Постанова
від 13.05.2013 по справі 821/1490/13-а
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 травня 2013 р. Справа № 821/1490/13-а

Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючої судді Хом'якової В.В., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у м. Херсоні Херсонської області Державної податкової служби до приватної фірми "Текомс" про стягнення коштів,

встановив:

Державна податкова інспекція у м. Херсоні Херсонської області Державної податкової служби (позивач, ДПІ) звернулась до адміністративного суду з позовом, в якому просить стягнути з приватної фірми "Текомс" (відповідач, ПФ "Текомс") кошти з рахунків у банках, що його обслуговують за рахунок готівки в рахунок погашення податкового боргу по податку на прибуток приватних підприємств у розмірі 1209,05 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що наявна заборгованість виникла за рахунок несплати відповідачем узгоджених податкових зобов'язань, які були задекларовані відповідачем у податкових декларацій з податку на прибуток за півріччя 2012 року. Боржнику була виставлена податкова вимога від 20.08.12 № 1367, прийнято рішення про опис майна платника у податкову заставу № 14, здійснено заходи по знаходженню активів в рахунок погашення наявного боргу.

Від представника позивача надійшла заява про розгляд справи в письмовому провадженні, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Відповідач заперечень проти позову суду не надав, на судовий розгляд справи явку свого представника не забезпечив, про розгляд справи був повідомлений за адресою, вказаною у витягу з ЄДР: м. Херсон, пр. Сенявіна, 27, оф. 61.

Відповідно до ч. 8 ст. 35 КАС України вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, внесеною до відповідного державного реєстру, або за адресою, яка зазначена її представником, і це підтверджується підписом відповідної службової особи. Згідно частини 11 даної статті у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Відповідно до витягу з ЄДРПОУ від 16.11.12 № 15136525 відповідач є юридичною особою, зареєстрований за адресою: пр. Сенявіна, 27, оф. 61, м. Херсон. Дані щодо зміни адреси юридичної особи у витягу відсутні. За таких обставин, відповідач був належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи.

Таким чином, у відповідності до ч. 4 ст. 128 КАС України, суддя вважає за можливе розглянути справу у порядку письмового провадження на підставі наявних в матеріалах справи доказах.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив наступні обставини.

Приватна фірма "Текомс" є юридичною особою, здійснює діяльність у сфері оптової торгівлі паливом, перебуває на обліку в ДПІ у м. Херсоні як платник податків, зборів та обов'язкових платежів.

ПФ "Текомс" було подано до ДПІ у м. Херсоні ХО ДПС податкові декларації з податку на прибуток за півріччя 2012 року від 07.08.12 № 55439, в якій підприємтсво самостійно задекларувало свої податкові зобов'язання з даного виду податку у сумі 606,00 грн. та від 23.10.12 № 73584 на суму 606,00 грн.

Заборгованість ПФ "Текомс" по податку на прибуток приватних підприємств виникла 19.08.12 у зв'язку з несплатою узгоджених податкових зобов'язань. Згідно довідки по запиту користувача від 21.03.13 по платнику ПФ "Текомс" рахується недоїмка по по податку на прибуток у сумі 1209,05 грн. Дане зобов'язання підприємство своєчасно не виконує, в повному обсязі не сплачує. Таким чином, заборгованість по податку на прибуток у сумі 1209,05грн. відповідачем добровільно не сплачується та підлягає стягненню в судовому порядку.

Так, відповідно до пп.14.1.175 п. 14.1 ст.14 ПК України податковий борг - це сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Відповідно до пп.20.1.18 п. 20.1 ст. 20 ПК України органи державної податкової служби України мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Відповідно до пп.20.1.28 п. 20.1 ст. 20 ПК України органи державної податкової служби України мають право застосовувати до платників податків фінансові (штрафні) санкції, стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми грошових зобов'язань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановлених цим Кодексом, стягувати суми простроченої заборгованості суб'єкта господарювання перед державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) за кредитом (позикою), залученим державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) або під державну (місцеву) гарантію, а також за кредитом з бюджету в порядку, визначеному цим Кодексом

Згідно із п.59.1 статті 59 ПК України у разі, коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Відповідачу була виставлена податкова вимога № 1367 від 20.08.12 на суму 603,05 грн., але до погашення боргу в добровільному порядку це не призвело.

20.08.12 податковою інспекцією прийнято рішення № 214 про опис майна у податкову заставу. Зареєстрованої техніки, транспортних засобів на ПФ "Текомс" ДПІ не встановлено.

Згідно бази даних ДПІ у м. Херсоні ПФ "Текомс" має відкриті розрахункові рахунки в установах банків: ХФ ПАТ "Західінкомбанк" № 26007011694, № 26009011711 (українська гривня), ПАТ "Мегабанк" м. Харків № 26005210660 (українська гривня).

Відповідно до пункту 95.3 та 95.4 статті 95 ПК України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини та орган державної податкової служби на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків. Стягнення готівкових коштів здійснюється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Факт та розмір боргу підтверджується наявними матеріалами справи. Доказів сплати податкового боргу, що є предметом позову, суду не надано.

Стаття 67 Конституції України передбачає, що кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до ч.1 ст.71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення. Позивач довів суду ті обставини, на яких ґрунтуються його вимоги, відповідачем не надано суду обґрунтованих заперечень проти заявлених позовних вимог.

Приймаючи до уваги викладені обставини, а також враховуючи, що відповідачем заборгованість не сплачена, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню. Судові витрати по справі відсутні.

Керуючись ст.ст. 128, 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

постановив :

Позов задовольнити.

Стягнути з рахунків підприємства в установах банку та за рахунок готівки приватної фірми "Текомс" (пр. Сенявіна, 27, оф. 61, м. Херсон, код ЄДРПОУ 22753616) до бюджету в рахунок погашення податкового боргу по податку на прибуток приватних підприємств в сумі 1 209 (одна тисяча двісті дев'ять) грн. 05 коп. код платежу 11021000. Отримувач УДК, код 24104230, банк ГУДК, МФО 852010.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення. В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Хом'якова В.В.

кат. 8.1.5

Дата ухвалення рішення13.05.2013
Оприлюднено17.05.2013
Номер документу31214695
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —821/1490/13-а

Постанова від 13.05.2013

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Хом'якова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні