Рішення
від 24.04.2013 по справі 522/9227/13-ц
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

24.04.2013

Справа № 522/9227/13-ц

Провадження № 2о/522/229/13

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 квітня 2013 року Приморський районний суд м. Одеси у складі:

головуючого судді Свяченої Ю.Б.,

при секретарі Шеян І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Одесі цивільну справу окремого провадження за заявою Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Миколаєва Миколаївської області Державної податкової служби, за участю зацікавлених осіб - Товариства з обмеженою відповідальністю «ТРАНСЛАЙТ-ГРУПП» та публічного акціонерного товариства «ІМЕКСБАНК» про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю , -

ВСТАНОВИВ:

Начальник Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Миколаєва Миколаївської області Державної податкової служби звернувся до суду з заявою в порядку окремого провадження про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю та просить суд зобов'язати ПАТ «ІМЕКСБАНК» розкрити інформацію, що містить банківську таємницю та надати до ДПІ у Ленінському районі м. Миколаєва Миколаївської області Державної податкової служби інформацію про обсяг та обіг коштів, як в електронному вигляді, так і на паперових носіях за період: з 09 квітня 2012 року по дату винесення судового рішення по рахунку ТОВ «ТРАНСЛАЙТ-ГРУПП» № 26007039674001 (980) в особі філії ПАТ «ІМЕКСБАНК» у м. Миколаєві, з наданням відомостей про дати проведення операцій, суми платежів, призначення платежів, найменування, кодів ЄДРПОУ, номерів рахунків контрагентів, паспортних даних осіб, які отримували готівкові кошти з рахунку підприємства через касу банку, номерів платіжних документів.

Вимоги мотивовані тим, що TOB «ТРАНСЛАЙТ-ГРУПП», як суб'єкт підприємницької діяльності зареєстровано виконавчим комітетом Миколаївською міською радою 08 листопада 2010 року, про що зроблено запис № 15221020000020541. 09 листопада 2010 року товариство як платник податків знаходиться на обліку у ДПІ у Ленінському районі м. Миколаєва.

Відповідно до декларацій з податку на прибуток ТОВ «ТРАНСЛАЙТ-ГРУПП» задекларовано доходи, що враховуються при визначені об'єкта оподаткування: за І-ІІ квартали 2011 року у сумі 12 784 696 грн., в подальших періодах підприємство не надавало звітів з податку на прибуток. Підприємство не декларує амортизаційні відрахування, що свідчить про відсутність основних засобів.

Разом з цим, підприємством надавались декларації з податку на додану вартість від 22 серпня 2011 р. № 68418 (за липень 2011), в якій зазначено загальний обсяг постачання (без ПДВ) у сумі 21 143 599 грн., від 20 вересня 2011 р. № 9008034066 (за серпень 2011), в якій зазначено загальний обсяг постачання (без ПДВ) у сумі 16 369 619 грн., в подальших періодах підприємство надавало звіти з податку на і додану вартість, які свідчать про відсутність діяльності. 10 серпня 2012 року до ЄДР внесено запис № 15221430005020541 щодо відсутності ТОВ «ТРАНСЛАЙТ-ГРУПП» за юридичною адресою.

У зв'язку з цим , провести виїзну перевірку або зустрічну звірку з ТОВ «ТРАНСЛАЙТ-ГРУПП» не є можливим у зв'язку із відсутністю підприємства за юридичною адресою та відсутністю будь-яких первинних документів даного підприємства, що перешкоджають виконанню ДПІ у Ленінському районі м. Миколаєва Миколаївської області Державної податкової служби покладених на неї обов'язків щодо здійснення контролю за додержанням податкового законодавства, своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування і сплати податків та зборів.

Тому з метою всебічного, повного та об'єктивного вивчення фінансово-господарської діяльності ТОВ "ТРАНСЛАЙТ-ГРУПП", а також дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства за період своєї діяльності, для встановлення фактичних збитків, що могли бути нананесені державному бюджету від діяльності даного суб'єкта господарювання необхідно розкрити банківську таємницю стосовно руху готівки по рахунку ТОВ «ТРАНСЛАЙТ-ГРУПП» та для повного відшкодування завданих державі збитків необхідно розкрити банківську таємницю в повному обсязі.

У судове засідання сторони не з'явилися, про час та місце розгляду справи повідомлялись належним чином.

Відповідно до ч.2 ст. 289 ЦПК України, їх неявка не перешкоджає розгляду справи.

Суд, вивчивши матеріали цивільної справи, вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що TOB «ТРАНСЛАЙТ-ГРУПП», як суб'єкт підприємницької діяльності зареєстровано виконавчим комітетом Миколаївською міською радою 08 листопада 2010 року, про що зроблено запис № 15221020000020541.

09 листопада 2010 року товариство як платник податків знаходиться на обліку у ДПІ у Ленінському районі м. Миколаєва.

Відповідно до декларацій з податку на прибуток ТОВ «ТРАНСЛАЙТ-ГРУПП» задекларовано доходи, що враховуються при визначені об'єкта оподаткування: за І-ІІ квартали 2011 року у сумі 12 784 696 грн., в подальших періодах підприємство не надавало звітів з податку на прибуток. Підприємство не декларує амортизаційні відрахування, що свідчить про відсутність основних засобів.

Разом з цим, підприємством надавались декларації з податку на додану вартість від 22 серпня 2011 р. № 68418 (за липень 2011), в якій зазначено загальний обсяг постачання (без ПДВ) у сумі 21 143 599 грн., від 20 вересня 2011 р. № 9008034066 (за серпень 2011), в якій зазначено загальний обсяг постачання (без ПДВ) у сумі 16 369 619 грн., в подальших періодах підприємство надавало звіти з податку на і додану вартість, які свідчать про відсутність діяльності.

10 серпня 2012 року до ЄДР внесено запис № 15221430005020541 щодо відсутності ТОВ «ТРАНСЛАЙТ-ГРУПП» за юридичною адресою.

До ВПМ ДПІ у Центральному районі м. Миколаєва Миколаївської області Державної податкової служби направлено запит від 12 грудня 2012 р. № 5162/7/22-222 з проханням провести заходи по розшуку та опитуванню посадових осіб ТОВ «ТРАНСЛАЙТ-ГРУПП» щодо фактичного здійснення діяльності ТОВ «ТРАНСЛАЙТ-ГРУПП».

Від ВПМ ДПІ у Центральному районі м. Миколаєва Миколаївської області Державної податкової служби отримано відповідь від 19 грудня 2012 р. № 8332/7/07-307 (вх.№4965/7 від 20 грудня 2012 р.) якою повідомлено, що згідно офіційних даних керівник підприємства, ОСОБА_1, повідомив, що підприємство зареєстроване на його ім'я за грошову винагороду невстановленою особою на ім'я ОСОБА_2. Місцезнаходження підприємства, печатки та документації йому невідомо. Ніякої фінансової господарської діяльності та адміністративно-розпорядчих функцій на ТОВ «ТРАНСЛАЙТ-ГРУПП» не здійснював, первинних бухгалтерських документів не підписував.

Наведені обставини ставлять під сумнів реальність господарських операцій, наслідки яких задекларовано ТОВ "ТРАНСЛАЙТ-ГРУПП", свідчать про неправомірність формування податкового кредиту та податкових зобов'язань з податку на додану вартість, доходів і витрат з податку на прибуток, зазначеним підприємством, а також про обготівкування коштів з використанням реквізитів ТОВ "ТРАНСЛАЙТ-ГРУПП".

У зв'язку з вищевказаним , провести виїзну перевірку або зустрічну звірку з ТОВ «ТРАНСЛАЙТ-ГРУПП» не є можливим у зв'язку із відсутністю підприємства за юридичною адресою та відсутністю будь-яких первинних документів даного підприємства, що перешкоджають виконанню ДПІ у Ленінському районі м. Миколаєва Миколаївської області Державної податкової служби покладених на неї обов'язків щодо здійснення контролю за додержанням податкового законодавства, своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування і сплати податків та зборів.

Відповідно до Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ "Про судову практику в цивільних справах про розкриття банківської інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичних та фізичних осіб" від 30 вересня 2011 р. № 10 з дня прийняття рішення про відкликання банківської ліцензії та призначення ліквідатора відомості про фінансовий стан банку, боржників, які порушили строки виконання зобов'язань перед банком, вимоги банку до боржників, які порушили строки виконання зобов'язань перед ним,Ю перестають бути конфіденційними чи становити банківську таємницю.

Відповідно до ч. 1 ст. 23 Закону України від 14 травня 1992 року N 2343-ХІІ "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" конфіденційна чи комерційна інформація, зокрема, яка не є такою із дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури втрачає статусу банківської таємниці.

Відповідно до ст.60 Закону України „Про банки і банківську діяльність" інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею.

Відповідно до п.5 ст. 11 ЗУ «Про державну податкову службу в України», таку інформацію органи державної податкової служби в рамках своєї компетенції можуть отримувати від установ НБУ та комерційних банків у порядку встановленому законом, лише на підставі рішення суду.

Тому з метою всебічного, повного та об'єктивного вивчення фінансово-господарської діяльності ТОВ "ТРАНСЛАЙТ-ГРУПП", а також дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства за період своєї діяльності, для встановлення фактичних збитків, що могли бути нананесені державному бюджету від діяльності даного суб'єкта господарювання необхідно розкрити банківську таємницю стосовно руху готівки по рахунку ТОВ «ТРАНСЛАЙТ-ГРУПП» та для повного відшкодування завданих державі збитків необхідно розкрити банківську таємницю в повному обсязі.

Відповідно до ст. 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність» банкам забороняється надавати інформацію про клієнтів іншого банку, навіть якщо їх імена зазначені у документах, угодах та операціях клієнта.

Згідно Закону України «Про державну податкову службу в Україні» заявнику надано право на підставі рішення суду отримувати лише інформацію про обсяг та обіг коштів на рахунку підприємства, в той час як заявник у заяві просить суд зобов'язати Банк вказати контрагентів підприємства, що законом не передбачено.

Також суд звертає увагу на те що з гідно зі ст. 1076 ЦК України банк гарантує таємницю банківського рахунка, операцій за рахунком і відомостей про клієнта. Відомості про операції та рахунки можуть бути надані тільки самим клієнтам або їхнім представникам. Іншим особам, у тому числі органам державної влади, їхнім посадовим і службовим особам, такі відомості можуть бути надані виключно у випадках та в порядку, встановлених Законом України «Про банки і банківську діяльність» від 7 грудня 2000 року № 2121-III.

Згідно ст. 93 ЦК України місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку.

Відсутність даних про рух грошових коштів на розрахунковому рахунку платника податків може свідчити про ймовірне заподіяння шкоди інтересам держави у вигляді ненадходження податків у встановлених розмірах. Інтереси держави в даному випадку мають бути пріоритетними з огляду на положення ст. 67 Конституції України, відповідно до яких кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом. Тим більше, що працівники органів державної податкової служби несуть встановлену законодавством відповідальність за розголошення інформації, яка стала їм відомою при здійсненні повноважень.

Таким чином, для здійснення контрольних функцій і завдань, покладених на органи державної податкової служби Податковим кодексом України, з метою дослідження повноти декларування обсягів оподатковуваних операцій та порядку здійснення розрахунків у іноземній валюті в межах перевірки дотримання вимог законодавства ДПІ у Ленінському районі м. Миколаєва Миколаївської області Державної податкової служби необхідно отримати інформацію, що містить банківську таємницю та інформацію про обсяг та обіг коштів, як в електронному вигляді, так і на паперових носіях за період з 09 квітня 2012 року по дату винесення судового рішення по рахунку ТОВ «ТРАНСЛАЙТ-ГРУПП» № 26007039674001 (980) в особі філії ПАТ «ІМЕКСБАНК» у м. Миколаєві, з наданням відомостей про дати проведення операцій, суми платежів, призначення платежів, найменування, кодів ЄДРПОУ, номерів рахунків контрагентів, паспортних даних осіб, які отримували готівкові кошти з рахунку підприємства через касу банку, номерів платіжних документів .

Відповідно з п. 6 ст. 367 ЦПК України суд допускає негайне виконання рішення у справі про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичних та фізичних осіб.

З урахуванням наведеного, суд вважає, що заява Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Миколаєва Миколаївської області Державної податкової служби, за участю зацікавлених осіб - Товариства з обмеженою відповідальністю «ТРАНСЛАЙТ-ГРУПП» та публічного акціонерного товариства «ІМЕКСБАНК» про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю підлягає задоволенню.

На підставі п.5 ст. 11 ЗУ «Про державну податкову службу в України», ст. 30 Закону України «Про інформацію», ст. 60, 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність», керуючись ст.ст. 289, 290 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Заяву Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Миколаєва Миколаївської області Державної податкової служби, за участю зацікавлених осіб - Товариства з обмеженою відповідальністю «ТРАНСЛАЙТ-ГРУПП» та публічного акціонерного товариства «ІМЕКСБАНК» про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, - задовольнити.

Зобов'язати публічне акціонерне товариство «ІМЕКСБАНК» (65039, м. Одеса, просп. Гагаріна, 12-А, код ЄДРПОУ 20971504) розкрити інформацію, що містить банківську таємницю та надати до ДПІ у Ленінському районі м. Миколаєва Миколаївської області Державної податкової служби інформацію про обсяг та обіг коштів, як в електронному вигляді, так і на паперових носіях за період: з 09 квітня 2012 року по дату винесення судового рішення по рахунку ТОВ «ТРАНСЛАЙТ-ГРУПП» (код ЄДРПОУ 37385483) № 26007039674001 (980) в особі філії ПАТ «ІМЕКСБАНК» у м. Миколаєві, з наданням відомостей про дати проведення операцій, суми платежів, призначення платежів, найменування, кодів ЄДРПОУ, номерів рахунків контрагентів, паспортних даних осіб, які отримували готівкові кошти з рахунку підприємства через касу банку, номерів платіжних документів.

Рішення підлягає негайному виконанню.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Апеляційного суду Одеської області через Приморський районний суд м. Одеси шляхом подачі апеляційної скарги в 5-денний строк з дня отримання копії рішення.

.Суддя: Ю.Б. Свячена

СудПриморський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення24.04.2013
Оприлюднено29.05.2013
Номер документу31112176
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —522/9227/13-ц

Ухвала від 17.04.2013

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Свячена Ю. Б.

Рішення від 24.04.2013

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Свячена Ю. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні