукція) по номенклатурі (асортименту) і в кількості, згідно з умовами Договору (п.1.1 договору).

Загальна вага металоконструкцій, що виготовляються і поставляються Виконавцем, за Договором складає: 54,233 тонни (п.3.1 договору).

Вартість виготовлення однієї тонни металоконструкцій визначається в Специфікації до Договору (Додаток № 2) (п.3.2 договору).

Загальна вартість виготовлення металоконструкцій складає: 546 863,75 грн. (п.3.3 договору).

Відповідно до п.3.6 загальна сума Договору складає: 561563,75 грн. і визначається як сукупна вартість усієї Продукції і послуг за Договором.

Згідно п.3.7 та п.3.8 договору Продукція виготовляється і поставляється Виконавцем після оплати Покупцем авансу в розмірі 70%: 393 094,63 грн. (триста дев'яносто три тисячі дев'яносто чотири гривні 63 коп., в тому числі ПДВ) за виконувані роботи по виготовленню і доставці металоконструкцій.

Частину, що залишилася, в розмірі 30%: 168 469,12 грн. (сто шістдесят вісім тисяч чотириста шістдесят дев'ять гривень 12 коп., в тому числі ПДВ) Покупець оплачує перед відвантаженням Продукції із заводу Виконавця відповідно відвантаженим партіям. (Додаток №3)

На виконання умов договору позивач у вересні 2012 року передав у власність Приватного підприємства "ВАЛком-інвест" продукцію, а саме: балки зварні двотаврові на загальну суму 561563,75грн., що підтверджується видатковими накладними №ТУПо-0000113 від 07.09.2012р. на суму 208 667,96 грн., №ТУПо-0000111 від 07.09.2012 р. на суму 188 458,99 грн., №ТУПо-0000114 від 11.09.2012 р. на суму 164 436,80 грн. (а.с. 14-16).

Товар отриманий за довіреністю № 176 від 07 вересня 2012 року представником ПП "ВАЛком-інвест" Ломакіним Вадимом Анатолійовичем (а.с.17).

Відповідач отриману продукцію оплати частково на суму 373482,98 грн., що підтверджується випискою банку від 17.08.2012 року (а.с.19).

В зв'язку з невиконанням ПП "ВАЛком-інвест" зобов'язань за договором Товариством з обмеженою відповідальністю "Термастіл-Україна" на адресу відповідача були направлені вимоги про оплату продукції від 14.09.2012 року та 20.02.2013 року (а.с.20-21), які залишились без відповіді та задоволення.

Таким чином, внаслідок неналежного виконання відповідачем своїх договірних зобов'язань щодо своєчасної оплати продукції, станом на день звернення позивача з позовом до суду у відповідача перед позивачем існує заборгованість у сумі 188080,77грн.

Враховуючи встановлені обставини, суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до ст. 173 Господарського кодексу України, господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Статтею 193 ГК України визначено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язання є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

З моменту укладення сторонами договору виготовлення від 16.08.2012р. між ними виникли зобов'язання, які регулюються параграфом 3 глави 63 Цивільного кодексу України "Послуги".

Згідно із ч.1 ст. 901 ЦК України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін (ст.632 ЦК України).

Відповідно до ч.1 ст.530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно зі ст.526 Цивільного кодексу України, ст.193 Господарського кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цих Кодексів, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст.525 Цивільного кодексу України, ч.7 ст.193 Господарського кодексу України)

Відповідно до ст.527 Цивільного кодексу України боржник зобов'язаний виконати свій обов'язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов'язання чи звичаїв ділового обороту.

Кожна зі сторін у зобов'язанні має право вимагати доказів того, що обов'язок виконується належним боржником або виконання приймається належним кредитором чи уповноваженою на це особою, і несе ризик наслідків непред'явлення такої вимоги.

Згідно із ст.629 ЦК України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Виходячи з викладеного, суд вважає вимогу позивача про стягнення 188080,77 грн. боргу правомірною та обґрунтованою і задовольняє її в повному обсязі.

Як визначає ст.32 Господарського процесуального кодексу України, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення спору.

Відповідно до ст.ст. 34, 43 Господарського процесуального кодексу України докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування. Господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили. Визнання однією стороною фактичних даних і обставин, якими інша сторона обґрунтовує свої вимоги або заперечення для господарського суду не є обов'язковим.

За змістом статті 33 Господарського процесуального кодексу України, обов'язок доказування та подання доказів розподіляється між сторонами, виходячи з того, хто посилається на юридичні факти, які обґрунтовують його вимоги і заперечення.

Відповідач борг визнав, доказів проведення розрахунків не надав.

Щодо заяви відповідача про розстрочку виконання рішення суду суд зазначаєх наступне.

Відповідно до п.6 ч.1 ст. 83 ГПК України господарський суд, приймаючи рішення, має право відстрочити або розстрочити виконання рішення.

Розстрочка означає виконання рішення частками, встановленими господарським судом, з певним інтервалом у часі. Строки виконання кожної частки також повинні визначатись господарським судом.

Підставою для відстрочки, розстрочки, зміни способу та порядку виконання рішення можуть бути конкретні обставини, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим у строк або встановленим господарським судом способом.

Враховуючи, що відповідачем не надано жодних доказів, які б підтверджували його скрутне фінансове становище станом на день розгляду спору, документального підтвердження відсутності грошових коштів на його рахунках, а також зважаючи на те, що відповідачем не наведено суду обставин, які ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, суд не вбачає підстав для задоволення поданої відповідачем заяви.

При цьому суд зазначає, що відповідач має право повторно звернутися до господарського суду з заявою про розстрочку виконання рішення суду в загальному порядку, надавши відповідні докази, як того вимагає закон.

Витрати по сплаті судового збору відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст.33,43,44,49,75,82-85 ГПК України, господарський суд,

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Приватного підприємства "ВАЛком-інвест" (11500, Житомирська область, м. Коростень, вул. Пацаєва, 3, код 36245411)

- на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Термастіл-Україна" (36000, м. Полтава, вул. Половка, 70, код 34204609) - 188080,77грн. боргу, а також 3761,62 грн. сплаченого судового збору.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Апеляційна скарга подається на рішення місцевого господарського суду протягом десяти днів з дня його оголошення. У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, зазначений строк обчислюється з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 Господарського процесуального кодексу України.

Повне рішення складено 26 квітня 2013 року.

Суддя Терлецька-Байдюк Н.Я.

Віддрукувати:

1 - в справу

2,3 - сторонам (рек. з повід.)

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення25.04.2013
Оприлюднено29.04.2013
Номер документу30924493
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —906/475/13

Рішення від 25.04.2013

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Терлецька-Байдюк Н.Я.

Ухвала від 02.04.2013

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Терлецька-Байдюк Н.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні