Постанова
від 26.04.2013 по справі 805/4813/13-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 квітня 2013 р. Справа № 805/4813/13-а

приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 15 год. 00 хв.

Донецький окружний адміністративний суд в складі головуючого судді Спасової Н.В., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції в Амвросіївському районі Донецької області Державної податкової служби до товариства з обмеженою відповідальністю «Амвросіївська сільгосптехніка» про надання дозволу на погашення суми податкового боргу у розмірі 14469,68 грн. за рахунок майна відповідача, що перебуває у податковій заставі,-

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція в Амвросіївському районі Донецької області Державної податкової служби (надалі позивач, ДПІ в Амвросіївському районі Донецької області ДПС) звернулась до Донецького окружного адміністративного суду з позовом про надання дозволу на погашення суми податкового боргу у розмірі 14469,68 грн. за рахунок майна товариства з обмеженою відповідальністю «Амвросіївська сільгосптехніка» (надалі відповідач, ТОВ «Амвросіївська сільгосптехніка»), яке перебуває у податковій заставі. В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що станом на момент подання позову за відповідачем рахується податковий борг у розмірі 14469,68 грн. Зазначена сума податкового боргу стягнута з відповідача за рішенням Донецького окружного адміністративного суду. Але постанова залишилась без виконання у зв'язку з тим, що підприємство тривалий час, а саме з 2010 року не веде господарської діяльності, звітності до ДПІ не подає з 2010 року, розрахункових рахунків в банках обслуговуючих підприємство боржника не має з листопада 2012 року. Як підставу для звернення до суду з даним позовом позивач зазначає приписи ст. 95 Податкового кодексу України.

В судове засідання 26 квітня 2013 року представники сторін не з'явились. Про дату, час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином.

Представник позивача до відділу діловодства та документообігу Донецького окружного адміністративного суду 25 квітня 2013 року надав заяву про розгляд справи за його відсутністю. (а.с.30)

Відповідачем до відділу діловодства та документообігу Донецького окружного адміністративного суду 25 квітня 2013 року надано заяву про визнання позовних вимог ДПІ в Амвросіївському районі Донецької області ДПС в повному обсязі та про розгляд справи за відсутністю представника ТОВ «Амвросіївська сільгосптехніка». (а.с.33)

У відповідності з приписами ч. 4 ст. 122 КАС України справа розглядається в порядку письмового провадження, на підставі доказів, наявних в матеріалах справи.

Згідно вимог ст. 112 КАС України у разі повного визнання відповідачем адміністративного позову і прийняття його судом приймається постанова суду про задоволення адміністративного позову. Суд не приймає відмови від адміністративного позову, визнання адміністративного позову і продовжує розгляд адміністративної справи, якщо ці дії позивача або відповідача суперечать закону чи порушують чиї-небудь права, свободи або інтереси.

Суд приймає визнання відповідачем адміністративного позову, оскільки визнання адміністративного позову відповідачем не суперечить закону та не порушує чиї-небудь права, свободи або інтереси.

Дослідивши всі обставини справи і перевіривши їх наявними доказами, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню з наступних підстав.

У відповідності до статті 19-1 Податкового кодексу України органи державної податкової служби, крім іншого виконують такі функції: здійснюють контроль за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування і сплати податків та зборів, установлених цим Кодексом; здійснюють контроль за своєчасністю подання передбаченої законом звітності (податкових декларацій, розрахунків та інших документів, пов'язаних з обчисленням податків та зборів), а також перевіряють достовірність цих документів щодо правильності визначення об'єктів оподаткування і обчислення податків та зборів; здійснюють контроль за погашенням податкового боргу з податків та зборів платників податків, у тому числі тих, майно яких перебуває у податковій заставі.

Право на звернення до суду органів державної податкової служби передбачено статтею 20 Податкового кодексу України.

Отже, позивач у відповідності до норм Податкового кодексу України, є органом державної влади, уповноваженим здійснювати функцію контролю за визначенням та сплатою платником податків, повноваження якого на звернення до суду із позовом про погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі прямо визначені законодавством України.

Судом, встановлено, що відповідач у справі товариство з обмеженою відповідальністю «Амвросіївська сільгосптехніка» (ідентифікаційний код 33224781) зареєстровано в якості юридичної особи 14.10.2004 року Амвросіївською районною державною адміністрацією Донецької області, про що до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців за номером 1 236 102 0000 000036 внесені відповідні відомості. (а.с.7,9,23)

Товариство з обмеженою відповідальністю «Амвросіївська сільгосптехніка» знаходиться на податковому обліку з 21.10.2004 року за номером 897 в державній податковій інспекції в Амвросіївському районі Донецької області Державної податкової служби.

Станом на момент подання позову товариство з обмеженою відповідальністю «Амвросіївська сільгосптехніка» має податковий борг у розмірі 14469,68 грн. за узгодженими податковими зобов'язаннями, що підтверджується матеріалами адміністративної справи, у тому числі розрахунком суми заборгованості ТОВ «Амвросіївська сільгосптехніка» та постановою Донецького окружного адміністративного суду від 12 жовтня 2011 року по адміністративній справі № 2а/0570/16888/2011 про стягнення з рахунків відповідача суми податкового боргу.(а.с.21-22, 25)

З матеріалів справи вбачається, що на день розгляду справи відповідач не має відкритих розрахункових рахунків у банківських установах. Ті рахунки, які ТОВ «Амвросіївська сільгосптехніка» мала в філії ПАТ ПІБ в м. Сніжне Донецької області, ДОДАТ «Райффайзен Банк «Аваль» м. Донецьк, АТ «Райффайзен Банк «Аваль» у м. Києві відповідачем закриті у 2010, 2010 та 2012 роках відповідно. (а.с.32)

Податковий кодекс України регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

Відповідно до пп. 16.1.4. п.16.1. ст.16 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Згідно із п. 54.1. ст. 54 Податкового кодексу України, крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом.

Підпунктом 14.1.175. п. 14.1. ст. 14 Кодексу встановлено, що суми грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання, вважаються податковим боргом.

Відповідно до пункту 59.1. статті 59 Податкового кодексу України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

На виконання вимог зазначених норм позивачем направлялись на адресу відповідача податкові вимоги №1/18 від 12.01.2006 року, №2/71 від 05.04.2006 року, №0000731/0/608/4652-17 від 09.06.2006 року, №0001591750/0/1759/17-0/10736 від 30.10.2006 року та №0017161750/0 від 26.11.2010 року, які отримані посадовими особами ТОВ «Амвросіївська сільгосптехніка», про що свідчать відповідні підписи на корінцях податкових вимог та на повідомленнях про вручення поштових відправлень. (а.с.14-17)

Податкові вимоги вручались відповідачеві починаючи ще з 2006 року, з цього часу відповідач постійно мав несплачену податкову заборгованість, у зв'язку з чим вказані податкові вимоги не втратили своєї юридичної сили. Доказів оскарження чи скасування зазначених податкових вимог відповідачем до суду не надано.

З метою стягнення суми податкового боргу позивач звертався до Донецького окружного адміністративного суду з позовом про стягнення з рахунків відповідача податкової заборгованості, але прийнята за результатами розгляду вказаного позову постанова Донецького окружного адміністративного суду від 12.10.2011 року по справі №2а/0570/16888/2011, якою позовні вимоги ДПІ в Амвросіївському районі Донецької області ДПС задоволені в повному обсязі, залишилась без виконання через відсутність коштів на рахунках відповідача.

Згідно п. 88.1. ст. 88 Податкового кодексу України з метою забезпечення виконання платником податків своїх обов'язків, визначених цим Кодексом, майно платника податків, який має податковий борг, передається у податкову заставу.

Відповідно до п. 89.2. ст. 89 Податкового кодексу України з урахуванням положень цієї статті право податкової застави поширюється на будь-яке майно платника податків, яке перебуває в його власності (господарському віданні або оперативному управлінні) у день виникнення такого права і балансова вартість якого відповідає сумі податкового боргу платника податків, крім випадків, передбачених пунктом 89.5 цієї статті, а також на інше майно, на яке платник податків набуде прав власності у майбутньому.

Відповідно до положень п. 89.3. ст. 89 Податкового кодексу України майно, на яке поширюється право податкової застави, оформлюється актом опису.

До акта опису включається ліквідне майно, яке можливо використати як джерело погашення податкового боргу.

Опис майна у податкову заставу здійснюється на підставі рішення керівника органу державної податкової служби, яке пред'являється платнику податків, що має податковий борг.

20.11.2012 року Державною податковою інспекцією в Амвросіївському районі Донецької області Державної податкової служби прийнято Рішення № 10 про опис майна ТОВ « Амвросіївська сільгосптехніка» у податкову заставу. (а.с.18)

На виконання вказаного Рішення податковим керуючим Мельник В.В. складено акт від 21.11.2012 року № 9 опису майна ТОВ «Амвросіївська сільгосптехніка», згідно якому описані транспортні засоби та нерухоме майно, що зареєстроване за відповідачем згідно даних ВРЕВ м. Шахтарська та КП «Амвросіївське БТІ», на загальну суму 29038,87 грн. (а.с.19)

30.11.2012 року в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна зроблено реєстраційний запис про внесення у податкову заставу майна відповідача, вказаного в акті опису № 9 від 21.11.2012 року. (а.с.20)

Відповідно до статті 95 Податкового кодексу України орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги.

Орган державної податкової служби звертається до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Рішення суду щодо надання вказаного дозволу є підставою для прийняття органом державної податкової служби рішення про погашення усієї суми податкового боргу. Рішення органу державної податкової служби підписується його керівником та скріплюється гербовою печаткою органу державної податкової служби. Перелік відомостей, які зазначаються у такому рішенні, встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики.

Таким чином, враховуючи наведене, зважаючи на існування на день розгляду справи у ТОВ «Амвросіївська сільгосптехніка» податкового боргу у загальному розмірі 14469,68 грн., а також відсутність коштів на рахунках платника податків у банках, що його обслуговують, відсутність таких рахунків, приймаючи до уваги, що Податковим кодексом України надано право податковому органу звертатись до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків (шляхом його продажу), що перебуває у податковій заставі в разі недостатності коштів, які перебувають у власності платника податків і на які може бути звернено стягнення, суд вважає, що вимоги позивача про надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі, є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Відповідно до ч.4 ст. 94 КАС України, судові витрати з відповідача не підлягають стягненню.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 2, 7, 69-71, 94, 162,184-186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов Державної податкової інспекції в Амвросіївському районі Донецької області Державної податкової служби до товариства з обмеженою відповідальністю «Амвросіївська сільгосптехніка» про надання дозволу на погашення суми податкового боргу у розмірі 14469,68 грн. за рахунок майна відповідача, що перебуває у податковій заставі - задовольнити.

Надати дозвіл Державній податковій інспекції в Амвросіївському районі Донецької області Державної податкової служби на погашення суми податкового боргу у розмірі 14469,68 грн. за рахунок майна платника податків товариства з обмеженою відповідальністю «Амвросіївська сільгосптехніка» (код ЄДРПОУ 33224781), що перебуває у податкові заставі.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У випадку подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанова складена та підписана у нарадчій кімнаті 26 квітня 2013 року.

Суддя Спасова Н.В.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення26.04.2013
Оприлюднено30.04.2013
Номер документу30936544
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/4813/13-а

Постанова від 26.04.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Спасова Н.В.

Ухвала від 10.04.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Спасова Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні