Постанова
від 16.04.2013 по справі 816/1818/13-а
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 квітня 2013 року м. ПолтаваСправа №816/1818/13-а

Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Петрової Л.М.,

при секретарі - Іванюк Є.В.,

за участю:

представника позивача - Шеховцова І.Є.,

представника відповідача - Сітак І.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Приватного підприємства "Науково-виробнича фірма "Вітроенергія" до Управління з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Виконавчого комітету Полтавської міської ради про скасування запису у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців,

В С Т А Н О В И В:

04 квітня 2013 року Приватне підприємство "Науково-виробнича фірма "Вітроенергія" звернулося до Полтавського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Управління з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Виконавчого комітету Полтавської міської ради про скасування запису у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців щодо внесеного рішення засновників про припинення юридичної особи Приватного підприємства "Науково-виробнича фірма "Вітроенергія" за рішенням засновників (запис №1 588 002478 56).

В обґрунтування позовних вимог зазначав, що засновником ПП "Науково-виробнича фірма "Вітроенергія" прийнято рішення про скасування рішення про припинення ПП "Науково-виробнича фірма "Вітроенергія". Оскільки Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" скасування реєстраційного запису можливе лише за рішенням суду, позивач звернувся до суду з позовом про скасування у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців вищезазначеного запису.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримав, просив суд їх задовольнити.

Представник відповідача у судовому засіданні позов визнала. Суду пояснила, що Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" не передбачено відміну рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи, а єдиною підставою для внесення запису про відміну державної реєстрації припинення юридичної особи є постановлення судом рішення щодо відміни державної реєстрації припинення юридичної особи.

Суд, заслухавши пояснення представників сторін, вивчивши та дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, приходить до наступних висновків.

Приватне підприємство "Науково-виробнича фірма "Вітроенергія" зареєстровано як юридичну особу 20 липня 2005 року Виконавчим комітетом Полтавської міської ради, код ЄДРПОУ 33660764, що підтверджується наявною у матеріалах справи копією свідоцтва про державну реєстрацію серії А00 №083267 /а.с. 5/.

Засновником ПП "Науково-виробнича фірма "Вітроенергія" 31 січня 2013 року прийнято рішення про припинення юридичної особи шляхом ліквідації /а.с. 9/.

31 січня 2013 року позивачем було подано державному реєстратору Управління з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців виконавчого комітету Полтавської міської ради пакет документів для проведення реєстраційної дії "Внесення рішення учасників (засновників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи" /а.с. 4/.

Державним реєстратором до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців внесено запис №1 588 002478 56 про прийняте засновником ПП "Науково-виробнича фірма "Вітроенергія" рішення.

У подальшому, засновником ПП "Науково-виробнича фірма "Вітроенергія" 12 лютого 2013 року прийнято рішення про скасування рішення засновника від 31 січня 2013 року про припинення ПП "Науково-виробнича фірма "Вітроенергія" /а.с. 8/.

Оскільки, Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" скасування реєстраційного запису можливе лише за рішенням суду, позивач звернувся до суду з позовом про скасування у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців вищезазначеного запису.

Надаючи правову оцінку спірним правовідносинам суд зазначає наступне.

У відповідності до частини першої статті 4 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" від 15 травня 2003 року №755-IV державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців - засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

За приписами статті 33 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом, за судовим рішенням або за рішенням органу державної влади, прийнятим у випадках, передбачених законом. Юридична особа є такою, що припинилася, з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи.

Згідно з частиною першою статті 35 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" державний реєстратор за відсутності підстав для залишення документів, які подані для внесення до Єдиного державного реєстру запису про рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи, без розгляду повинен у день надходження цих документів внести до Єдиного державного реєстру запис про рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи та в той же день повідомити органи статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України відомості про внесення такого запису.

Як встановлено у судовому засіданні, державним реєстратором Управління з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців виконавчого комітету Полтавської міської ради внесено до Єдиного державного реєстру запис за №1 588 002478 56 про прийняте засновником ПП "Науково-виробнича фірма "Вітроенергія" рішення щодо припинення юридичної особи шляхом ліквідації.

Однак, суд зазначає, що прийняття рішення про припинення підприємства у даному випадку є виключним правом його засновників (учасників), а тому, вони також можуть прийняти рішення про продовження діяльності такого підприємства.

Відповідно до частини першої статті 11 Кодексу адміністративного судочинства України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Згідно з частиною першою статті 136 Кодексу адміністративного судочинства України позивач може відмовитися від адміністративного позову, а відповідач - визнати адміністративний позов протягом всього часу судового розгляду, зробивши усну заяву. Якщо відмову від адміністративного позову чи визнання адміністративного позову викладено в адресованій суду письмовій заяві, ця заява приєднується до справи.

Частиною третьою вказаної статті передбачено, що судове рішення у зв'язку з відмовою від адміністративного позову, визнанням адміністративного позову чи примиренням сторін ухвалюється за правилами, встановленими статтями 112, 113 цього Кодексу.

У відповідності до частини третьої 112 Кодексу адміністративного судочинства України у разі повного визнання відповідачем адміністративного позову і прийняття його судом приймається постанова суду про задоволення адміністративного позову.

Суд звертає увагу на те, що довіреністю від 12 листопада 2012 року №02/02-17/2/2551 представнику відповідача - державному реєстратору Управління з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців виконавчого комітету Полтавської міської ради Сітак І.М. надано право визнання позову повністю або частково /а.с. 26/.

Оскільки дії представника відповідача щодо визнання адміністративного позову не суперечать закону та не порушують права, свободи чи інтереси третіх осіб, а сам представник наділений повноваженнями щодо визнання позову у повному обсязі, суд вважає за можливе прийняти визнання адміністративного позову відповідачем.

За таких обставин, враховуючи те, що до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців внесено тільки запис про рішення засновників про припинення, при цьому, державну реєстрацію припинення юридичної особи не проведено, суд вважає вимоги позивача такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до частини першої статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, суд присуджує всі здійснені нею документально підтверджені судові витрати з Державного бюджету України.

На підставі викладеного, керуючись статтями 2, 7, 8, 9, 10, 11, 71, 94, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України,

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Приватного підприємства "Науково-виробнича фірма "Вітроенергія" до Управління з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Виконавчого комітету Полтавської міської ради про скасування запису у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців задовольнити.

Зобов'язати Управління з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців виконавчого комітету Полтавської міської ради внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запис про скасування рішення засновників про припинення юридичної особи Приватного підприємства "Науково-виробнича фірма "Вітроенергія", код ЄДРПОУ 33660764 (запис №1 588 002478 56).

Стягнути з державного бюджету України на користь Приватного підприємства "Науково-виробнича фірма "Вітроенергія" (код ЄДРПОУ 33660764) витрати зі сплати судового збору у розмірі 34,50 грн. /тридцять чотири гривні п'ятдесят копійок/.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення постанови з одночасним поданням її копії до суду апеляційної інстанції. У разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Повний текст постанови виготовлено 17 квітня 2013 року.

Суддя Л.М. Петрова

СудПолтавський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.04.2013
Оприлюднено13.05.2013
Номер документу31069665
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —816/1818/13-а

Ухвала від 08.04.2013

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Л.М. Петрова

Постанова від 16.04.2013

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Л.М. Петрова

Ухвала від 08.04.2013

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Л.М. Петрова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні