Постанова
від 29.04.2013 по справі 805/4558/13-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 квітня 2013 р. Справа №805/4558/13-а

Приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови:

Донецькій окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Стойки В.В., при секретарі Мангуш З.В., за участю представників: позивача - Гнатенка А.В., відповідача - не з'явилися, розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовною заявою Донбаського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Закритого акціонерного товариства "Завод "Сантехдеталь" про стягнення фінансових санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів, -

ВСТАНОВИВ:

Донбаське територіальне управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку звернулося до Донецького окружного адміністративного суду з позовною заявою до Закритого акціонерного товариства "Завод "Сантехдеталь" про стягнення фінансових санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що відповідач має заборгованість у розмірі 13 500 грн., яка виникла у зв'язку з несплатою відповідачем фінансових санкцій згідно постанови про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів від 18.04.2012 року за № 46-ДО-1-Е за невиконання розпоряджень уповноважених осіб Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо усунення порушень законодавства на ринку цінних паперів. Таким чином, позивач просить у судовому порядку стягнути з відповідача фінансові санкції у розмірі 13 500 грн.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтвердив, просив задовольнити у повному обсязі.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, заперечень на позов та заяву про розгляд справи без його участі не направив, про дату та час проведення судового засідання був повідомлений належним чином.

Відповідно до ст. 128 КАС України, суд визнав можливим розглянути справу за відсутності представника відповідача та на підставі наявних в ній доказів.

Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши пояснення представника позивача, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив.

Закрите акціонерне товариство «Завод «Сантехдеталь» зареєстроване у якості юридичної особи, ідентифікаційний код 01235484, місцезнаходження: 83076, м. Донецьк, пр-т Червоногвардійський, буд. 46.

Судом з матеріалів справи встановлено, що Донбаським територіальним управлінням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку проведено перевірку ЗАТ «Завод «Сантехдеталь», за результатами якої складено:

- акт про правопорушення на ринку цінних паперів від 04 квітня 2012 року № 46-ДО-1-Е, яким встановлено, що підприємство порушило вимоги ч. 2 ст. 20 Закону України «Про акціонерні товариства», а саме товариство не виконало розпорядження Донецького теруправління ДКЦПФР № 334-ДО від 31 серпня 2011 року, виданого на підставі п. 10 ст. 8 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», згідно якого у термін до 29 лютого 2012 року повинно було усунути вказані у розпорядженні порушення.

04 квітня 2012 року позивачем прийнято постанову про розгляд справи про правопорушення на ринку цінних паперів, якою розгляд справи призначено на 18 квітня 2012 року.

За результатами розгляду справи про правопорушення на ринку цінних паперів прийнято постанову про накладення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів від 18 квітня 2012 року № 46-ДО-1-Е, якою на підставі п. 14 ст. 8, ст.ст. 9, 11, 12 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», п. 5 розділу ІІ , п.п. 1,4 розділу VII Правил розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій, затверджених рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 11.12.2007 року № 2272 накладено штраф у розмірі 17000 грн.

Відповідачем було сплачено до Державного бюджету України:

- 04 травня 2012 року 500 грн./а.с.16/;

- 14 червня 2012 року 1000 грн./а.с.18/;

- 30 серпня 2012 року 1000 грн./а.с.15/;

- 30 жовтня 2012 року 1000 грн./а.с.17/.

У визначений законом час штраф у розмірі 13500,00 сплачено не було.

Відповідно до п. 10 ст. 8 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» національна комісія з цінних паперів та фондового ринку має право надсилати емітентам, особам, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів, фондовим біржам та саморегулівним організаціям обов'язкові для виконання розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери та вимагати надання необхідних документів відповідно до чинного законодавства.

Відповідальність юридичних осіб за правопорушення на ринку цінних паперів встановлена статтею 11 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні».

Так, згідно абз. 1, п. 8, ч.1, ст. 11 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» національна комісія з цінних паперів та фондового ринку застосовує до юридичних осіб фінансові санкції за невиконання або несвоєчасне виконання рішень Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку або розпоряджень, постанов або рішень уповноважених осіб Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо усунення порушень законодавства на ринку цінних паперів - у розмірі від тисячі до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У разі несплати штрафу протягом 15 днів примусове стягнення штрафів здійснюється на підставі відповідного рішення суду за позовом Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Штрафи, накладені Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку, стягуються у судовому порядку.

Оскільки відповідач порушив вимоги законодавства в сфері ринку цінних паперів та фондового ринку, тому контролюючий орган правильно наклав на нього штрафи в порядку та розмірах, що відповідають вимогам законодавства.

Виходячи з наведеного та вимог законодавства несплачена сума штрафу підлягає стягненню з відповідача в судовому порядку.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Доказів, що спростували б доводи позивача, відповідач суду не надав, а отже позов підлягає задоволенню у повному обсязі.

Беручи до уваги те, що сума податкового боргу відповідачем у встановлені законодавством строки не сплачена, наявність вказаної заборгованості підтверджена матеріалами справи, доказів погашення відповідачем зазначеної заборгованості станом на день розгляду цього спору не надано, суд дійшов висновку що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню повністю.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст. ст. 71, 86, 94, ст. 105, 158 - 163 КАС України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Позов Донбаського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Закритого акціонерного товариства "Завод "Сантехдеталь" про стягнення фінансових санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів - задовольнити повністю.

Стягнути з Закритого акціонерного товариства «Завод «Сантехдеталь» в доход державного бюджету України (відділення Державного казначейства в м. Донецьку на р/р 31110106700004, код за ЄДРПОУ 38033949, банк отримувач - Головне управління Державної казначейської служби у Донецькій області, МФО банку 834016, код платежу 21081100) фінансову санкцію у розмірі 13 500 грн. згідно Постанови про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів № 46-ДО-1-Е від 18.04.2012 року.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення постанови апеляційної скарги, з подачею її копії до апеляційної інстанції. Якщо постанову було проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання заяви про апеляційне оскарження обчислюється з дня отримання нею копії постанови.

Суддя Стойка В. В.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення29.04.2013
Оприлюднено15.05.2013
Номер документу31165076
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/4558/13-а

Постанова від 29.04.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Стойка В. В.

Ухвала від 08.04.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Стойка В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні