Рішення
від 13.05.2013 по справі 916/512/13-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"13" травня 2013 р.Справа № 916/512/13-г

За позовом: Одеського прокурора з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері; в інтересах держави в особі, якою є Міністерство оборони України; в особі, якою є Військова частина А 3571

до відповідача: Колективного підприємства "Пілот" у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю

про розірвання договору оренди, зобов'язання повернути майно та стягнення 37308,61 грн.

Суддя Горячук Н.О.

Представники:

Від прокурора: за посвідченням Лазуткін О.В.

Від позивача Міністерства оборони України: не з'явився

Від позивача Військової частини А 3571: за дов. Калиніна А.О.

Від відповідача: не з'явився

Суть спору: Одеський прокурор з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері в інтересах держави в особі Міністерства оборони України в особі Військової частини А 3571 звернувся до господарського суду Одеської області з позовом про розірвання договору оренди від 07.05.1997р. №87/1997/ЦКЕУ/З нежитлового приміщення розташованого за адресою: м. Одеса, вул. Маршала Жукова, 12, на території військового містечка №10; зобов'язання відповідача повернути орендоване майно, за актом приймання - передачі та стягнення з відповідача заборгованості у сумі 37308,61грн., у тому числі 36409,41грн. боргу з орендної плати та 899,20грн. пені.

Відповідач у судові засідання не з'явився, відзив на позовну заяву та витребувані судом документи не надав, свого права на захист не використав, хоч і повідомлявся про час та місце проведення судового засідання належним чином шляхом надсилання ухвал суду на адресу реєстрації. З огляду на те, що до повноважень господарських судів не віднесено встановлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фізичних осіб - учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій, суд вважає можливим розглянути справу за наявними в ній матеріалами на підставі ст. 75 ГПК України.

Розглядом матеріалів справи встановлено наступне:

12.06.1997 року Одеська Квартирно-експлуатаційна частина району Одеського військового округу МО України (орендодавець) та Колективне підприємство "Пілот" у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю (орендар) уклали договір №87/1997/ЦКЕУ/3 оренди нежитлового приміщення, розташованого на території В/М №10 Одеської КЕЧ району ОдВО за адресою: м. Одеса, вул. Маршала Жукова, 12 (далі договір).

Відповідно до п. 1.1 договору орендодавець здав, а орендар прийняв, з моменту вселення в орендоване приміщення, за актом прийому - передачі в орендне користування: нежитлову будівлю, площею 152,37кв.м., за адресою: вул. Маршала Жукова, 12, інв. 237, в/м №10 (колишне приміщення КПП).

Приміщення орендодавець передає орендарю для використання, як магазин (п. 1.2 договору).

Орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати у повному обсязі (п. 2.1.2 договору); встановлювати орендну плату за користування майном (п. 2.1.3 договору);виступати з ініціативою його розірвання у разі погіршення стану орендованого майна внаслідок неналежного використання орендарем або невиконання умов договору орендарем (п. 2.1.4 договору).

Орендар зобов'язаний використовувати об'єкт оренди цільовим призначенням згідно умов договору (п. 2.4.3 договору); своєчасно здійснювати внесення орендної плати (п. 2.4.4 договору).

Строк договору до 31.12.2019 року. (п. 3.3. договору).

Оплата орендних платежів проводиться впродовж 5 банківських днів з моменту виставлення рахунку орендарем (п. 4.5 договору).

За вимогою однією із сторін договір може бути достроково припинений за рішенням суду, у випадку невиконання або неналежного виконання сторонами своїх обов'язків та з інших підстав, що передбачені законодавчими актами України (п. 5.4 договору).

У випадку розірвання договору оренди, закінчення терміну його дії та відмови від його продовження орендар повинен повернути орендодавцю майно, орендодавець повинен прийняти згідно акту об'єкт оренди протягом одного місяця (п. 5.5 договору).

За невиконання обов'язків за договором оренди, у тому числі за змінення або розірвання договору в односторонньому порядку, сторони несуть відповідальність, що визначена законодавчими актами України та цим договором (п. 6.1 договору).

Орендна плата перерахована несвоєчасно або не в повному обсязі, стягується за весь період заборгованості з урахуванням пені в розмірі не менше 0,5% від суми заборгованості за кожен день прострочення оплати (п. 6.2 договору).

Сплата пені не звільняє сторони від виконання своїх обов'язків або усунення порушень (п. 6.3 договору).

В разі невнесення орендної плати впродовж 3 місяців договір оренди вважається розірваним (п. 6.4 договору).

Після закінчення строку дії договору, якщо не має погодження на його продовження на новий строк, або у випадку його дострокового розірвання, орендар зобов'язаний передати по акту орендодавцю приміщення в повному обсязі зі всіма зробленими покращеннями (п. 7.9 договору).

Додатки до договору є невід'ємною і складовою його частиною (п. 8.1 договору) .

Відповідно до експертного висновку ПП „Незалежна консультаційна група G. S.", станом на 28.02.1997р. вартість майна, що передається в оренду складає 45387,76грн.

На виконання умов договору оренди позивач передав відповідачу в оренду нежитлову будівлю, площею 152,37кв.м., за адресою: вул. Маршала Жукова, 12, інв. 237, в/м №10, що підтверджується актом передачі в оренду нежитлової будівлі №237 та актом інвентаризації об'єкту.

01.09.2004 року у зв'язку з реєстрацією військової частини А 3571 як суб'єкта господарської діяльності Квартирно-експлуатаційним відділом міста Одеси, як правонаступником Одеською КЕЧ ОдВО МО України згідно акту прийому - передачі передані права орендодавця за договором військовій частині А 3571.

30.09.2004р. Військова частина А 3571 та Колективне підприємство "Пілот" у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю уклали додаткову угоду №5 до договору оренди №87/1997/ЦКЕУ/3 від 12.06.1997р. та додаткової угоди №135д/2000/Голов КЕУ від 22.08.2000р. (далі додаткова угода №5), відповідно якої сторони виклали наступні пункти договору у редакції:

„П. 1.1 договору викладений в редакції: „Орендодавець здав, а орендар прийняв в строкове платне користування нерухоме майно у складі нежитлової будівлі за генеральним планом №237 загальною площею 15237кв.м. розташоване за адресою: м. Одеса, Маршала Жукова, 12, військове містечко №10, що обліковується в Квартирно-експлуатаційному відділі м. Одеси, вартість якого визначена відповідно до експертної оцінки майна та становить 45387,76грн" (п. 1 додаткової угоди №5).

П. 1.2 договору викладений в редакції: „Названі в п 1.1. приміщення орендодавець передає орендарю для відкриття бару. (п. 2 додаткової угоди №5).

П. 4.1 договору викладений в редакції: „Орендна плата визначається на підставі Методики розрахунку орендної плати, затвердженої Кабінетом Міністрів України і становить без ПДВ за базовий місяць розрахунку (грудень 2003р.) - 99336грн. Нарахування ПДВ на суму орендної плати здійснюється у порядку, визначеному чинним законодавством." (п. 7 додаткової угоди №5).

П.4.2 договору викладений в редакції: „Орендна плата у розмірі 100% перераховується орендарем до спеціального фонду державного бюджету на спеціальний реєстраційний рахунок військової частини А3571 в територіальному органі Державного казначейства щомісячно не пізніше 15 числа місяця наступного за звітним (п. 8 додаткової угоди №5).

П. 4.5 договору викладений в редакції: „Орендна плата, перерахована несвоєчасно або не в повному обсязі, підлягає індексації і стягується до державного бюджету відповідно до чинного законодавства України з урахуванням пені в розмірі подвійної облікової ставки НБУ на дату нарахування пені від суми заборгованості з урахуванням індексації за кожен день прострочення включаючи день оплати. (п. 9 додаткової угоди №5).

П. 4.8 договору викладений в редакції: „Щомісячно компенсувати орендодавцю кошти у розмірі частини податку за землю пропорційно площі землі, яку займає здане в оренду нерухоме майно." (п. 10 додаткової угоди №5).

П 5.3 договору викладений в редакції: „Сторони погоджуються, що договір може бути достроково розірваний на вимогу орендодавця, якщо орендар: використовує майно не відповідно умов договору; не вніс плати протягом 3 місяців з дня закінчення строку платежу; не робить капітальний, поточний та інші види ремонтів орендованого майна згідно з умовами договору; передає орендоване майно (його частину) у суборенду без письмового дозволу орендодавця; не застрахував орендоване майно згідно п.5.3 договору; не переглядає орендну плату у разі внесення змін до Методики, яка передбачає збільшення розміру орендної плати" (п. 11 додаткової угоди №5).

П. 6.2 договору викладений в редакції: „Плата за надані комунальні послуги перерахована несвоєчасно або не в повному обсязі, стягується відповідно до чинного законодавства У країни з урахуванням пені в розмірі подвійної облікової ставки НБУ на дату нарахування пені від суми заборгованості за кожний день прострочення, включаючи день оплати. За прострочення платежів по орендної платі, за надані комунальні послуги та за невиконання вимог п.2.4.9. договору понад три місяці, орендар сплачує штраф в розмірі 3% від вартості орендованого майна" (п. 12 додаткової угоди №5).

Додаткова угода є невід'ємною частиною договору "(п. 21 додаткової угоди №5).

14.05.2007р. сторони уклали додаткову угоду №6 (далі додаткова угода №6), відповідно якої п.4.2. договору виклали в редакції: Орендна плата встановлена без ПДВ за базовий та перший місяць оренди (січень 2007 року) на рівні 1725,64 грн. за результатами конкурсу (домовленості) з урахуванням моніторингу орендної плати на аналогічних об'єктах оренди, але не нижче орендної плати визначеної на підставі Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 04.10.95р. № 786 зі змінами та доповненнями, внесеними Постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.0бр. № 1846, яка становить без ПДВ за базовий та перший місяць оренди (січень 2007 року) 1725,64 грн. Орендна плата за базовий та перший місяць (січень 2007р.) визначена з урахуванням індексу інфляції за січень 2007р. та підлягає коригуванню на зазначений індекс інфляції.

В порушення умов договору оренди відповідач не сплатив орендну плату у повному обсязі та своєчасно, у зв'язку з чим позивач просить стягнути з відповідача заборгованість з орендної плати у сумі 36409,41грн. за період з березня 2012р. по січень 2013р.

Суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору. (ст. 193 Господарського кодексу України).

Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. (ст. 525 Цивільного кодексу України)

Згідно з ч.3 ст.18 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" орендар зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі вносити плату за користування приміщенням.

Відповідно до ч.1 ст.230 Господарського кодексу України, штрафними санкціями в цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), які учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання зобов'язання.

Водночас вимогами п.3 ч.1 ст.611 Цивільного кодексу України передбачено, що одним із наслідків порушення зобов'язання є сплата неустойки (штрафу, пені), а відповідно до вимог ч.2 ст.551 Цивільного кодексу України, якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюються договором або актом цивільного законодавства.

Згідно ст.549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Додатковою угодою № 5 від 30.09.2004р. до договору оренди №87/1997/ЦКЕУ/3 від 12.06.1997р. сторони внесли зміни до пункту 4.5. договору та передбачили, що орендна плата, перерахована несвоєчасно або не в повному обсязі, підлягає індексації і стягується до державного бюджету з урахуванням пені в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми заборгованості з урахуванням індексації, за кожен день прострочення включаючи день оплати.

Відповідно до ст. 3 Закону України від 22.11.1996 №543/96-ВР „Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань" розмір пені обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Згідно ч. 6 ст. 232 ГК України нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Позивач просить стягнути з відповідача пеню у сумі 899,20грн. за період з липня 2012р. по грудень 2012р. (розрахунок у матеріалах справи).

Станом на день розгляду справи відповідач борг не сплатив, документи які спростовують позовні вимоги не представив.

Додатковою угодою № 5 від 30.09.2004р. до договору оренди №87/1997/ЦКЕУ/3 від 12.06.1997р. сторони внесли зміни до пункту 5.3 договору та передбачили, що договір може бути достроково розірваний на вимогу орендодавця, якщо орендар: не вніс плати протягом 3 місяців з дня закінчення строку платежу(п. 11 додаткової угоди №5). Позивач просить розірвати договір №87/1997/ЦКЕУ/3 оренди нежитлового приміщення, розташованого на території В/М №10 Одеської КЕЧ району ОдВО за адресою: м. Одеса, вул. Маршала Жукова, 12 та зобов'язати відповідача повернути орендоване майно згідно акту приймання - передачі.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Під час розгляду справи відповідачем не було належним чином доведено виконання своїх зобов'язань за договором.

Враховуючи викладене та те, що представлені матеріали справи засвідчують обґрунтованість позовних вимог, позов підлягає задоволенню. Судові витрати покладаються на відповідача згідно ст. ст. 44, 49 ГПК України.

Вимоги позивача щодо накладання арешту на розрахункові рахунки відповідача, судом відхилено, бо позивачем не надані докази, що невжиття заходів забезпечення позову може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення господарського суду.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України суд, -

В И Р І Ш И В:

1. Позовні вимоги задовольнити.

2. Розірвати договір №87/1997/ЦКЕУ/3 оренди нежитлового приміщення, розташованого за адресою: м. Одеса, вул. Маршала Жукова, 12, на території військового містечка №10, укладений 07.05.1997р. між Одеською Квартирно-експлуатаційною частиною району Одеського військового округу МО України (правонаступником якого є Військова частина А3571 (м. Одеса, аеродром Шкільний, 1А, код ЄДРПОУ 08419537) та Колективним підприємством "Пілот" у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю (м. Одеса, вул. В. Терешкової, 20Б, код ЄДРПОУ 22473762).

3. Зобов'язати Колективне підприємство "Пілот" у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю (м. Одеса, вул. В. Терешкової, 20Б, код ЄДРПОУ 22473762) повернути Військовій частині А3571 (м. Одеса, аеродром Шкільний, 1А, код ЄДРПОУ 08419537) орендоване майно, а саме: нежитлову будівлю, площею 152,37кв.м., яка знаходиться за адресою: м. Одеса, вул. Маршала Жукова, 12, на території військового містечка №10.

4. Стягнути з Колективного підприємства "Пілот" у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю (м. Одеса, вул. В. Терешкової, 20Б, код ЄДРПОУ 22473762) на користь Військовій частині А3571 (м. Одеса, аеродром Шкільний, 1А, код ЄДРПОУ 08419537) 36409 /тридцять шість тисяч чотириста дев'ять/ грн. 41коп. боргу по орендній платі, 899 /вісімсот дев'яносто дев'ять/ грн. 20коп. пені.

5. Стягнути з Колективного підприємства "Пілот" у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю (м. Одеса, вул. В. Терешкової, 20Б, код ЄДРПОУ 22473762) на користь державного бюджету України (р/р 31210206783008 одержувач ГУ ДКСУ в Одеській області, банк одержувача ГУ ДКСУ в Одеській області, МФО 828011, код ЄДРПОУ 37607526, код бюджетної класифікації 22030001) 1720 /одна тисяча сімсот двадцять/ грн. 50коп. судового збору по майновим вимогам та 1147 /одна тисяча сто сорок сім/ грн. 00коп. судового збору по немайновим вимогам через ДПІ у Малиновському районі м. Одеси Одеської області ДПС.

Накази видати згідно зі ст. 116 ГПК України.

Рішення набирає законної сили відповідно до ст. 85 ГПК України.

Повне рішення складено 18.05.2013р.

Суддя Горячук Н.О.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення13.05.2013
Оприлюднено18.05.2013
Номер документу31241339
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/512/13-г

Рішення від 13.05.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Ухвала від 05.04.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Ухвала від 20.03.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні