Постанова
від 30.04.2013 по справі 813/2070/13-а
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2; e-mail: inbox@adm.lv.court.gov.ua; тел.: (032)-261-58-10 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 квітня 2013 року справа № 813/2070/13-а

Львівський окружний адміністративний суд у складі головуючої-судді: Крутько О.В., розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України у Городоцькому районі Львівської області до Кооперативу «Темп» про стягнення заборгованості, -

в с т а н о в и в :

Управління Пенсійного фонду України у Городоцькому районі Львівської області звернулося у Львівський окружний адміністративний суд з позовом до Кооперативу «Темп» про стягнення заборгованості у розмірі 2944,13 грн.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що у відповідача наявний борг по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 2944,13 грн., що підлягає стягненню.

Ухвалою від 21.03.2013 року суд відкрив скорочене провадження у даній справі, надав відповідачу строк для подання заперечення проти позову або заяви про визнання позову та роз'яснив наслідки такого неподання.

Поштова кореспонденція від відповідача повернулася на адресу суду з відміткою «за закінченням терміну зберігання».

Відповідно до ч.8 ст. 35 КАС України вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, внесеною до відповідного державного реєстру.

Відповідно до п.11 ст. 35 КАС України у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

З врахуванням того, що на адресу суду від відповідача не надходило заперечення проти позову та заяви про визнання позову, суд вважає за можливе, у відповідності до вимог ч.4 ст.183-2 КАС України, розглядати справу в порядку скороченого провадження одноособово, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши надані докази, суд даючи правову оцінку спірним правовідносинам виходив з наступного.

Відповідач - Кооператив «Темп», зареєстрований в УПФУ в Городоцькому районі Львівської області як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Відповідно до п. 6 ч. 2 ст. 17 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» №1058-IV від 09.07.2003 року (діючої на час виникнення спірних правовідносин), страхувальник зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установленні строки та в повному обсязі страхові внески.

Відповідно до ч. 6 ст. 20 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Базовим звітним періодом є календарний місяць.

Статтею 106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» визначено, що суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Згідно ч.12 ст. 20 Закону страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

Як вбачається із долученого до матеріалів справи розрахунку суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за грудень 2009 року у відповідача виник обов'язок сплатити внески на загальнообов'язкове державне пенсійне на загальну суму 2944,13 грн.

Відповідно до п.3 ст. 106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» територіальні органи Пенсійного фонду України надсилають вимогу про сплату боргу страхувальнику, який на кінець звітного періоду має недоїмку по сплаті страхових внесків.

У відповідності до вимог Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» відповідачу було направлено вимогу про сплату боргу № Ю-44 від 01.02.2010 року на суму 2944,13 грн., яку отримано відповідачем 09.02.2010 року, згідно поштового повідомлення про вручення поштового відправлення.

Згідно абз. 5, 6 п.7 розділу VІІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону від 08.07.2010 р., № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій. На період до повного стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, та відповідних штрафних санкцій за фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом.

Таким чином, до правовідносин, що є предметом розгляду в зазначеній адміністративній справі, повинно застосовуватися законодавство, що діяло на момент виникнення такої заборгованості.

Відповідно до ч. 15 ст. 106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», строк давності щодо стягнення недоїмки, пені та штрафів не застосовується.

Заборгованість відповідача, що підлягає стягненню становить 2944,10 грн., що підтверджується розрахунком позивача про суми боргу, який відповідач у встановлені законом строки не сплатив.

Отже, позовні вимоги Управління Пенсійного фонду України у Городоцькому районі Львівської області про стягнення заборгованості з Кооперативу «Темп» у розмірі 2944,10 грн. є обґрунтованими, підтверджуються долученими до матеріалів справи доказами, і підлягають до задоволення.

Керуючись ст.ст. 71, 94, 158, 160-163, 167, 183-2, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

п о с т а н о в и в :

Позов задоволити повністю.

Стягнути з Кооперативу «Темп» (код ЄДРПОУ: 22344705) на користь Управління Пенсійного фонду України у Городоцькому районі Львівської області (код ЄДРПОУ: 20847508) заборгованість у розмірі 2944 (дві тисячі дев'ятсот сорок чотири) грн. 13 коп. по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Постанову звернути до негайного виконання.

Постанова може бути оскаржена шляхом подачі протягом десяти днів з дня одержання копії постанови апеляційної скарги, яка подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Львівський окружний адміністративний суд з одночасним надсиланням копії апеляційної скарги особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили в строк та в порядку, передбаченому ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України .

Суддя Крутько О.В.

Постанова виготовлена та підписана 30 квітня 2013 року.

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення30.04.2013
Оприлюднено08.05.2013
Номер документу31044830
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —813/2070/13-а

Постанова від 30.04.2013

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Крутько Олена Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні