Постанова
від 16.05.2013 по справі 813/3022/13-а
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2; e-mail: inbox@adm.lv.court.gov.ua; тел.: (032)-261-58-10 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 травня 2013 року справа № 813/3022/13-а

Львівський окружний адміністративний суд у складі головуючої-судді: Крутько О.В., розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в м. Самборі та Самбірському районі Львівської області до Самбірського міського виробничого управління житлово-комунального господарства про стягнення заборгованості, -

в с т а н о в и в :

Управління Пенсійного фонду України в м. Самборі та Самбірському районі Львівської області звернулося у Львівський окружний адміністративний суд з позовом до Самбірського міського виробничого управління житлово-комунального господарства про стягнення заборгованості у розмірі 17851,39 грн.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що у відповідача наявний борг по сплаті фінансових санкцій та пені за внесками на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, які застосовано відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в розмірі 17 851,39 грн., що підлягають стягненню.

Ухвалою від 18.04.2013 року суд відкрив скорочене провадження у даній справі, надав відповідачу строк для подання заперечення проти позову або заяви про визнання позову та роз'яснив наслідки такого неподання.

Поштова кореспонденція від відповідача повернулася на адресу суду з відміткою «за закінченням терміну зберігання».

Відповідно до ч.8 ст. 35 КАС України вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, внесеною до відповідного державного реєстру.

Відповідно до п.11 ст. 35 КАС України у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

З врахуванням того, що на адресу суду від відповідача не надходило заперечення проти позову та заяви про визнання позову, суд вважає за можливе, у відповідності до вимог ч.4 ст.183-2 КАС України, розглядати справу в порядку скороченого провадження одноособово, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши надані докази, суд даючи правову оцінку спірним правовідносинам виходив з наступного.

Відповідно до ст. ст. 14, 15, 17 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» №1058 від 09.07.2003 року (діючої на час виникнення спірних правовідносин) Самбірське міське виробниче управління житлово-комунальне господарство є платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та зареєстроване в УПФУ в м. Самборі та Самбірському районі Львівської області.

Відповідно до п. 6 ч. 2 ст. 17 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» №1058-IV від 09.07.2003 року (діючої на час виникнення спірних правовідносин), страхувальник зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установленні строки та в повному обсязі страхові внески.

Відповідно до ч. 6 ст. 20 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Базовим звітним періодом є календарний місяць.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» № 1058 у разі виявлення своєчасно не сплачених сум страхових внесків страхувальники зобов'язані самостійно обчислити ці внески і сплатити їх з нарахуванням пені в порядку і розмірах, визначених цією статтею. Суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду України у випадках, передбачених частиною 3 статтею 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі-недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Згідно ч. 12 ст. 20 Закону страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

Управлінням Пенсійного фонду України у м. Самборі та Самбірському районі Львівської області винесено Рішення №116 «Про застосування фінансових санкцій за приховування (заниження) страхувальником сум заробітної плати (виплат, доходу), на які нараховуються страхові внески» від 25.06.2012 р., яким за приховування (заниження) сум заробітної плати (виплат, доходу) до відповідача застосовано фінансові санкції у сумі 976,74 грн.

Управлінням Пенсійного фонду України у м. Самборі та Самбірському районі Львівської області винесено Рішення №118 «Про застосування фінансових санкцій за донарахування органом Пенсійного фонду України або страхувальником сум своєчасно не обчислених та не сплачених страхових внесків» від 25.06.2012 р., яким за порушення п.2 ст. 20 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» до відповідача застосовано фінансові санкції у сумі 5354,49 грн.

Управлінням Пенсійного фонду України у м. Самборі та Самбірському районі Львівської області винесено Рішення №119 «Про застосування фінансових санкцій за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою або подання недостовірних відомостей, що використовуються в системі персоніфікованого обліку до органів Пенсійного фонду України» від 25.06.2012 р., яким за неподання, подання недостовірних відомостей за 2006-2009 роки до відповідача застосовано фінансові санкції у сумі 170,00 грн.

Управлінням Пенсійного фонду України у м. Самборі та Самбірському районі Львівської області винесено Рішення №120 «Про застосування фінансових санкцій за несплату, неповну або несвоєчасну сплату авансових платежів із страхових внесків» від 25.06.2012 р., яким за несплату, неповну або несвоєчасну сплату авансових платежів із страхових внесків до відповідача застосовано фінансові санкції у сумі 11350,16 грн.

Дані рішення були отримані головним бухгалтером Самбірського міського виробничого управління житлово-комунального господарства 25.06.2012 року, згідно відміток у зазначених рішеннях.

Доказів оскарження (чи скасування) наведених рішень Управління Пенсійного фонду України у м. Самборі та Самбірському районі Львівської області не надано.

Відповідачу було направлено вимогу про сплату боргу № Ю-06 від 08.01.2013 року на суму 99514,03 грн.

Згідно абз. 5, 6 п.7 розділу VІІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону від 08.07.2010 р., № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій. На період до повного стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, та відповідних штрафних санкцій за фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом.

Таким чином, до правовідносин, що є предметом розгляду в зазначеній адміністративній справі, повинно застосовуватися законодавство, що діяло на момент виникнення такої заборгованості.

Відповідно до ч. 15 ст. 106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», строк давності щодо стягнення недоїмки, пені та штрафів не застосовується.

Отже, позовні вимоги Управління Пенсійного фонду України в м. Самборі та Самбірському районі Львівської області про стягнення заборгованості з Самбірського міського виробничого управління житлово-комунального господарства у розмірі 17851,39 грн. є обґрунтованими, підтверджуються долученими до матеріалів справи доказами, і підлягають до задоволення.

Керуючись ст. ст. 71, 94, 158, 160-163, 167, 183-2, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

п о с т а н о в и в :

Позов задоволити повністю.

Стягнути з Самбірського міського виробничого управління житлово-комунального господарства (81400, Львівська область, м. Самбір, вул. Шухевича,1; код ЄДРПОУ 03348881) на користь Управління Пенсійного фонду України у м. Самборі та Самбірському районі Львівської області (81400, Львівська область, м. Самбір, вул. Козацька, 6; код ЄДРПОУ 37893509) заборгованість у сумі 17851 (сімнадцять тисяч вісімсот п'ятдесят одна) грн. 39 (тридцять дев'ять) коп.

Постанову звернути до негайного виконання.

Постанова може бути оскаржена шляхом подачі протягом десяти днів з дня одержання копії постанови апеляційної скарги, яка подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Львівський окружний адміністративний суд з одночасним надсиланням копії апеляційної скарги особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили в строк та в порядку, передбаченому ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України .

Суддя Крутько О.В.

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.05.2013
Оприлюднено17.05.2013
Номер документу31203871
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —813/3022/13-а

Ухвала від 27.04.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Крутько Олена Василівна

Постанова від 16.05.2013

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Крутько Олена Василівна

Ухвала від 18.04.2013

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Крутько Олена Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні