Постанова
від 16.04.2013 по справі 804/3976/13-а
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 квітня 2013 р. Справа № 804/3976/13-а Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Ніколайчук С.В. розглянувши у письмовому провадженні у місті Дніпропетровську адміністративну справу за адміністративним позовом управління пенсійного фонду України в Дніпропетровському районі Дніпропетровської області до товариства з обмеженою відповідальністю "Виробниче об'єднання "ДНІПРОСПЕЦТЕХНОЛОГІЯ" про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ :

20.03.2013 року до Дніпропетровського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровському районі Дніпропетровської області (далі УПФ України в Дніпропетровському районі) про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю «Виробничого об'єднання «Дніпроспецтехнологія» (далі ТОВ «ВО «Дніпроспецтехнологія»») заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у сумі 559,03 грн.

В обґрунтування заявлених вимог позивач зазначив, що ТОВ «ВО «Дніпроспецтехнологія»» повинно у встановлені законом строки сплачувати самостійно визначені у розрахунках суми єдиних внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, а так як відповідачем станом на 12.11.12 року не своєчасно сплачено суму єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за жовтень 2012 року, яка ним нарахована самостійно, у нього утворилася прострочена заборгованість (недоїмка) в розмірі 559,03 грн., яка підлягає стягненню в судовому порядку.

Ухвалою від 22.03.2013 р. відкрито провадження у справі №804/3976/13-а та призначено справу до розгляду у судовому засіданні на 09.04.13р. .

У зв'язку з неявкою в судове засідання сторін, які належним чином повідомлені про час та місце засідання суду, докази чого наявні у справі, розгляд даної справи відкладено на 16.04.2013 року.

Від позивача надійшло клопотання про розгляд справи без участі представника позивача в порядку письмового провадження.

Відповідач вдруге в судове засідання не з'явився, хоча був належним чином повідомлений про час, дату та місце засідання суду; заперечень проти адміністративного позову на вимогу суду не наддав; причин неявки в судове засідання не повідомив.

Особи, які беруть участь у справі, зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами і неухильно виконувати процесуальні обов'язки (ч.2 ст.49 КАС України).

Якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених ст.128 КАС України, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглядати справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта (ч.6 ст.128 цього Кодексу).

Враховуючи вищевикладене, суд вважає за доцільне розглянути дану справу у письмовому проваджені на підставі наявних у ній доказів.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає необхідним задоволити позов з наступних підстав:

товариство з обмеженою відповідальністю «Виробниче об'єднання «Дніпроспецтехнологія»» зареєстроване як платник єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в управлінні Пенсійного фонду України в Дніпропетровському районі та є платником єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Порядок сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування передбачено Законом України „Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" №2464-VІ від 08.07.2010р. та Інструкцією „Про порядок нарахуванняі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", затвердженою постановою правління Пенсійного фонду України №21-5 від 27.09.2010 року та зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 27.10.2010р. за № 994/18289.

У відповідності до вищенаведених нормативно-правових актів на відповідача покладено обов'язки по нарахуванню, обчисленню і сплати в установлені строки та в повному обсязі єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Так, зокрема, в п.4.1 наведеної Інструкції встановлено, що підприємства, установи й організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання проводять щомісячне нарахування єдиного внеску на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких проводяться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) заробітної плати (доходу).

Єдиний внесок нараховуються незалежно від джерел їх фінансування, форми, порядку, місця виплати та використання, а також незалежно від того, чи були зазначені суми фактично виплачені після їх нарахування до сплати. Нарахований за відповідний базовий звітний календарний місяць єдиний внесок сплачуються платниками шляхом перерахування безготівкових сум з їх банківських рахунків не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду незалежно від виплати заробітної плати (доходу), на суми яких нараховується єдиний внесок .

Платник єдиного внеску зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок (п.1 ч.2 ст.6 Закону №2464-VІ).

Згідно ч.8 ст.9 вказаного Закону платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом.

При цьому платники, зазначені у пункті 1 частини першої статті 4 цього Закону, під час кожної виплати заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), на суми якої (якого) нараховується єдиний внесок, одночасно з видачею зазначених сум зобов'язані сплачувати нарахований на ці виплати єдиний внесок у розмірі, встановленому для таких платників (авансові платежі).

Базовим звітним періодом є календарний місяць, а для платників, зазначених в абзацах третьому та четвертому пункту 1 частини першої статті 4 цього Закону, - календарний рік.

Згідно ч.12 ст.9 цього Закону єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

За наявності у платника єдиного внеску одночасно із зобов'язаннями із сплати єдиного внеску зобов'язань із сплати податків, інших обов'язкових платежів, передбачених законом, або зобов'язань перед іншими кредиторами зобов'язання із сплати єдиного внеску виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов'язаннями, крім зобов'язань з виплати заробітної плати (доходу).

На підставі ч.10,11 ст.25 Закону №2464-VІ від 08.07.2010р за несвоєчасну сплату до платників єдиного внеску застосовуються штрафні санкції в розмірі 10 відсотків своєчасно не сплачених зазначених сум.

Одночасно на суми своєчасно не сплаченого (не перерахованого) єдиного внеску і штрафних санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1 відсоток зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу.

19.11.201 року ТОВ «ВО «Дніпроспецтехнологія»» надало до управління звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до органів Пенсійного фонду України за жовтень 2012 року (додаток 4 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованих внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування), в якому загальна сума єдиного внеску, що підлягає сплаті складає 510,75 грн.

12.11.2012 року управлінням було винесено рішення №1503 про застосування штрафних санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску за вересень 2012 року до ТОВ «ВО «Дніпроспецтехнологія»» на загальну суму 54,98 грн.

Згідно повідомлення про вручення із зазначенням причин невручення поштою зазначено дату 23.11.2012 року, отже рішення №1503 від 12.11.2012 року про застосування штрафних санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) вважається врученим ТОВ «ВО «Дніпроспецтехнологія»» 23.11.2012 року, а граничний термін сплати рішення настав 07.12.2012 року.

07.12.2012 року управління надіслало ТОВ «ВО «Дніпроспецтехнологія»» вимогу №Ю-255 від 07.12.2012 року про сплату боргу по єдиному внеску за жовтень 2012 року в сумі 504,05 грн., та несплачених фінансових санкцій та пені на суму 54,98 грн., всього на суму 559,03 грн.

Через несплату відповідачем в повному обсязі суми єдиного внеску у нього виникла прострочена заборгованість (недоїмка) на загальну суму 559,03 грн.

Заборгованість у сумі 559,03 грн. підтверджується розрахунком суми недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування ТОВ «ВО «Дніпроспецтехнологія»».

Докази добровільного погашення заборгованості відповідачем за спірний період у справі відсутні.

Статтею 67 Конституції України передбачено, що кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до ст.71 Кодексу адміністративного судочинства кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Згідно ч.1 ст.9 КАС України суд при вирішенні справи керується принципом законності, відповідно до якого органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їхні посадові і службові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Від-так, оскільки правомірність заявлених позовних вимог позивачем доведено документально, докази погашення заборгованості зі сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за спірний період в сумі 559,03 грн. не подані, то позовні вимоги підлягають до задоволення в повному обсязі.

Керуючись ст.ст.158-163, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровському районі Дніпропетровської області до товариства з обмеженою відповідальністю «Виробничого об'єднання «Дніпроспецтехнологія» про стягнення заборгованості - задоволити повністю.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Виробничого об'єднання «Дніпроспецтехнологія» (52035, Дніпропетровська обл.., Дніпропетровський район, с. Горянівське, вул. Фабринча, 1а, ЄДРПОУ 33076087, р/р 26005050219593 в КБ «ПриватБанк», МФО 305299) на користь управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровському районі Дніпропетровської області (52005, Дніпропетровська обл.., Дніпропетровський район, смт. Ювілейне, вул. Теплична, 23) р/р 37197101000432 ГУДКСУ України в Дніпропетровській області, МФО 805012, ОКПО код 21928522, заборгованість зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за жовтень 2012 року в сумі 504,05 грн., та несплачену фінансову санкцію та пеню, нараховані згідно рішення №1503 від 12.11.2012 року в сумі 54,98 грн., а всього 559,03 грн.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги через Дніпропетровський окружний адміністративний суд з одночасним направленням копії апеляційної скарги особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі складення постанови у повному обсязі, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна, скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

У разі якщо справа розглядалась судом за місцезнаходженням суб'єкта владних повноважень і він не був присутній у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, але його було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо у суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова суду набирає законної сили відповідно до вимог ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя С.В. Ніколайчук

Дата ухвалення рішення16.04.2013
Оприлюднено15.05.2013
Номер документу31137895
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/3976/13-а

Постанова від 16.04.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ніколайчук Світлана Василівна

Ухвала від 22.03.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ніколайчук Світлана Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні