Рішення
від 14.05.2013 по справі 348/6/13- ц
НАДВІРНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 348/6/13- ц

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 травня 2013 року

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

в складі головуючого-судді: Гураша М.В.

народних засідателів: Косюк Г.В.

Марич Р.Г.

секретаря: Боєчко О.Р.

з участю заявниці: ОСОБА_2

представника служби у справах дітей

Надвірнянської РДА: Ванівської Л.М.

прокурора: Римарука В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за заявою ОСОБА_2, заінтересовані особи: Ланчинська селищна рада, служба у справах дітей Надвірнянської РДА, про визнання фізичної особи недієздатною, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_2 звернулася в суд із заявою про визнання недієздатною її сестри ОСОБА_4, встановлення над нею опіки та призначення опікуна.

В судовому засіданні заявниця заяву підтримала і суду пояснила, що в її батьків крім неї ІНФОРМАЦІЯ_4 року народилася ще сестра ОСОБА_4, яка проживає разом з нею в смт.Ланчин Надвірнянського району Івано-Франківської області.

ІНФОРМАЦІЯ_5 року остання народила дочку ОСОБА_5, батько якої невідомий і записаний у відповідності до ст.135 Сімейного кодексу України. Її сестра дитиною не опікується, а тому її малолітня дочка від народження проживає у їх родичів.

Наслідком цього є те, що ОСОБА_4 з дитинства страждає розумовою відсталістю. Під час її лікування було встановлено в неї психічне захворювання. В даний час ОСОБА_4 є інвалідом ІІІ групи, що стверджується довідкою до акту огляду МСЕК серії 10ААА №887186 від 17.01.2012 року.

В зв'язку з психічним захворюванням її сестра не розуміє значення своїх дій, не може керувати ними, над нею потрібна постійна опіка, а тому виникла потреба визнати її недієздатною та призначити їй опікуна.

Просить постановити рішення, яким визнати ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатною та встановити над нею опіку і призначити її опікуном своєї сестри.

Представник заінтересованої особи органу опіки та піклування - служби у справах дітей Надвірнянської райдержадміністрації в судовому засіданні не заперечила проти задоволення заяви ОСОБА_2

Представник заінтересованої особи Ланчинської селищної ради в судове засідання не з'явився, хоча вчасно повідомлений про час і місце слухання справи. Однак від Ланчинської селищної ради Надвірнянського району Івано-Франківської області поступила заява за підписом Селищного голови за №55/02-23 від 28.01.2013 року, в якій просить дану справу слухати у відсутності їх представника і не заперечує проти задоволення даної заяви.

Суд, вислухавши пояснення заявниці, представника заінтересованої особи органу опіки та піклування - служби у справах дітей Надвірнянської райдержадміністрації, думку прокурора, дослідивши письмові докази та висновок судово-психіатричної експертизи, прийшов до висновку, що заява підставна і підлягає до задоволення, виходячи з наступних підстав.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_4 народилася ІНФОРМАЦІЯ_4 року в селищі Ланчин Надвірнянського району Івано-Франківіської області і приходиться заявниці сестрою. (а.с.3).

ІНФОРМАЦІЯ_5 року остання народила дочку ОСОБА_5, батько якої невідомий і записаний у відповідності до ст.135 Сімейного кодексу України (а.с.4). Її сестра дитиною не опікується, а тому її малолітня дочка від народження проживає у їх родичів.

Наслідком цього є те, що ОСОБА_4 з дитинства страждає розумовою відсталістю. Під час її лікування було встановлено в неї психічне захворювання. В даний час ОСОБА_4 є інвалідом ІІІ групи, що стверджується довідкою до акту огляду МСЕК серії 10ААА №887186 від 17.01.2012 року (а.с.6).

З висновку проведеної по справі амбулаторної судово-психіатричної експертизи № 90 від 01.04.2013 року також вбачається, що ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2 страждає стійким хронічним психічним розладом -легкою розумовою відсталістю. Зазначене захворювання позбавляє її здатності усвідомлювати свої дії та керувати ними (а.с.41-43).

У відповідності до рішення виконавчого комітету Ланчинської селищної ради Надвірнянського району Івано-Франківської області за №153 від 09.12.2012 року при визнанні недієздатною ОСОБА_4 рекомендовано суду призначити опікуном останньої ОСОБА_2 (а.с.7).

Згідно ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється в порядку, передбаченому ЦПК України і над ним встановлюється опіка.

Відповідно до ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Таким чином, на переконання суду, ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, уродженку і мешканку смт.Ланчин Надвірнянського району Івано-Франківської області слід визнати недієздатною та встановити над нею опіку, призначивши опікуном її сестру ОСОБА_2

Враховуючи наведене, на підставі ст.ст. 39-41, 60 ЦК України, керуючись ст. ст. 240, 241 ЦПК України , суд -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_2 задоволити.

Визнати ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, уродженку і мешканку селища Ланчин Надвірнянського району Івано-Франківської області -недієздатною та встановити над нею опіку.

Призначити ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, уродженку і мешканку селища Ланчин Надвірнянського району Івано-Франківської області опікуном недієздатної ОСОБА_4 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 10 днів з дня його проголошення до апеляційного суду Івано-Франківської області через Надвірнянський районний суд.

Головуючий суддя Гураш М.В.

Народні засідателі: Косюк Г.В.

Марич Р.Г.

СудНадвірнянський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення14.05.2013
Оприлюднено17.05.2013
Номер документу31147428
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —348/6/13- ц

Ухвала від 12.04.2013

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Гураш М.В. М. В.

Ухвала від 09.01.2013

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Гураш М.В. М. В.

Ухвала від 01.02.2013

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Гураш М.В. М. В.

Рішення від 14.05.2013

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Гураш М.В. М. В.

Ухвала від 13.02.2013

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Гураш М.В. М. В.

Ухвала від 23.01.2013

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Гураш М.В. М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні