Постанова
від 15.04.2013 по справі 823/828/13-а
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Черкаси

15 квітня 2013 року Справа № 823/828/13-а

Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Орленко В.І.,

при секретарі - Журавель Т.В.,

за участю старшого прокурора прокуратури Черкаського району прокуратури Черкаської області Мовчан В.В. - за посвідченням № 009762 від 16.10.2012 р.,

представника позивача Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Шепіль К.Л. - за довіреністю від 02.01.2013 р.,

представника відповідача публічного акціонерного товариства «Україна-1» Савіна А.О. - за довіреністю від 11.02.2013 р.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси адміністративну справу за позовом прокурора Черкаського району в інтересах держави в особі Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до публічного акціонерного товариства «Україна-1» про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

До Черкаського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом звернувся прокурор Черкаського району в інтересах держави в особі Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, в якому просить стягнути з публічного акціонерного товариства «Україна-1» заборгованість зі сплати штрафу у розмірі 17 000 грн. 00 коп. за постановою Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку № 2042-ЦД-1- Е від 19.09.2012 р.

Прокурор та представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримали повністю, обґрунтовуючи тим, що 19.09.2012 р. Центральним територіальним департаментом Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку була винесена постанова № 2042-ЦД-1-Е про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів, відповідно до якої за невиконання розпорядження Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо усунення порушень законодавства на ринку цінних паперів на відповідача накладено штраф у розмірі 1 000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 17 000 грн. Враховуючи те, що вказана постанова відповідачем не оскаржена, сума штрафу за нею не сплачена, позивач просить стягнути зазначені кошти в судовому порядку.

Представник відповідача заперечує проти задоволення адміністративного позову, мотивуючи це тим, що на час розгляду справи відсутнє порушення вимог п.5 розділу XVII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про акціонерні товариства», товариство привело статут та внутрішні положення у відповідність із нормами Закону України «Про акціонерні товариства».

Заслухавши пояснення та доводи представників сторін, розглянувши подані документи і матеріали, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, суд прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що публічне акціонерне товариство «Україна-1» зареєстроване як юридична особа Черкаською районною державною адміністрацією Черкаської області 09.04.2001 р., ідентифікаційний код 03793354. Публічне акціонерне товариство «Україна» є правонаступником відкритого акціонерного товариства «Україна».

29.09.2011 р. уповноваженою особою Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку винесено розпорядження № 290-ЧК про усунення порушень законодавства про цінні папери, відповідно до якого відкрите акціонерне товариство «Україна» зобов'язано у строк до 29.03.2012 р. усунути порушення вимог п.5 розділу XVII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про акціонерні товариства», а саме, привести свій статут, та внутрішні положення у відповідність із нормами Закону України «Про акціонерні товариства», у тому числі змінити найменування товариства.

05.09.2012 р. Центральним територіальним департаментом Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку складений акт № 2064-ЦД-1-Е про правопорушення на ринку цінних паперів, в якому встановлено ознаки порушення п. 10 ст. 8 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», а саме: невиконання Розпорядження № 290-ЧК від 29.09.2011 р. про усунення порушень законодавства про цінні папери (термін виконання до 29.03.2012 р).

19.09.2012 р. директором Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку була винесена постанова № 2042-ЦД-1-Е про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів, відповідно до якої за невиконання розпорядження Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо усунення порушень законодавства на ринку цінних паперів на відповідача накладено штраф у розмірі 1 000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 17 000 грн.

Вказана постанова була направлена на адресу відповідача 24.09.2012р., № відправлення 535 (відповідно до реєстру згрупованих поштових відправлень та чеку).

Судом встановлено, що відповідачем постанова не оскаржувалася, штраф не сплачено.

Вирішуючи спір у справі, суд врахувує, що відповідно до п. 5 розділу XVII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про акціонерні товариства» статути та внутрішні положення акціонерних товариств, створених до набрання чинності цим Законом, підлягають приведенню у відповідність із нормами цього Закону не пізніше ніж протягом двох років з дня набрання чинності цим Законом.

Приведенням діяльності акціонерних товариств, створених до набрання чинності цим Законом, у відповідність із цим Законом є здійснення таких дій:

1) внесення змін до статуту товариства, які в тому числі передбачають зміну найменування акціонерного товариства з відкритого або закритого акціонерного товариства на публічне акціонерне товариство чи з відкритого або закритого акціонерного товариства на приватне акціонерне товариство за умови, що кількість акціонерів на дату внесення таких змін не перевищує 100 осіб, а також виконання всіх інших вимог цього Закону у статуті товариства;

2) приведення внутрішніх положень товариства у відповідність із вимогами цього Закону.

Спеціальним законом, який визначає правові засади здійснення державного регулювання ринку цінних паперів та державного контролю за випуском і обігом цінних паперів та їх похідних в Україні, є Закон України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» від 30 жовтня 1996 року № 448/96-ВР (далі по тексту - Закон № 448/96).

Відповідно до статті 1 Закону № 448/96 державне регулювання ринку цінних паперів - здійснення державою комплексних заходів щодо упорядкування, контролю, нагляду за ринком цінних паперів та їх похідних та запобігання зловживанням і порушенням у цій сфері.

Частиною 1 статті 5 Закону № 448/96 передбачено, що державне регулювання ринку цінних паперів здійснює Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку. Інші державні органи здійснюють контроль за діяльністю учасників ринку цінних паперів у межах своїх повноважень, визначених чинним законодавством.

Згідно частин 1-4 статті 6 Закону № 448/96 Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) є державним колегіальним органом, підпорядкованим Президенту України, підзвітним Верховній Раді України. Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку складається з Комісії як колегіального органу та центрального апарату. Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку може утворювати територіальні органи у випадках, передбачених у положенні про Національну комісію з цінних паперів та фондового ринку. Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку здійснює повноваження через центральний апарат і свої територіальні органи.

Відповідно до п.п. 10, 14 ст. 8 Закону № 448/96 Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку відповідно має право: надсилати емітентам, особам, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів, фондовим біржам та саморегулівним організаціям обов'язкові для виконання розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери та вимагати надання необхідних документів відповідно до чинного законодавства; накладати адміністративні стягнення, штрафні та інші санкції за порушення чинного законодавства на юридичних осіб та їх співробітників, аж до анулювання ліцензій на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів.

Згідно п. 8 ст. 11 Закону України № 448/96 та п. 1.8 розділу XVII Правил розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій, затверджених рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 11.12.2007р., Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку застосовує до юридичних осіб фінансові санкції за невиконання або несвоєчасне виконання рішень Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку або розпоряджень, постанов або рішень уповноважених осіб Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо усунення порушень законодавства на ринку цінних паперів - у розмірі від тисячі до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; за ті самі дії, вчинені повторно протягом року, - у розмірі від п'яти до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до ст. 12 Закону № 448/96 штрафи, передбачені статтею 11 цього Закону, накладаються Головою Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, членом Комісії та уповноваженими Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку посадовими особами після розгляду матеріалів, які засвідчують факт правопорушення.

Про вчинення правопорушення, зазначеного у статті 11, уповноваженою особою Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, яка його виявила, складається акт, який разом з поясненнями керівника, іншої відповідальної посадової особи та документами, що стосуються справи, протягом трьох робочих днів направляється посадовій особі, яка має право накладати штраф.

Посадова особа Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку приймає рішення про накладення штрафу протягом 10 робочих днів після отримання документів, зазначених у частині другій цієї статті. Рішення про накладення штрафу оформляється постановою, що надсилається юридичній особі, на яку накладено штраф, та банківській установі, в якій відкрито поточний рахунок цієї юридичної особи.

Рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про накладення штрафу може бути оскаржено в суді.

У разі несплати штрафу протягом 15 днів примусове стягнення штрафів здійснюється на підставі відповідного рішення суду за позовом Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Приймаючи до уваги, що відповідач, у встановлені законодавством строки штраф не сплатив, не оскаржив постанову про накладення штрафу, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог та вважає їх такими, що підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись статтями 159-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з публічного акціонерного товариства «Україна-1», ідентифікаційний код 03793354, в дохід державного бюджету заборгованість зі сплати штрафу у розмірі 17 000 (сімнадцять тисяч) грн. 00 коп.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, яка може бути подана до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня проголошення постанови. У разі застосування судом частини третьої статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні, апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя В.І. Орленко

Повний текст постанови виготовлений 19.04.2013 року.

Дата ухвалення рішення15.04.2013
Оприлюднено29.04.2013
Номер документу30925480
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —823/828/13-а

Постанова від 15.04.2013

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.І. Орленко

Ухвала від 25.03.2013

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.І. Орленко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні