Рішення
від 28.11.2006 по справі 17729-2006
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

17729-2006

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

Автономна Республіка Крим, 95000, м.Сімферополь, вул. К.Маркса, 18, к. 414

РІШЕННЯ

Іменем України

28.11.2006Справа №2-8/17729-2006

За позовом – Приватного підприємства “Алмаст”, м. Ялта

До відповідача – Ялтинської міської Ради, м. Ялта

Про спонукання до укладення договору

СуддяЧумаченко С.А.    

П Р Е Д С Т А В Н И К И:

Від позивача – Остроушко М.М., пред-к за дов. від 06.12.2006 р.

Від відповідача: Бугло М.В., пред-к за дов. №02.9-2/133 від 13.03.2006 р.

Сутність спору: позивач приватне підприємство “Алмаст” звернувся до Господарського суду Автономної Республіки Крим з позовом до відповідача Ялтинської міської Ради, просить примусити Ялтинську міську Раду укласти договір купівлі – продажу земельної ділянки, загальною площею 0,0456 га, яка знаходиться за адресою АР Крим, м. Ялта, вул. Боткинська 2-в, для експлуатації кафе “На поляне” з приватним підприємством “Алмаст”.

      Позивачем представлено уточнення позовних вимог, а саме просить примусити Ялтинську міську Раду укласти договір купівлі – продажу земельної ділянки, загальною площею 0,0456 га, яка знаходиться за адресою АР Крим, м. Ялта, вул. Боткинська 2-в, для експлуатації кафе “На поляне” з приватним підприємством “Алмаст” у місячний строк з дня вступу рішення суду в законну силу, а у випадку не укладення договору у вказаний строк, вважати його укладеним в

редакції представленої позивачем, після вступу рішення суду в законну силу.

    Відповідачем представлено відзив на позовну заяву, просить у позові ПП “Алмаст” відмовити у повному обсязі, та зазначає, відповідно до ст. 13 Конституції України земля є об'єктом права власності Українського народу, від імені якого права власника здійснюють органи місцевого самоврядування. Також відповідно до ст. 16 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є земля, що знаходиться в комунальній власності територіальної громади міста. Від імені і на користь територіальних громад право суб'єкта комунальної власності здійснюють відповідні ради. Діючим цивільним кодексом України, а саме ст. 316, передбачено, що право власності є право особи, яка його здійснює відповідно до закону по своїй волі, незалежно від волі інших осіб. Згідно ст. 319 Цивільного кодексу України власник володіє, користується і розпоряджається майном , що йому належить, за власним розсудом.  

       Розглянувши матеріали справи, заслухавши представників сторін, суд –  

В с т а н о в и в:

22.06.1999 виконавчим комітетом Ялтинської міської Ради, на основі рішення виконавчого комітету Ялтинської міської Ради за №485 (5) від 28.11.1997 р., записаного в реєстрову книгу №16-а, стр. 161, під реєстровим №205, 22.06.1999 р., приватному підприємству “Алмаст” видано свідоцтво №277 на право власності на кафе “На поляне”, яке знаходиться за адресою: м. Ялта, вул. Боткинська, 2-в.

20.03.2001 року Рішенням №34 35-ї сесії Ялтинської міської Ради 23-скликання, було вирішено надати в оренду ПП “Алмаст” строком на 3 роки земельну ділянку 0,0456 га, для обслуговування кафе “На поляне” за адресою: м. Ялта, вул. Боткинська, 2-в.

25.03.2004 року між Ялтинською міською Радою народних депутатів (орендодавець) та приватним підприємством “Алмаст” (орендар) укладений договір оренди земельної ділянки. Договір зареєстрований у виконавчому комітеті Ялтинської міської ради у книзі записів договорів оренди земельної ділянки 09.06.2004 року за №00151.

Відповідно до п.1.1. вищевказаного договору, орендодавець надає, а орендар приймає у строкове користування на умовах договору оренди земельну ділянку загальною площею 456 кв.м. із земель комунальної власності Ялтинської міської Ради, за адресою: АР Крим, м. Ялта, вул. Боткинська, 2-в.

п.2.2., договору передбачає, договір оренди укладений строком на 50 років з дня прийняття рішення Ялтинської міської ради про надання земельної ділянки.

Відповідно до акту прийому - передачі, який є додатком до договору, відповідач передав позивачу  земельну ділянку 0,0456 га, для обслуговування кафе “На поляне” за адресою: м. Ялта, вул. Боткинська, 2-в.

Згідно з даними земельно - кадастрової інформації, яка є додатком до договору оренди земельної ділянки, земельна ділянка має кадастровий номер 0111900000:01:006:0063, цільове використання та його код згідно з УКЦІЗ - інша комерційна діяльність (1.11.6)

Відповідно з довідкою про визначення нормативної грошової оцінки земельної ділянки ПП "Алмаст”, виданої Ялтинським міським управлінням земельних ресурсів 23.03.2004 р., нормативна оцінка земельної ділянки складає: 501.437, 76  грн.

Відповідно до п.3.2. договору оренди земельної ділянки від 25.03.2004 р., орендар земельної ділянки має право першочергового придбання у власність орендованої земельної ділянки у відповідності до закону.

Згідно даних технічного паспорту на виробничу будівлю - кафе "На Поляне", яке знаходиться за адресою: м. Ялта, вул. Боткинська, буд. 2-в, виданого КП "БТІ м. Ялта" 27.03.2002 р., інвентарна справа №9602, реєстровий №205, визначено загальну площу земельної ділянки на якій знаходиться будівля: 479 кв.м.    

06.12.2005 року позивач направив на адресу голови Ялтинської міської ради, клопотання з проханням продати земельну ділянку несільськогосподарського призначення загальною площею 0,0456 га, за адресою: АР Крим, м. Ялта, вул. Боткинська, 2-в, для обслуговування кафе "На поляне". Згідно відмітки на клопотанні, воно було отримано управлінням по питанням регулювання земельних відносин Ялтинської міської Ради 07.12.2005 року.

30.05.2006 року від секретаря Ялтинської міської ради отримана відповідь за вихід. №865/06, відповідно до якої клопотання від 06.12.2005 року було розглянуто постійною депутатською комісією по землевикористанню та екології  (протокол засідання від 26.04.2006 р. п. 56) та його розгляд було відкладено, на основі рішення №17 1-ї сесії Ялтинської міської ради 5-го скликання від 21.04.2006 року, у зв'язку з тим, що на даний момент не затверджений Генеральний план Великої Ялти та план детального планування застройки м. Ялти.

09.08.2006 року позивач повторно звернувся до Ялтинського міського голови з клопотанням про повторний розгляд питання про викуп спірної земельної ділянки. До клопотання були додані, відповідним чином оформлені документи, а саме:

- свідоцтво про державну реєстрацію підприємства;

- свідоцтво про право власності на кафе;

- технічний паспорт об'єкта;

- договір оренди земельної ділянки;

- проект відводу земельної ділянки;

- технічний звіт після корегування, про перенесення кордонів земельної ділянки в натурі. На адресу Ялтинської міської ради, також був направлений проект договору купівлі - продажу вказаної земельної ділянки.

Згідно відмітки на клопотанні від 09.08.2006 р., клопотання отримано відповідачем 09.08.2006 р. за вхід.№ 02.2-03/584-06.

На теперішній час дане клопотання не розглянуто, яких - небудь рішень про задоволення клопотання або відмови, відповідачем не приймалося.

Суд розглянувши позовні вимоги, вважає їх обґрунтованими, та підлягаючими задоволенню в повному обсязі за наступними підставами.

Відповідно до ст. 78 Земельного кодексу України, право власності на землю - це право володіти, користуватися і розпоряджатися земельними ділянками. Право власності на землю набувається та реалізується на підставі Конституції України, Земельного кодексу України, та законів України, що видаються відповідно них.

Згідно зі ст. 80 Земельного кодексу України, суб'єктами права власності на землю є також громадяни та юридичні особи - на землі приватної власності.

Норма статті 82 Земельного кодексу України вказує, що юридичні особи (засновані громадянами України або юридичними особами України) можуть набувати у власність земельні ділянки для здійснення підприємницької діяльності також у разі придбання за договором купівлі - продажу, дарування, міни, іншими цивільно - правовими угодами.

Підстави набуття права на землю зазначені у ст. 116 Земельного кодексу України, відповідно до якої, громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування державних органів приватизації щодо земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти, які підлягають приватизації, в межах їх повноважень, визначених цим кодексом. Набуття права за землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування.

Відповідно до ст. 128 Земельного кодексу України, продаж юридичним особам земельних ділянок державної і комунальної власності для цілей, визначених цим кодексом, здійснюється в тому числі органами місцевого самоврядування в межах їхніх повноважень, за заявою юридичної особи. До заяви додається державний акт на право постійного користування землею або договір оренди землі, план земельної ділянки і документ про її надання у разі відсутності державного акту, свідоцтво про реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності.

Міська рада в місячний термін розглядає справу і приймає рішення про продаж земельної ділянки або про відмову у продажу з вказівкою причин відмови.

З матеріалів справи вбачається додержання позивачем вимог ст. 128 Земельного кодексу України та факт подачі всіх необхідних документів.

ч.5 ст. 128 Земельного кодексу України встановлює підстави для відмови в продажу земельної ділянки: а) неподання документів, необхідних для прийняття рішення щодо продажу такої земельної ділянки; б) виявлення недостовірних відомостей у поданих документах; в) якщо щодо суб'єкта підприємницької діяльності порушена справа про банкрутство або припинення його діяльності.

Відповідно до ст.33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підстави своїх вимог та заперечень.

Однак відповідачем не доведено суду факт встановлення недостовірності відомостей в поданих позивачем документах, наявність справи про банкрутство відносно позивача або наявність наміру приватного підприємства "Алмаст" припинити свою діяльність. У зв'язку з цим в силу ст. 128 Земельного кодексу України Ялтинська міська Рада не мала законних підстав для відмови в наданні (продажу) земельної ділянки.

Згідно зі ст. 19 Конституції України, органи державної влади і органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти тільки на підставі, в межах повноважень і способом, які передбачені Конституцією і законами України.

Відповідно до ст. 127 Земельного кодексу України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування і державні органи приватизації відповідно до їх повноважень здійснюють продаж земельних ділянок державної чи комунальної власності громадянам та юридичним особам, які мають право на набуття земельних ділянок у власність, а також іноземним державам відповідно до цього Кодексу.

Продаж земельних ділянок державної та комунальної власності громадянам та юридичним особам здійснюється на конкурентних засадах (аукціон, конкурс), крім випадку земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти нерухомого майна, що є власністю покупців цих ділянок. З матеріалів справи - свідоцтва на право власності №277 виданого 22.06.1999 року, на підставі рішення виконавчого комітету Ялтинської міської ради №485 (5) від 28.11.1997, вбачається, що кафе "На Поляне", розташоване за адресою: АР Крим, м. Ялта, вул. Боткинська, 2-в. є власністю приватного підприємства "Алмаст".

З умови надання всіх необхідних документів, у відповідача були відсутні законні підстави для відмови позивачеві у викупі земельної ділянки.

Відповідно до ч.1 ст.55 Конституції України передбачена можливість оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових та службових осіб.

Норма ч.10 ст.128 Земельного кодексу України також надає право оскаржити в суді рішення про відмову у продажу земельної ділянки.

Відповідно до ч.1 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України, господарським судам підвідомчі, зокрема, справи у спорах, що виникають при укладенні, зміні, розірванні і виконанні господарських договорів.

 В судовому засіданні 28.11.2006 оголошена вступна та резолютивна частини рішення.

        Повний текст рішення підписано 04.12.2006.

        Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст. 44, 49, 77, 82-84 ГПК України, суд -

ВИРIШИВ:

1. Позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

       2. Примусити Ялтинську міську Раду укласти договір купівлі – продажу земельної ділянки, загальною площею 0,0456 га, яка знаходиться за адресою АР Крим, м. Ялта, вул. Боткинська 2-в, для експлуатації кафе “На поляне” з  приватним підприємством “Алмаст” у разі не укладення договір оренди вступає в законну силу, в редакції ПП “Алмаст”, що представлена суду та наявна в матеріалах справи.        

      3. Стягнути з Ялтинської міської ради  (АР Крим, м. Ялта, пл. Радянська 1) на користь приватного підприємства “Алмаст” (юр. адреса: АР Крим, м. Ялта, вул. Васильєва, б.19; факт. Адреса: АР Крим, м. Ялта, вул. Григор'єва, 32, ідентифікаційний код 23199197) 85 грн. державного мита.

       4. Стягнути з Ялтинської міської ради  (АР Крим, м. Ялта, пл. Радянська 1) на користь приватного підприємства “Алмаст” (юр. адреса: АР Крим, м. Ялта, вул. Васильєва, б.19; факт. Адреса: АР Крим, м. Ялта, вул. Григор'єва, 32, ідентифікаційний код 23199197) 118грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

       5.Видати накази після набрання рішенням законної сили.  

Суддя Господарського суду

Автономної Республіки Крим                                        Чумаченко С.А.

СудГосподарський суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення28.11.2006
Оприлюднено20.08.2007
Номер документу310660
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —17729-2006

Рішення від 28.11.2006

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Чумаченко С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні