Рішення
від 15.05.2013 по справі 904/3096/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

14.05.13р. Справа № 904/3096/13

За позовом Публічного акціонерного товариства "ДТЕК Дніпрообленерго", м. Дніпропетровськ

до Комунального закладу "Криворізька міська лікарня №14" Дніпропетровської обласної ради, м. Кривий Ріг

про стягнення 4 228,63 грн.

Суддя Петренко І.В.

при секретарі: Серенковій О.О.

Представники:

Від позивача: Сова І.Г. - дов. від 27.12.12р.

Від відповідача: Онищук В.П. - головний лікар

СУТЬ СПОРУ:

Позивач - Публічне акціонерне товариство "ДТЕК Дніпрообленерго", м. Дніпропетровськ звернувся до господарського суду з позовом до відповідача - Комунального закладу "Криворізької міської лікарні №14" Дніпропетровської обласної ради" про стягнення боргу перевищення договірних величин споживання електричної енергії в сумі 4 228,63 грн., а також суму судових витрат в повному обсязі.

Позовні вимоги позивача обгрунтовані тим, що відповідач не виконав зобов'язання належним чином та в установлений строк.

Представник позивача підтримує позовні вимоги, просить їх задовольнити в повному обсязі, подав клопотання про долучення до матеріалів справи доказів заборгованості відповідача, в тому числі акта звірки.

Відповідач подав відзив на позовну заяву, фактично не заперечує проти наявності заборгованості, але посилається на те, що за перевищення повинна також бути включена у процес відшкодування КУ "ЦПМСД №1" м. Кривого Рогу та просить залучити її як третю особу, також просить розділити суму заборгованості на дві юридичні особи в таких розмірах: з КУ "ЦПМСД №1" м. Кривого Рогу суму 1608,86 грн. та з відповідача 2619,77 грн., а також просить розстрочити та відстрочити виконання рішення.

Представник позивача подав заперечення на відзив відповідача, проти залучення Центру первинної медико-санітарної допомоги №1 в якості третьої особи або в будь-якому іншому статусі, а також заперечує проти надання відстрочки віконання рішення або розстрочки, адже сторона не надала жодних доказів свого скрутного положення.

В судовому засіданні 14.05.13р. оголошено вступну та резолютивну частини судового рішення, згідно зі ст. 85 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши подані докази, заслухавши пояснення повноважних представників сторін, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

27.12.2002 р. між Відкритим акціонерним товариством „Енергопостачальна компанія „Дніпрообленерго" (Постачальник) та Комунальним закладом «Міська лікарня № 14» (Споживач) укладено Договір про постачання електричної енергії № 200089 , відповідно до умов якого, Позивач (Постачальник) зобов'язується продавати електричну енергію для забезпечення потреб електроустановок Відповідача (Споживача), який, в свою чергу, повинен своєчасно сплачувати вартість використаної (купленої) електричної енергії та здійснювати інші платежі згідно з умовами даного Договору.

В результаті підписання 21.11.2007 Додаткової угоди № 1, Договір № 200089 від 27.12.2002 р. було викладено в новій редакції.

Сторонами був підписаний Додаток 1 - Обсяги постачання електроенергії Споживачу, який є невід'ємною частиною Договору. В цьому додатку Сторони узгодили договірні величини постачання електричної енергії Споживачу, керуючись Порядком постачання електричної енергії споживачам, затвердженого постановою КМУ від 24.03.1999р. № 441 (в редакції постанови КМУ від 09.04.2002р. № 475), із змінами, внесеними згідно з постановою КМУ від 16.06.2005 р. № 473. Додаток 1 підписується кожен рік, в тому числі, він був підписаний і на 2012 рік.

На підставі Правил користування електричною енергією (далі - ПКЕЕ), затверджених постановою КМУ від 17.10.2005р. № 910 зі змінами та доповненнями, внесеними постановою НКРЕ від 22.11.2006 р. № 1497 та згідно з погодженими обома сторонами Додатком 1 до Договору на лютий 2012 для КЗ «Криворізька МЛ № 14» ДОР» була встановлена договірна величина споживання електричної енергії в обсязі 15,5 тис. кВт*год.

Згідно з п.4.4. Правил та п.3.2.1. Договору, Споживач має право звернутися до Постачальника не пізніше за 5 робочих днів до закінчення поточного розрахункового періоду за зміною (коригуванням) договірної величини споживання електричної енергії цього періоду у порядку, визначеному умовами розділу 5 цього Договору та Додатку «Обсяги постачання електричної енергії Споживачу та субспоживачам».

Однак, Споживач своїм правом не скористався. Фактичне споживання електроенергії -за лютий 2012 КЗ «Криворізька МЛ № 14» ДОР» склало 19 432 кВт*г.

Таким чином, Споживач за лютий 2012 перевищив договірну величину споживання електроенергії на 3 932 кВт*г.

Відповідно до п. 4.2.2. Договору, за перевищення договірних величин споживання електричної енергії та потужності, визначених згідно з вимогами розділу 4 цього Договору, Споживач сплачує Постачальнику двократну вартість різниці фактично спожитих та договірних величин.

Так, згідно зі ст. 26 Закону України «Про електроенергетику», п.6.16 Правил та п.4.2.2 Договору, споживачу була нарахована оплата за перевищення договірної величини споживання електроенергії у розмірі 4 228,63 грн., про що Відповідачу було виставлено рахунок № 200089/2/3 від 15.02.2012 (вручений під розпис 16.02.2012 уповноваженій особі Споживача). Докази повноважень щодо отримання фінансових документів КЗ «Криворізька МЛ № 14» ДОР» Коржовою А.П. додаються.

В Додатку 3 «Порядок розрахунків» до Договору вказано, що перевищення договірної величини споживання електричної енергії... належать оплаті Споживачем (згідно ст. 26 Закону України «Про електроенергетику») на підставі рахунку Постачальника протягом п'яти/десяти операційних банківських днів з дня отримання рахунку на поточний рахунок із спеціальним режимом використання Постачальника відповідно до умов цього Договору, зазначених у пунктах 4.2.2, 5.5 і 5.6.

Споживач у строки, встановлені Договором, отриманий рахунок за перевищення договірної (граничної) величини електроспоживання не сплатив. Таким чином, сума заборгованості КЗ «Криворізька МЛ № 14» ДОР» перед ПАТ „ДТЕК Дніпрообленерго" за перевищення ліміту споживання електроенергії за лютий 2012 становить 4 228,63 грн.

Заборгованість відповідачем у добровільному порядку не погашена.

Приймаючи рішення господарський суд виходив із наступного.

Згідно ст. 173 Господарського кодексу України, господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Відповідно до ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Господарське зобов'язання виникає, зокрема із господарського договору (ст. 174 Господарського кодексу України).

Згідно ст. 275 Господарського кодексу України, за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов'язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується.

Відповідно до ст. 714 Цивільного кодексу України, за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов'язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов'язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання. До договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін. Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору постачання енергетичними та іншими ресурсами.

Частиною 4 ст. 26 Закону України "Про електроенергетику" передбачено, що споживач енергії несе відповідальність за порушення умов договору з енергопостачальником та правил користування електричною і тепловою енергією та виконання приписів державних інспекцій з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії згідно із законодавством України.

Згідно ч. 5 ст. 26 Закону України "Про електроенергетику", споживачі (крім населення, професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів I рівнів акредитації державної і комунальної форм власності) у випадку споживання електричної енергії понад договірну величину за розрахунковий період сплачують енергопостачальникам двократну вартість різницю фактично спожитої і договірної величин.

Відповідно до ч. 1 ст. 509 Цивільного кодексу України, зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Згідно ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Згідно ч. 2 ст. 218 Господарського кодексу України учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов'язання.

У відповідності до ст. 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (ст. 612 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Згідно ст. 599 Цивільного кодексу України зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Статтею 625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання грошового зобов'язання.

Відповідач у відзиві на позовну заяву фактично не заперечує проти наявності заборгованості, але посилається на те, що за перевищення повинна також бути включена у процес відшкодування КУ "ЦПМСД №1" м. Кривого Рогу та просить залучити її як третю особу, також просить розділити суму заборгованості на дві юридичні особи в таких розмірах: з КУ "ЦПМСД №1" м. Кривого Рогу суму 1608,86 грн. та з відповідача 2619,77 грн., а також просить розстрочити та відстрочити виконання рішення.

Відповідно до ст. 27 Господарського процесуального кодексу України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до прийняття рішення господарським судом, якщо рішення з господарського спору може вплинути на їх права або обов'язки щодо однієї з сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за клопотанням сторін, прокурора або ініціативи господарського суду. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити або допустити до участі у справі. Питання про допущення або залучення третіх осіб до участі у справі вирішується господарським судом, який виносить з цього приводу ухвалу. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, користуються процесуальними правами і несуть процесуальні обов'язки сторін, крім права на зміну підстави і предмета позову, збільшення чи зменшення розміру позовних вимог, а також на відмову від позову або визнання позову.

Таким чином, Центр первинної медико-санітарної допомоги №1 м. Кривого Рогу не може бути залучений у якості третьої особи, а також господарський суд не вбачає юридичних підстав для залучення його у будь-якому статусі та для розподілу суми відшкодування на дві юридичні особи, оскільки у лютому 2012 року ніяких відносин з Центром первинної медико-санітарної допомоги №1 м. Кривого Рогу та ПАТ "ДТЕК Дніпрообленерго" не існувало, акт про споживання електроенергії складено було відповідачу та йому ж виставлено рахунок на сплату перевищенного ліміту електроенергії. Також відповідачем було підписано акти звірки на суму перевищенної електроенергії, чим він фактично визнає наявність заборгованості.

Відповідно до ст. 121 Господарського процесуального кодексу України, при наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, за заявою сторони, державного виконавця, прокурора чи його заступника або за своєю ініціативою господарський суд, який видав виконавчий документ, у десятиденний строк розглядає це питання у судовому засіданні з викликом сторін, прокурора чи його заступника і у виняткових випадках, залежно від обставин справи, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, ухвали, постанови, змінити спосіб та порядок їх виконання.

Однак відповідачем не було надано суду жодних доказів неможливості виконання рішення, у зв'язку із чим господарський суд не вбачає підстав для задоволення клопотання відповідача про розстрочку та відстрочку виконання рішення, також представник позивача у судовому засіданні заперечує.

При викладених обставинах вимоги позивача слід визнати обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню повністю, оскільки зобов'язання повинні виконуватись належним чином.

Судові витрати слід покласти на відповідача.

Керуючись ст.ст. 509, 525, 526, 530, 549, 599, 610, 612, 625, 629, 714 Цивільного кодексу України, Законом України "Про електроенергетику", Правилами користування електричною енергією, ст.ст. 173, 174, 193, 218, 275, Господарського кодексу України, ст. ст. 4, 33-34, 43-44, 49, 82-85, 115-117 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Комунального закладу "Криворізької міської лікарні №14" Дніпропетровської обласної ради", 50077, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Матросова,82 (код ЄДРПОУ 01985972) на користь Публічного акціонерного товариства "ДТЕК Дніпрообленерго", 49107, м. Дніпропетровськ, Запорізьке шосе, 22 (код ЄДРПОУ 23359034) суму заборгованості за перевищення договірної величини споживання електричної енергії у розмірі 4 228 (чотири тисячі двісті двадцять вісім) грн. 63 коп. та суму судового збору у розмірі 1720 (одна тисяча сімсот двадцять) грн. 50 коп., про що видати наказ.

Рішення господарського суду Дніпропетровської області набирає законної сили через 10 днів з дня його прийняття відповідно до ст. 85 ГПК України.

Суддя І.В. Петренко Повне рішення складено 15.05.13р.

Дата ухвалення рішення15.05.2013
Оприлюднено15.05.2013
Номер документу31167975
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/3096/13

Рішення від 15.05.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петренко Ігор Васильович

Ухвала від 17.04.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петренко Ігор Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні