Постанова
від 13.05.2013 по справі 805/4759/13-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 травня 2013 р. Справа № 805/4759/13-а

приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 11 год. 00 хв.

Донецький окружний адміністративний суд у складі судді Чекменьова Г.А., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у Петровському районі м. Донецька Донецької області Державної податкової служби до Приватного підприємства «Рімекс» про стягнення з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника податків, податкового боргу з податку на додану вартість у розмірі 8 805, 54 грн., -

В С Т А Н О В И В :

У квітні 2013 року Державна податкова інспекція у Петровському районі м. Донецька Донецької області Державної податкової служби звернулася до Донецького окружного адміністративного суду із позовом до Приватного підприємства «Рімекс» про стягнення з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника податків, податкового боргу з податку на додану вартість у розмірі 8 805, 54 грн.

В обґрунтування заявлених вимог позивач зазначив, що станом на момент звернення до суду за відповідачем обліковується заборгованість з податку на додану вартість у розмірі 8 805, 54 грн., яка виникла внаслідок несплати податкових зобов'язань та фінансових санкцій, нарахованих податковим повідомленням-рішенням № 0000781640 від 22 листопада 2012 року. Керуючись пунктом 59.1 статті 59 Податкового кодексу України, позивач поштовим відправленням направив відповідачеві податкову вимогу № 84 від 03 грудня 2012 року. Позивач зазначав, що прийняті ним заходи, направлені на погашення наявної суми боргу відповідача, не призвели до позитивних результатів, що стало підставою для звернення позивача до суду із поданням про стягнення з відповідача наявної суми боргу.

Враховуючи вищезазначене, позивач просив суд стягнути з відповідача податковий борг з податку на додану вартість у розмірі 8 805, 54 грн., яка складається з основного платежу у розмірі 5 860,04 грн. та з фінансових санкцій у сумі 2 945, 50 грн.

Представник позивача у судове засідання не з'явився, про дату, час і місце судового розгляду повідомлявся належним чином, надіслав до суду заяву про розгляд справи без його участі (а.с.29). За таких обставин, суд дійшов висновку, що представник позивача був належним чином повідомлений про дату і місце судового засідання, в зв'язку з чим вважає за можливе розглянути справу за його відсутності.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, про дату, час і місце судового розгляду повідомлявся належним чином, причин неявки суду не повідомив. Заяв про відкладення розгляду справи від нього не надходило. За таких обставин, суд дійшов висновку, що відповідач був належним чином повідомлений про дату і місце судового засідання, в зв'язку з чим вважає за можливе розглянути справу за його відсутності на підставі наявних у справі доказів.

Оскільки сторони в судове засідання не прибули, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, справа відповідно до вимог ч. 4 ст. 122, ч. 6 ст. 128 КАС України розглянута в порядку письмового провадження.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлені наступні обставини.

Пунктом 20.1.28 статті 20 Податкового кодексу України визначено, що органи державної податкової служби, окрім іншого, мають право стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми грошових зобов'язань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановлених цим Кодексом, стягувати суми простроченої заборгованості суб'єкта господарювання перед державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) за кредитом (позикою), залученим державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) або під державну (місцеву) гарантію, а також за кредитом з бюджету в порядку, визначеному цим Кодексом.

Таким чином, позивач є органом державної влади, уповноваженим здійснювати функцію контролю за визначенням та сплатою платником податків, повноваження якого на звернення до суду із позовом про стягнення податкового боргу визначені законодавством України.

Відповідач - Приватне підприємство «Рімекс» зареєстроване як юридична особа (ЄДРПОУ 35484706), перебуває на обліку у ДПІ у Петровському районі м. Донецька Донецької області ДПС з 09.10.2007 року (а.с. 18).

Податковий кодекс України регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

Відповідно до підпункту 16.1.4 пункту 16.1 статті 16 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний, зокрема, сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Підпунктом 14.1.175 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України визначено, що податковим боргом є сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

У відповідності з пунктом 58.1 статті 58 Податкового кодексу України у разі коли сума грошового зобов'язання платника податків, передбаченого податковим або іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючи органи, розраховується контролюючим органом, такий контролюючий орган надсилає (вручає) платнику податків податкове повідомлення-рішення.

Відповідно до пункту 57.3 статті 57 Податкового кодексу України у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

Із пояснень позивача, що підтверджені матеріалами справи, судом встановлено, що Державною податковою інспекцією у Петровському районі м. Донецька Донецької області Державної податкової служби проводилася камеральна перевірка Приватного підприємства «Рімекс» з питань даних, задекларованих у податковій звітності з податку на додану вартість, за результатами якої складено акт № 995/15/35484706 від 02 листопада 2012 року (а.с. 9-10). Зазначено перевіркою встановлено порушення п. 123.1 ст. 123 ПК України, а саме заниження податкового зобов'язання з податку на додану вартість за квітень 2010 року по контрагенту ПАТ «Розівський Елеватор» у сум і 5 891, 10 грн.

22 листопада 2012 року Державною податковою інспекцією у Петровському районі м. Донецька Донецької області Державної податкової служби за наслідками наведеного акту перевірки прийнято податкове повідомлення-рішення № 0000781640 від 22.11.2012 року, яким збільшено суму податкового зобов'язання з податку на додану вартість у сумі 5 891 грн. та застосовано фінансові санкції в розмірі 2 945, 50 грн. (а.с.13).

Зазначене податкове повідомлення-рішення направлялося відповідачу рекомендованим листом з повідомленням про вручення за адресою державної реєстрації підприємства, проте було повернуто позивачу з відміткою "за закінченням терміну зберігання" (а.с. 15).

Як вбачається з матеріалів справи в рахунок погашення зобов'язань, визначених податковим повідомленням-рішенням № 0000781640 від 22 листопада 2012 року, податковою інспекцією зараховано переплату в сумі 30,96 грн., у зв'язку із чим на час розгляду справи за відповідачем обліковується податкове зобов'язання з податку на додану вартість у розмірі 5 860,04 грн. (а.с. 4).

На час розгляду справи вказане узгоджене податкове зобов'язання не сплачено і є податковим боргом, що підтверджується відомостями зворотного боку облікової картки платника податків (а.с. 5).

Згідно з пунктом 95.1 статті 95 Податкового кодексу України орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Відповідно до пункту 95.2 статті 95 Податкового кодексу України стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

03 грудня 2012 року податковою інспекцією сформована податкова вимога № 84, яка направлена відповідачу, проте була повернута позивачу з відміткою "за закінченням терміну зберігання" (а.с. 16).

Перелік підстав, наявність яких надає можливість визначати податкові вимоги відкликаними, визначений статтею 60 Податкового кодексу України. При цьому, зазначеною статтею Кодексу визначено, що якщо нарахована сума грошового зобов'язання або податкового боргу збільшується внаслідок їх адміністративного оскарження, раніше надіслане податкове повідомлення-рішення або податкова вимога не відкликаються. На суму збільшення грошового зобов'язання надсилається окреме податкове повідомлення-рішення, а на суму збільшення податкового боргу окрема податкова вимога не надсилається.

Як вбачається із матеріалів справи, Приватне підприємство «Рімекс» починаючи з 03 грудня 2012 року (дата формування податкової вимоги) безперервно мало податковий борг, у зв'язку з цим податкова вимога № 84 від 03 грудня 2012 року є чинною.

Відповідачем зазначене не спростовано, документальних обґрунтувань в підтвердження того, що наведена податкова вимога вважається відкликаною не надано.

Відповідно до статті 67 Конституції України та статті 16 Податкового кодексу України, підприємство зобов'язано своєчасно та у повному обсязі сплачувати до бюджетів належні суми податків та зборів (обов'язкових платежів), однак вказані зобов'язання відповідач не виконав.

Пунктом 38.1 статті 38 Податкового кодексу України встановлено, що виконанням податкового обов'язку визнається сплата в повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов'язань у встановлений податковим законодавством строк.

Підпунктом 20.1.18 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Пунктом 95.3 статті 95 Податкового кодексу України передбачено, що стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Отже, наявними в матеріалах справи документами підтверджено правомірність визначеної позивачем суми податкового боргу відповідача з податку на додану вартість, а також наявність підстав для стягнення зазначеної суми боргу в судовому порядку.

Враховуючи вищезазначене, адміністративний позов Державної податкової інспекції у Петровському районі м. Донецька Донецької області Державної податкової служби до Приватного підприємства «Рімекс» про стягнення з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника податків, податкового боргу з податку на додану вартість у розмірі 8 805, 54 грн. є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до частини 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст. ст. 11, 17, 69-72, 86, 87, 94, 158-163, 167, 254 КАС України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Державної податкової інспекції у Петровському районі м. Донецька Донецької області Державної податкової служби до Приватного підприємства «Рімекс» про стягнення з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника податків, податкового боргу з податку на додану вартість у розмірі 8 805, 54 грн. - задовольнити повністю.

Стягнути з рахунків у банках, обслуговуючих Приватне підприємство «Рімекс» (ЄДРПОУ 35484706) податковий борг з податку на додану вартість у сумі 8 805 (вісім тисяч вісімсот п'ять) грн. 54 коп., в тому числі з основного платежу 5 860 (п'ять тисяч вісімсот шістдесят) грн. 04 коп. та з фінансових санкцій 2 945 (дві тисячі дев'ятсот сорок п'ять) грн. 50 коп.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого КАС України, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга на постанову може бути подана до адміністративного суду апеляційної інстанції через Донецький окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя Чекменьов Г.А.

Дата ухвалення рішення13.05.2013
Оприлюднено17.05.2013

Судовий реєстр по справі —805/4759/13-а

Ухвала від 12.04.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чекменьов Г.А.

Постанова від 13.05.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Чекменьов Г.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні