Постанова
від 29.04.2013 по справі 808/3390/13-а
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 квітня 2013 року Справа № 808/3390/13-а м.Запоріжжя Запорізький окружний адміністративний суд у складі

головуючого судді Максименко Л.Я.,

при секретарі судового засідання Приймаку Є.О.,

розглядаючи у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовною заявою: Баранівської міжрайонної державної податкової інспекції Житомирської області Державної податкової служби, м. Баранівка

до:Товариства з обмеженою відповідальністю «Агасфер», м. Запоріжжя

про:стягнення податкового боргу

ВСТАНОВИВ:

Баранівська міжрайонна державна податкова інспекція Житомирської області Державної податкової служби (далі-позивач) звернулось із адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Агасфер» (далі-відповідач) , в якому позивач просить суд прийняти рішення про погашення податкового боргу за рахунок майна платника податків Товариства з обмеженою відповідальністю «Агасфер».

В обґрунтування позову посилається на те, що за ТОВ «Агасфер» обліковується борг із земельного податку у розмірі 94 406 ,55 грн., який виник на підставі поданого ним до податкового органу розрахунку із земельного податку на 2011 рік та донарахованих податковою інспекцією зобов'язань на підставі проведених перевірок. Вказує, що ТОВ «Агасфер» у встановлені законом строки вищенаведену суму зобов'язань не сплатило, у зв'язку з чим податковий орган просить стягнути заборгованість у судовому порядку.

Заявою від 15.04.2013 позивач уточнив позовні вимоги та просить суд стягнути з ТОВ «Агасфер» суму податкового боргу із земельного податку у розмірі 94 406 ,55 грн. за рахунок грошових коштів платника податків. Вказані уточнення прийняті судом до розгляду.

Представник позивача у судове засідання не з'явився, клопотанням від 15.04.2013, яке надійшло через канцелярію суду (вх. № 16312), просить суд розглянути справу за його відсутності, на вимогах наполягає у повному обсязі.

У судове засідання відповідач також не прибув, направлена на його адресу ухвала про відкриття провадження у справі та судова повістка повернулись без вручення з приміткою пошти: «За закінченням терміну зберігання».

Враховуючи те, що ухвала про відкриття провадження та судові повістки направлялись відповідачу за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, то згідно ч. 4 ст. 33 та ч. 11 ст. 35 КАС України, вважається, що відповідач був належним чином повідомлений про порушення щодо нього адміністративної справи та необхідність надання відзиву.

За таких обставин, суд дійшов висновку щодо можливості розгляду справи за відсутності представників сторін, на підставі наявних у справі матеріалів.

У зв'язку з неявкою у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, суд, керуючись ч. 1 ст. 41 КАС України не здійснював фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу

Дослідивши матеріали справи та перевіривши їх доказами, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до п. п. 16.1.3 п. 16.1 ст. 16 Податкового кодексу України (надалі за текстом - ПК України), платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Пунктом 286.2. ст. 286 ПК України визначено, що платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями.

Як встановлено із матеріалів справи, ТОВ «Агасфер» подано до Баранівської міжрайонної державної податкової інспекції Житомирської області Державної податкової служби податковий розрахунок по земельному податку на 2011 рік № 497, в якому підприємством самостійно визначено податкове зобов'язання із земельного податку до сплати у сумі 99 586,80 грн. із щомісячною сплатою по 8 298,90 грн.

Відповідно до положень п. 287. 3 ст. 287 Податкового кодексу України, податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Відповідач самостійно нараховані зобов'язання у встановлений строк та у визначеному розмірі не сплатив.

Крім того, фахівцями Баранівської міжрайонної державної податкової інспекції Житомирської області Державної податкової служби преведена камеральна перевірка своєчасності сплати узгоджених податкових зобов'язань по земельному податку (акт № 200/15 від 05.07.2011), якою встановлено порушення відповідачем п. 57.1. ст. 57 Податкового кодексу України.

На підставі акту перевірки податковим органом прийнято податкове повідомлення-рішення № 0001980015 від 05.07.2011, яким відповідачу визначено податкове зобов'язання з земельного податку у розмірі 1 582,52 грн. та податкове повідомлення-рішення №0001970015 про застосування штрафу у розмірі 1 829,11 грн. Податкові повідомлення-рішення отримані представником підприємства 28.07.2011.

Також, фахівцями Баранівської міжрайонної державної податкової інспекції Житомирської області Державної податкової служби преведена камеральна перевірка даних, задекларованих у податковій звітності (акт № 139/15/36330465 від 30.03.2012), якою встановлено не подання підприємством податкової декларації по земельному податку за 2012 рік, що є порушенням п. 203.1. ст. 203 ПК України.

На підставі акту перевірки податковим органом прийнято податкове повідомлення-рішення № 0001240015 від 30.03.2012, яким відповідачу визначено податкове зобов'язання з земельного податку у розмірі 170,00 грн. Податкове повідомлення-рішення направлялось на адресу підприємства поштою, але повернулось без вручення.

За несвоєчасну сплату узгоджених зобов'язань податковий орган нарахував ТОВ «Агасфер» пеню у розмірі 116,39 грн.

Згідно з п. п. 14.1.39 п. 14.1 ст. 14 ПК України грошове зобов'язання платника податків - це сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як податкове зобов'язання та/або штрафну (фінансову) санкцію, а також санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Пунктом 57.3 ст. 57 ПК України передбачено, що у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1-54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органупідпунктом 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 цього Закону для подання податкової декларації.

Згідно пп. 14.1.175. п 14.1. ст. 14 Податкового кодексу України від 02.12.2010р. № 2755-VІ, податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Підприємство у встановлені законом строки самостійно визначені та донараховані податковим органом зобов'язання по земельному податку не сплатило, у зв'язку з чим його заборгованість склала 94 406,55 грн.

Згідно з п.59.1. ст. 59 ПК України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Відповідно до п. 59.3 ПК України податкова вимога надсилається не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати суми грошового зобов'язання.

З метою погашення податкового боргу, податковою інспекцією на адресу ТОВ «Агасфер» направлена податкова вимога № 56 від 09.03.2011, яка того ж дня отримана представником підприємства.

Згідно з п.п. 20.1.18 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України, органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

У відповідності до п. п. 95.1 та 95.2 ст. 95 ПК України, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі. Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

Згідно з п. 95.3 ст. 95 ПК України, стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Матеріалами справи підтверджується наявність у відповідача заборгованості із земельного податку у розмірі 94 406,55 грн., доказів зворотнього суду не надано.

З огляду на вищевикладене, суд дійшов висновку, що адміністративний позов підлягає задоволенню у повному обсязі.

Суд також зазначає, що згідно з ч. 4 ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Враховуючи вищезазначене та керуючись ст.ст. 2, 4, 7 - 12, 14, 86, 94, 158 - 163 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Баранівської міжрайонної державної податкової інспекції Житомирської області Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю «Агасфер» про стягнення податкового боргу, - задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Агасфер» (69095, м. Запоріжжя, вул. Гоголя, 100/оф.2, код ЄДРПОУ 36330465) на користь Місцевого бюджету Баранівської міської ради Житомирської області (р/р 33212811700038, код отримувача 37573026, код платежу 13050100, отримувач УДКСУ у Баранівському районі Житомирської області, банк ГУДКСУ у Житомирській області, МФО 811039) кошти у сумі податкового боргу із земельного податку у розмірі 94 406 (дев'яносто чотири тисячі чотириста шість) грн. 55 коп.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Запорізький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України, або прийняття постанови у письмовому провадженні - з дня отримання копії постанови, апеляційної скарги з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя Л.Я. Максименко

Дата ухвалення рішення29.04.2013
Оприлюднено08.05.2013

Судовий реєстр по справі —808/3390/13-а

Постанова від 29.04.2013

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Максименко Лілія Яковлівна

Ухвала від 15.04.2013

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Максименко Лілія Яковлівна

Ухвала від 01.04.2013

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Максименко Лілія Яковлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні