Ухвала
від 19.04.2013 по справі 131/831/13-к
ІЛЛІНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 131/831/13-к

У Х В А Л А

"19" квітня 2013 р.

Слідчий суддя Іллінецького районного суду Вінницької області Димбіцький Ю.В.

при секретарі Телевань С.В.

з участю прокурора Струся О.Ю.,

розглянувши в м.Іллінці клопотання слідчого Іллінецького РВ УМВС України у Вінницькій області про арешт майна,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий Іллінецького РВ УМВС України у Вінницькій області ОСОБА_1 за погодженням із прокурором прокуратури Іллінецького району звернувся до суду із клопотанням про арешт майна, в якому зазначив, що 28 грудня 2012 року матеріали кримінального провадження за фактом замаху на викрадення грошей в сумі 70190 грн. Комунального підприємства «Іллінціфарм» Іллінецької районної ради Вінницької області шляхом несанкціонованого доступу до комп’ютерної мережі підприємства і переказу їх невстановленій юридичній особі у Печерське відділення м.Києва Приватбанку, були внесені до ЄРДР за № 12012010150000143 та розпочато розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.ст.15 ч.2, 185 ч.3 КК України.

В межах кримінального провадження було встановлено, що кошти Комунального підприємства «Іллінціфарм» Іллінецької районної ради Вінницької області, що в м.Іллінці, по вул.Енгельса, 48, в сумі 70190 грн. були викрадені шляхом їх списання із розрахункового рахунку вказаного підприємства і зарахування їх на рахунок № 26004052712864. Цей рахунок належитьТВК «Брекол» ТОВ, засновником і керівником якого є юридична особа (клієнт-банк) - клієнт Печерської філії ПАО КБ «Приватбанк» ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1. При цьому було встановлено, що Комунальне підприємство «Іллінціфарм» Іллінецької районної ради Вінницької області не мало будь-яких фінансових відносин із ТВК «Брекол» ТОВ і не користувалось його послугами, що свідчить про незаконність списання коштів з рахунку підприємства, тобто про вчинення їх крадіжки.

Тому слідчий просить накласти арешт на грошові кошти в сумі 70190 грн., які були викрадені вказаним чином із рахунку Комунального підприємства «Іллінціфарм» Іллінецької районної ради Вінницької області, що в м.Іллінці, і наразі знаходяться на рахунку № 26004052712864 ТВК «Брекол» ТОВ, засновником і керівником якого є юридична особа (клієнт-банк) - клієнт Печерської філії ПАО КБ «Приватбанк» ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, з метою заборони для будь-яких осіб розпоряджатися ним і використовувати їх, та можливості подальшого їх відчуження до скасування такого арешту у встановленому законом порядку.

При розгляді клопотання слідчий дав пояснення за його змістом, підтвердивши зазначені у клопотанні підстави для арешту майна.

Прокурор вважає клопотання слідчого не достатньо обґрунтованим, оскільки викрадені шляхом перерахування із одного банківського рахунку на інший безготівкові гроші Комунального підприємства «Іллінціфарм» Іллінецької районної ради Вінницької області не є матеріальним об’єктом, вони не можуть містити на собі сліди кримінального правопорушення. Крім того запропонований слідчим арешт вказаних коштів негативно відобразиться на забезпеченні фармацевтичними препаратами жителів району, тому просить забезпечити збереження вказаних коштів шляхом зобов’язання банку перерахувати їх на рахунок законного володільця Комунального підприємства «Іллінціфарм» Іллінецької районної ради Вінницької області для забезпечення його статутної діяльності до завершення кримінального провадження.

Розгляд клопотання слідчого провадиться без виклику особи, у володінні якої на відповідному рахунку знаходяться гроші, при існуванні доведених стороною обвинувачення достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни їх місця знаходження.

Розглянувши клопотання слідчого, заслухавши його пояснення та думку прокурора, доходжу висновку про відсутність передбачених законом підстав для його задоволення із наступних мотивів.

Відповідно до ст.ст.131, 170 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження; одним із видів заходів забезпечення кримінального провадження, зокрема, є арешт майна; арештом майна є тимчасове позбавлення підозрюваного, обвинуваченого або осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, можливості відчужувати певне його майно за ухвалою слідчого судді або суду до скасування арешту майна у встановленому цим Кодексом порядку; відповідно до вимог цього Кодексу арешт майна може також передбачати заборону для особи, на майно якої накладено арешт, іншої особи, у володінні якої перебуває майно, розпоряджатися будь-яким чином таким майном та використовувати його; арешт може бути накладено на нерухоме і рухоме майно, майнові права інтелектуальної власності, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковому вигляді, цінні папери, корпоративні права, які перебувають у власності підозрюваного, обвинуваченого або осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, i перебувають у нього або в інших фізичних, або юридичних осіб з метою забезпечення можливої конфіскації майна або цивільного позову.

Викрадені гроші в сумі 70190 грн., що наразі перебувають на рахунку № 26004052712864 ТВК «Брекол» ТОВ, засновником і керівником якого є юридична особа (клієнт-банк) - клієнт Печерської філії ПАО КБ «Приватбанк» ОСОБА_2, фактично належать Комунальному підприємству «Іллінціфарм» Іллінецької районної ради Вінницької області.

В цьому випадку викрадені гроші Комунального підприємства «Іллінціфарм» Іллінецької районної ради Вінницької області в сумі 70190 грн. за змістом ст.98 КПК України є речовим доказом, який в силу приписів ст.100 КПК України, повинен бути якнайшвидше повернутий володільцю.

З огляду викладеного, зважаючи на специфіку статутної діяльності Комунального підприємства «Іллінціфарм» Іллінецької районної ради Вінницької області щодо безперебійного забезпечення населення району фармакологічними препаратами, вважаю необхідним відмовити слідчому Іллінецького РВ УМВС України у Вінницькій області у задоволенні його клопотання про накладення арешту на грошові кошти, натомість вирішити їх долю шляхом зобов’язання банку утримувача перерахувати їх на рахунок законного володільця.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.98, 100, 131, 170, 171 - 173 КПК України,

У Х В А Л И В:

Відмовити слідчому Іллінецького РВ УМВС України у Вінницькій області у задоволенні клопотання про накладення арешту на грошові кошти за його безпідставністю.

У межах внесеного до ЄРДР за № 12012010150000143 кримінального провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.ст.15 ч.2, 185 ч.3 КК України, зобов’язати ПАТ «Комерційний банк «Приватбанк» перерахувати кошти, що знаходяться на рахунку № 26004052712864 ТВК «Брекол» ТОВ, засновником і керівником якого є юридична особа (клієнт-банк) - клієнт Печерської філії ПАО КБ «Приватбанк» ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, в сумі 70190 грн. їх законному володільцю на розрахунковий рахунок № 26002060335028 МФО 302689 Вінницька філія ПАТ «Комерційний банк «Приватбанк» м.Вінниця код 37220157 Комунального підприємства «Іллінціфарм» Іллінецької районної ради Вінницької області.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена безпосередньо до апеляційного суду Вінницької області протягом п’яти днів з дня її оголошення, а особою, без виклику якої винесено ухвалу, - протягом п’яти днів з дня отримання нею копії цього судового рішення.

Дата ухвалення рішення19.04.2013
Оприлюднено22.01.2014
Номер документу30950152
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна

Судовий реєстр по справі —131/831/13-к

Ухвала від 19.04.2013

Кримінальне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Димбіцький Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні